Vliegen naar Parijs

Parijs vliegenParijs heeft twee grote internationale vliegvelden: Aéroport de Paris-Charles de Gaulle (CDG) en Aéroport de Paris-Orly (ORY). Vanaf Amsterdam Schiphol kun je zowel naar luchthaven Charles de Gaulle vliegen, als naar luchthaven Orly. De Franse hoofdstad heeft ook nog een derde vliegveld, Aéroport de Beauvais (BVA), dat bijna 90 kilometer ten noorden van Parijs ligt. Vooral prijsvechters gebruiken dit vliegveld, maar vanaf Amsterdam gaan er geen vluchten naartoe.

De vliegtijd van Amsterdam naar Parijs is ongeveer 1 uur en 15 minuten. Beide vliegvelden hebben goede vervoersverbindingen met Parijs: je kunt het centrum van de stad bereiken met de metro, de bus of de taxi.

Luchthaven Paris Charles de Gaulle

KLM en Air France vliegen dagelijks vele keren van Amsterdam naar luchthaven Paris Charles de Gaulle, ongeveer 23 kilometer ten noordoosten van Parijs. Dit is het grootste en belangrijkste vliegveld van Frankrijk. De luchthaven wordt vooral gebruikt voor internationale en lange afstandsvluchten en low budget luchtvaartmaatschappijen.

Een KLM-vliegticket naar Parijs is te koop vanaf € 125
Boek hier een vliegticket naar Parijs bij KLM

Charles de Gaulle is een enorm grote luchthaven met drie terminals. Terminal 1 is een cirkelvormig gebouw en het oudste. Terminal 2 is het grootste – een doolhofachtig gebouw met zeven subterminals (2A tot en met 2G). De nationale luchtvaartmaatschappij Air France gebruikt deze terminal (met name de secties T2E, T2F en T2G). KLM gebruikt vooral subterminals T2E en T2F. Terminal 3 is het verst gelegen.

Luchthaven Charles de Gaulle Parijs

Een automatisch rijdend treintje, de CDGVAL, verbindt de terminals met elkaar. Deze gratis luchthavenshuttle vertrekt elke 4 minuten. Voor terminal 2 kun je ook gebruikmaken van een gratis pendelbus. Bij een overstap moet je lopend misschien wel hele grote afstanden afleggen. Subterminal 2G is niet te belopen en alleen te bereiken met een pendelbus. Mocht je vanaf Parijs verder vliegen naar een andere bestemming, plan dan genoeg tijd in om zonder stress over te stappen en je volgende vlucht te kunnen halen.

Vervoer van luchthaven Charles de Gaulle naar Parijs

Metro

De metro is de snelste manier om van het vliegveld naar Parijs reizen. De hoofdstad kent een regionaal metrostelsel dat bekendstaat als de RER (Réseau Express Régional) en dat ook verbonden is met Charles de Gaulle. Vanaf de luchthaven vertrekt elk kwartier een metro (lijn B) naar het centrum van Parijs. In het spitsuur vertrekt er elke 8 minuten een metro. De rit naar het centrum duurt ongeveer een half uur. RER B stopt onder meer op de stations Gare du Nord (na 25 minuten) en Châtelet les Halles (reistijd 28 minuten).

Parijs vliegveld metro

De RER is verbonden met het hoofdstedelijke metronetwerk van Parijs. In het centrum stoppen de RER-treinen op dezelfde stations als de metro’s. Het vliegveld heeft twee metrostations. Station Aéroport Charles de Gaulle 1 is voor reizigers in terminal 1 en terminal 2. Station Aéroport Charles de Gaulle 2 is voor terminal 2. Hier stopt ook de TVG-trein.

Vanaf elke terminal kun je met de gratis shuttle CDGVAL naar de stations. Op de stations kun je een kaartje kopen bij een balie of een automaat (waar beduidend minder lange rijen staan). Met een kaartje kun je overstappen op de hoofdstedelijke metro, zolang je het metrostation niet verlaat. De laatste RER-metro’s rijden rond middernacht, dus als je na twaalven arriveert, zul je een taxi moeten nemen.

Profiteer van kortingen in Parijs met een stadspas!

Taxi

Buiten de aankomsthal vind je een standplaats voor taxi’s. Er zijn twee soorten: voor het centrum van Parijs (Taxi Parisien) en voor de buitenwijken (les Banlieues). Volg het bordje ‘Taxis’ zodra je door de douane bent. Je moet waarschijnlijk even in een rij wachten, maar dat duurt niet al te lang. Alleen taxi’s van enkele erkende taxicentrales zijn bevoegd om passagiers mee te nemen. Zij hebben een verlicht taxibordje op het dak en werken een meter. Je hoeft niet meer te betalen dan op de meter staat. In de aankomsthal lopen ook illegale, malafide snorders rond die reizigers taxiritjes met hun eigen auto aanbieden. Je kunt hen het beste negeren.

Parijs vliegveld taxi

Een taxirit naar het centrum van Parijs is niet goedkoop. Reken op minstens € 50 tot € 70. In de avonduren, de nacht, op zondag en op feestdagen komt er nog 15 procent bij. Veel taxichauffeurs spreken geen Engels. Het kan dan handig zijn het adres van je hotel of verblijfplaats op een briefje te schrijven, in het Frans, of uit te printen. Als het een ingewikkeld adres is, kun je de naam noemen van de dichtstbijzijnde metrohalte. De rit naar het centrum van Parijs duurt circa 40 minuten.

Het vinden van een taxi vanuit het centrum van Parijs naar de luchthaven kan wat problematischer zijn. Afhankelijk van de tijd van de dag, kunnen alle passerende taxi’s reeds bezet zijn. Vooral op regenachtige dagen is het erg moeilijk om een lege taxi te vinden. Om stress en een gemiste vlucht te vermijden, is het raadzaam enkele uren van tevoren een taxi te reserveren. De meeste taxicentrales in Parijs accepteren geen boekingen voor een dag later, dus je kunt dit niet al een dag eerder doen. In een hotel kun je de receptie vragen een taxi voor je te regelen. De hotels hebben hiervoor vaak afspraken met taxi’s gemaakt.

Luchthaven Paris Orly

Je kunt ook vliegen naar luchthaven Paris Orly. Dit vliegveld is wat kleiner en ligt dichter bij Parijs, zo’n 14 kilometer naar het zuiden. Vanaf deze luchthaven vertrekken vooral binnenlandse vluchten en vluchten naar bestemmingen in Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied. Transavia vliegt dagelijks van Amsterdam Schiphol naar het vliegveld Paris Orly, een vlucht van 1½ uur.

Een Transavia-vliegticket naar Parijs is te koop vanaf € 69
Boek hier een vliegticket naar Parijs bij Transavia

Vervoer van luchthaven Orly naar Parijs

Trein

Er rijdt (nog) geen directe metro van luchthaven Orly naar het centrum van Parijs, maar je kunt wel een regionale RER-trein nemen. Je bent dan 40 tot 45 minuten onderweg. Helaas rijdt er geen rechtstreekse trein van het vliegveld naar Parijs. Je moet eerst de metro Orlyval (www.orlyval.com) nemen naar het treinstation Gare d’Antony, een paar kilometer ten noorden van de luchthaven. Deze automatische metroshuttle rijdt van 06.00 tot 23.35 uur tussen de verschillende terminals van Orly en verder naar Antony. Vertrek is elke 5 tot 7 minuten en de reistijd is 6 tot 8 minuten.

Vanaf treinstation Antony kun je RER-trein B of C nemen naar de binnenstad van Parijs. Het meest praktisch is lijn B naar Châtelet Les Halles, vlakbij het Louvre (25 minuten). Hier kun je overstappen op de Parijse metro richting je accommodatie. Lijn B rijdt ook verder naar treinstation Gare du Nord (28 minuten). Voor informatie over de dienstregeling: www.ratp.fr

Taxi

De taxi is de snelste manier om van luchthaven Orly naar je hotel of appartement in Parijs te komen. De reis duurt 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de verkeersdrukte, en de chauffeur zet je direct af bij je accommodatie.

Buiten bij elke aankomstterminal (1 t/m 4) is een taxistandplaats waar je een taxi kunt nemen naar het centrum van Parijs. Voor de ritten gelden in principe vaste tarieven. Voor een taxirit van luchthaven naar een adres aan de linkeroever van de Seine betaal je € 35. Een taxirit van Paris Orly naar de rechteroever van de Seine kost je € 41 (tarieven uit 2023). Na de eerste vier personen brengt de taxichauffeur € 4 in rekening voor elke extra passagier.

Let erop dat je in een officiële taxi stapt. Die is herkenbaar aan een verlicht taxibord op het dak en een meter. Bij de bagageband en het verlaten van de bagagehal lopen veel malafide chauffeurs rond die beweren een officiële taxi te hebben. Ga niet op hun voorstel, maar volg de bordjes ‘Taxi’ naar de standplaats buiten. Je kunt ook van tevoren een taxitransfer boeken van het vliegveld naar je accommodatie in Parijs. Daarmee weet je zeker dat je niet in een illegale taxi stapt en voorkom je dat in een wachtrij terechtkomt bij de standplaats.

Voor het laatst bijgewerkt op 16 oktober 2023. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen naar Parijs, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam