Finland met Voigt Travel

Vakantie in Helsinki, Finland

Tips voor een vakantie in Helsinki

Helsinki vakantieEen vakantie in Helsinki beleef je in een van de meest knappe, eigenzinnige en boeiende hoofdsteden van Europa. De persoonlijkheid van de hoofdstad van Finland is duidelijk anders dan die van de andere Scandinavische steden. In temperament en uiterlijk schuurt het dichter tegen de steden van Oost-Europa aan. Helsinki was jarenlang een buitenpost van het Russische Rijk en lijkt in vorm en stijl op de voormalige hoofdstad van zijn machtige buurman, Sint-Petersburg. Je ziet er gebouwen die veel weg hebben van de pre-communistische bouwwerken in de vroegere Sovjet-Unie. Ook de voorliefde van de locals voor wodka toont de duidelijke invloed van ex-moeder Rusland.

Vanaf de twintigste eeuw liet de Finse hoofdstad zijn onafhankelijke gezicht zien, geïnspireerd door onafhankelijkheid en het Finse nationalisme. In de stad verrezen gebouwen die zich onderscheiden door Scandinavische minimalisme en verfijning. Door de eerdere Zweedse en Russische invloeden had de stad al het grootste aantal Art Nouveau gebouwen in Noord-Europa en de zuiverste neoklassieke architectuur in de wereld. Tezamen maakt dit Helsinki een geweldige plaats voor architectuurliefhebbers.

Ook de invloed van de zee in de geschiedenis van Helsinki is onmiskenbaar. De stad is gepositioneerd op een rotsachtige landtong aan de Oostzee in het zuiden van Finland, met haar gezicht in de richting van Estland. Helsinki heeft 100 kilometer aan kustlijn en 315 eilanden, dat ongewoon veel is voor een stad met zo’n 600.000 vriendelijke Finnen. Veel bezienswaardigheden liggen dan ook langs het water, zoals Suomenlinna, een van de grootste zeeforten ter wereld. De visrestaurants in Helsinki zijn ongeëvenaard – probeer de snoekbaars en de witvis eens tijdens je vakantie.

Helsinki is een ontmoetingsplaats van West- en Oost-Europa, die tot uiting komt in haar kosmopolitische imago, de instroom van Russen en Esten en de inwoners die meerdere talen spreken. De stad is een afspiegeling van het land Finland in miniformaat, waar ongeacht de seizoen altijd genoeg te doen is. Op de lange zonnige dagen tijdens de zomermaanden kun je er vissen, fietsen en golfen. In de wintermaanden kan het donker en kil zijn, maar de geur van glühwein en de kerstverlichting op de elegante lommerrijke besneeuwde boulevards maken veel goed. Er zijn talloze gezellige cafés, restaurants en stomende sauna’s om je op te warmen. En hoe koud of warm het ook is, altijd kun je voor een opkikker terecht in de Kotiharju sauna, de oudste openbare houten sauna van Helsinki.

Bezienswaardigheden in Helsinki


In Helsinki is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken, voor mensen van alle leeftijden. De Finse hoofdstad beschikt over talloze musea, historische gebouwen, monumenten, parken en attracties. Veel trekpleisters bevinden zich in het oude centrum, maar ook daarbuiten is van alles te beleven. ► Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Helsinki

Overnachten in Helsinki

Overnachten en hotels in HelsinkiHelsinki is een middelgrote hoofdstad en heeft dan ook een bescheiden aanbod aan hotels, hostels, appartementen en bed & breakfasts. Zoals in zoveel steden in Scandinavië, domineren de hotelketens in Finland de keuze aan accommodatie. Deze 4- en 5-sterrenhotels richten zich vooral op zakenreizigers. Lees hier meer over hotels en overnachten in Helsinki

Reizen naar Helsinki

KLM en Finnair vliegen meerdere keren per dag rechtstreeks van Amsterdam naar de Finse hoofdstad Helsinki. De vliegtijd is ongeveer 2 uur en 20 minuten. Je kunt soms goedkoper vliegen met een tussenstop. Goedkope vliegtickets zijn bijvoorbeeld te krijgen bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, met een overstap in München of Frankfurt.

Alle internationale vluchten komen aan op Helsinki-Vantaa Airport (HEL). De luchthaven is de grootste en drukste van Finland en ligt ongeveer 19 kilometer ten noorden van Helsinki. Het is vernoemd naar het dorp Vantaa, dat vlakbij ligt. Het vliegveld bestaat uit twee terminals, die slechts 300 meter van elkaar vandaan liggen. Er is een grote verbouwing aangekondigd van de terminals, die in 2020 gereed moet zijn.

Zowel in de aankomsthal als de vertrekhal vind je geldautomaten en geldwisselkantoren. Er is een grote keuze aan bars, cafés, restaurants en fastfoodtenten, inclusief gelegenheden die 24 uur per dag open zijn. Het vliegveld heeft een spa met zwembad, sauna en massagesalons en een drogist. Wifi is gratis. In de aankomsthal vind je balies waar je een auto kunt huren voor Finland. Website van Helsinki-Vantaa Airport: www.helsinki-vantaa.fi

Vervoer van de luchthaven naar Helsinki

Trein

Sinds juli 2015 is er een treinverbinding tussen het vliegveld en het centrum van Helsinki. Het maakt deel uit van de nieuwe Ring Rail Line in de Finse hoofdstad. Je kunt echter pas vanaf december 2015 vanuit de terminal rechtstreeks het treinstation bereiken. Tot die tijd kun je gebruikmaken van een gratis shuttlebus die je naar een andere ingang van het station brengt (‘Tietotie’ geheten). Die vertrekt overdag elke 5 minuten. De shuttlebus vertrekt vanaf platform 25 (Terminal 2) en platform 12 (Terminal 1). Een treinkaartje kun je kopen bij automaten of in de trein bij de conducteur. Informatie: www.hsl.fi

Bus

Door de komst van de trein zijn een aantal busverbindingen van de luchthaven naar Helsinki geschrapt. De Finnair City Bus blijft wel rijden. Dit is een snelle busverbinding van het vliegveld naar Elielinaukio, het centraal station van Helsinki. De bus vertrekt elke 20 minuten en de reistijd is ongeveer een halfuur. De busdienst wordt onderhouden door Pohjolan Liikenne. Online kun je al een kaartje kopen: www.pohjolanliikenne.fi

Ook buslijn 615 rijdt tussen het vliegveld en het centraal station van Helsinki. Buiten de aankomsthal vind je de bushaltes.

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je de taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar Helsinki. De rit naar de stad duurt ongeveer een half uur en kost circa € 45 tot € 50. Er zijn ook speciale luchtvaarttaxi’s die je van tevoren kunt boeken. Taxibusjes kun je delen met andere reizigers, waardoor je goedkoper uit bent. Je kunt hiervoor terecht  bij Airport Taxi Yellow Line (www.airporttaxi.fi), Taxi Point (www.taxipoint.fi) en Vantaan Taksi (www.vantaantaksi.fi).

Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Helsinki, Finland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam