Booking Frankrijk

Wat te doen en te zien in Sarlat, Frankrijk: 10 tips!

Sarlat is een van de mooiste middeleeuwse steden in de Dordogne. Het is een charmante plek met een prachtig gerestaureerde binnenstad waar je kunt dwalen tussen meer dan 250 fraaie renaissancehuizen uit de 15e en 16e eeuw. Sarlat heeft meer monumenten per vierkante meter dan in enige andere stad van Frankrijk en oogt als een filmset – alleen is deze echt! Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier na Parijs en Nice de meeste films zijn opgenomen. Onder meer The Duellists, Timeline en Jeanne d’Arc werden in Sarlat gedraaid.

Sarlat-la-Canéda, zoals de stad officieel heet, ontstond in de 9e eeuw toen hier een klooster van de benedictijnen werd gebouwd. Sarlat vergaarde haar glorie vooral vanaf de 13e eeuw toen het een belangrijke handelsstad werd op de weg naar Santiago de Compostela. Tegenwoordig is Sarlat ook beroemd als regionale hoofdstad van foie gras – de traditioneel bereide ganzenlever die dierenliefhebbers tegen de borst stuit.

Tip: proef eten en wijn uit Sarlat met een lokale gids
Boek hier proeverijen met de Sarlat Gourmet Tour

De smalle straatjes en de pittoreske huizen in de oude stad zijn echter de grootste attractie van Sarlat. Als je wat cultureels wil doen tijdens een vakantie in de Dordogne, moet je zeker een bezoek brengen aan dit historische stadje. De lente en de herfst zijn de ideale tijd, want in de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn met toeristen. Waan je terug in de middeleeuwen: hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Sarlat!

Wandel in het historische centrum

Begin je bezoek met een wandeling in het historische centrum. In de oude stad mogen geen auto’s rijden, waardoor je je echt even in de middeleeuwen kunt wanen. De Rue de la Republique is de hoofdstraat die door het midden van het centrum loopt, met een doolhof van smalle straatjes aan beide kanten.

Slenter door de kronkelende Rue des Consuls, waar je enkele van de mooiste huizen uit de 15e tot en met 17e eeuw kunt bewonderen. In elk straatje wacht je nieuwe verrassingen, waarbij je een kleine kapel, een torentje of bijzondere architectonische details ontwaart. Het VVV-kantoor organiseert in de zomermaanden rondleidingen in Sarlat. Informatie vind je op www.sarlat-tourisme.com

Place de la Liberté

Place de la Liberté is het hart van Sarlat, een mooi plein dat omgeven is door prachtige herenhuizen uit de 16e en 18e eeuw. Ook vind je hier de voormalige kerk Église Sainte-Marie, die door de beroemde Franse architect Jean Nouvel is omgebouwd tot overdekte markthal. Met een glazen lift kun je naar een kubusvormige uitkijkpost bovenop de toren, waar je een fraai panoramisch uitzicht hebt over Sarlat. In veel huizen rond het plein zijn restaurants gevestigd, waardoor dit een heerlijke plek is om een terrasje te pakken en te ontspannen met een drankje.

Cathédrale Saint-Sacerdos

In het zuiden van het centrum staat de Cathédrale Saint-Sacerdos, een kathedraal die tussen de 14e en 17e eeuw is gebouwd. Door het lange bouwproces heeft de rooms-katholieke kerk een mix van bouwstijlen, van romaans tot gotisch. De ingang is in de klokkentoren, die al uit de 12e eeuw dateert. Binnen zie je veel schilderijen en beelden en een overhangend orgel uit 1770. Achter de kathedraal ligt een tuin met een kerkhof.

Place du Marché aux Oies

De ganzen van de regio komen terug op het Place du Marché aux Oies, een pleintje waar vroeger een van de pluimveemarkten van Sarlat werd gehouden. Ter herinnering hieraan staat op het plein een mooi standbeeld van drie bronzen ganzen, gemaakt door beeldhouwer François Xavier Lalanne. Rond het plein staan fraaie renaissancehuizen, waaronder het Manoir de Gisson (zie hieronder).

Maison de La Boétie

Tegenover de kathedraal ligt het prachtige Maison de La Boétie, het geboortehuis van de Franse filosoof, schrijver en humanist Étienne de La Boétie (1530-1563).  Het herenhuis is in 1525 gebouwd in een sierlijke Italiaanse renaissancestijl met fraai bewerkte raamstijlen en een pannendak (zoals bij een Amsterdams grachtenpand). Voor de leuke weetjes: De La Boétie een goede vriend van de Franse schrijver Michel de Montaigne (1533-1592).

Bezoek de markt

Liefhebbers van lekker eten kunnen hun slag slaan op de markt die elke zaterdag in het centrum van Sarlat plaatsvindt. Het is een geweldige plek om lokale producten in te slaan, van truffels en gedroogde worsten tot eekhoorntjesbrood en walnoten. Ook foie gras is er uiteraard te koop. De kraampjes zijn kleurrijk en er heerst een levendige en opgewekte sfeer. De markt in Sarlat is een van de populairste in de Dordogne. Plaats: Place de la Liberté. Tijd: van 08.30 tot 18.00 uur.

Manoir de Gisson

Een van de mooiste gebouwen in Sarlat is Manoir de Gisson, het huis van een rijke adellijke familie uit de 13e eeuw. Het zijn eigenlijk twee gebouwen die door middel van een zeshoekige toren met elkaar verbonden zijn. Mainor de Gisson huisvest nu een museum. Je kunt een bezoek brengen aan de gewelfde kelders en de appartementen die in 17e eeuwse stijl zijn ingericht, met antiek meubilair, mooie houten vloeren en enorme open haarden. Er worden voorwerpen van de middeleeuwen tot aan de Franse revolutie tentoongesteld, variërend van muziekinstrumenten tot martelwerktuigen. Adres: 24 Place du Marché aux Oies, 24200 Sarlat-la-Canéda, Frankrijk. Website: www.manoirdegisson.com

Lanterne des Morts

Vlak achter de kathedraal staat de Lanterne des Morts, een ronde toren die vermoedelijk rond 1180 is gebouwd. Letterlijk vertaald betekent het ‘Lantaarn van de Doden‘. Volgens een legende is de toren gebouwd zijn ter nagedachtenis aan het overlijden van St. Bernardus. Dit was een heilige die Sarlat bezocht en het brood zegende, waarmee hij op wonderbaarlijke wijze alle zieken genas. De toren heeft twee kamers, waarvan de bovenste vreemd genoeg ontoegankelijk is. Hoe moest men dan de lantaarn bovenin aansteken? Ook de functie van de toren is een mysterie. Mogelijk is het een grafkapel geweest, maar het zou ook gediend hebben voor de opslag van buskruit.

Foie gras

Sarlat is befaamd om foie gras, de ganzenleverpaté waar de Fransen dol op zijn. Het volproppen van de levers van ganzen is natuurlijk dierenmishandeling, maar in Sarlat schamen ze zich er niet voor. Het wordt zelfs met trots uitgedragen: in alle restaurants staat het op de kaart en in winkels wordt het volop verkocht, en ook toeristen lijken ervan te genieten.

In de regio is het maken van foie gras een traditionele vaardigheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Boeren uit de regio Périgord Noir brengen het product naar Sarlat om te verkopen. Op de derde zondag van februari vindt er een festival plaats dat gewijd is aan foie gras: Sarlat Fest’Oie. Liefhebbers kunnen ook een route volgen langs boerderijen in de omgeving, de Route du Foie Gras. Website: www.foiegras-perigord.com

Gorodka

Als je ook wat moderns wil doen in Sarlat, kun je even stoppen bij Gorodka. Dit is een kunstdorp waar je op een terrein van 2 hectare eigentijdse en hedendaagse creaties van kunstenaars kunt bewonderen. Er zijn acht kunstgalerieën en meer dan 500 werken te zien. Vijftig beweegbare kunstwerken zijn gemaakt van gerecyclede materialen en worden ‘s avonds verlicht. Gorodka is bedacht door kunstenaar Pierre Shasmoukine en ligt 4 kilometer buiten het centrum. Website: www.gorodka.com

Wat te doen in Sarlat: praktische tips

Overnachten in Sarlat

Tip: camping Sarlat Les 2 Vallées

Voor een verblijf vlakbij Sarlat is camping Sarlat Les 2 Vallées een heel goede keuze. Gelegen in Beynac, op slechts een paar kilometer van Sarlat, is deze 3* camping met verwarmd zwembad zeer populair bij Nederlanders en Fransen. Vanaf de camping heb je uitzicht op het kasteel van Beynac en een snelle toegang tot de rivier de Dordogne. Dus een ideaal startpunt om het hart van de Dordogne te bezoeken en ervan te genieten! ► Boek hier je verblijf op camping Sarlat Les 2 Vallées

Sarlat camping

In Sarlat zijn enkele hotels en guesthouses, maar in de omgeving is nog een veel groter aanbod van accommodatie (inclusief campings, bungalowparken en vakantiehuizen). Als je een paar dagen in Sarlat zelf wil verblijven, is Hôtel des Récollets een optie. Het is eenvoudig 2-sterrenhotel, maar het ligt wel midden in het middeleeuwse centrum van Sarlat. Het oude stenen gebouw is een voormalig klooster uit de 17e eeuw. Je ontbijt op de binnenplaats, de vroegere kloostergang. Het hotel heeft kamers, maar ook appartementen met twee slaapkamers. ► Boek een overnachting in Hôtel des Récollets vanaf € 77

Zoek je charmante accommodatie voor je verblijf in Sarlat?
Reserveer online een hotel of vakantiehuis in Sarlat

Reizen naar Sarlat

Sarlat ligt in de streek Périgord Noir, midden in de Dordogne, ruim 200 kilometer ten oosten van Bordeaux. In de zomermaanden mag je met de auto niet in het centrum komen, maar rond de oude stad zijn 3500 parkeerplaatsen waar je kunt parkeren.

Als met het openbaar vervoer reist, kun je Sarlat bereiken met de trein en de bus. Een paar keer per dag rijdt er een regionale trein van Libourne naar Sarlat (2 uur en 15 minuten). Met de TGV hogesnelheidstrein kun je van Parijs naar Libourne (bijna 3 uur). De dichtstbijzijnde luchthaven is Aéroport Brive Vallée de la Dordogne (BVE), ongeveer 42 kilometer ten noordoosten van Sarlat. Vanaf Amsterdam Schiphol kun je het vliegveld bereiken met een overstap in Parijs.

Eten en drinken in Sarlat

Sarlat is een gastronomisch centrum van Dordogne met talloze winkels waar je truffels en foie gras kunt kopen. Ook kun je hier terecht voor proeverijen. Verder zijn er enkele fantastische nogawinkels in Sarlat en is eendenborst (confit) een lokale specialiteit. Voor dineren is er een brede keuze, van traditionele Franse restaurants en brasserieën tot pizzeria’s en wijnbars.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen en te zien in Sarlat, Frankrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/packshot; Wereldreizgersclub; Pixabay; Gorodka.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam