Booking Frankrijk

Wat te doen in Nantes, Frankrijk: 10 tips!

Door Jacqueline Le Roux

Nantes wat te doenGa je op vakantie naar Bretagne of het Loiredal? Of zoek je een bijzondere stedentrip? Breng een bezoek aan de mooie havenstad Nantes, de stad waar Jules Vernes is geboren. Nantes was ooit de hoofdstad van Bretagne en maakt nu deel uit van het departement Loire-Atlantique.

In de middeleeuwse stad in het westen van Frankrijk gaat een rijke geschiedenis hand in hand met een bruisend studentenleven en moderne kunst en architectuur. De bloeiende handel in de haven in de 18e-eeuw heeft de stad ongekende welvaart gebracht, net als de slavenhandel. Nantes was het grootste centrum van slavenhandel in Frankrijk. Je ziet er veel van terug als je wandelt door de haven en de oude stad. De statige huizen met smeedijzeren balkons en prachtige binnenplaatsen werden bewoond door de rijke reders. Het historisch museum van Nantes en het museum van de afschaffing van de slavernij getuigen van dit controversiële verleden.

Zoek je accommodatie voor je trip naar Nantes?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Nantes

De oude stad zit vol historische bezienswaardigheden. De kathedraal van Nantes is een van de grote blikvangers. Helaas is de kathedraal, een jaar na de Notre-Dame in Parijs, in brand gevlogen. De restauratiewerkzaamheden zijn nu in volle gang. In de oude wijken, zoals Quartier du Bouffay, is het gezellig druk en is er altijd iets te doen en te beleven. En als je van modern houdt, dan kijk je je ogen uit als je langs de vreemdste gebouwen loopt en de meest creatieve kunstinstallaties tegenkomt. Ook voor kinderen is er veel vermaak in de parken en bij de attracties op l’île de Nantes.

Ontdek de beste plekken: hier vind je de 10 leukste tips wat te doen in Nantes!

Bezoek het Château des Ducs de Bretagne

Steek de ophaalbrug over van het 15e-eeuwse Château des Ducs de Bretagne (Kasteel van de Hertogen van Bretagne) en je duikt direct de geschiedenis in. Het geheel gerestaureerde kasteel midden in de oude stad was de woonplaats van Hertogin Anne de Bretagne. In de avond, als een betoverend lichtspel het kasteel en de appartementen beschijnt, lijkt het alsof ze er nog steeds woont.

Nantes kasteel

In het kasteel is het Historisch Museum van Nantes gevestigd. Het museum geeft een inkijkje in vijf eeuwen historie en is voor een deel gewijd aan de slavenhandel. Je ontdekt niet alleen het verleden van de stad, maar ook de indrukwekkende architectuur van het kasteel zelf. Maak een wandeling over de vestingwallen, want de uitzichten op de stad zijn geweldig mooi! En ga wat wandelen door de binnenplaats en de tuinen van de slotgracht. Château des Ducs de Bretagne is het laatste kasteel aan de Loire, voordat de rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan. Adres: 4 Pl. Marc Elder, 44000 Nantes, Frankrijk. Website: www.chateaunantes.fr

Ontdek andere hoogtepunten en de geheimen van Nantes
Boek hier een stadstour door Nantes met een lokale gids

Kunst kijken in het Musée d’Arts de Nantes

Het oorspronkelijke museum voor schone kunsten is door Napoléon Bonaparte opgericht. Het begon met een kleine collectie kunstwerken die door het Louvre werd geschonken. In de loop der jaren is het museum flink uitgebreid en zijn er recentelijk met ‘Le Cube’ nog eens vier etages bijgekomen.

Nantes kunstmuseum

Je bent wel even bezig als je alle 900 kunstwerken wilt zien. De verzameling bestaat uit Franse, Italiaanse, Vlaamse en Nederlandse meesterwerken van de 13e tot en met de 18e eeuw en een indrukwekkende collectie hedendaagse kunst. Het gaat van Rubens en Watteau tot Monet en Dufy. Het Musée d’Arts de Nantes is iedere dag open van 10 tot 19 uur, behalve op dinsdag. Adres: 10 Rue Georges Clemenceau, 44000 Nantes, Frankrijk. Website: www.nantesmetropole.fr

Zoek verfrissing in de Jardin des Plantes

Vanaf het Musée d’Arts de Nantes is een korte wandeling naar de botanische tuin, de Jardin des Plantes. In dit 7 hectare grote park kom je even helemaal tot rust tussen de duizenden bloemen en planten in de tuin en in de serres. Het is een heerlijke plek als wat wilt doen in Nantes met de kinderen. Lekker een ijsje eten in de schaduw van de torenhoge bomen en spelen in de speeltuin.

Jardin des Plantes in Nantes

Leuk om te zien zijn de kunstig gesnoeide struiken in de vorm van een slapende kat, een duttende vogel of een lachende kikker. Doe een drankje of ga wat eten op het buitenterras van het Café de l’Orangerie. Je geniet hier van het gekwetter van de vogels en de heerlijke bloemengeuren. Iedere middag van maandag tot en met vrijdag en de hele dag in het weekend heb je gratis toegang tot de tuinen. Adres: Rue Stanislas Baudry, 44000 Nantes, Frankrijk.

Fietsen in Nantes en omgeving

Ga de havenstad ontdekken op de fiets! Voor € 39 kun je bij Bajabikes een interessante fietstour boeken met een gids. Op een e-bike fiets je langs alle hoogtepunten van Nantes. En je leert de stad op een leuke manier kennen, want terwijl je fietst vertelt de gids de mooiste verhalen en de grappigste anekdotes over de stad en de omgeving.

Nantes fietsen

Heb je meer tijd, ga de natuur in! Vanuit Nantes heb je prachtige fietsroutes langs rivieren en door het platteland. Een van de bekendste fietsroutes is La Loire à Vélo die je volgt langs de Loire richting de Atlantische Oceaan, of naar het binnenland toe, richting Angers. Het is een prachtige, landelijke route langs wijndorpjes, kastelen en rivierstrandjes. Heerlijk verfrissend om te doen tijdens de warme zomerdagen.

Een andere bekende fietsroute is de Vélodyssée, de langste fietsroute van Frankrijk, waar je vanuit Nantes helemaal langs de Atlantische kust kunt fietsen, voor een weekend of langer. Ideaal als je wat actiefs wilt doen tijdens je vakantie!

Wil je de hoogtepunten van Nantes per fiets ontdekken?
Boek hier een fietstour met gids door Nantes

Monument van de afschaffing van de slavernij

De Quai de la Fosse, waar vroeger zeelieden feestvierden voordat ze weer het ruime sop kozen, roept beelden op van de periode van de slavernij. De afschaffing van de slavernij wordt herdacht in het Mémorial de l’Abolition de l’Esclavage, een monument dat in 2012 is ontworpen door de beroemde Poolse kunstenaar Krzysztof Wodiczko. Architect Julian Bonder heeft het gebouwd.

Nantes slavenmonument

Op de groene esplanade zie je 2000 herdenkingsplaten die herinneren aan groepen zwarte slaven die in Nantes aankwamen en weer vertrokken naar andere delen van de wereld. Het parcours voert langs de kade van de Loire rivier, daar waar de schepen vol slaven aanlegden, en gaat deels onder de kade door. Het eerste wat je ziet als je ondergronds gaat, is de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Hier staat het woord ‘vrijheid’ in de 47 talen van de landen die onder de slavenhandel hebben geleden.

De passage neemt je mee langs de geschiedenis van de slavernij, de omvang ervan en strijd tegen de slavenhandel die vroeger en nog steeds wordt gestreden. Het museum is gratis toegankelijk en het hele jaar open, behalve wanneer de waterstand van de Loire te hoog is. Adres: Passerelle Victor-Schoelcher, Quai de la Fosse, 44000 Nantes, Frankrijk. Website: www.memorial.nantes.fr

Stap de fantasiewereld in van de Machines de l’île

l’île de Nantes is een eiland midden in de stad, gelegen tussen twee vertakkingen van de Loire-rivier. Het is the place to be voor jong en oud. Je vindt er een mix van moderne gebouwen en oude scheepsloodsen waarin de meest trendy cafés en restaurants zijn gehuisvest. De grootste trekpleister is Les Machines de l’île. Dit is een soort artistiek attractiepark waar je de vreemdste wezens tegenkomt.

Nantes olifant

In de Galerie des Machines zijn levensgrote mechanische fantasiecreaties te zien die getest worden voor theaterdecors en hier voor het publiek tot leven komen. Zo zie je een reuzenkolibri nectar uit een bloem halen, een gigantische spin ontwaken en een larve van een kever uit de grond komen. En wat denk je van een ritje op de wandelende olifant? Deze olifant is wel de grootste beroemdheid van de Machines de l’île. Een andere attractie is de Carrousel des Mondes Marins, waar je op drie niveaus ronddraait in wonderlijke, soms wel een beetje angstaanjagende zeewezens. Adres: Parc des Chantiers, Bd Léon Bureau, 44200 Nantes, Frankrijk. Website: www.lesmachines-nantes.fr

Proef de wijnen van Nantes

Al voor de jaartelling hebben de Romeinen wijnstokken geplant in het gebied rond Nantes. De stad is dan ook omgeven door wijngaarden waar mooie Loirewijnen vandaan komen. De wijnstreek is vooral bekend om zijn Muscadet wijn, waarvan de gelijknamige druif vroeger Melon de Bourgogne werd genoemd. In deze droge, frisse witte wijn proef je de zilte invloed van de oceaan. Daarom is hij ook zo lekker bij oesters en andere zeevruchten.

Nantes wijnen

Je kunt Nantes eigenlijk niet bezoeken zonder een wijnproeverij. Ga midden in de wijngaarden, op een half uurtje van het centrum, een toer doen door het historische wijndomein Château du Bois-Huaut. Zij produceren wijnen van 14 verschillende druiven die al twee eeuwen lang met de hand worden geoogst. Na een wandeling door de wijngaard, krijg je een rondleiding door de wijnkelders.

Vervolgens ga je een workshop wijnproeven doen onder begeleiding van de sommelier van het château. Je proeft acht wijnen en je mag twee flessen mee naar huis nemen om nog wat na te genieten.

Verwen je smaakpapillen tijdens een bezoek aan Nantes
Boek hier een tour en wijnproeverij bij Château du Bois-Huaut

Shoppen in de Passage Pommeraye

Midden in het oude centrum, in Rue de la Fosse tussen Place Royale en Place Graslin, vind je een 19e-eeuwse winkelgalerij in de stijl van de renaissance. Deze Passage Pommeraye is een winkelgalerij die heel wat filmmakers en kunstenaars geïnspireerd heeft. Hoewel de luxe winkels moderne merken etaleren, waan je je even in een compleet ander tijdperk.

Nantes winkelcentrum

De als monument aangemerkte passage heeft drie etages die door marmeren trappen zijn verbonden en bevat zo’n 25 winkels. Het is hier fijn shoppen met het prachtige licht dat door het glazen dak schijnt. De passage komt uit in de Rue Crébillon met z’n chique boetieks, waar je ook goed kunt ‘crebilloneren’, zoals ze winkelen noemen in Nantes. Adres: 20 Pass. Pommeraye, 44000 Nantes, Frankrijk. Website: www.passagepommeraye.fr

Wandel door Quartier du Bouffay

Het is heerlijk slenteren door de historische en autovrije wijk Bouffay. Je loopt door een doolhof van kleine straatjes vol vakwerkhuizen, leuke boetiekjes, brasserieën en cafés. Je komt langs middeleeuwse ruïnes, en de mooie klokkentoren van de kerk Sainte-Croix, omringd door engelen die op trompetten blazen naar de vier windstreken toe.

Nantes klokkentoren

De meeste straatnamen van de wijk verwijzen naar de middeleeuwen. Zo heb je Rue du Vieil-Hôpital (hospitaal), Rue des Échevins (wethouders), Rue des Petites-écuries (kleine stallen) en Place du Change (beurs). Het is altijd levendig in de wijk, tot in de nachtelijke uurtjes. En zoek je even wat rust, loop dan de Jardin de la Psalette in. Een prachtige tuin die in de schaduw van de kathedraal ligt rond een oud 15e-eeuws herenhuis.

Cultuur snuiven in Lieu Unique

Je kent ze vast wel, die heerlijke biscuitjes Petit Beurre van LU. Deze afkorting staat voor Lefèvre-Utile, de koekjesfabriek die in 1846 in Nantes werd opgericht. Het mooi gedecoreerde koepeldak van de LU Toren zie je al van ver. De oude koekjesfabriek aan de oever van het kanaal Saint-Félix is nu een bijzonder cultureel centrum geworden met moderne kunst, muziek, theater en vele andere culturele evenementen.

LU cultureel centrum Nantes

LU staat nu voor Lieu Unique waar van alles te doen is. Je kunt er snuffelen in de boekwinkel, exposities en voorstellingen bezoeken, wat drinken of clubben in de bar, oesters eten in het restaurant, genieten van het uitzicht vanaf de toren en zelfs lekker stomen in de hammam. Het bruist er van de creativiteit en de gezelligheid, en is het hele jaar door geopend. Adres: 2 Rue de la Biscuiterie, 44000 Nantes, Frankrijk. Website: www.lelieuunique.com

Wat te doen in Nantes: praktische tips

Overnachten in Nantes

In Nantes barst het van de leuke hotels, pensions, bed & breakfasts en appartementen. Maar wil je echt iets speciaals? Zoals slapen in een permanent kunstwerk, boven op een schoorsteen, of op een artistieke woonboot? In Nantes kun je in meest gekke accommodaties overnachten.

Zoek je voordelige accommodatie voor je trip naar Nantes?
Reserveer hier een hotel of appartement in Nantes, tegen de laagste prijzen

Duik je liever de geschiedenis in? In het Sozo Hotel overnacht je in een voormalige kapel uit de 19e eeuw. Hoewel de inrichting van dit boetiekhotel modern is, slaap je onder gewelfde plafonds met mooie gebrandschilderde ramen. Er is 24 uur per dag roomservice in dit 4-sterrenhotel en de bar is open tot 02.00 uur ‘s nachts. Het hotel ligt tegenover de botanische tuin van Nantes en sommige kamers kijken er direct op uit. ► Boek een overnachting in het Sozo Hotel vanaf € 125

Een geweldige ervaring is slapen in een appartement van Surprenantes-Jules Verne in koloniale stijl, waar iedere kamer lijkt op een klein museum. Je slaapt in een kamer met stenen muren en koloniale voorwerpen, uiteraard geïnspireerd op de avontuurlijke reisverhalen van Jules Verne. Sommige appartementen hebben een eigen keuken die volledig is uitgerust. De thema-appartementen liggen in het hart van Nantes aan de rivier de Loire. ► Boek een overnachting in Surprenantes-Jules Verne vanaf € 71

Jules Verne appartementen in Nantes

Reizen naar Nantes

Nantes ligt niet ver van de Atlantische westkust van Frankrijk aan de monding van de Loire-rivier, ongeveer halverwege tussen Parijs en Bordeaux. Je kunt met het vliegtuig, de trein of je eigen auto naar Nantes reizen. Vanuit Amsterdam is het 9½ uur rijden (een kleine 900 kilometer). In Frankrijk rij je over tolwegen. als je de snelste route neemt. Met KLM of Air France vlieg je in 1½ uur rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Nantes. Vluchten gaan één of twee keer per dag.

Een vliegticket naar Nantes is te koop vanaf € 161
Boek hier een vliegticket naar Nantes bij KLM

De internationale luchthaven Aéroport Nantes Atlantique (NTE) (www.nantes.aeroport.fr) ligt 8 kilometer ten zuidwesten van Nantes, op een klein half uur van de stad. Ieder halfuur vertrekken er shuttles vanaf hal 1 naar het centrum en een ticket kost rond de € 7.

Reizen met de trein naar Nantes

Reis je liever met de trein van Nederland naar Nantes? Vanaf € 65 zit je in een kleine 7 uur in Nantes, met een overstap in Parijs. Je neemt eerst de Thalys van Amsterdam CS naar station Paris Gare du Nord (3½ uur). Daarna neem je de metro naar station Paris Montparnasse. In Parijs heb je een overstaptijd van ongeveer een uur. Vanaf Paris Montparnasse rijdt elk uur een TGV naar Nantes (2 uur en 15 minuten). ► Boek hier een treinticket naar Nantes bij NS International

Eenmaal in de stad is het heel handig om de Nantes City Pass te kopen. Voor € 26 heb je 24 uur lang gratis toegang tot al het openbaar vervoer, stadstours in de dubbeldekker, boottochten, musea, exposities, de Galerie des Machines en de Carrousel des Mondes Marins. De Nantes City Pass is ook verkrijgbaar voor 2, 3 en 7 dagen.

Bespaar op bezienswaardigheden tijdens je trip naar Nantes!
Bestel hier de Nantes City Pass voor 1, 2 of 3 dagen

Eten en drinken in Nantes

Er zijn twee plekken waar je zeker even een drankje moet doen: La Cigale in het oude centrum en Hangar à Bananes op l’île de Nantes. La Cigale (www.lacigale.com) is een 19e-eeuwse brasserie én een historisch monument. Het interieur is schitterend en vanaf het terras heb je mooi zicht op de Opera Graslin. Hangar à Bananes is van een hele andere orde. In de oude bananenloods vind je bars, restaurants, een kunstgalerij, een theaterzaal en een nachtclub.

In tegenstelling tot vele andere grote Franse steden, kenmerkt de keuken van Nantes zich niet door typische streekgerechten. De keuken staat vooral in het teken van lokale producten, zoals schaal- en schelpdieren uit de oceaan, riviervis uit de Loire en kaasjes uit de streek. Een uitzondering is de Gâteau Nantais, die echt uit Nantes komt. Het is een zachte ronde cake met een witte glazuurlaag van rum en citroen.

Nantes cake

En natuurlijk kun je hier genieten van lokaal geproduceerde wijnen: Muscadet, Gros Plant du Pays Nantais en Coteaux d’Ancenis. In de restaurants vind je een mengelmoes van gerechten uit verschillende culturen met wereldse smaken die de scheepslieden naar Nantes hebben gebracht.

Voor meer informatie over wat te doen in Nantes kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.levoyageanantes.fr

Over Jacqueline

JacquelineHet liefst reis ik iedere maand naar een voor mij nog onbekende plek. Wanneer ik niet reis, schrijf ik er graag over van achter mijn laptop thuis. Eerst in Nederland, toen in Frankrijk en nu in mijn rustieke fruittuin in Portugal. Er valt in mijn nieuwe thuisland ook weer zoveel te ontdekken, hier blijf ik nog wel even.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 april 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Nantes, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Nantes City; Pixabay; Get Your Guide; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam