Tips over reizen naar Parijs

Vanuit Nederland ben je zo in Parijs. Je kunt met de trein, de bus, het vliegtuig en de auto naar de Franse hoofdstad reizen. Ook met de fiets is het te doen.

Reizen naar Parijs met de trein

De trein is een van de snelste en gemakkelijkste manieren om in Parijs vakantie te vieren, omdat je niet de rompslomp hebt van wachtrijen en security checks op luchthavens. Met de trein doe je er van het Centraal Station in Amsterdam naar station Gare du Nord in het noorden van Parijs ruim 3 uur over. Qua reistijd scheelt dat helemaal niet zoveel met het vliegtuig.

Reizen met de trein vanuit Amsterdam

Vanuit Nederland kun je met de hogesnelheidstrein Thalys rechtstreeks van Amsterdam CS naar Parijs. Deze trein stopt onderweg nog op luchthaven Schiphol, Rotterdam CS, Antwerpen-Centraal en Brussel-Zuid. De reistijd van Amsterdam naar Parijs bedraagt 3 uur en 17 minuten. Vanuit Rotterdam CS bedraagt de reistijd 2 uur en 36 minuten. De Thalys vertrekt 9 keer per dag vanuit Amsterdam CS.

Je kunt 1e en 2e klasse reizen. In de 1e klasse krijg je – net als in het vliegtuig – een gratis maaltijd end drankje geserveerd, heb je de beschikking over gratis wifi en kun je gratis (via een app) kranten en tijdschriften lezen. In de 2e klasse kun je hapjes en drankjes bestellen bij de bar. In beide klassen heb je een stopcontact naast je stoel, waar je je elektronische apparatuur kunt gebruiken. Ook mag je in beide klassen twee grote stukken bagage meenemen (koffers, rugzakken of tassen) en één stuk handbagage.

De Thalys komt aan op het treinstation Gare du Nord, in het noorden van Parijs. Het is het grootste en drukste station van Europa en een van de vijf grote treinstations in de Franse hoofdstad, met 500.000 reizigers per dag (ter vergelijking: Amsterdam CS heeft zo’n 300.000 reizigers per dag). Wil je verder reizen met de trein in Frankrijk, dan moet je met de metro of de taxi naar een van de vier andere treinstations Gare Montparnasse, Gare de Lyon, Gare d’Austerlitz of Gare de l’Est. Zorg dat je hier een hoop extra tijd voor uittrekt, als je dwars door de stad naar een ander treinstation moet.

Voor de Thalys kun je de goedkoopste kaartjes 3 maanden van tevoren kopen. Reserveren is verplicht. Je kunt de dienstregeling raadplegen en een treinkaartje kopen via www.thalys.com. Je kunt ook reserveren via www.nsinternational.nl

Reizen met de trein vanuit Maastricht

Vanuit Maastricht kun je relatief gemakkelijk met de Thalys naar Parijs reizen. Er is geen rechtstreekse verbinding, maar via een overstap in het Belgische Luik ben je relatief snel in de Franse hoofdstad. De Thalys van Luik naar Parijs rijdt zes keer per dag. De reistijd bedraagt 2 uur en 10 minuten. Onderweg stopt de trein nog in Namen, Charleroi en Bergen.

Reizen naar Parijs met de bus

De bus is de goedkoopste manier om naar Parijs te reizen. Er zijn verschillende busmaatschappijen die een busdienst aanbieden van Nederland naar Parijs. Voor circa € 5 heb je al een enkele reis. Hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper het ticket. Ook kun je ‘s nachts reizen, waarmee je een hotelovernachting bespaart (als je tenminste een paar uur kunt slapen in de bus).

Het reizen per bus wordt ook steeds comfortabeler, met moderne touringcars met airconditioning, meer beenruimte, wifi en drankjes en snacks onderweg. De trip duurt wel langer dan de reis met de trein. Het reizen met de bus naar Parijs duurt al snel 7 tot 9 uur, mede afhankelijk van de plek waar je instapt en de drukte op de weg.

De volgende maatschappijen bieden busreizen aan naar Parijs:

Flixbus

FlixBus heeft bussen rijden van Amsterdam Sloterdijk naar Parijs. De eindhalte is Paris Bercy Seine, dichtbij het centrum. De bussen rijden verschillende routes, via Utrecht, Breda en Brussel en via Antwerpen, Gent, Lille en luchthaven Paris Charles de Gaulle. Voor de dienstregeling en boekingen: www.flixbus.nl

Ouibus

Ouibus is een onderdeel van de Franse spoorwegen en heeft meerdere keren een bus rijden van Amsterdam Sloterdijk naar Parijs. De eindhalte is station Gare de Paris Bercy. De busrit duurt 7 uur en 10 minuten, belooft de maatschappij. In de bus zijn stopcontacten, USB-poorten, schone toiletten en verstelbare stoelen. Voor het kopen van tickets: nl.ouibus.com

Eurolines

Eurolines is een grote Europese busmaatschappij en heeft bussen rijden van busstation Duivendrecht in Amsterdam naar het busstation Gallieni in het oosten van Parijs. Je kunt ook in andere plaatsen opstappen, zoals Rotterdam. Er rijden meerdere bussen per dag en de reistijd is 7 uur en 30 minuten. Voor boekingen en de dienstregeling: www.eurolines.nl

Reizen naar Parijs met het vliegtuig

Parijs heeft twee internationale vliegvelden: Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (CDG) en Aéroport de Paris-Orly (ORY). Vanaf Amsterdam Schiphol kun je meerdere keren per dag in een uur en 15 minuten naar beide luchthavens vliegen. Beide vliegvelden hebben goede vervoersverbindingen met Parijs: je kunt het centrum van de stad bereiken met de metro, de bus of de taxi. Lees hier meer over vliegen naar Parijs

Reizen met de auto naar Parijs

Ondanks de ruime keuze aan vervoersmogelijkheden zijn er altijd Nederlanders die het liefst met hun eigen auto naar Parijs rijden. Dat is vooral handig als je met een aantal mensen reist, veel bagage bij je hebt of op een plek moet zijn waar je niet zo handig met het openbaar vervoer kunt komen.

Zonder files, verkeersopstoppingen, wegwerkzaamheden en ander oponthoud ben je in 5 uur van Amsterdam in Parijs. Dan ben je op de Boulevard Périphérique, de beruchte ringweg van Parijs. Daarbij komt nog de tijd om je door het drukke verkeer te worstelen en op de plek van bestemming te komen. Vermijd het om via het verstopte Brussel te rijden. Je kunt het beste rijden via Antwerpen en Gent en in het noorden van Frankrijk de snelweg A1 nemen richting Parijs, dat gaat een stuk sneller. De A1 is wel een tolweg.

Buitenlandse automobilisten hebben sinds 1 april 2017 ook een speciale milieusticker op hun ruit nodig om in Parijs te mogen rijden. Dit milieuvignet (Crit’Air) is verplicht binnen de Boulevard Périphérique, maar voor het rijden op de ringweg zelf is het niet nodig. Je hebt het alleen nodig op werkdagen tussen 08.00 uur ‘s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds. Als je het nalaat, riskeer je een flinke boete.

De milieusticker is niet langs de weg verkrijgbaar, maar alleen online te bestellen via de website van het Ministerie van Transport: www.certificat-air.gouv.fr. Het wordt dan per post thuisbezorgd, dus doe dit tijdig voordat je met de auto naar Parijs gaat reizen. De levering kan wel een paar weken duren. Bestel het alleen via deze officiële website, dan zijn de kosten € 4,80 (tarief in 2017). Er zijn ook andere websites waarop je het milieuvignet kunt bestellen, maar dan betaal je een veelvoud van de prijs. Heb je een auto van voor 1997 die op benzine of diesel rijdt, dan krijg je géén Crit’Air en mag je op doordeweekse dagen niet de binnenstad in.

Parkeren in Parijs

Bedenk ook dat parkeren ingewikkeld is als je met de auto naar Parijs gaat rijden en het je hoogstwaarschijnlijk een hoop geld kost. Sommige duurdere hotels hebben een eigen parkeerplaats, maar ook daarvoor moet je betalen. De meeste hotels hebben geen eigen parkeergelegenheid, waardoor je je auto op straat of in een parkeergarage moet parkeren.

Het handigste is om van tevoren een parkeerplaats te boeken in een parkeergarage, zodat je in de drukke en soms smalle straten van Parijs niet hoeft te stressen om een parkeerplek te vinden. Parijs heeft ongeveer 3000 parkeergarages, deels ondergronds en vaak in de buurt van winkelstraten, toeristische gebieden en populaire bezienswaardigheden. Het tarief in een parkeergarage varieert van € 2 tot € 6 per uur.

Je kunt een overzicht van parkeergarages onder meer vinden op de websites van Parkings de Paris (www.parkingsdeparis.com) en Neoparking (nl.neoparking.com). Via deze sites kun je ook reserveren.

Als je op straat parkeert, moet je betalen bij een parkeermeter. Je kunt dan niet betalen met munten, dat kan alleen met een creditcard of met een Paris Carte die je bij een kiosk (tabac) kunt kopen. Het parkeerkaartje moet je achter de voorruit leggen.

Fietsen naar Parijs

Het ligt misschien niet meteen voor de hand, maar je kunt ook fietsen naar Parijs. Afhankelijk van je tempo doe je daar 5 tot 10 dagen over. De snelste route van Amsterdam naar Parijs is 550 kilometer, maar dat is niet de mooiste route. Je rijdt voornamelijk over hoofdwegen en in de buurt van snelwegen.

Uitgeverij Benjaminse heeft een veel fraaiere fietsroute naar Parijs uitgestippeld, waarbij je kunt vertrekken vanuit Eindhoven of Maastricht. Je fietst meer dan 150 kilometer over fietspaden of autovrije wegen en de rest over autoluwe wegen. Vanaf Eindhoven is de afstand 500 kilometer, vanaf Maastricht is de afstand ongeveer 490 kilometer. Je fietst langs kastelen, abdijen en historische stadjes, dus je kunt onderweg ook het nodige bekijken.

De route is voor 99 procent gemakkelijk te doen, die andere 1 procent bestaat uit een aantal klimpartijen. Benjaminse heeft een fietsgids uitgegeven om te fietsen van Nederland naar Parijs, met gedetailleerde kaarten en een overzicht van hotels, bed & breakfasts en campings langs de route. Kijk voor meer informatie op de website van Cycling Europe: www.cyclingeurope.nl

Op de terugweg naar Nederland kun je je fiets eventueel meenemen in de Thalys. Dat is gratis, maar voorwaarde is wel dat je fiets is verpakt in een fietshoes (135 x 85 x 30 centimeter). Je moet daarvoor het voor- en achterwiel demonteren.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen naar Parijs, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flixbus.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam