Booking Duitsland

Tips voor een vakantie in Leipzig, Duitsland

Door Anna-tje

In de Duitse deelstaat Saksen aan de rivier de Pleisse ligt de gezellige, groene stad Leipzig. Met meer dan 500.000 inwoners is het de tweede grootste stad van voormalig Oost-Duitsland. Als geboorteplaats van componist Wagner en jarenlange werk- en inspiratieplek van Bach is de stad onlosmakelijk verbonden met muziek.

Geregeld wordt Leipzig als het nieuwe Berlijn betiteld, maar dan een stuk kleiner en daardoor ook overzichtelijker. Ontdek deze culturele, kunstzinnige en gemoedelijke stad op ongeveer 180 kilometer van de Duitse hoofdstad.

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Leipzig?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Leipzig

Historische, ontspannende en artistieke bezienswaardigheden in Leipzig

Thomaskirche

De Thomaskirche kreeg wereldwijde faam doordat componist Bach hier een gedeelte van zijn leven koorleider is geweest. In 1950 zijn z’n overblijfselen zelfs verplaatst naar “zijn” kerk en kun je zijn graf bezoeken in het koor van de kerk. Er vinden tegenwoordig nog regelmatig orgelconcerten plaats in deze mooie en eenvoudig ingerichte kerk. Wil je deze bijzondere muziekervaring meemaken, wees er dan snel bij om een plaatsje te bemachtigen. Informatie: www.thomaskirche.org

Wijk Plagwitz

Leipzig is een populaire stad voor jonge creatieven en die zijn in de wijk Plagwitz, ten westen van het centrum, rijkelijk vertegenwoordigd. Het Karl-Heine-kanaal is het stromende hart van de wijk. Hier kun je op een zondagmiddag al picknickend op je gehuurde bootje een blik werpen op alle trendy, industriële gebouwen waar je langs dobbert of onderweg een tussenstop maken voor een hapje of drankje langs de kade.

Spinnerei

In de wijk Plagwitz ligt ook de Spinnerei. Nadat de productie van deze voormalige katoenspinnerij vlak na de hereniging van Duitsland werd stop gezet, heeft deze locatie zich ontwikkeld tot dé plek voor artistiek Leipzig. Zo’n honderd kunstenaars hebben hier hun werkplek. Je vindt op het immense terrein onder andere verschillende galerieën, waaronder de in de kunstwereld hoog aangeschreven Galerie Eigen &Art, een biologisch café, de kleine arthouse bioscoop LuRu en een pension.

Museum voor beeldende kunst en G2-museum

Heb je interesse in hedendaagse beeldende kunst dan ben je zowel bij het Museum voor Beeldende Kunst als bij het in 2015 geopende, gloednieuwe G2-museum op de juiste plek. Dit laatste museum herbergt voornamelijk kunstwerken van studenten van de nieuwe Leipzicher School en geeft daarmee een podium aan jong, nieuw talent.

Jaarlijkse Documentaire festival Dok-Leipzig

Het Dok-Leipzig festival is in 1955 ontstaan en is daarmee ‘s werelds oudste documentaire festival. Elk jaar rond het begin van november vindt dit festival plaats. Op verschillende locaties in de stad wordt een gevarieerd aanbod aan documentairevertoningen aangeboden.

Praktische informatie over een vakantie in Leipzig

Eten en drinken in Leipzig

In een zijstraat van de markt, tref je het levendige straatje Barfusgatchen met tal van cafés en restaurants. Het kleurrijke en op kunst geïnspireerde restaurant 100 Wasser is een van de vele sfeervolle gelegenheden die dit straatje telt. Dichtbij de universiteit van Leipzig ligt restaurant Panorama Tower. Hier kun je op grote hoogte genieten van fusion gerechten en heb je een spectaculair uitzicht op de stad met zijn groene omgeving.

Het aan de rivier de Weisse Elster gelegen restaurant Ouzeri Was“Kost”Das ademt de relaxte sfeer van een Grieks eilandje uit door de moderne en toch authentieke wit-blauwe inrichting. Bij mooi weer kun je op het terras aan het water genieten van al het lekkers dat de Griekse keuken te bieden heeft.

Bijzonder overnachten in Leipzig

Het op het terrein van de Spinnerei gelegen Pension Meisterzimmer is gevestigd in de voormalige vrouwenwasplaats van de katoenspinnerij en dat is te zien aan de oorspronkelijke elementen die terugkomen in de inrichting. De vier verschillende appartementen hebben een moderne, industriële uitstraling met een artistieke twist.

Direct in de binnenstad van Leipzig tref je boutique hotel Fregehaus. Het ligt tegenover het museum van beeldende kunsten en niet ver van de Markt. De bijzondere inrichting, de kleine, knusse bibliotheek en de kamers aan het rustige binnenhof maken dit een geliefde plek om te verblijven. Bij mooi weer kun je genieten op de gezellige binnenplaats.

Vervoer naar Leipzig

Met de trein reis je in ongeveer 7 – 7,5 uur naar deze stad, waarbij je afhankelijk van de dag en tijd een of twee keer een overstap maakt. Met de auto leg je deze reis van ongeveer 600 kilometer vanaf het midden van Nederland af in zo’n 6 uur. Ook per bus (Flixbus) kun je Leipzig bereiken in ongeveer 12 uur, met een overstap in Düsseldorf.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 februari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Leipzig, Duitsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam