Finland met Voigt Travel

Reizen met de auto naar Finland

Vanuit Nederland kun je op twee manieren met de auto naar Finland reizen. Je kunt de route over land nemen, via Duitsland, Polen en de Baltische Staten. Dit is een afstand van zo’n 2260 kilometer, waarvoor je ongeveer drie dagen onderweg bent. Dit is een leuke roadtrip als je de tijd hebt, van autorijden houdt en onderweg veel verschillende landen en landschappen wilt zien.

Je kunt de tijd in de auto ook wat bekorten door via een veerdienst naar Finland te reizen. Er vertrekken veerboten naar Finland vanuit Duitsland en Zweden. Je bent er dan iets sneller, maar het is vooral relaxter omdat je minder hoeft te autorijden en een tijd kunt ontspannen op de boot. Hieronder zetten we de verschillende opties op een rij om met de auto naar Finland te reizen.

Reizen naar Finland via Duitsland

Je brengt de minste tijd in de auto door als je via Duitsland naar Finland gaat reizen. Er vaart dagelijks een veerboot vanuit Travemünde naar de Finse hoofdstad Helsinki. Travemünde ligt bij de stad Lübeck in het noorden van Duitsland. De overtocht duurt 29 uur. De autorit van Amsterdam naar Travemünde duurt 5½ tot 6 uur, dus dat is prima te doen in een dag.

De veerboot vertrekt rond 15.00 uur ‘s middags en komt de volgende ochtend aan in Helsinki. Je moet minstens 2 uur voor vertrek inchecken met je auto. De overtocht wordt uitgevoerd door de Finse rederij Finnlines. Aan boord zijn hutten en suites voor 2 tot 4 personen waar je kunt overnachten. ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Travemünde naar Helsinki

Reizen naar Finland via Zweden

Je hebt meer flexibiliteit als je via Zweden naar Finland reist. Vanuit Zweden maken dagelijks meerdere veerboten de oversteek naar Finland, en die vertrekken vanuit verschillende plaatsen. Komend vanuit Nederland is het handig om een veerdienst te nemen vanuit de Zweedse hoofdstad Stockholm. De stad ligt vrij zuidelijk, en dan heb je de minste reistijd.

In Stockholm kun je de boot nemen naar Turku of Helsinki in Finland. De afstand van Amsterdam naar Stockholm is circa 1430 kilometer (ruim 15 uur rijden), dus hier moet je in principe twee dagen voor uittrekken. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Zweden

Veerdienst Stockholm – Turku

De kortste overtocht is van Stockholm naar Turku aan de westkust van Finland: 11½ tot 12 uur. Rederijen Viking Line en Tallink Silja verzorgen twee overtochten per dag. Je kunt vroeg in de ochtend vertrekken en ‘s avonds aankomen, of de nachtboot nemen en de volgende ochtend arriveren. De boten stoppen ook in Mariehamn op de eilandengroep Åland tussen Zweden en Finland. Je kunt voor de nachtboot kiezen uit verschillende typen slaaphutten. ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Stockholm naar Turku

Reizen met auto naar Finland ferry Turku

Veerdienst Stockholm – Helsinki

Met de veerdienstmaatschappijen Viking Line en Tallink Silja kun je ook de boot nemen van Stockholm naar de Finse hoofdstad Helsinki. Deze overtocht duurt bijna 18 uur, waarbij een tussenstop in Mariehamn op de Åland-eilanden is inbegrepen. De veerboten varen één keer per dag, waarbij je de nacht doorbrengt aan boord. Je kunt kiezen uit verschillende soorten slaaphutten, van goedkoop en budget onder het autodek tot een dure suite met zeezicht bovenin het schip. Met een auto moet je minstens anderhalf uur van tevoren aanwezig zijn om in te checken, dus vertrek op tijd. ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Stockholm naar Helsinki

Veerdienst Umeå – Vaasa

Mocht je een stuk noordelijker in Zweden zijn, dan kun je vanuit Umeå de veerboot nemen naar de Finse havenstad Vaasa. Er zijn één of twee overtochten per dag en de reistijd bedraagt slechts 4½ uur. Rederij Wasaline verzorgt deze dienst. De Zweedse stad Umeå is echter wel veel verder rijden vanuit Nederland: 2068 kilometer (22 uur rijden). ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Umeå naar Vaasa

Vanuit Zweden zijn er verder nog enkele veerdiensten die alleen naar de Åland-eilanden gaan, die officieel bij Finland horen. Deze vertrekken onder meer vanuit Kapellskär, ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Stockholm.

Reizen naar Finland via de Baltische Staten

Het is een beetje een omweg, maar wel een leuke route als je de tijd hebt. Je kunt bijna volledig over land met de auto naar Finland reizen, waarbij je onderweg vijf landen passeert. Je rijdt achtereenvolgens door Duitsland, Polen, Litouwen, Letland en Estland. Alleen het laatste stukje van Estland naar Finland moet je de veerboot nemen.

Tot voor kort kon je de roadtrip nog iets verlengen door via Rusland naar Finland te rijden. Sinds de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 kun je deze omweg beter vermijden. Van Estland naar Finland zijn drie verschillende vaarroutes.

Veerdienst Tallinn – Helsinki

Het meest praktisch is het om de veerdienst te nemen van Tallinn, de hoofdstad van Estland, naar Helsinki. Er zijn drie rederijen die deze overtocht aanbieden: Viking Line, Tallink Silja en Eckerö Line. De veerboten varen zo’n 12 keer per dag op en neer, dus er is altijd wel een tijd die je goed uitkomt. De overtocht duurt slechts 2 uur en 15 minuten. ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Tallinn naar Helsinki

Veerdienst Muuga – Vuosaari

Er zijn ook meerdere afvaarten per dag naar Finland vanuit Muuga, een havenplaatsje iets ten oosten van Tallinn. Deze veerboten varen naar Vuosaari, een haven bij Helsinki. Hierbij duurt de overtocht 3 tot 3½ uur. De overtocht wordt verzorgd door de rederijen Tallink Silja en Eckerö Line. ► Boek hier direct je ticket voor de veerdienst van Muuga naar Vuosaari

Daarnaast zijn er veerdiensten vanuit Estland naar de Åland-eilanden. Deze Finse eilandengroep is veel makkelijker te bereiken per boot vanuit Zweden, in plaats van door helemaal via Estland te rijden.

Autorijden in Finland

Autorijden in Finland is prima te doen, vooral als je het drukke verkeer in Nederland of België gewend bent. Het is er veel rustiger op de weg en de wegen bevinden zich in uitstekende conditie. Verkeersopstoppingen en files zijn zeldzaam. Tijdens het rijden kun je genieten van het prachtige en rustige landschap in Finland. Je moet misschien af en toe stoppen voor een overstekend rendier, vooral in het noordelijke Lapland.

Verkeersregels in Finland

Net als bij ons rij je in Finland aan de rechterkant van de weg. De algemene snelheidslimiet in Finland is 50 kilometer per uur in de bebouwde kom en 80 kilometer per uur daarbuiten. Beide limieten zijn van kracht zolang er geen andere maximumsnelheid is aangegeven. Op hoofdwegen kun je 100 kilometer per uur rijden in de zomer. De snelheidslimiet op snelwegen is 120 kilometer per uur.

In de wintermaanden wordt de snelheidslimiet op alle wegen verlaagd tot 80 kilometer per uur. Winterbanden zijn verplicht voor alle voertuigen.

Als je met de auto naar Finland gaat reizen, dien je verplicht een gevarendriehoek en veiligheidshesje bij te hebben. Een verbanddoos, een setje reservelampen en een brandblusser zijn niet verplicht. Het is een wettelijke vereiste om altijd te koplampen aan te hebben, of het nu in de zomer of in de winter is, of in het zonlicht of het donker. Als een tegemoetkomende automobilist even flitst zijn met zijn grote licht, kan dat betekenen dat er verderop een eland op de weg staat.

Voor het laatst bijgewerkt op 19 maart 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Finland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; depositphotos.com/jovannig; AS Tallink Grupp.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam