Soomaa Nationaal Park, Estland

Soomaa Nationaal ParkVoor een stukje oer-natuur en mogelijk natte voeten moet je een bezoek brengen aan Soomaa Nationaal Park, het tweede grootste natuurreservaat van Estland. Dit is een groot gebied met moerassen, bossen, weides en rivieren dat 10.000 jaar geleden ontstaan is door het smelten van een gletsjer. Je kunt het moerasgebied makkelijk bezoeken vanuit de badplaats Pärnu, een autorit van zo’n drie kwartier.

Soomaa Nationaal Park is een uitgestrekte wildernis van bijna 400 vierkante kilometer met vijf grote moerassen. Soomaa betekent dan ook letterlijk ‘moeras’ in het Estlands. Uniek voor dit gebied is de aanwezigheid van liefst vijf seizoenen. In maart en april komt het ‘natte seizoen’ langs, wanneer bijna de helft van het gebied overstroomt door smeltend sneeuwwater dat uit heel Estland afkomstig is.

Wil je Soomaa Nationaal Park bezoeken vanuit Pärnu?
Boek hier een dagtrip of kanotocht door Soomaa Nationaal Park

Een groot aantal rivieren uit de omliggende hooglanden komt dan samen in het reservaat, wat een groot deel onder water zet. Het waterpeil kan op sommige plekken liefst 5 meter stijgen. Als het daarna weer koud wordt en alles bevriest, verandert het gebied in één grote schaatsbaan op natuurijs.

Soomaa Nationaal Park bezoeken

Wat te doen in Soomaa Nationaal Park

Juist tijdens de voorjaarsoverstromingen is een bezoek aan het park erg populair, omdat je dan kunt kajakken en roeien tussen de bomen die uit het water steken. Maar ook de rest van het jaar is een bezoek aan Soomaa Nationaal Park de moeite waard. Door het gebied kronkelen verschillende wandelpaden langs veenmoerassen en waterpoelen en je kunt nog altijd per kajak of kano de riviertjes verkennen.

Soomaa Nationaal Park Estland

Tijdens het wandelen en peddelen kun je mogelijk herten, elanden, zwijnen, bevers en steenarenden spotten. In de winter kun je er sneeuwschoenwandelen, waarmee dit een van de weinige plekken in Estland is waar je dat kunt doen.

Ook leven in het gebied roofdieren als lynxen, wolven en beren, al kun je die alleen tegenkomen als je ver van de gebaande paden gaat. De beste tijd voor het spotten van wilde dieren is september tot en met mei, als je de sporen in de sneeuw kunt zien. En het park roept al eeuwenlang onder Esten een griezelig bijgeloof op. Tot ver in de 20e eeuw geloofde men dat er heksen woonden, wat je goed kunt voorstellen bij het zien van de zompige moerassen die een spookachtig sfeertje oproepen.

Tips voor het bezoeken van Soomaa Nationaal Park

Soomaa Nationaal Park ligt in het zuidwesten van Estland, 40 kilometer ten oosten van de badplaats Pärnu en 140 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tallinn. Het is handig om een eigen huurauto te hebben. Je bereikt het park via de lokale weg 151 vanaf het dorp Tori. De entree van het nationaal park is gratis, er is geen toegangspoort. De weg leidt naar het bezoekerscentrum in het midden van het park.

Als je geen auto tot je beschikking hebt, kun je vanuit Pärnu de bus nemen naar Riisa (1 uur). Daar vandaan kun je een taxi nemen of 5 kilometer lopen naar het bezoekerscentrum. Je kunt ook een georganiseerde dagtrip regelen vanuit Pärnu, waarbij het vervoer en activiteiten zijn inbegrepen.

Soomaa Nationaal Park wandelen

Bij het bezoekerscentrum (www.loodusegakoos.ee). Hier kun je informatie en plattegrondjes halen over wandelingen, kanotochten en andere activiteiten in het natuurreservaat. Er zijn toiletten, maar er is geen café of restaurant, dus neem je eigen eten en drinken mee bij een bezoek aan Soomaa Nationaal Park. Hou ook er rekening mee dat de spaarzame grindwegen in het park onverhard zijn. Met een huurauto kun je schade oplopen door opspattende steentjes en kiezels.

Wandelingen in Soomaa Nationaal Park

In het park zijn negen wandelingen uitgezet die je zelf kunt ondernemen, zonder gids. Ze variëren in lengte tussen de 1,8 en 5,8 kilometer en staan aangegeven met bordjes. Omdat het moerasgebied is, loop je voor een groot deel over houten vlonders. In het voorjaar zijn die moeilijk toegankelijk vanwege het hoge water. In de zomer wordt je belaagd door muggen en steekvliegen, dus neem zeker muggenspray mee voor een bezoek aan het park. De twee populairste wandelroutes zijn de Beaver Trail en de Riisa Bog Trail.

Beaver Trail
De Beaver Trail is een makkelijke wandeling van 1,8 kilometer die begint en eindigt bij het bezoekerscentrum. Je loopt de hele tijd op verhoogde houten vlonders. Zoals de naam al aangeeft, kun je hier bevers spotten, al zijn de grote knaagdieren nogal schuw. Je ziet wel dammen, omgehakte bomen en allerlei holconstructies, waardoor je weet dat bevers wel degelijk actief zijn in het gebied. Ook zie je veel verschillende soorten inheemse bomen en planten.

Soomaa Nationaal Park natuur

Riisa Bog Trail
Een andere populaire wandeling is de 4,8 kilometer lange Riisa Bog Trail. Over houten vlonders wandel je door een pittoresk moerasgebied met poelen, lage struiken en oeroude sparrenbossen. Halverwege is een uitkijktoren waar je kunt genieten van een weids uitzicht over het gebied en er zijn acht bankjes waar je onderweg kunt uitrusten of picknicken. Deze wandelroute begint en eindigt bij een parkeerplaats (met toilet) langs de lokale weg 151, dus is goed met de auto te bereiken. De eerste 1,2 kilometer van het pad is ook toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Soomaa Nationaal Park wandelpad

Kajakken en kamperen in Soomaa Nationaal Park

Je kunt op eigen gelegenheid kanoën en kajakken op de rivieren in Soomaa Nationaal Park. Er zijn veel verschillende kanoroutes om uit te kiezen. Voor een paar uur kun je een kano of kajak huren, maar je kunt ook een meerdaagse kanotocht maken met een gids. Voor kanohuur en tochten kun je kijken op de website www.soomaa.com

Er zijn tien plekken waar je gratis kunt kamperen in het park. Je kunt je tent neerzetten en er zijn beperkte faciliteiten, zoals een toilet (maar geen stromend water). Ook zijn er vier hutten waar je kunt overnachten. Er zijn eenvoudige hutten waar je één nacht mag blijven of beter uitgeruste hutten die je voor jezelf kunt huren. Reserveren kan bij het bezoekerscentrum en de nationale parkautoriteit RMK: www.loodusegakoos.ee

Voor het laatst bijgewerkt op 4 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van Soomaa Nationaal Park in Estland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam