Booking Frankrijk

Wat te doen en te zien in Nancy, Frankrijk: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Nancy wat te doenNancy ligt aan de bekende Autoroute du Soleil. Vaak racen vakantiegangers de stad straal voorbij als ze op weg zijn naar het zuiden van Frankrijk. Wat maakt deze stad absoluut een stop waardig? De gezellige stad Nancy is net zo beroemd als Praag en Brussel op het gebied van art nouveau. Eind 19e eeuw hebben zich hier vele kunstenaars en architecten gevestigd, die de art nouveau, ofwel de École de Nancy, internationaal op de kaart hebben gezet.

Niet alleen deze kunststroming trekt art lovers van over de hele wereld aan, maar ook de middeleeuwse binnenstad met het majestueuze Place Stanislas, dat op de Unesco-lijst staat, én de moderne street art.

Nancy ligt in de streek de Lorraine – bekend van de quiche – omringd door bossen en doorkruist door de Meurthe-rivier. De stad was ooit het rijkdom van de hertogen van de Lorraine. Zij hebben markante sporen in de stad achtergelaten, zoals een indrukwekkend paleis dat nu tijdelijk gesloten is in verband met een grote renovatie.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Nancy?
Reserveer hier online een hotel in Nancy

Nancy is een gemoedelijke stad met vele zonnige terrasjes, leuke winkeltjes en muziek en lichtshows in de zomer op de pleinen. Zeker aandoen als je er toch langsrijdt! Nog beter: boek een verblijf om de stad en streek te gaan ontdekken. Lees hier 10 tips wat te doen in Nancy!

Een drankje doen op Place Stanislas

Place Stanislas, in de volksmond Place Stan geheten, is een juweel in het hart van de oude binnenstad van Nancy. Vooral ’s avonds lijkt het net een theaterdecor met prachtig verlichte gebouwen, veel goud en fabelachtige fonteinen. Het plein is aangelegd in 1752 op voormalige moerassen, in opdracht van de laatste hertog van de Lorraine en verbannen Poolse koning Stanislas Leszczynski.

Het verhaal gaat dat de moerassen bevolkt waren door draken die verdreven moesten worden voor de aanleg van het plein. De draken zijn vereeuwigd in de fonteinen bij de gouden toegangspoort. Vanaf een terrasje met een fris glas wijn is het een genot om de pracht van het plein in alle rust te aanschouwen.

Op het plein zie je het levensgrote beeld van Stanislas, die met zijn vinger wijst. Ze zeggen dat hij naar de beeltenis wijst van zijn schoonzoon op het medaillon van het vergulde beeld van de Arc Héré. Vlak naast Place Stan ligt Place de la Carrière en Place d’Alliance. Het geheel van deze drie pleinen is aangemerkt als werelderfgoed door Unesco.

Wil je het centrum van Nancy op een leuke manier ontdekken?
Boek hier een tour door Nancy met segway of elektrische step

Op heksenjacht in de Porte de la Craffe

De monumentale Porte de la Craffe is de hoofdingang aan de noordkant van de middeleeuwse stad. De 14e-eeuwse stadspoort heeft twee torens die dienden als vestingwerk en later als gevangenis. In de martelkamers werden heksen opgesloten voordat ze werden gedood. Nergens anders was heksenvervolging zo groot als in het Hertogdom van de Lorraine. ’s Avonds is de stadspoort prachtig verlicht. Als je onder het stenen gewelf de oude stad binnenloopt kom je in de Grande Rue, een oude smalle straat met leuke winkeltjes en restaurantjes.

Nancy poort

Volg de Street Art Route van Nancy

In Nancy vind je meer dan 30 kunstwerken door de hele stad en ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Een van de bekendste is de knalrode stier op Place de la République. Er is een parcours uitgestippeld langs de mooiste street art. Om een paar voorbeelden te noemen: de felgekleurde Giulia van de Engelse graffitikunstenaar David op de kruising van Rue Léopold Lallement en Rue Saint-Thiébaut.

In die laatste straat heb je ook de drie ijsberen van Bordalo II op de voorgevel van een kleuterschool. Op de muur van het Aquarium Museum zie je een walrus hangen aan een parachute, een origineel werk van Gilbert Coqalane.

Zo zijn er nog heel veel aparte kunstwerken door de stad. Je kunt hier de Franstalige folder downloaden, waarin een plattegrondje staat met een speciale Street Art route. Hou je camera in de aanslag, het wordt een verrassende wandeling!

Villa Majorelle, 100% Art Nouveau

Betreed het leven en de intimiteit van een artistieke familie in Nancy anno 1900 in het 100% Art Nouveau huis: Villa Majorelle. Het is een van de mooiste voorbeelden van de École de Nancy. De woning was van meubelmaker Louis Majorelle en ontworpen door de architect Henri Sauvage. Louis Majorelle zelf heeft het ijzerwerk, houtwerk en meubilair gemaakt.

Villa Majorelle in Nancy

Er vindt nu een grondige restauratie plaats, waarin alles exact wordt teruggebracht zoals het was toen Majorelle en zijn familie er woonden. De eetkamer, woonkamers en slaapkamer zijn klaar en open voor bezoek. Wat buitengewoon mooi is zijn de glas-in-loodramen van Jacques Gruber in het trappenhuis. Naar verwachting worden de badkamer en het atelier in 2022-2023 opengesteld voor het publiek. Open van woensdag t/m zondag van 14.00 tot 18.00 uur. Adres: 1 Rue Louis Majorelle, 54000 Nancy, Frankrijk. Website: www.musee-ecole-de-nancy.nancy.fr

De botanische tuin Jean-Marie Pelt

Op een kwartier rijden van het centrum van Nancy kom je in een wonderlijke plantenwereld. De botanische tuin (Jardin Botanique de Nancy) werd oorspronkelijk aangelegd door Hertog Stanislas en in 1975 geheel vernieuwd door Jean-Marie Pelt. Het levende museum omvat 35 hectare aan verschillende plantensoorten, van zeldzame en bedreigde planten tot hele verrassende soorten die je niet snel tegenkomt.

Je gaat van exotische flora in de tropische kassen naar rotspartijen met bergplanten en zandduinen met maritieme plantensoorten. Het bamboebos geeft een Japans tintje en de kleurrijke bloementuin laat je weten dat het zomer is. Zoek wat verkoeling in de schaduwrijke Rododendron Vallei. Een oase van rust! Adres: 100 Rue du Jardin-Botanique, 54600 Villers-lès-Nancy, Frankrijk. Website: www.jardinbotaniquedenancy.eu

Bezoek het Museum van de École de Nancy

De École de Nancy stond aan de wieg van de art nouveau in Frankrijk. Deze stroming van decoratieve kunsten omvatte niet alleen architectuur, ook glaswerk, meubels, glas-in-lood, keramiek, lederwaren en ijzerwerk. Het museum is een droom voor iedere liefhebber van art nouveau. Het is gevestigd in het voormalige huis van Eugène Corbin, een fervente verzamelaar van de École de Nancy.

Art Nouveau in Nancy

In de tuinen eromheen vind je een aquarium dat als historisch monument is aangemerkt, een poort die gemaakt is voor de fabrieken van Émile Gallé en een grafmonument. Het museum is open van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 18.00 uur. Adres: 38 Rue Sergent Blandan, 54000 Nancy, Frankrijk. Website: www.musee-ecole-de-nancy.nancy.fr

Innovatieve architectuur van Jean Prouvé

Wat interessant is om te doen als je houdt van architectuur en design, is het huis van Jean Prouvé bezichtigen. Het is een eenvoudig maar futuristisch huis dat de ingenieur voor zijn gezin bouwde. Jean Prouvé (1901-1984) werd door Le Corbusier ‘de archetypische bouwer’ genoemd. Prouvé had een fascinatie voor auto’s, vliegtuigen en raketten en raakte daardoor geïnspireerd om huizen te bouwen op een technische en rationele manier, zoals dat voor industriële producten werd gedaan.

Het huis ligt iets buiten het centrum op een steil en smal stuk grond. Het bouwen op een praktisch ontoegankelijk terrein getuigt van de vindingrijkheid van deze man. Hij bouwde het huis in één zomer met de hulp van familie en vrienden, met prefab panelen en materialen die hij over had van zijn eerdere projecten. Het huis is bewoond maar je kunt het iedere zaterdagmiddag bezoeken. Adres: 4-6 Rue Augustin Hacquard, 54000 Nancy, Frankrijk. Website: www.musee-des-beaux-arts.nancy.fr

Neem een kijkje in de Kathedraal van Nancy

De barokke Kathedraal van Nancy heet officieel Cathédrale Notre-Dame-de-l’Annonciation en ligt op een steenworp afstand van Place Stanislas. Het originele ontwerp was van de Italiaanse architect Giovanni Betto die de bouw in 1703 had opgestart. Door onenigheid met een Franse architect en om financiële redenen is de bouw lang stil komen te liggen. Hertog Stanislas heeft het project opgepakt en voltooid.

Nancy kathedraal

Tijdens de Franse Revolutie werden de gevelbeelden vernietigd. Het bijzonder fraaie orgel heeft het gelukkig overleefd, het werd destijds gebruikt om het Franse volkslied te spelen. Interessant zijn de balustrades van Jean Lamour en de mooie beschilderde koepel. De kerk is elke middag open vanaf 15 uur. Adres: 56 Place Mgr Ruch, 54000 Nancy, Frankrijk. Website: www.paroisse-ndbn.fr

Picknicken in het Parc de la Pépinière

Het enorme Parc de la Pépinière was vroeger een kwekerij, ‘pépinière’ in het Frans, waar bomen werden gekweekt voor beplanting langs de wegen. Het park is heerlijk om te wandelen langs de groene gazons, de Engelse tuin, de muziekkapel, de rozentuin en het beeld van Rodin. Zeker leuk om te doen met de kinderen. Er is minigolf, er zijn speeltuinen, een poppentheater in de zomer en een dierentuintje met apen. Je kunt fietsen huren en her en der zijn eetkraampjes en plekken waar je kunt picknicken.

Macarons eten bij de Sœurs Macarons

De twee nonnen, zuster Marguerite en zuster Marie-Elisabeth, hebben met hun macarons lokaal geschiedenis geschreven. Zij creëerden deze zoete lekkernij tijdens de Franse Revolutie en het recept van Maison des Soeurs Macarons is nog steeds een goed bewaard geheim. Ze zijn anders dan de macarons die we kennen van bijvoorbeeld La Durée in Parijs. Ze lijken meer op bitterkoekjes, gemaakt van eiwit, suiker en Provençaalse amandelen. De macarons van de zusters zijn niet meer weg te denken uit de Franse gastronomie. Adres: 21 Rue Gambetta, 54000 Nancy, Frankrijk. Website: www.macaron-de-nancy.com

Nancy macarons

Wat te doen in Nancy: praktische tips

Overnachten in Nancy

Een aanrader is het Hotel de Guise, in een 17e-eeuws pand midden in de oude binnenstad. De mooie smeedijzeren trap leidt naar kamers en suites, waarvan sommige met parketvloeren uit Versailles. De ontbijtzaal heeft een monumentale open haard en een prachtige stenen vloer. Een vorstelijk begin van de dag!

Hotel de Guise in Nancy

Ook Hotel D’haussonville heeft enorm veel cachet met z’n fraai bewerkte stenen trappenhuis. Dit historische hotel ligt op 7 minuten lopen van het Place Stanislas en het Museum van Schone Kunsten. Ben je met de kinderen? Boek een vakantiehuisje midden in de stad, of ga slapen in het groen op de Camping Le Campéole de Brabois, vlakbij de botanische tuin.

Zoek je charmante accommodatie voor je trip naar Nancy?
Reserveer hier een hotel in Nancy, tegen de laagste prijzen

Reizen naar Nancy

Met de auto vanuit Utrecht doe je er ongeveer 5 uur over. Makkelijk te doen voor een kort verblijf in Nancy en de mooie streek Lorraine, als bestemming op zich of als stop onderweg naar de Côte d’Azur. Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar Nancy. Je kunt wel een treinreis boeken met een overstap in Brussel of Parijs. ► Boek hier een treinticket naar Nancy bij NS International

Bij de Franse spoorwegen SNCF vind je goedkopere en snellere opties (www.oui.sncf). Enkele reizen worden aangeboden vanaf € 65 met een reisduur van 7,5 uur. Hou er rekening mee dat het TGV station een half uur van Nancy ligt. Je kunt een shuttlebus nemen naar het centrum.

Wat leuk is om in de stad te doen is een toer maken op de fiets. Bij iedere willekeurige fietsenstalling van vélOstan’lib (www.velostanlib.fr) kun je 24/7 een fiets pakken en elders weer terugzetten. Je betaalt € 1,50 per dag met je creditcard. De bezienswaardigheden liggen niet ver uit elkaar, en te voet is het goed te doen. Verder rijden er bussen en trams overal in de stad.

Eten en drinken in Nancy

Zoek je een leuk restaurantje of café? Tussen Place Saint-Epvre en de Porte de la Craffe heb je keuze genoeg. Vooral ’s avonds is het hier heel gezellig. Als je in bent voor fine dining, ga naar Brasserie Excelsior (www.brasserie-excelsior-nancy.fr), in een schitterend art nouveau-gebouw vlak bij het station. Het personeel is helemaal in stijl gekleed, dus laat je slobbertrui maar thuis.

Natuurlijk mag je de quiche lorraine niet overslaan, de hartige taart gemaakt van eieren, room en spek. Of de tourte lorraine, pasteien gevuld met vlees of vis. Ze houden hier ook erg van zoet. Probeer de Baba de Stanislas, een cake doordrenkt van rum of Hongaarse Tokaj wijn, de beroemde macarons en de vierkante suikersnoepjes Bergamote de Nancy met de wat zoetzure citrussmaak van bergamot.

Voor meer informatie over wat te doen in Nancy kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.nancy-tourisme.fr

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 13 maart 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Nancy, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © RossHelen/Shutterstock.com; Sergey Dzyuba/Shutterstock.com; ilolab/Shutterstock.com; Wikipedia; Musée École de Nancy; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam