Finland met Voigt Travel

Vakantie in Helsinki, Finland

Tips voor een vakantie in Helsinki

Helsinki vakantieEen vakantie in Helsinki beleef je in een van de meest knappe, eigenzinnige en boeiende hoofdsteden van Europa. De persoonlijkheid van de hoofdstad van Finland is duidelijk anders dan die van de andere Scandinavische steden. In temperament en uiterlijk schuurt het dichter tegen de steden van Oost-Europa aan. Helsinki was jarenlang een buitenpost van het Russische Rijk en lijkt in vorm en stijl op de voormalige hoofdstad van zijn machtige buurman, Sint-Petersburg. Je ziet er gebouwen die veel weg hebben van de pre-communistische bouwwerken in de vroegere Sovjet-Unie. Ook de voorliefde van de locals voor wodka toont de duidelijke invloed van ex-moeder Rusland.

Vanaf de twintigste eeuw liet de Finse hoofdstad zijn onafhankelijke gezicht zien, geïnspireerd door onafhankelijkheid en het Finse nationalisme. In de stad verrezen gebouwen die zich onderscheiden door Scandinavische minimalisme en verfijning. Door de eerdere Zweedse en Russische invloeden had de stad al het grootste aantal Art Nouveau gebouwen in Noord-Europa en de zuiverste neoklassieke architectuur in de wereld. Tezamen maakt dit Helsinki een geweldige plaats voor architectuurliefhebbers.

Ook de invloed van de zee in de geschiedenis van Helsinki is onmiskenbaar. De stad is gepositioneerd op een rotsachtige landtong aan de Oostzee in het zuiden van Finland, met haar gezicht in de richting van Estland. Helsinki heeft 100 kilometer aan kustlijn en 315 eilanden, dat ongewoon veel is voor een stad met zo’n 600.000 vriendelijke Finnen. Veel bezienswaardigheden liggen dan ook langs het water, zoals Suomenlinna, een van de grootste zeeforten ter wereld. De visrestaurants in Helsinki zijn ongeëvenaard – probeer de snoekbaars en de witvis eens tijdens je vakantie.

Helsinki is een ontmoetingsplaats van West- en Oost-Europa, die tot uiting komt in haar kosmopolitische imago, de instroom van Russen en Esten en de inwoners die meerdere talen spreken. De stad is een afspiegeling van het land Finland in miniformaat, waar ongeacht de seizoen altijd genoeg te doen is. Op de lange zonnige dagen tijdens de zomermaanden kun je er vissen, fietsen en golfen. In de wintermaanden kan het donker en kil zijn, maar de geur van glühwein en de kerstverlichting op de elegante lommerrijke besneeuwde boulevards maken veel goed. Er zijn talloze gezellige cafés, restaurants en stomende sauna’s om je op te warmen. En hoe koud of warm het ook is, altijd kun je voor een opkikker terecht in de Kotiharju sauna, de oudste openbare houten sauna van Helsinki.

Bezienswaardigheden in Helsinki

Suomenlinna, HelsinkiIn Helsinki is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken, voor mensen van alle leeftijden. De Finse hoofdstad beschikt over talloze musea, historische gebouwen, monumenten, parken en attracties. Veel trekpleisters bevinden zich in het oude centrum, maar ook daarbuiten is van alles te beleven. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Helsinki

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Helsinki

Helsinki CathedralBij een stedentrip naar Helsinki is het oude centrum een goed beginpunt. Het huidige Senaatsplein is het bekendste plein van Finland en vormde al in de zeventiende eeuw het hart van de stad. Ook het nabijgelegen Marktplein is al eeuwenlang het decor van drukte en levendigheid. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in het oude centrum van Helsinki

Overnachten in Helsinki

Overnachten en hotels in HelsinkiHelsinki is een middelgrote hoofdstad en heeft dan ook een bescheiden aanbod aan hotels, hostels, appartementen en bed & breakfasts. Zoals in zoveel steden in Scandinavië, domineren de hotelketens in Finland de keuze aan accommodatie. Deze 4- en 5-sterrenhotels richten zich vooral op zakenreizigers. Lees hier meer over hotels en overnachten in Helsinki

Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Helsinki, Finland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam