Booking Duitsland

Vakantie in Leipzig, Duitsland

In de Duitse deelstaat Saksen aan de rivier de Pleisse ligt de gezellige, groene stad Leipzig. Met meer dan 500.000 inwoners is het de tweede grootste stad van voormalig Oost-Duitsland. Als geboorteplaats van componist Wagner en jarenlange werk- en inspiratieplek van Bach is de stad onlosmakelijk verbonden met klassieke muziek.

Geregeld wordt Leipzig als het nieuwe Berlijn betiteld, maar dan een stuk kleiner en daardoor ook overzichtelijker. Ontdek deze culturele, kunstzinnige en gemoedelijke stad op ongeveer 180 kilometer van de Duitse hoofdstad. Hier vind je leuke tips wat te doen en te zien in Leipzig!

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Leipzig?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Leipzig

Bezienswaardigheden in Leipzig

Thomaskirche

De Thomaskirche kreeg wereldwijde faam doordat componist Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) hier een gedeelte van zijn leven koorleider is geweest. In 1950 zijn z’n overblijfselen zelfs verplaatst naar “zijn” kerk en kun je zijn graf bezoeken in het koor van de kerk. Er vinden tegenwoordig nog regelmatig orgelconcerten plaats in deze mooie en eenvoudig ingerichte kerk, die gebouwd is tussen 1212 en 1222. Wil je deze bijzondere muziekervaring meemaken, wees er dan snel bij om een plaatsje te bemachtigen. Adres: Thomaskirchhof 18, 04109 Leipzig, Duitsland. Website: www.thomaskirche.org

Wijk Plagwitz

Leipzig is een populaire stad voor jonge creatievelingen en die zijn in de wijk Plagwitz, ten westen van het centrum, rijkelijk vertegenwoordigd. Het Karl-Heine-kanaal is het stromende hart van de wijk. Hier kun je op een zondagmiddag al picknickend op je gehuurde bootje een blik werpen op alle trendy, industriële gebouwen waar je langs dobbert of onderweg een tussenstop maken voor een hapje of drankje langs de kade.

Leipzig Plagwitz

Spinnerei

In de wijk Plagwitz ligt ook de Spinnerei. Nadat de productie van deze voormalige katoenspinnerij vlak na de hereniging van Duitsland werd stop gezet, heeft deze locatie zich ontwikkeld tot dé plek voor artistiek Leipzig. Zo’n honderd kunstenaars hebben hier hun werkplek. Je vindt op het immense terrein onder andere verschillende galerieën, waaronder de in de kunstwereld hoog aangeschreven Galerie Eigen &Art, een biologisch café, de kleine arthouse bioscoop LuRu en een pension.

Museum voor beeldende kunst en G2-museum

Heb je interesse in hedendaagse beeldende kunst dan ben je zowel bij het Museum voor Beeldende Kunst als bij het in 2015 geopende, gloednieuwe G2-museum op de juiste plek. Dit laatste museum herbergt voornamelijk kunstwerken van studenten van de nieuwe Leipzicher School en geeft daarmee een podium aan jong, nieuw talent.

G2 Museum in Leipzig

Zoo Leipzig

Vier je met de kids vakantie in Leipzig? Neem ze mee naar de dierentuin, een van de beste bezienswaardigheden in de stad. Zoo Leipzig is al opgericht in 1878 en daarmee een van de oudste dierentuinen van Duitsland. Het is ook een van de beste, met zo’n 900 verschillende soorten dieren uit alle delen van de wereld. Bekijk de gorilla’s en chimpansees in Pongoland, ‘s werelds grootste apenverblijf.

Leipzig Zoo

Bewonder Siberische tijgers in een savanne, sneeuwluipaarden in een Himalaya-bergwereld en de onderwaterwereld in een aquarium van meer dan 100 jaar oud. Tropische dieren en planten zie je in Gondwanaland, met oerwouden uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika waar het altijd 25° Celsius is. Wandel tussen varens en palmen over junglepaden, geniet van het uitzicht vanaf hangbruggen of maak een boottochtje over een ‘rivier’. Je kunt hier makkelijk de hele dag zoet zijn! Adres: Pfaffendorfer Strasse 29, 04105 Leipzig, Duitsland. Website: www.zoo-leipzig.de

Nikolaikirche

De tweede beroemde kerk van Leipzig is de Nikolaikirche (Sint-Nicolaaskerk). Hier begon Bach zijn werkzaamheden als koorleider en is veel van zijn kerkmuziek in première gegaan. Het kerkorgel uit de 12e-eeuwse kerk staat bekend als een van de mooiste van Europa.

Leipzig Nikolaikirche

Meer recent was de Nikolaikirche het toneel van een vreedzame revolutie. In oktober 1989 verzamelden zich hier tienduizenden mensen om te bidden en te demonstreren tegen de DDR-regering. Ze stonden met brandende kaarsen tegenover gewapende veiligheidstroepen, die gelukkig niet schoten. Dit vormde het startpunt van de hereniging van Duitsland en de val van de Berlijnse Muur. Het geweldloze protest staat bekend als het ‘Wonder van Leipzig’. Adres: Nikolaikirchhof 3, 04109 Leipzig, Duitsland. Website: www.nikolaikirche.de

Jaarlijkse Documentaire festival Dok-Leipzig

Het Dok-Leipzig Festival is in 1955 ontstaan en is daarmee ‘s werelds oudste documentaire festival. Het festival vindt elk jaar plaats aan het einde van oktober of het begin van november. In verschillende bioscopen, podia en andere locaties worden documentaires en animatiefilms uit talloze landen vertoond. Handig als je flink wat zitvlees hebt, want met meer dan 300 films uit 60 landen is het programma enorm uitgebreid. Ook zijn er symposia, tentoonstellingen en aanverwante evenementen. Het festival trekt elk jaar tienduizenden filmliefhebbers naar Leipzig. Kijk voor het programma op de website: www.dok-leipzig.de

Praktische informatie voor een vakantie in Leipzig

Overnachten in Leipzig

Het op het terrein van de Spinnerei gelegen Pension Meisterzimmer is gevestigd in de voormalige vrouwenwasplaats van de katoenspinnerij en dat is te zien aan de oorspronkelijke elementen die terugkomen in de inrichting. De vier verschillende appartementen hebben een moderne, industriële uitstraling met een artistieke twist.

Direct in de binnenstad van Leipzig tref je Hotel Fregehaus. Het charmante boetiekhotel ligt tegenover het museum van beeldende kunsten en niet ver van de Markt. De bijzondere inrichting, de kleine, knusse bibliotheek en de kamers aan het rustige binnenhof maken dit een geliefde plek om te verblijven. Bij mooi weer kun je genieten op de gezellige binnenplaats.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie naar Leipzig?
Reserveer hier een hotel of pension in Leipzig, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Leipzig

In een zijstraat van de markt, tref je het levendige straatje Barfusgatchen met tal van cafés en restaurants. Het kleurrijke en op kunst geïnspireerde restaurant 100 Wasser is een van de vele sfeervolle gelegenheden die dit straatje telt.

Dichtbij de universiteit van Leipzig ligt restaurant Panorama Tower (www.panorama-leipzig.de). Hier kun je op grote hoogte genieten van fusiongerechten en heb je een spectaculair uitzicht op de stad en de groene omgeving.

Het aan de rivier de Weisse Elster gelegen restaurant Ouzeri Was“Kost”Das ademt de relaxte sfeer van een Grieks eilandje uit door de moderne en toch authentieke wit-blauwe inrichting. Bij mooi weer kun je op het terras aan het water genieten van al het lekkers dat de Griekse keuken te bieden heeft.

Reizen naar Leipzig

Met de trein reis je in ongeveer 7 – 7,5 uur naar deze stad, waarbij je afhankelijk van de dag en tijd een of twee keer een overstap maakt. Met de auto leg je deze reis van ongeveer 600 kilometer vanuit het midden van Nederland af in zo’n 6 uur. Ook per bus (Flixbus) kun je Leipzig bereiken in ongeveer 12 uur, met een overstap in Düsseldorf.

Voor meer informatie over een vakantie in Leipzig kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.leipzig.travel

Voor het laatst bijgewerkt op 8 oktober 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Leipzig, Duitsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s Andreas Schmidt/Leipzig Tourismus; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam