Finland met Voigt Travel

Reizen naar Finland

Reizen met het vliegtuig naar Finland

Reizen met het vliegtuig naar FinlandVanuit Nederland kun je gemakkelijk met het vliegtuig naar Finland reizen. KLM en Finnair vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam naar de Finse hoofdstad Helsinki. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 20 minuten. Je kunt soms goedkoper vliegen met een tussenstop. Goedkope vliegtickets zijn bijvoorbeeld te krijgen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, met een overstap in München of Frankfurt.

Alle internationale vluchten komen aan op Helsinki-Vantaa Airport (HEL). De luchthaven is de grootste en drukste van Finland en ligt ongeveer 19 kilometer ten noorden van Helsinki. Het is vernoemd naar het dorp Vantaa, dat vlakbij ligt. Het vliegveld bestaat uit twee terminals, die slechts 300 meter van elkaar vandaan liggen. Er is een grote verbouwing aangekondigd van de terminals, die in 2020 gereed moet zijn.

Zowel in de aankomsthal als de vertrekhal vind je geldautomaten en geldwisselkantoren. Er is een grote keuze aan bars, cafés, restaurants en fastfoodtenten, inclusief gelegenheden die 24 uur per dag open zijn. Het vliegveld heeft een spa met zwembad, sauna en massagesalons en een drogist. Wifi is gratis. In de aankomsthal vind je balies waar je een auto kunt huren voor Finland. Website van Helsinki-Vantaa Airport: www.helsinki-vantaa.fi

Vervoer van de luchthaven naar Helsinki

Trein van luchthaven naar HelsinkiTrein

Sinds juli 2015 is er een treinverbinding tussen het vliegveld en het centrum van Helsinki. Het maakt deel uit van de nieuwe Ring Rail Line in de Finse hoofdstad. Je kunt echter pas vanaf december 2015 vanuit de terminal rechtstreeks het treinstation bereiken. Tot die tijd kun je gebruikmaken van een gratis shuttlebus die je naar een andere ingang van het station brengt (‘Tietotie’ geheten). Die vertrekt overdag elke 5 minuten. De shuttlebus vertrekt vanaf platform 25 (Terminal 2) en platform 12 (Terminal 1). Een treinkaartje kun je kopen bij automaten of in de trein bij de conducteur. Informatie: www.hsl.fi

Bus

Door de komst van de trein zijn een aantal busverbindingen van de luchthaven naar Helsinki geschrapt. De Finnair City Bus blijft wel rijden. Dit is een snelle busverbinding van het vliegveld naar Elielinaukio, het centraal station van Helsinki. De bus vertrekt elke 20 minuten en de reistijd is ongeveer een halfuur. De busdienst wordt onderhouden door Pohjolan Liikenne. Online kun je al een kaartje kopen: www.pohjolanliikenne.fi

Ook buslijn 615 rijdt tussen het vliegveld en het centraal station van Helsinki. Buiten de aankomsthal vind je de bushaltes.

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je de taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar Helsinki. De rit naar de stad duurt ongeveer een half uur en kost circa € 45 tot € 50. Er zijn ook speciale luchtvaarttaxi’s die je van tevoren kunt boeken. Taxibusjes kun je delen met andere reizigers, waardoor je goedkoper uit bent. Je kunt hiervoor terecht  bij Airport Taxi Yellow Line (www.airporttaxi.fi), Taxi Point (www.taxipoint.fi) en Vantaan Taksi (www.vantaantaksi.fi).

Reizen met de trein naar Finland

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks met de trein naar Finland reizen. Je kunt de trein nemen naar Stockholm in Zweden, en daar de boot nemen naar Helsinki (zie hieronder).

Reizen met de auto naar Finland

Veerboot van Zweden naar FinlandJe kunt vanuit Nederland met de auto naar Finland rijden, maar je bent wel lang onderweg. Over land kun je via Duitsland, Polen, de Baltische Staten en Rusland naar Finland rijden.

Je kunt Finland ook bereiken door gebruik te maken van een veerdienst, waardoor je de reistijd flink kunt verkorten. Een mogelijkheid is met de auto naar Zweden te reizen en daar de veerboot te nemen naar Finland. Reken dan op twee dagen autorijden. Ook kun je met de auto naar Estland rijden en daar de boot nemen naar Finland. ► Lees hier meer over reizen met de auto naar Finland

Voor het laatst bijgewerkt op 5 oktober 2015. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Finland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/alenmax; Finnish Transport Department; Viking Line.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam