Finland met Voigt Travel

Wat te doen en te zien in Tampere, Finland: 10 tips!

Tampere wat te doenTampere is de tweede grootste stad van Finland en staat ook wel bekend als de ‘saunahoofdstad van de wereld’. Dit is de perfecte plek voor een sessie zweten en relaxen, want het was Tampere waar begin vorige eeuw de eerste openbare sauna van Finland de deuren opende. Inmiddels struikel je er over de sauna’s, maar Tampere is ook een bruisende studentenstad met een actief cultureel leven waar meer dan genoeg te doen en te zien is.

Ontdek het rijke industriële verleden van Tampere, de stad waar halverwege de 19e eeuw de industrialisatie van Finland begon. Tampere werd een belangrijk centrum voor de textielindustrie en was zelfs de eerste plaats van Scandinavië waar het elektrische licht werd ontstoken. Je kunt wel raden welk bedrijf in het naburige stadje Nokia ontstond. De industriële hausse is voorbij en de rode bakstenen fabrieken en pakhuizen bieden nu plaats aan creatieve hotspots en eigenzinnige musea.

Met twee universiteiten kent Tampere een levendig studentenleven en met de vele theaters, concertzalen en festivals wordt Tampere wel de ‘theaterhoofdstad’ van Finland genoemd. Je kunt je echter ook vermaken met Lenin of de KGB of genieten van de fraaiste uitzichten van het hele land. Tampere is echt een stad, maar voelt aan als een dorp, met een schilderachtige ligging tussen het Näsijärvi-meer in het noorden en het Pyhäjärvi-meer in het zuiden.

Zoek je leuke accommodatie voor je trip naar Tampere?
Reserveer hier een hotel of appartement in Tampere

Tampere is een leuke plek met een ongedwongen sfeer die vakantiegangers vaak over het hoofd zien. Terwijl je deze stad zo makkelijk kunt bezoeken, op een klein eindje rijden of treinen vanuit de hoofdstad Helsinki. Wil je een bezoek brengen aan deze typische Finse stad in het zuiden van het land? Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Tampere!

Bewonder de kathedraal van Tampere

De Kathedraal van Tampere is een van de beroemdste bezienswaardigheden van de stad, die opvalt door de grijze granieten muren en het opvallende rode dak. De fraaie Lutherse kerk is gebouwd tussen 1902 en 1907, dus is helemaal nog niet zo oud. De kerk kreeg de status van ‘kathedraal’ in 1923, toen Tampere de hoofdstad van het bisdom werd. De kerk is vooral een bezoek waard vanwege de griezelige en macabere muurschilderingen, die zijn aangebracht door de Finse symbolistische schilder Hugo Simberg (1873-1917).

Tampere kathedraal

Simberg maakte vooral fresco’s rond dood en verval, en dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Zijn meest controversiële creatie is een slang met een appel in zijn bek, die het plafond van de kerk siert. Dit werd gezien als een symbool van zonde en corruptie. Bij het altaar zie je de schildering The Garden of Death, met drie skeletten die planten in de kinderkamer verzorgen. Het schilderij The Wounded Angel, dat in 2006 is uitgeroepen tot nationale schilderij van Finland. Adres: Tuomiokirkonkatu, 33100 Tampere, Finland. Website: www.tampereenseurakunnat.fi

Neem de kids mee naar pretpark Särkänniemi

Wil je wat doen met kinderen in Tampere? Neem ze mee naar pretpark Särkänniemi, gelegen op een steenworp afstand van het stadscentrum aan het Näsijärvi-meer. Hier is meer dan genoeg te beleven voor een hele dag, met meer dan 30 attracties en achtbanen, een aquarium en een planetarium. Beroemd is Näsinneula-toren, met haar 130 meter de één-na-hoogste uitkijktoren van Scandinavië.

Tampere pretpark

Vanaf het observatiedek heb je een fraai 360-graden uitzicht over Tampere en op heldere dagen kun je liefst 20 kilometer ver kijken. Näsinneula werd gebouwd in 1970 en 1971 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste iconen van Tampere. Kleine kinderen kunnen zich verder vermaken in een Angry Birds-themapark en het miniatuurstadje Doghill, waar je een 17e eeuwse sprookjeswereld binnenstapt. De attracties zijn alleen in de zomer geopend, maar de uitkijktoren, het aquarium en het planetarium zijn het hele jaar door te bezoeken. Adres: Laiturikatu 1, 33230 Tampere, Finland. Website: www.sarkanniemi.fi

Sovjet-kitsch in het Lenin Museum

In Rusland wordt Lenin nog steeds geadoreerd, maar in Finland kunnen ze er ook wat van. Op een boeiende manier althans, zo zie je als een bezoek brengt aan het Lenin Museum. Tampere blijkt namelijk de plek te zijn waar de Sovjet-Unie is ontstaan. Het museum is gevestigd in de voormalige arbeidershal van Tampere, die een enorme historische betekenis heeft. In 1906 vond hier de eerste ontmoeting plaats tussen Lenin en Jozef Stalin, die hier hun plannen kneedden voor de oprichting van een grote communistische staat.

Lenin Museum in Tampere

Het museum vertelt het verhaal van deze ontmoeting en wassen beelden van Lenin en Stalin bieden de ideale gelegenheid voor een selfie. Je ziet kitscherige objecten uit de Sovjet-periode, zoals een jukebox die je ongetwijfeld aan het lachen maakt. Maar het museum belicht ook de donkere kanten van de communistische tijd. Zo zie je een schaalmodel van een berucht goelagkamp van Stalin, die doet herinneren aan de jaren van gruwel en terreur. Dit is het enige museum buiten Rusland dat aan Lenin is gewijd. Adres: Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere, Finland. Website: www.lenin.fi

Relax in de oudste sauna van Finland

Tampere is de perfecte plek als je wat ontspannends wilt doen, want het is niet voor niets dé saunahoofdstad van de wereld. In de stad zijn meer dan 30 openbare sauna’s om uit te kiezen, en nog meer als je ook de regio in gaat. Een vakantie in Finland is eigenlijk niet compleet zonder een bezoekje aan de sauna, want dat is onlosmakelijk verbonden met het Finse leven. Voor een authentieke ervaring ga je naar de Rajaportti Sauna (www.rajaportinsauna.fi) in de wijk Pispala, de oudste openbare sauna van Finland die nog steeds in gebruik is.

Tampere sauna

De sauna is gebouwd in 1906 voor fabrieksarbeiders, doen Tampere een enorme industriële groei doormaakte. Deze sauna neemt je mee op een tijdreis naar de Finse saunacultuur, maar modern is het natuurlijk niet. Voor de echte Finse ervaring combineer je hete stoom met een dip in ijskoud water. Talloze sauna’s liggen aan een meer, zodat je er in de winter kunt ijszwemmen. Probeer bijvoorbeeld eens de Rauhaniemi Sauna (www.rauhaniemi.net) aan het Näsijärvi-meer, met een gezellig zwemstrand.

Beklim de uitkijktoren van Pyynikki

Iets ten westen van het stadscentrum van Tempere staat de uitkijktoren van Pyynikki, die in 1929 werd gebouwd. Hier stond eerst een houten toren uit de 19e eeuw, die werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebombardeerd. Met 26 meter is de uitkijktoren niet extreem hoog, maar toch heb je na 130 treden een schitterend uitzicht op Tampere en de twee grote meren Näsijärvi en Pyäjärvi.

Tampere uitkijktoren

De toren is misschien nog wel beroemder door het café waar je de lekkerste donuts van Finland kunt krijgen (zo beweren de Finnen zelf). De populaire donuts heten in het Fins munkki en worden al sinds de jaren ’80 gemaakt, volgens een geheim recept. In de omgeving kun je fijne wandelingen maken in de natuur, want de toren staat op de langgerekte Pyynikki-heuvel. Dit is de grootste ‘esker’ van Finland, een heuvelrug die is ontstaan tijdens de ijstijd door smelwaterrivieren onder een ijskap. Adres: Näkötornintie 20, 33230 Tampere, Finland. Website: www.munkkikahvila.net

Wandel door de wijk Finlayson

Maak zeker een wandeling door de wijk Finlayson, want er is geen betere plek om het industriële erfgoed van Tampere te ontdekken. Dit is het oude centrum waar het oorspronkelijk allemaal begon, toen de Schotse ingenieur James Finlayson hier in 1820 een katoenfabriek stichtte. De wijk groeide uit tot een stad in een stad met vele fabrieken en een eigen school, ziekenhuis, politiekorps en een eigen munteenheid. Tot 1920 was dit zelfs het grootste industriële district van Scandinavië.

Tampere fabrieken

Als je onder de hoofdingang loopt, loop je in de voetsporen van duizenden fabrieksarbeiders. Nu zijn de rode bakstenen fabrieken en gebouwen gerenoveerd en bieden ze onderdak aan creatieve bedrijven, restaurants, cafés, kunstencentra en een grote bioscoop. Een van de attracties is de Finlayson Kerk, een gotische kerk uit 1879 die gebouwd is voor de werknemers van textielfabrieken. In het gratis Finse Arbeidsmuseum Werstas zie je een expositie over de wijk, met de originele Finlayson-stoommachine.

Om de buurt van een andere kant te bekijken, kun je een bijzondere wandeling maken over de daken van gebouwen. Je zit vast aan veiligheidsgordels, dus je hoeft niet bang te zijn van de dakrand te kukelen. Kijk hiervoor op de website van Roof Walk Finlayson Area: www.roofwalk.fi

Trollen in het Moemin Museum

Heb je weleens van de Moemins (Muumit) gehoord? Deze kinderboekfiguren zijn razend populair in Finland, een beetje vergelijkbaar met Jip en Janneke in Nederland. Het zijn een soort trollen die lijken op nijlpaarden. Ze zijn een creatie van kinderboekenschrijfster en illustrator Tove Jansson (1914-2001). Het Moemin Museum in Tampere neemt bezoekers mee op een magische reis door de trollenwereld en de vallei waar ze wonen.

Tampere Moemin

Het museum vertelt het hele verhaal van deze avontuurlijke wezens, tot de mysterieuze verdwijning van de Moemins op een grijze novemberdag. Het hoogtepunt in de collectie is de replica van het Moeminhuis, gebouwd door Jansson en haar partner als een poppenhuisversie op ware grootte van het huis van de Moemins. Ook zie je er originele illustraties en kunstwerken van Tove Jansson. Er is een café en in de winkel kun je terecht voor schattige Moemin-souvenirs. Adres: Tampere-talo, Yliopistonkatu 55, 33100 Tampere, Finland. Website: www.muumimuseo.fi

Speel James Bond in het Spionagemuseum

Het Spionagemuseum in Tampere is het eerste ter wereld dat een fascinerend inkijkje geeft in de wereld van spionnen en hun werkwijzen. Authentieke documenten en voorwerpen vertellen het verhaal van echte spionnen, vooral tijdens de Koude Oorlog toen de KGB, CIA en Stasi erg actief waren. Zo zie je er afluisterapparatuur, verborgen microfoons, miniatuurcamera’s, radioapparatuur en vervalste identiteitsbewijzen waarmee spionnen hun informatie probeerden te ontfutselen.

Je ontdekt de verhalen van echte én fictieve spionnen, van de Nederlandse danseres Mata Hari tot James Bond. Mocht je een nieuwe carrière ambiëren, dan kun je talloze spionage activiteiten uitproberen: van afluisteren tot het hacken van e-mails. Het museum bevindt zich in de oude Finlayson-fabriek. Adres: Satakunnankatu 18, 33210 Tampere, Finland. Website: www.vakoilumuseo.fi

Vapriikki Museumcentrum

Als je wat in Tampere wilt doen op een koude of regenachtige dag, moet je zeker Vapriikki Museumcentrum op je lijstje zetten. In dit grote rode bakstenen gebouw vind je liefst zeven musea onder één dak, waaronder het Natuurhistorisch Museum, het Mineralenmuseum, het Poppenmuseum en het Finse Museum van Games. De Finnish Hockey Hall of Fame (www.jaakiekkomuseo.fi) is gewijd aan de prestaties en geschiedenis van ijshockey in Finland, een sport waar de Finnen dol op zijn.

Tampere museumcentrum

Regelmatig worden er tentoonstellingen georganiseerd, dus er is altijd iets nieuws te zien. In het complex van 14.000 vierkante meter vind je verder een museumrestaurant en een museumwinkel met boeken, cadeaus en souvenirs. Vapriiikki werd geopend in 1996. Hier zaten eerder de fabriekshallen van Tampella, een fabrikant van onder meer zware industriële machines, locomotieven en turbines. Adres: Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere, Finland. Website: www.vapriikki.fi

Ga shoppen in de Markthal van Tampere

Geen bezoek aan een Finse stad is compleet zonder een bezoek aan de lokale markt! In Tampere moet je daarvoor naar de Markthal (Kauppahalli), die al sinds 1901 bestaat. Het is de grootste overdekte markthal van Scandinavië, maar met 32 verkopers nog altijd bescheiden als je het vergelijkt met markten in Afrika en Azië. De markthal is altijd de plaats geweest voor lokale delicatessen, zoals vis, vlees, kaas, groente en warme broodjes. De marktlieden verkopen glutenvrije, biologische en natuurlijke producten, maar ook Italiaanse en Spaanse lekkernijen. Om je honger en dorst te stillen kun je er lunchen en koffie drinken. Adres: Hämeenkatu 19, 33200 Tampere, Finland. Website: www.tampereenkauppahalli.fi

Tampere markt

Wat te doen in Tampere: praktische tips

Overnachten in Tampere

In Tampere en omgeving zijn tientallen hotels waar je kunt overnachten, van eenvoudige familiehotels tot luxe hotels in het stadscentrum met uitzicht. Ook kun je terecht in bed & breakfasts, hostels en appartementen. Voor een rustig verblijf kun je kiezen voor een vakantiehuisje aan een meer.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Tampere?
Reserveer hier een hotel of appartement in Tampere, tegen de laagste prijzen

Voor het beste uitzicht in Tampere boek je een kamer op een van de bovenste verdiepingen van het Solo Sokos Torni Hotel. Met 25 verdiepingen is dit het hoogste hotel van Finland. Het moderne 4-sterrenhotel ligt direct naast het treinstation van Tampere en heeft een restaurant, bars, een sauna en fitnessruimte. Ook als je geen hoger gelegen kamer hebt, kun je van het uitzicht genieten. Op de bovenste etage bevindt zich de Moro Sky Bar en dakterras, de beste plek voor het drinken van een drankje bij zonsondergang. ► Boek een overnachting in Solo Sokos Torni Hotel vanaf € 125

Sokos Hotel in Tampere

Heb je een beperkt budget? Probeer dan een bed te boeken in het Dream Hostel, dat velen beschouwen als het beste hostel van Finland. Het biedt de perfecte mix van warme gastvrijheid en Fins design, met frisse Scandinavisch ingerichte kamers, een geweldig ontbijt en een prachtige gemeenschappelijke ruimte. Koffie, thee en lekkernijen zijn gratis. Naast slaapzalen zijn er ook privékamers. Het hostel ligt op een paar minuten lopen van het treinstation van Tampere. ► Boek een overnachting in Dream Hostel vanaf € 28

Eten en drinken in Tampere

Tampere heeft een gevarieerde culinaire scene, met uitstekende restaurants, idyllische cafés, hamburgertenten, studentenkroegen en ambachtelijke brouwerijen. Er zijn ook sauna’s die een restaurant hebben. Een van de beste plekken voor een avondje dineren is Ravinteli Bertha (www.bertha.fi), dat al jarenlang is opgenomen in de top-50 van beste restaurants van Finland. In dit bistro-achtige restaurant kun je kiezen uit een 4- of 6-gangenmenu dat vrijwel dagelijks verandert.

Tampere bloedworst

Een bekende lokale delicatesse van Tampere is een bloedworst of zwarte worst die bekendstaat als mustamakkara. Deze worst van varkensvlees en roggemeel wordt sinds de 19e eeuw in de regio geproduceerd. Je koopt de bloedworst bij een marktkraampje of in de markthal, meestal geserveerd met bosbessenjam en koude melk om het weg te spoelen. Het valt zwaar op de maag. Als je dit als ontbijt hebt gehad, hoef je tot de avond niets meer te eten.

Reizen naar Tampere

Het is niet moeilijk om naar Tampere te reizen. De stad ligt in het zuiden van Finland, 170 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Helsinki. Met de auto is het vanaf Helsinki ongeveer 2 uur rijden. Met de trein doe je er vanaf de hoofdstad 1½ uur over. Kijk voor tickets en de dienstregeling op de website van de Finse spoorwegen: www.vr.fi

Tampere heeft een eigen internationale luchthaven, Tampere-Pirkkala Airport (TMP), 13 kilometer ten zuidwesten van de stad. Scandinavian Airlines, Finnair en AirBaltic vliegen naar Tampere vanuit Helsinki, de Zweedse hoofdstad Stockholm en Riga, de hoofdstad van Letland. Bus 1A rijdt van het vliegveld naar het centrum van Tampere. Een taxirit kost ongeveer € 30.

Voor meer informatie over wat te doen in Tampere kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.visittampere.fi

Voor het laatst bijgewerkt op 26 oktober 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Tampere, Finland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/jadk001; Visit Tampere/Laura Vanzo; Pixabay; Sokos Hotels.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam