Booking Frankrijk

Vakantie in Antibes, Frankrijk: 10 tips!

Antibes vakantieEen vakantie in Antibes beleef je in het artistieke hart van de Côte d’Azur, een 16e eeuwse ommuurde stad die bekend is van jazz en megajachten. Deze stad in het zuiden van Frankrijk heeft de grootste jachthaven van de Middellandse Zee, waar de meest gefortuneerden ter wereld bakken met geld neerleggen om hun blinkende vaartuigen te stallen. Antibes is een mondaine badplaats die in trek is bij superrijken en sterren als Beyoncé en Madonna, die hun vakantiedagen maar al te graag in luxe doorbrengen aan de Franse Rivièra.

Al na de Eerste Wereldoorlog trok de high society naar deze aangename badplaats tussen Cannes en Nice, aangetrokken door 300 zonnige dagen per jaar en tientallen stranden die uitkijken over de serene Middellandse Zee. Schrijvers, dichters en kunstenaars deden in Antibes inspiratie op. Onder hen Charlie Chaplin, Marlene Dietrich en Picasso, die Antibes het onbezonnen imago gaven waar de stad nu nog steeds bekend om staat.

Zoek je accommodatie voor je vakantie in Antibes?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Antibes

Gelukkig kunnen ook ‘gewone stervelingen’ genieten van de allure van Antibes, het art deco kustdorp Juan-les-Pins en het schiereiland Cap d’Antibes. Je hebt geen tweede hypotheek nodig om te winkelen, te drinken en te eten in deze prachtige stad. Bezoek er voortreffelijke musea, proef de Provençaalse keuken en duik in de 2000 jaar oude geschiedenis van Antipolis, zoals de Grieken de stad ooit noemden. Heb je wel zin in dit mediterrane lusthof aan de Côte d’Azur? Hier vind je 10 tips voor een vakantie in Antibes!

Picasso Museum

Pablo Picasso woonde nog geen halfjaar in Antibes, maar dat was lang genoeg om er voor altijd zijn sporen na te laten. Het kasteel waar de beroemde Spaanse kunstenaar werkte van half september tot half november 1946, biedt nu onderdak aan het indrukwekkende Picasso Museum (Musée Picasso). Hier zie je een voortreffelijke verzameling van bijna 250 werken van Picasso. Daaronder bevinden veel schilderijen van mythologische beesten en de Middellandse Zee.

Picasso Museum in Antibes

Ongetwijfeld haalde de kunstenaar volop inspiratie van het uitzicht vanuit zijn verblijf op de diepblauwe zee. Picasso mocht een atelier gebruiken op de zolder van Château Grimaldi, een eeuwenoud kasteel dat tot 1608 in handen was van de familie Grimaldi. Het werd gebouwd op een oude Griekse Akropolis en ook de Romeinen hadden er een fort. Het Picasso Museum is een van de hoogtepunten van Antibes en een must tijdens je vakantie in de badplaats. Adres: Place Mariejol, 06600 Antibes, Frankrijk. Website: www.antibes-juanlespins.com

Stranden van Antibes

De stranden zijn natuurlijk een van de belangrijkste redenen om vakantie te vieren aan de Franse Rivièra. Laat je dan net goed zitten in Antibes, want de badplaats heeft een 25 kilometer lange kustlijn met bijna 50 stranden. Er zijn openbare stranden met douches en toiletten, maar ook privéstranden die bij een club of resort horen.

Het dichtstbijzijnde strand is Plage du Ponteil, net ten zuiden van het centrum van Antibes. Het water is ondiep, dus ook geschikt voor kinderen. Het is een klein stadsstrand met fijn wit zand waar het op zomerse dagen behoorlijk druk kan zijn.

Antibes strand

Ook populair is Plage de la Salis, een mooi zandstrand iets meer naar het zuiden. Ook hier is het water ondiep, op heldere dagen heb je een gladde, glinsterende zee. Voor een feeststemming en stijlvolle strandclubs kun je naar de badplaats Juan-les-Pins, een paar kilometer ten zuiden van Antibes. Een favoriet openbaar strand is Plage de la Gallice, met een relaxte sfeer. Voor verborgen en ongerepte (kiezel)strandjes kun je de kustlijn afspeuren op het schiereiland Cap d’Antibes.

Oude stad van Antibes

De historische binnenstad van Antibes, vielle ville, is een betoverende plek om even rond te dwalen. Loop door smalle kronkelende straatjes langs charmante cafés, restaurants, delicatessenwinkels, kunstgalerieën en kleine boetiekjes. Bewonder oude stenen gebouwen, geniet in steegjes van het uitzicht op de zee in de verte en strijk neer op een van de schaduwrijke terrasjes voor een heerlijke crêpe. Sta even stil bij de roze gevel van de kathedraal (Cathédrale Notre-Dame), een prachtig voorbeeld van Provençaalse barokke architectuur.

Antibes binnenstad

Beneden kom je uit bij Port Vauban, de nieuwe haven waar een verbazingwekkend aantal luxe superjachten naast elkaar ligt te pronken. De haven van Antibes is onder de megarijken een populaire plek om hun glanzende plezierbootje te stallen. Sommige jachten doen niet onder voor een klein cruiseschip. Het jaarlijkse tarief voor een ligplaats ligt hier boven de € 1 miljoen, dus dan heb je een beetje een idee van de booteigenaren. (Denk aan oligarchen en zo.)

Fort Carré

Voor een prachtig 360° uitzicht en een dosis militaire geschiedenis wandel je naar Fort Carré, aan de noordkant van de haven van Antibes. Dit robuuste stervormige fort werd in de 16e eeuw gebouwd door de Franse koning Henri II om Antibes te beschermen tegen Nice, een graafschap dat toen nog een vijand was. Later werd het gebruikt als gevangenis en militaire kazerne. Napoleon Bonaparte heeft hier zelfs even vastgezeten. Recentelijk kwam de vesting nog voorbij in de James Bond-film Never Say Never Again uit 1983. Het fort is het hele jaar open en de toegang is € 3. Adres: Avenue du 11 Novembre, 06600 Antibes, Frankrijk.

Antibes fort

Vuurtoren van Garoupe

Op een 75 meter hoge heuvel op het schiereiland Cap d’Antibes staat de Vuurtoren van Garoupe (Phare de la Garoupe). De 29 meter hoge vuurtoren is een van de krachtigste van de Middellandse Zee. De lichtstralen bereiken schepen op 60 kilometer afstand en vliegtuigen al op 100 kilometer.

Antibes vuurtoren

Je mag de vuurtoren niet beklimmen, maar het uitzicht vanaf de heuvel is ook al adembenemend. In de ochtend kun je zelfs de contouren van Corsica zien. Aan de voet staat een kapel, Notre-Dame de la Garoupe, die zeelieden geluk moet brengen. De eenvoudigste route naar de vuurtoren loopt via de Chemin de Calvaire vanaf Plage de la Salis. Het is een steile klim, dus hou hier rekening mee op hete dagen.

Marché Provençal

Een vakantie in Frankrijk is natuurlijk compleet zonder het proeven van lokale lekkernijen! Breng daarvoor een bezoek aan de Provençaalse Markt (Marché Provençal) in het oude stadscentrum van Antibes, een prikkelende plek van geuren en kleuren. Het is een van de beste markten aan de Côte d’Azur waar verse lokale delicatessen te koop zijn, van Franse kazen en vleeswaren tot lokale olijven, kruiden en oliën.

Antibes markt

Er zijn zo’n 30 marktkooplieden die zich elke ochtend verzamelen in een overdekte hal aan Cours Masséna. Buiten de zomermaanden is er geen markt op maandag. In de namiddag maakt de voedselmarkt trouwens plaats voor een ambachtsmarkt. Schilders, beeldhouwers, keramisten, houtbewerkers en andere kunstenaars stellen dan hun werken tentoon.

Marineland

Tijdens een vakantie met kinderen moet je zeker een dagje uit plannen naar Marineland, het grootste zeedierenpark van Europa. In de bassins leven meer dan 3000 dieren van 40 verschillende soorten, van dolfijnen en orka’s tot zeeleeuwen en pinguïns. In verschillende aquaria zwemmen haaien, roggen, schildpadden en andere dieren uit de diepe zeeën. Tijdens shows vertonen dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen hun kunstjes, maar het park zet zich gelukkig ook in om kwetsbare zeedieren te beschermen. Er is veel aandacht voor educatie en bewustwording van de onderwaterwereld. Marineland ligt iets buiten de stad, ten noorden van Antibes. Adres: 306 Avenue Mozart, 06600 Antibes, Frankrijk. Website: www.marineland.fr

Antibes Marineland

Peynet Museum

Het Peynet Museum (Musée Peynet) is gewijd aan de bekende Franse cartoonist en illustrator Raymond Peynet (1908-1999), die jarenlang in Antibes heeft gewoond en gewerkt. Hij maakte in de jaren ’40 en ’50 wereldwijd furore met de Les Amoureux-tekeningen van twee geliefden, die terug te zien waren op posters, ansichtkaarten, poppen, mokken en noem maar op. Met museum in het centrum van Antibes toont duizenden illustraties uit zijn 50-jarige loopbaan, maar ook humoristische tekeningen van andere cartoonisten. Adres: Place Nationale, 06600 Antibes, Frankrijk. Website: www.peynet.com

Jazzfestival van Antibes

Elk jaar in de juli slaan Antibes en Juan-les-Pins de handen ineen voor het Jazz à Juan Festival. Dit is het oudste jazzfestival van Europa dat al in 1960 de eerste editie beleefde. Zo’n tien dagen lang staan hier de beste namen uit de jazzwereld op het podium op een van de beste locaties die je je kunt voorstellen: een dennenbos aan de Middellandse Zee. In de lange geschiedenis van het festival stonden hier talloze jazzlegendes op het programma, onder wie Miles Davis, Ella Fitzgerald en Ray Charles. Er is ook een uitgebreide randprogrammering, onder meer met tentoonstellingen en gratis concerten in de muziektent van Antibes. Website: www.jazzajuan.com

Antibes jazz

Museum van de Ansichtkaart

Wie stuurt er nog een ansichtkaart tijdens zijn vakantie? Tegenwoordig doet bijna niemand dat meer, nu e-mail, WhatsApp en social media het communiceren zoveel makkelijker maken. In het Museum van de Ansichtkaart (Musée de la Carte Postale) doe je een stap terug in het pre-internettijdperk, toen we nog een kaartje stuurden om onze vakantieverhalen kwijt te kunnen.

In het museum zie je duizenden ansichtkaarten, uit alle periodes en uit alle landen. Zo leer je dat in 1869 in het toenmalige Oostenrijks-Hongaarse Rijk voor het eerst iemand op het idee kwam om een ansichtkaart te sturen… Adres: 4 Avenue Tournelli, 06600 Antibes, Frankrijk. Website: www.museedelacartepostale.fr

Vakantie in Antibes: praktische tips

Overnachten in Antibes

Met een ruim budget is vakantie vieren in Antibes behoorlijk aantrekkelijk, want de badplaats heeft een aantal heerlijke hotels en resorts. Als je dichtbij musea, winkels, restaurants en culturele attracties wil zitten, kun je accommodatie kiezen dichtbij de oude binnenstad. Ook kun je verblijven in Juan-les-Pins, bekend om de stranden en art deco architectuur, dat niet al te ver weg ligt van Antibes.

Met eigen vervoer kun je een hotel of resort boeken op het schiereiland Cap d’Antibes, vaak prachtig gelegen aan de kust. Het aan te raden tijdig te reserveren in de zomer, tijdens schoolvakantie en tijdens het jaarlijkse jazzfestival in juli. Overnachten in Antibes is relatief duur vergeleken met de gemiddelde kamerprijs in Frankrijk.

Zoek je charmante accommodatie voor je vakantie in Antibes?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Antibes, tegen de laagste prijzen

Een fijne plek met goede reviews is het Mas Djoliba Hotel, een korte wandeling van het strand en het Picasso Museum. Het hotel is gevestigd in een gerenoveerde Provençaalse boerderij uit 1920, waarbij de fresco’s, de originele glas-in-loodramen en gewelven behouden zijn gebleven. Het hotel heeft 13 kamers en suites, een zwembad en tuin waar je kunt ontspannen in een hangmat. ► Boek een overnachting in het Mas Djoliba Hotel vanaf 143

Antibes hotel

Voor een luxueuze 5-sterren ervaring boek je een kamer in het Belles Rives Hotel in Juan-les-Pins. Hier slaap je in een weelderige villa in art deco-stijl aan de kust, met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee. Dit was in 1925 het woonhuis van de Amerikaanse schrijver Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda die hier een losbandig leven leidden van glamour, champagne en wilde feesten. In 1930 werd het een van de eerste hotels aan de Côte d’Azur. Het hotel heeft een mooi terras aan de waterkant, een privéstrand en een restaurant met Michelin-ster. ► Boek een overnachting in het Belles Rives Hotel vanaf € 253

Reizen naar Antibes

Antibes ligt in het hart van de Côte d’Azur aan de zuidkust van Frankrijk, tussen Cannes en Nice. Het is een uur rijden naar de Italiaanse grens. Vanuit Nederland is het ongeveer twee dagen rijden via de Franse snelweg A7 langs Lyon (Autoroute du Soleil). In het zuiden neem je snelweg A8 (La Provençale), afrit 44.

De dichtstbijzijnde luchthaven is Aéroport Nice Côte d’Azur (NCE), ongeveer 20 kilometer ten oosten van Antibes. Vanaf Amsterdam Schiphol gaan elke dag vele vluchten naar Nice, van luchtvaartmaatschappijen KLM, Transavia en easyJet. De vliegtijd is 2 uur.

Vliegticket KLM te koop vanaf € 99Boek hier een vliegticket met KLM naar Nice
Vliegticket Transavia te koop vanaf € 33Boek hier een vliegticket met Transavia naar Nice

Vanaf de luchthaven van Nice kun je met de taxi of bus naar Antibes. Ook kun je er een auto huren. Van het vliegveld naar het centrum van Antibes is het 20 tot 40 minuten rijden, afhankelijk van de verkeersdrukte. Als je de bus neemt, kun je gebruikmaken van lijn 250 van de Nice Airport Express: www.niceairportxpress.com

Antibes is ook goed te bereiken met de trein. Op het treinstation stoppen zowel lokale treinen als de hogesnelheidstreinen van TGV. Vanuit Nice is het een halfuurtje met de trein naar Antibes, vanuit Cannes ongeveer 12 minuten. Vanuit Amsterdam ben je een kleine 10 uur onderweg. Je reist met de intercity naar Brussel-Zuid (Midi) of Thalys naar Parijs, om daar over te stappen op de TGV richting Antibes. Treintickets zijn te koop vanaf € 90. ► Boek hier een treinticket naar Antibes bij NS International

Eten en drinken in Antibes

Een vakantie smaakt goed in Antibes, met enkele van de beste restaurants aan de Franse Rivièra. In de stad zelf zijn al drie Michelin-restaurants, maar ook in de omgeving kun je op hoog culinair niveau een vorkje prikken. Niet zelden gaat een diner gepaard met een dromerig uitzicht op de Middellandse Zee.

Antibes restaurant

Een favoriet onder locals en beroemdheden is Le Figuier de Saint-Esprit (www.restaurant-figuier-saint-esprit.fr), gevestigd in een landhuis in de oude binnenstad van Antibes. Dit restaurant met één Michelin-ster laat je kennismaken met de authentieke Provençaalse keuken, met een moderne twist. Aan de waterkant kun je een tafeltje reserveren bij Les Pêcheurs (www.ca-beachhotel.com), een voortreffelijk restaurant dat gespecialiseerd is in gegrilde mediterrane vis met kruiden. Hier kreeg de chef-kok ook één Michelin-ster voor zijn inspanningen.

L’Absinthe Bar is de perfecte plek om van absint te genieten, dat groene sterke drankje dat lange tijd verboden was. In een eeuwenoud keldergewelf in de oude binnenstad kun je zelf uitvinden of je gaat hallucineren van ‘de groene fee’. Het is een levendige bar met studenten en live muziek op vrijdag- en zaterdagavond, en gezellig toeristisch. Hou de absint-proeverij wel beperkt, uiteraard. Adres: 25 Cours Masséna, 06600 Antibes, Frankrijk.

Voor meer informatie over een vakantie in Antibes kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.antibesjuanlespins.com

Voor het laatst bijgewerkt op 24 mei 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Antibes, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Antibes Tourisme/A. Schram/J.L. Andral/G. Lefrancq/D. Vincendeau/F. Trotobas; Ganna Tokolova/Shutterstock.com; photosmatic/Shutterstock.com; arcangela/Shutterstock.com; Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam