Booking Frankrijk

Tips voor een vakantie in Lille, Frankrijk

Door Gabriëlle van der Lee

Steeds vaker hoorden ik mensen over Lille. Een dagtrip naar deze stad in het noorden van Frankrijk leek geweldig te zijn. Ik had een aantal dagen vrij om te reizen dus ik besloot om eens te gaan kijken wat ik van Lille vind. Vanuit Utrecht is Lille zo’n 250 kilometer met de auto en zonder enige tegenslag betekent dit dat je zo’n 3 uur onderweg bent.

Lille wordt ook wel Rijsel genoemd, dat betekent letterlijk ‘op het eiland’ of ‘bij het eiland’. Lille is de Franse benaming voor de stad en Rijsel de Nederlandse en Belgische naam. Onderweg zal je dus verschillende namen van de Franse stad tegenkomen.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Lille

City tour in Lille

Het klinkt misschien als een activiteit voor ouderen, maar de City Tour in Lille is superleuk. De bus vertrekt vier keer per dag vanaf het VVV-kantoor voor een City Tour van ongeveer 70 minuten. Tijdens de rit rij je door de binnenstad en kom je veel te weten over de geschiedenis van Lille.

Zelf vind ik het altijd een leuke manier om een stad te leren kennen dus begin ik vaak met een City Tour, zo kun je vervolgens bepalen waar je graag naartoe wilt in de stad. De bus vertrekt iedere dag om 10.30, 12.00, 14.30 en 16.00 uur vanaf het VVV kantoor. Je kunt met de Citypass gratis met de bustour mee, en anders kun je voor € 12 een ticket kopen bij de VVV.

L‘Hôtel de Ville – Stadhuis en Belfort

L‘Hôtel de Ville is een 104 meter hoge toren die je vanuit vrijwel ieder punt in de stad kunt zien. De toren is echt een belangrijk punt in de stad. Het stadhuis dat aan de toren vastzit, is ook een prachtig gebouw – je kunt hier echt uren naar kijken.

Je kunt de toren ook beklimmen (er is ook een lift) voor maar € 7,50. Als je een Citypass hebt, dan is het geheel gratis. Ik besloot dit te doen en het uitzicht was werkelijk fantastisch. Lille is een stad die weinig hoogbouw kent, dus op 104 meter toren je echt boven de stad uit. De toren is elke dag geopend van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur.

De Citadel & Parc Zoologique de Lille

De Citadel is een prachtig gezicht in Lille. Deze vestingswerken uit 1670 zijn goed bewaard gebleven en zijn nu een groene zone in de binnenstad van Lille. Je kunt vanuit het centrum binnen 10 minuten naar de Citadel lopen. Het leukste is om langs de hele vestingswerken te wandelen in de groene omgeving.

In de Citadel is momenteel een militaire basis gevestigd, waardoor je die niet kunt bezoeken. Wel kun je naar de Parc Zoologique de Lille. Deze dierentuin ligt aan de rand van de Citadel en is een aanrader als je met kinderen vakantie viert. De entree is maar € 4 en er zijn meer dan 400 dieren in de dierentuin te vinden.

Place du Général-de-Gaulle

Het centrum van Lille bestaat uit een prachtig groot plein, het Place du Général-de-Gaulle. Dat is meteen een goed moment om te vertellen dat generaal Charles de Gaulle geboren is in Lille. Op veel plekken in de stad wordt je herinnerd aan deze generaal, zo is dus ook het grote plein naar hem vernoemd.

Midden op het plein vind je een grote fontein waar de meeste locals lekker zitten te genieten van de zon en het plein. Op het plein vind je verschillende leuke eettentjes en natuurlijk ook de mooiste gebouwen. De architectuur in Lille kun je hier echt terug vinden, andere delen van de stad zijn helaas verwoest door verschillende oorlogen.

Praktische informatie over een vakantie in Lille

Eten en drinken in Lille

In Lille vind je superveel gezellige eettentjes en cafés. Zeker rond het grote plein vind je tientallen eetgelegenheden. Lille is echt een bourgondische stad, dus veel van de lekkernijen kun je ook terugvinden in België. Veel mensen komen daarom ook naar Lille voor de verschillende soorten speciaal bier, je kunt zelfs een hele tour doen langs allerlei speciale biertentjes.

In de keuken ligt de focus voornamelijk op zeedieren. Oesters, kreeft en andere vissen en schelpdierenzeedieren vind je in deze Franse stad overal op de kaart. De prijzen in Lille zijn te vergelijken met de prijzen in Nederland.

L’Huîtrière is een leuk tentje waar je vooral goed terecht kunt voor oesters en kreeft. Naast het restaurant zit ook de winkel waar je zeedieren kunt kopen. Het is gezellig druk in het restaurant en je bent ook niet altijd gegarandeerd van een plekje.

Verder heb je hier net als in België lekkere wafels! Zelf ben ik gek op wafels, dus dat moest ik zeker eventjes proberen, bij de Waffle Factory. In Rue Neuve vind je deze Waffle Factory en kun je genieten van een heerlijke wafel met Nutella, Goudse kaas of één van de andere specialiteiten.

Overnachten in Lille

Omdat ik besloot om twee dagen in Lille te blijven, had ik ook een slaapplaats nodig. Tijdens het zoeken naar een accommodatie kwam ik er meteen achter dat het overnachten in Lille vrij duur is. Je kunt in de stad overnachten voor een prijs tussen € 100 tot 150.

Een aanrader is dan het Mercure Lille Centre Grand Place, waar je ongeveer op het grote plein slaapt. Persoonlijk vind ik dat voor één nacht niet per se nodig dus ik koos ervoor om een budget hotel op te zoeken. Ik verbleef in het Eklo Hotel Lille.

Het Eklo Hotel ligt iets buiten de stad waar je voor maar € 41 per nacht voor twee personen kunt overnachten. Het hotel is goed te bereiken met het openbaar vervoer, vanaf de metro ben je in 10 minuten bij het hotel. Verder is de kamer klein maar fijn en heb je alle benodigdheden. Je kunt ’s morgens in het hotel ontbijten, maar ik koos ervoor om gewoon bij een bakker een baguette te halen.

Vervoer naar Lille

Voor een vakantie in Lille heb je meerdere opties om er te komen: de trein, de auto of de bus. Zelf koos ik voor de Flixbus die vanaf Rotterdam rechtstreeks naar Lille rijdt. Dit omdat ik er met de auto niet tegenop kon rijden, mijn busticket was maar € 25 euro per persoon voor een retourtje. Met de auto kosten de 250 kilometer naar Lille € 35 enkele reis, dus dat betekent € 70 voor een retourtje.

Ik moet daar natuurlijk wel bij zeggen dat de bus er langer over doet dan als met de auto gaat. De bus stopt namelijk ook in Antwerpen en Gent (afhankelijk van de bus) en daardoor duurt het ongeveer 4 uur. Dit is ruim een uur langer dan met de auto.

Verder kun je ook met de trein gaan, dat duurt ook ongeveer 2½ uur en is een goede optie. Een treinkaartje heb je vanaf € 29 per persoon voor een enkele reis, dus totaal € 58 per persoon voor een retourtje. De bus is dus verreweg het goedkoopst.

Over Gabriëlle

Hallo, mijn naam is Gabriëlle en ik ben gek op de wereld. Het liefst ben ik constant aan het reizen en deel ik mijn verhalen met iedereen. Door mijn ouders heb ik deze passie voor reizen ontwikkeld en sindsdien is die passie alleen maar groter geworden. Ik droom van een wereldreis maken, maar dat gaat er zeker aankomen. Door mijn werk als tekstschrijver en blogger ben ik momenteel nog vaker aan het reizen en dat bevalt mij goed.

Lees verder voor nog meer reisinspiratie voor een vakantie in Frankrijk:

Tips voor een vakantie in Parijs

Vakantie in ParijsParijs is de stad van licht en romantiek, de stad die synoniem staat met een rijke cultuur, invloedrijke mode, bijzondere architectuur en verfijnde gastronomie. De hoofdstad van Frankrijk is een van de mooiste steden ter wereld. Of je er nou heen gaat voor een stedentrip of een langere vakantie, er is altijd veel te ontdekken. Lees hier alle tips voor een vakantie in Parijs

Tips voor een vakantie in Bordeaux

Een vakantie in Bordeaux beleef je in een paradijs voor wijnliefhebbers. Er is waarschijnlijk geen stad ter wereld die zo met haar regio is verbonden als Bordeaux. Het is al tientallen jaren de hoofdstad van de wereldberoemde wijnstreek die zijn naam draagt, en dat is te merken ook. Lees hier meer over een vakantie in Bordeaux

Tips voor een vakantie in Straatsburg

Straatsburg vakantieEen vakantie in Straatsburg beleef je in het symbolische hart van het moderne Europa. De stad op de grens van Frankrijk en Duitsland is eeuwenlang gevormd door deze beide landen, wat heeft geresulteerd in een fascinerende Frans-Duitse mix van cultuur, taal, architectuur en gastronomie. Lees hier meer over een vakantie in Straatsburg

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Lille, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Gabriëlle van der Lee; Pixabay; Flickr.com/Julien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam