Vliegen naar Parijs

Parijs heeft twee internationale vliegvelden: Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (CDG) en Aéroport de Paris-Orly (ORY). Vanaf Amsterdam Schiphol kun je zowel naar luchthaven Charles de Gaulle vliegen, als naar luchthaven Orly. De vliegtijd van Amsterdam naar Parijs is 1 uur en 15 minuten. Beide vliegvelden hebben goede vervoersverbindingen met Parijs: je kunt het centrum van de stad bereiken met de metro, de bus of de taxi.

Paris Charles de Gaulle

KLM en Air France vliegen dagelijks vele keren van Amsterdam naar luchthaven Paris Charles de Gaulle, ongeveer 23 kilometer ten noordoosten van Parijs. Het is het grootste en belangrijkste vliegveld van de Franse hoofdstad, en wordt vooral gebruikt voor internationale en lange afstandsvluchten en low budget luchtvaartmaatschappijen.

Vervoer van luchthaven Charles de Gaulle naar Parijs

Metro

Metro op vliegveld ParijsDe metro is de snelste manier om van het vliegveld naar Parijs reizen. De hoofdstad kent een regionaal metrostelsel dat bekendstaat als de RER (Réseau Express Régional) en dat ook verbonden is met Charles de Gaulle. Vanaf de luchthaven vertrekt elk kwartier een metro (lijn B) naar het centrum van Parijs. In het spitsuur vertrekt er elke 8 minuten een metro. De rit naar het centrum duurt ongeveer een half uur. RER B stopt onder meer op de stations Gare du Nord (na 25 minuten) en Châtelet les Halles (reistijd 28 minuten).

De RER is verbonden met het hoofdstedelijke metronetwerk van Parijs. In het centrum stoppen de RER-treinen op dezelfde stations als de metro’s. Het vliegveld heeft twee metrostations. Station ‘Aéroport Charles de Gaulle 1’ is voor reizigers in terminal 1 en terminal 2. Station ‘Aéroport Charles de Gaulle 2’ is voor terminal 2. Hier stopt ook de TVG-trein.

Vanaf elke terminal kun je met de gratis shuttle CDGVAL naar de stations. Deze automatisch rijdende metro vertrekt elke 4 minuten. Op de stations kun je een kaartje kopen bij een balie of een automaat (waar beduidend minder lange rijen staan). Met een kaartje kun je overstappen op de hoofdstedelijke metro, zolang je het metrostation niet verlaat. De laatste RER-metro’s rijden rond middernacht, dus als je na twaalven arriveert, zul je een taxi moeten nemen.

Taxi

Taxi voor vliegveld ParijsBuiten de aankomsthal vind je een standplaats voor taxi’s. Er zijn twee soorten: voor het centrum van Parijs (Taxi Parisien) en voor de buitenwijken (les Banlieues). Volg het bordje ‘Taxis’ zodra je door de douane bent. Je moet waarschijnlijk even in een rij wachten, maar dat duurt niet al te lang. Alleen taxi’s van enkele erkende taxicentrales zijn bevoegd om passagiers mee te nemen. Zij hebben een verlicht taxibordje op het dak en werken een meter. Je hoeft niet meer te betalen dan op de meter staat. Officiële taxicentrales zijn onder meer Alpha Taxis, Les Taxis Bleus, Taxis G7 en G7 Horizon. In de aankomsthal lopen ook illegale, malafide snorders rond die reizigers taxiritjes met hun eigen auto aanbieden. Je kunt hen het beste negeren.

Een taxirit naar het centrum van Parijs is niet goedkoop. Reken op minstens € 50 tot € 70. In de avonduren, de nacht, op zondag en op feestdagen komt er nog 15 procent bij. Veel taxichauffeurs spreken geen Engels. Het kan dan handig zijn het adres van je hotel of verblijfplaats op een briefje te schrijven, in het Frans, of uit te printen. Als het een ingewikkeld adres is, kun je de naam noemen van de dichtstbijzijnde metrohalte. De rit naar het centrum van Parijs duurt circa 40 minuten.

Het vinden van een taxi vanuit het centrum van Parijs naar de luchthaven kan wat problematischer zijn. Afhankelijk van de tijd van de dag, kunnen alle passerende taxi’s reeds bezet zijn. Vooral op regenachtige dagen is het erg moeilijk om een lege taxi te vinden. Om stress en een gemiste vlucht te vermijden, is het raadzaam enkele uren van tevoren een taxi te reserveren. De meeste taxicentrales in Parijs accepteren geen boekingen voor een dag later, dus je kunt dit niet al een dag eerder doen. In een hotel kun je de receptie vragen een taxi voor je te regelen. De hotels hebben hiervoor vaak afspraken met taxi’s gemaakt.

Paris Orly

Transavia vliegt dagelijks van Amsterdam naar het vliegveld Paris Orly. Dat is wat kleiner en ligt dichter bij Parijs, zo’n 14 kilometer naar het zuiden. Vanaf deze luchthaven vertrekken vooral binnenlandse vluchten en vluchten naar bestemmingen in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied.

Voor het laatst bijgewerkt op 21 november 2015.

Foto's © Wikimedia Commons.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam