Finland met Voigt Travel

Vakantie op de Åland-eilanden, Finland: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Aland-eilanden vakantieToe aan complete ontspanning, frisse zeelucht en weidse, ongerepte natuur? Maak je hoofd leeg tijdens een unieke vakantie op de Åland-eilanden. De archipel tussen Zweden en Finland is bekend om zijn schoonheid en rust, de wonderlijke middernachtzon, de oude Vikinggraven en kasteelruïnes en de vele zeilschepen aan de horizon. Het is een wereld apart.

De archipel is zo’n 10.000 jaar geleden ontstaan en bestaat uit maar liefst 6700 mini-eilandjes, waarvan er 60 bewoond zijn. Åland werd sinds de oudheid gebruikt als natuurlijke handelsroute tussen Zweden en Finland. Nadat het in Zweedse en vervolgens in Russische handen was, is het nu een autonome regio van Finland met een Zweedstalige bevolking. Voor een plek die zo afgelegen lijkt, is het verrassend makkelijk te bereiken per vliegtuig en boot. De grootste eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen en dijkwegen.

Wil je met je eigen auto naar de Åland-eilanden?
Bekijk hier de reizen naar de Åland-eilanden bij Voigt Travel

Åland is ook een ideale strandbestemming. Niet te vergelijken met de Malediven of de Seychellen, maar dit noordelijke paradijs in de Baltische Zee barst van de mooie zandstranden. Je kunt er goed duiken, zeker op de vele scheepswrakken die over de zeebodem verspreid liggen. Åland heeft tussen mei en augustus meer zonuren dan waar dan ook in Noord-Europa. Graag brengen we je al in de stemming 🙂 Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien tijdens je vakantie op de Åland-eilanden!

Eilandhoppen op de fiets

Een van de leukste dingen om te doen is Åland ontdekken op de fiets. Een goede manier om de prachtige natuur en alle verborgen plekjes van Åland te ontdekken. Heerlijk met de wind in je haar over de bruggen fietsen van het ene eiland naar het andere. Of met de fiets de veerboot op die met regelmaat tussen de grote eilanden vaart. De afstanden zijn kort, dus je kunt aardig wat eilanden aandoen tijdens je vakantie.

Aland eilanden brug

Fietsen huur je in de hoofdstad Mariehamn, voor een dag of een week. Als je hulp wil bij de planning van de route: meerdere organisaties bieden fietsarrangementen met fietshuur, helm, routekaarten, overnachtingen en maaltijden. Ga hiervoor naar het lokale VVV-kantoor ‘Visit Åland’. Een tip: De bewoners zijn zeer begaan met hun leefomgeving. Hou je dus goed aan de vele milieuregels! Adres: Visit Åland, Storagatan 8, Mariehamn. Fietsverhuurder RO-NO Rent: www.rono.ax

Slenteren door Mariehamn

De enige stad op Åland is Mariehamn. Van de totaal 30.000 inwoners op de eilanden, wonen er zo’n 11.000 in deze hoofdstad. Mariehamn ligt op een lang, smal schiereiland in het zuiden van Fasta Åland. Dat Mariehamn de bijnaam heeft van ‘de stad van de duizend lindebomen’ wordt wel duidelijk als je vanaf het marktplein de Esplanaden oploopt. Sla de kerk Sankt Görans niet over met zijn mooie plafondversieringen en het kunstig mozaïek boven het altaar.

Aland-eilanden Mariehamn

In Mariehamn hangt een heerlijk ontspannen sfeer en je kunt alles bewandelen. De straatjes met houten huizen, de leuke terrasjes, de ambachtelijke winkeltjes en de parken, het doet heel knus aan. De maritieme wijk Sjökvarteret is een aaneenschakeling van traditionele roodgekleurde gebouwen, waarin ateliers, een oude zeemanskapel, cafeetjes en winkels zijn gevestigd. Neem je badkleding mee, vanuit het centrum loop je zo naar de het strand van Gröna Udden of Lilla Holmen.

Masten beklimmen in het scheepvaartmuseum

Je hoeft geen liefhebber van schepen te zijn want het Ålands Sjöfartsmuseum is allesbehalve saai. Zeker doen als je met de kinderen op vakantie bent, voor de kleintjes is een apart programma opgezet. Het museum ligt aan de westelijke haven van Mariehamn en brengt het zeevaartverleden van Åland op een speelse manier tot leven. Er valt van alles te doen: in een mast klimmen, het bevel voeren over je eigen schip, het rariteitenkabinet induiken, een originele piratenvlag zien of op schattenjacht gaan met Ruby de scheepsrat.

Het museum heeft een verrassende collectie miniatuurschepen. De enige viermaster die nog in originele staat verkeert is het schip Pommern, dat vlak voor de deur van het museum ligt. Het schip is in 1903 gebouwd door Schotten om naar Australië te varen. Na een grondige renovatie is het schip weer open voor het publiek. Het scheepvaartmuseum is het hele jaar geopend, Pommern alleen van mei t/m september. Website: www.sjofartsmuseum.ax

Gooi een hengel uit tijdens een vistocht

Een vakantie is bedoeld om te ontspannen, en wat is nu beter dan een hengeltje uitgooien? Op Åland komen allerlei vissoorten voor, van snoek en baars tot zeeforel en zalm. Er is veel vis in zee, dus de kans is groot dat je wat vangt! Als je zelf gaat vissen, lees dan goed de regels en schaf een visvergunning aan. Deze koop je online. De prijs per dag verschilt per eiland.

Nog leuker is om een vistocht te gaan maken. Huur een professionele gids in die je in zijn boot meeneemt naar de beste visplekjes. Sommige gidsen bieden ook een lunch. Neem je eigen gevangen vis mee voor een heerlijk maaltje. Meer info: www.visitaland.com

Terug in de tijd in het Kastelholm kasteel

Kastelholm behoort tot de mooiste en best gerestaureerde middeleeuwse kastelen van Finland. Het 14e-eeuwse kasteel werd lange tijd gebruikt als vakantieverblijf door de koningen van Zweden. De beroemde koning Gustav Vasa heeft hier zelfs zijn eigen broer gevangen gehouden. Het kasteel veranderde in een ruïne door een brand in 1745 waarbij alleen de noordelijke vleugel overeind bleef.

Aland-eilanden kasteel

De kasteelruïne ligt op het eiland Sund aan een mooie inham. Van mei tot half september kun je er een kunstcollectie en archeologische vondsten bekijken. De kinderen gaan zich niet vervelen, zij gaan op schattenjacht verkleed als ridder of prinses. Website: www.kastelholm.ax

Als je nog tijd hebt, iets verderop ligt het openluchtmuseum Jan Karlsgården (www.museum.ax). Het geeft een interessant inkijkje in het boerenleven aan het einde van de 18e eeuw, met oude windmolens en typisch houten Ålander huizen.

Golfen op het zonnige eiland Eckerö

Åland is een populaire bestemming voor een golfvakantie. Dankzij de zee die de eilanden in het najaar verwarmt en de gunstige winters, blijven de greens langdurig in goede conditie. Dit betekent een lang golfseizoen, van begin mei tot eind oktober. Åland heeft drie 18-holes golfbanen.

De golfbaan van Eckerö (www.eckerogolf.ax) is mooi gelegen, op een kleine 10 minuten van de terminal van de Eckerö-lijn die tussen het Finse vasteland en Åland vaart. Eckerö is de meest westelijke én de meeste zonnige gemeente van Åland en biedt ruime keuze aan accommodaties, restaurants en cafés. De golfbaan heeft een grote driving range. Of je nu beginner of ervaren golfer bent, het is een geweldige plek om een dagje je slag te slaan.

Leven als een Viking

Ieder jaar komen er meer dan 10.000 mensen uit alle uithoeken van de wereld naar Åland om 3 dagen lang het Vikingleven te delen tijdens de Viking Market. Het festival vindt plaats in juli in Saltvik, op de plek waar de echte Vikingen zich meer dan 1000 jaar geleden vestigden. Er wordt in tenten geslapen, eten gemaakt op open vuur, gezongen, gedanst en ‘gevochten’. Dit natuurlijk allemaal in de mooiste Vikingkostuums. Het hoogtepunt is het Vikingfeest.

Je hoeft niet verkleed als Viking om dit mee te maken, je mag als bezoeker het spektakel aanschouwen, rondsnuffelen op de markt en het enorme Vikingschip Borge Swyn bekijken. Meer info: www.fibula.ax

Alleen op de wereld in Kökar

Kökar is met 250 inwoners een van de meest dunbevolkte en afgelegen gemeentes van Finland. Het ligt op 4½  uur eilandhoppen met de auto vanuit Mariehamn. Als je de veerboot pakt op het eiland Lumparland zit je er in 2,5 uur.

Het is even reizen, maar je wordt ervoor beloond. Afgezonderd van de rest van de wereld geniet je volop van je vakantie, van de stilte en van de zon die nooit ondergaat. Je kunt overnachten in een Kökar Havspaviljong Cottage. Lekker de sauna in en fietsen huren voor een tochtje door de verlaten natuur en langs de ruïnes van het middeleeuwse klooster.

Maak een historische wandeling in Bomarsund

De Russische bezetting, de Slag van 1854, een 35 meter lange trap, een schitterende natuur en fraaie uitzichtpunten, het komt allemaal voorbij op de wandelroute op het eiland Sund. De wandeling is bijna 4½ kilometer, je volgt simpelweg de blauwe markeringen op paaltjes en bomen.

Aland-eilanden Bomarsund

Een groot onderdeel van de wandeling is het Bomarsund Fort (www.bomarsund.ax). Het Russische leger startte de bouw van het vestingwerk in 1832 met als doel om er duizenden soldaten te herbergen. De bouw was nog maar half voltooid toen Britse en Franse troepen het fort in 1854 aanvielen en verwoestten. Het fort is nooit meer herbouwd. Nu zijn de ruïnes van dit militaire monument vrij te bezoeken.

In de buurt van de ruïnes biedt het oude loodsgebouw op Prästö een kleine tentoonstelling die de geschiedenis van het fort beschrijft.

Op safari met de kinderen

Een leuke vakantieactiviteit: een safaritocht door de ‘savanne’ van Åland! Een spannende tocht door de wildernis waar je edelherten, damherten, wilde zwijnen, struisvogels en lama’s kunt spotten van heel dichtbij. Je mag ze misschien zelfs voeren!

De safari duurt drie kwartier en begint bij het Jacht- en Visserijmuseum in Käringsund op het eiland Eckerö. Doe inkopen voor het ontbijt in de safarishop en verras de kinderen de volgende ochtend met wildworstjes en een omelet van struisvogeleieren. De safari’s worden georganiseerd tussen 10 juni en 14 augustus. Je hoeft niet te reserveren. Website: www.granbergs.ax

Praktische tips voor een vakantie op de Åland-eilanden

Overnachten op de Åland-eilanden

In Åland vind je veel traditionele cottages en bed & breakfasts, vaak met sauna! Een leuk adresje niet ver van Mariehamn is Brobacka Gästhem in Jomala. Dit is een gezellig pension waar je gebruik kunt maken van de sauna en de gemeenschappelijke keuken.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op de Åland-eilanden?
Reserveer hier een hotel op de Åland-eilanden, tegen de laagste prijzen

Finnö Stugby in Geta biedt een aantal natuurhuisjes vlakbij een meer waar je kan zwemmen, vissen en varen. Op een paar kilometer van de golfbaan van Eckerö slaap je in Björnhofvda Gård in prachtige met antiek ingerichte kamers en geniet je van een heerlijke high tea.

Uniek op Åland is dat je een privé-eiland kunt huren. Met een groep van 8 personen zit je voor € 100 per persoon per nacht in een huis aan het water op een onbewoond eiland. Hoe mooi is dat om ongestoord het eiland te ontdekken en het ultieme vrijheidsgevoel te ervaren! Kijk hier voor op de website: www.rentparadiseisland.com

Reizen naar de Åland-eilanden

Er zijn meerdere manieren om naar de Åland-eilanden te reizen. De snelste manier is om te vliegen naar Stockholm of naar het Finse Turku. Vandaaruit vlieg je in een half uur naar Åland. Vanuit Helsinki is het een uur vliegen. Het kleine vliegveld van Åland ligt op 5 minuten met de auto of de taxi van de hoofdstad Mariehamn.

Vanuit Stockholm en Turku zijn reguliere veerdiensten met Mariehamn. In 2 uur varen zit je er al. Als je de veerboot pakt in Helsinki, reken dan op vaartijd van zo’n 5 uur. Voor de dienstregeling en tickets kun je kijken op de websites van de rederijen: www.eckerolinjen.se en www.vikingline.com.

Aland-eilanden veerboot

Rondreizen op Åland is makkelijk, zowel over land als over zee. De afstanden zijn kort en de bewoonde eilanden bereik je met de auto, de bus, op de motor of op de fiets. Als je de kleinere eilandjes wil bezoeken, dan steek je over met een taxiboot, een veerpont of je eigen boot.

Eten en drinken op de Åland-eilanden

‘Fika’ is de kunst van het koffiedrinken, een beroemde Zweedse traditie waar ook de Ålanders veel tijd in steken. Naast koffie met een typisch koffiebroodje, zoals de ‘kanelbullar’, is het een belangrijk sociaal gebeuren. Ga voor een fika naar Bagarstugan (www.bagarstugan.ax). Dit schattige café stamt uit 1866 en bevindt zich in een voormalige bakkerij waar de oude broodovens nog te zien zijn.

Een eigen gevangen en gegrilde vis eten, een harinkje happen… vis is hier alom aanwezig. Ieder eiland heeft zijn eigen visspecialiteiten. Neem het eilandje Jurmo, met zijn 25 inwoners, hier is de ‘Jurmo sushi’ uitgevonden.

Åland produceert ook bier, dat gebrouwen wordt in Stallhagen (www.stallhagen.com). Naast bierproeven kun je hier ook fantastisch eten. Vanuit de eetzaal kijk je zo de keuken in waar er dagvers wordt gekookt. En laat de wijn maar voor wat het is, want bij ieder gerecht hoort een ambachtelijk biertje.

Voor meer informatie over een vakantie op de Åland-eilanden kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visitaland.com

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 februari 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op de Åland-eilanden, Finland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Ad Oculos/Shutterstock.com; Serge Lamere/Shutterstock.com; Igor Grochev/Shutterstock.com; Tiina Tahvanainen/Visit Åland; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam