Finland met Voigt Travel

Reizen naar Finland

Finland reizenDe snelste manier om van Nederland naar Finland te reizen is zonder twijfel met het vliegtuig. Er zijn vluchten van Amsterdam Schiphol naar de hoofdstad Helsinki en de tweede grootste stad Tampere. In het winterseizoen kun je een directe vlucht nemen naar Rovaniemi in het hoge noorden van Finland. Andere grote steden zijn te bereiken met een overstap.

Als je de tijd hebt en van een ontspannen reis houdt, is de trein een geweldige optie. Je kunt met de trein via Duitsland en Zweden reizen voordat je aankomt in Finland. Het laatste stuk leg je af met een veerboot. De bus is een budgetvriendelijke en avontuurlijke manier om van Nederland naar Finland te reizen, al ben je wel lang onderweg. Wil je graag met je eigen auto op vakantie naar Finland? Dan kun je de ferry nemen vanuit Duitsland, Zweden of Estland.

Voor de Russische invasie in Oekraïne kon je ook via Rusland in Finland komen. Deze route ligt niet meer voor de hand zolang de oorlog duurt. Ontdek dit prachtige Scandinavische land: hier vind je alle mogelijkheden om van Nederland naar Finland te reizen.

Reizen met het vliegtuig naar Finland

Finland is goed met het vliegtuig te bereiken. Het drukste knooppunt voor het internationale vliegverkeer is de luchthaven van de hoofdstad Helsinki, maar ook veel andere steden hebben een internationaal vliegveld. Zo gaan er passagiersvluchten naar grote steden als Tampere, Vaasa en Turku.

Finland reizen vliegtuig

Belangrijke internationale luchthavens in Fins Lapland liggen in Oulu en Rovaniemi. Internationale vluchten naar regionale luchthavens vertrekken voornamelijk uit Scandinavië en de Baltische staten. Veel vluchten worden uitgevoerd door Finnair, de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland.

Vanuit Nederland gaan het hele jaar door alleen reguliere vluchten naar Helsinki en Tampere. In het winterseizoen kun je een directe vlucht nemen naar Rovaniemi in het noorden van Finland. Voor andere steden moet je een vlucht nemen naar Helsinki en daar overstappen op een binnenlandse vlucht of verder reizen met trein of bus. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bestemmingen in Finland waar je naartoe kunt vliegen.

Helsinki

Vanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Helsinki reizen. KLM en Finnair vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar de Finse hoofdstad. De vliegtijd is ongeveer 2½ uur. Je kunt soms goedkoper vliegen met een tussenstop. Goedkope vliegtickets zijn bijvoorbeeld te krijgen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, met een overstap in München of Frankfurt.

Een KLM-vliegticket naar Helsinki is te koop vanaf € 175
Boek hier een vliegticket naar Helsinki bij KLM

Alle internationale vluchten komen aan op Helsinki-Vantaa Airport (HEL) (www.finavia.fi). De luchthaven is de grootste en drukste van Finland en ligt ongeveer 19 kilometer ten noorden van Helsinki. Het is vernoemd naar het dorp Vantaa, dat vlakbij ligt. Het vliegveld bestaat uit twee terminals, die slechts 300 meter van elkaar vandaan liggen.

Zowel in de aankomsthal als de vertrekhal vind je geldautomaten en geldwisselkantoren. Er is een grote keuze aan bars, cafés, restaurants en fastfoodtenten, inclusief gelegenheden die 24 uur per dag open zijn. Het vliegveld heeft een spa met zwembad, sauna en massagesalons en een drogist. Wifi is gratis. In de aankomsthal vind je balies waar je een auto kunt huren voor Finland.

Rovaniemi

Rovaniemi is de hoofdstad van Fins Lapland en een populaire bestemming in de winter. Veel toeristen reizen er dan naartoe voor het noorderlicht en het maken van rendiertochten en hondensledetochten. Ook is Rovaniemi de ‘officiële’ woonplaats van de kerstman.

Reisorganisatie Voigt Travel biedt zowel in de zomer als de winter rechtstreekse vluchten aan vanaf Amsterdam Schiphol en Rotterdam/The Hague naar Rovaniemi. Hiervoor wordt samengewerkt met luchtvaartmaatschappij Transavia. Het is een vlucht van 3 uur. Je kunt echter geen losse vliegtickets kopen, maar combineert de vlucht met een fly drive of rondreis in Fins Lapland.

Vlieg rechtstreeks naar Rovaniemi in Fins Lapland
Boek hier een vliegvakantie naar Rovaniemi bij Voigt Travel

Tampere

Tampere ligt in het zuidwesten van Finland en is qua inwoners de tweede stad van het land. Het is een bruisende studentenstad met een rijk industrieel verleden waar ook de eerste openbare sauna van Finland is geopend. De stad ligt ongeveer 180 kilometer ten noorden van Helsinki.

De luchthaven Tampere-Pirkkala Airport (TMP) (www.finavia.fi) ligt 13 kilometer ten zuidwesten van de stad. Luchtvaartmaatschappij AirBaltic vliegt één keer per week rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Tampere. Dit is een vlucht van 2 uur en 20 minuten. Je kunt Tampere ook bereiken via Helsinki en daar de bus of trein nemen naar Tampere.

Reizen met de trein naar Finland

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met de trein naar Finland reizen. Je kunt de trein nemen naar Stockholm in Zweden, een reis van 18 tot 21 uur. Je reist dan via Hamburg en Kopenhagen. Vanuit Stockholm kun je de ferry nemen naar Turku of Helsinki (zie hieronder). Eenmaal aangekomen in Finland kun je met de trein verder reizen naar het land.

Finland reizen trein

Ondanks een lange grens van 545 vierkante meter zijn de spoorwegen van Zweden en Finland helaas niet met elkaar verbonden. De twee landen grenzen aan elkaar in het noordelijke Lapland, waar de sneeuw en koude omstandigheden niet ideaal zijn voor treinverbindingen. In 2021 werden plannen gelanceerd om een verouderde spoorlijn tussen de Zweedse grensplaats Haparanda en Laurila in Finland nieuw leven in te blazen.

Als het zover is, kun je over land met de trein naar Finland reizen zonder een oversteek met een veerboot. Vanuit Stockholm kun je de trein nemen naar Haparanda (twee keer overstappen, 12½ tot 15½ uur). Vanuit Laurila rijdt een trein naar Helsinki (één overstap, 8 uur en 40 minuten).

Reizen met de auto naar Finland

Je kunt vanuit Nederland met de auto naar Finland rijden, maar je bent wel lang onderweg. Over land kun je via Duitsland, Polen, de Baltische Staten en Rusland naar Finland rijden.

Finland reizen veerboot

Je kunt Finland ook bereiken door gebruik te maken van een veerdienst, waardoor je de reistijd flink kunt verkorten. Een mogelijkheid is met de auto naar Zweden te reizen en daar de veerboot te nemen naar Finland. Reken dan op twee dagen autorijden. Ook kun je met de auto naar Estland rijden en daar de boot nemen naar Finland. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Finland

Reizen met de bus naar Finland

Net als met de trein zijn er maar een beperkte mogelijkheden om over land met de bus naar Finland te reizen. Tot voor kort was de route via de Baltische Staten en Sint-Petersburg een optie, maar door de oorlog in Oekraïne zijn alle busverbindingen tussen Rusland en Finland tot nader order opgeschort.

Je zal nu bijna altijd een veerboot moeten nemen. Een optie is de bus te pakken naar de Zweedse hoofdstad Stockholm en met een ferry de oversteek te maken naar Finland. Eventueel kun je de bus pakken naar Tallinn, de hoofdstad van Estland, en het laatste stukje overbruggen met een ferry. Dan ben je minimaal twee dagen onderweg.

Finland reizen bus

Voor een reis zonder ferry moet je helemaal reizen naar Luleå in het noorden van Zweden. Hier neem je de bus naar het Zweedse grensstadje Haparanda met busmaatschappij Länstrafiken Norrbotten (www.ltnbd.se). Dit is een rit van 2½ uur. Na het oversteken van de grens neem je de bus naar het stadje Kemi (30 tot 40 minuten) in Fins Lapland. Verschillende busmaatschappijen rijden op deze route. Vertrek is vanaf Haparanda-Tornio. Voor info over de dienstregeling: www.matkahuolto.fi

Voor het laatst bijgewerkt op 28 augustus 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Finland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam