Wat te doen op Lesbos, Griekenland: 10 tips!

Lesbos wat te doenLesbos is het derde grootste eiland van Griekenland, een poëtische bestemming met stranden, ouzo en olijven. De headlines van de laatste tijd doen misschien anders vermoeden, maar Lesbos is een heerlijk Grieks eiland om vakantie te vieren en te ontsnappen aan de alledaagse hectiek. Ook als je wat wil doen ben je hier op de juiste plek. Bewonder de grootste kastelen van de Middellandse Zee en bezoek het Ouzo Museum om te zien hoe dat drankje eigenlijk gemaakt wordt waarmee je de dag afsluit.

Lesbos (in het Grieks Lésvos) ligt in het oosten van de Egeïsche Zee, op slechts 7 kilometer van Turkije. Logisch dus dat Lesbos het eerste toevluchtsoord is voor de vluchtelingen die de ellende in Syrië en Afghanistan achter zich willen laten. Daarmee kwam het eiland regelmatig in het nieuws, vooral na het afbranden van vluchtelingenkamp Moria in september 2020. Maar Lesbos is al veel langer bekend, met dank aan zijn mythische status. Het eiland is de geboorteplaats van de legendarische Griekse dichteres Sappho, die met haar poëzie over vrouwenliefde de term ‘lesbisch‘ introduceerde.

Duik tijdens je vakantie vooral in de geschiedenis van Lesbos, waar in de loop der eeuwen vaak om is gevochten. Maar slenter ook door pittoreske dorpjes, dwaal door een versteend bos en huur een auto om de groene heuvels, de baaien en (héél véél) olijfgaarden te verkennen. Bovendien lijkt alles heel dichtbij door de curieuze vorm van Lesbos – als een verdord blad dat uit een boom is gevallen 😉 Hier vind je 10 tips wat te doen op Lesbos!

Dwaal in het Versteende Woud

Aan de westelijke kant van Lesbos kun je dwalen door het Versteende Woud, een uniek natuurfenomeen in de wereld. Dit is een bos van 20 miljoen jaar oud waarbij de houten boomstammen volledig in steen zijn veranderd. Door een vulkaanuitbarsting miljoenen jaren geleden werd een tropisch bos bedekt met lava en as, waarbij de stammen als versteende fossielen zijn overgebleven. Dit is het enige versteende woud in Europa en groter nog dan het beroemde stenen bos in de Amerikaanse staat Arizona.

Lesbos steenbos

Sommige boomstammen zijn meters hoog, hoewel er ook veel exemplaren zijn omgevallen. Het versteende woud is nu onderdeel van een beschermd natuurgebied dat bekendstaat als Lesvos Geopark, vlakbij het dorp Sigri. Na het betalen van een kleine toegangsprijs kun je de duidelijk gemarkeerde paden betreden. Daarnaast is er een natuurhistorisch museum over het ontstaan van het stenen bos. Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt, want er is weinig schaduw in het gebied. Website: www.petrifiedforest.gr

Kasteel van Molyvos

Molyvos (of Mythimna) ligt aan de noordkust van Lesbos en is een van de meest charmante dorpen van het eiland. Het is zeker de moeite waard om hier een dag door te brengen om door de schilderachtige geplaveide straatjes te dwalen, langs leuke winkels, boetiekjes en bakkerijen. Op de heuvel boven het dorp staan de resten van het Kasteel van Molyvos, een imposante burcht die gebouwd is in de 13e eeuw.

Lesbos Molyvos

Onder meer de Venetianen en de Ottomanen hielden hier de wacht, die hier in de loop der eeuwen allerlei versterkingen hebben aangebracht. Het kasteel is nog verrassend goed bewaard gebleven, met zijn dikke muren, poorten en kruitmagazijnen. In de zomer worden hier culturele evenementen gehouden, zoals concerten en theatervoorstellingen. Vooral bij zonsondergang is het een romantische plek.

Petra en de rotskerk

Een van de aantrekkelijkste badplaatsen van Lesbos is Petra, gelegen aan de noordkust van het eiland. Hier kun je je uitstrekken op een mooi goudkeurig zandstrand en verkoeling zoeken in ondiep en helder water. Op het strand zijn ligbedden en parasols te huur. Neem ook zeker een kijkje in het dorp zelf, met gezellige cafés die verscholen zijn in smalle steegjes, traditionele markten en verrassende tentoonstellingen van lokale kunstenaars.

Rotskerk in Petra Lesbos

Bovendien weet je dan meteen waarom Petra letterlijk ‘rots’ betekent. Middenin het dorp staat een steile 40 meter hoge rots waar bovenop een kerkje balanceert, de Rotskerk van Petra (Panagia Glykofilloussa). De 18e-eeuwse kerk is beroemd om een zilveren icoon van de Maagd Maria, die elk jaar heel wat bedevaartgangers trekt.

Het verhaal gaat dat het icoon ooit toebehoorde aan een kapitein die door storm het land op moest vluchten. De icoon werd twee keer vermist en werd twee keer op wonderbaarlijke wijze op de top van de rots teruggevonden, waarop men besloot hier een kerk te bouwen. Je moet er een stevige klim van 114 treden voor over hebben om dit icoon te bewonderen, maar nog spectaculairder is het uitzicht over de kust van Lesbos.

Kasteel van Mytilene

Mytilini dateert van vóór 1000 voor Christus en is zowel de hoofdstad als het culturele hart van het eiland Lesbos. Het centrum is vrij klein en kun je makkelijk te voet verkennen. Er zijn gezellige tavernes en cafés waar je uren kunt neerstrijken om mensen te kijken. Het is ook een vervoersknooppunt, want hier komen de veerboten aan. Daarnaast heeft de hoofdstad van Lesbos een aantal interessante bezienswaardigheden.

Lesbos Mytilene

Hoog op een heuvel ligt het Kasteel van Mytilene, een van de grootste kastelen in de oostelijke Middellandse Zee. De bouw begon in de 5e eeuw om het eiland te beschermen tegen de piraten die de Middellandse Zee teisterden. Dichtbij de haven vind je het Archeologisch Museum van Mytilene, waar je alles komt te weten over de eeuwenoude geschiedenis van Lesbos. Als je daar toch bent, neem dan meteen een kijkje bij het Vrijheidsbeeld. Dit Griekse beeld lijkt opvallend veel op het Vrijheidsbeeld in New York, maar dan een maatje kleiner.

Strand van Skala Eresou

Een mooi strand vind je in het kleine vissersdorp Skala Eresou aan de zuidkant van Lesbos (ook geschreven als Skala Eressos). Het kun je ontspannen op zacht vulkanisch zand rond een kabbelende baai, met een reeks strandtenten, tavernes en cocktailbars voor de nodige versnaperingen. Vanwege de cacao-achtige kleur van het zand staat deze plek ook wel bekend als het ‘Malibu’ van Griekenland (je vast wel bekend als je in Californië bent geweest).

Eigenlijk is dit een van de meest bijzondere stranden van Griekenland, want het is al tientallen jaren een favoriet vakantieoord voor hippies, lesbiennes, soloreizigers en iedereen die een beetje spiritueel is ingesteld. Skala Eresou is de geboorteplaats van dichteres Sappho, waardoor het is uitgegroeid tot een pleisterplaats voor lesbische vrouwen en de LHBTI-gemeenschap. Hier vind je dus geen toeristische resorts, maar kleinschalige familiehotels, vegetarische restaurants, alternatieve bistro’s en plekken waar je terecht kunt voor yoga en een massage.

Museum voor Olijfolieproductie

Bij een vakantie op Lesbos kom je niet om olijfolie heen. Zo’n 30 procent van het eiland bestaat uit olijfgaarden waar meer dan 11 miljoen olijfbomen groeien. Met 90.000 inwoners heeft Lesbos daarmee het grootste aantal olijfbomen per hoofd van de bevolking! Al lang geleden werd er olijfolie geproduceerd, want tijdens opgravingen werd een olijfpers gevonden die vermoedelijk dateert uit 2ooo voor Christus.

Lesbos olijven

Niet gek dus dat je ook een museum kunt bezoeken dat met olijfolie te maken heeft. In het dorp Agia Paraskevi vind je het Museum voor Industriële Olijfolieproductie, gehuisvest in een oude olijfperserij uit 1910. Tot 1967 lieten de boeren van het eiland hier hun olijven persen. De gebouwen en machines zijn gerestaureerd en laten zien hoe olijfolie gemaakt wordt in Griekenland. In de souvenirwinkel kun je zeep kopen die van olijfolie is gemaakt. Website: www.piop.gr

Bezoek een Ouzo Museum

Een vakantie in Griekenland is pas compleet met een glaasje ouzo! Deze bekende alcoholische anijsdrank smaakt nergens zo lekker als onder Griekse zon. Als je een liefhebber bent, is er geen betere plek om te vertoeven dan Lesbos. Men zegt dat het eiland de bakermat is van de ouzo, hoewel het eigenlijk een variant is van de raki van het nabijgelegen Turkije. Niettemin kun je je op Lesbos helemaal laven aan de ouzo als je een bezoek brengt aan het kustplaatsje Plomari.

Ouzo Museum op Lesbos

Hier bevinden zich twee distilleerderijen waar al jarenlang de bekendste ouzo’s van Griekenland wordt gemaakt. Het familiebedrijf Isodoris Arvanitis bestaat al sinds 1894 en organiseert in het museum The World of Ouzo (www.theworldofouzo.gr) gratis rondleidingen waar je kennismaakt met het productieproces van het drankje. Of neem een kijkje in het museum van concurrent Barbayanni (www.barbayanni-ouzo.com), waar de flessen al sinds 1860 uit de fabriek rollen. In beide distilleerderijen kun je na de rondleiding uiteraard een glaasje proeven.

Strand van Agios Isidoros

Iets ten oosten van Plomari ligt Agios Isidoros, een paradijselijk strand met marmerkleurige kiezelsteentjes. Het is een van de langste stranden van Lesbos dat bekendstaat om zijn kristalheldere zee en prachtige omgeving. Je kunt hier goed zwemmen en snorkelen om de vissen te spotten die zich onder water tussen de rotsformaties bewegen. Er zijn ligbedden en parasols te huur en loopafstand liggen verschillende hotels. Lopen met blote voeten over de kiezels is goed te doen, en je kunt een drankje bestellen bij een van de strandtenten en naar je ligbed laten brengen.

Ontspan in de warmwaterbronnen van Lesbos

Wil je echt wat doen om te ontspannen op Lesbos? Het eiland staat bekend om de warmwaterbronnen, gevoed door de vulkanische activiteit die nog altijd onder de grond plaatsvindt. Er zijn dan ook meerdere thermale baden waar je je kunt onderdompelen om je van alle stress te ontdoen en te genieten van de prachtige omgeving. Bijkomend voordeel is dat je meteen kunt profiteren van de geneeskrachtige werking die aan de baden wordt toegeschreven.

Lesbos spa

Populair zijn de Thermes Gera Hot Springs (www.thermaspalesvos.com), niet ver van de hoofdstad Mytilene. Het geneeskrachtige water komt van een diepte van 2500 meter en ontspringt bij een temperatuur van 39,5 °C. In verschillende baden kun je genieten van het hete water, met een schilderachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Voor de optimale rustgevende ervaring kies je voor je eigen hot tub. Aan de noordkant van het eiland vind je Eftalou Hot Springs, waar de bronnen een temperatuur bereiken van liefst 46 °C. Hiermee behoren ze tot de heetste warmwaterbronnen van Europa.

Strand van Vatera

Vatera Beach zou op het lijstje moeten staan van elke strandliefhebber. Het is een van de langste en mooiste stranden van Lesbos, dat zich 8 kilometer uitstrekt langs de zuidkust van het eiland. Het strand heeft fijn goudkleurig zand en is beschut tegen de noordoostelijke zomerwinden.

Vanwege het schone en kristalheldere water krijgt Vatera elk jaar de felbegeerde Blauwe Vlag. Er zijn ligbedden en parasols te huur en strandbarretjes en tavernes voor een hapje en verkoelend drankje. Als je wat actiefs wilt doen, kun je parasailen of een duikuitrusting huren.

Het grootste voordeel is misschien wel dat Vatera nog niet zo toeristisch is als andere stranden op Lesbos. Ideaal voor gezinnen of als je op zoek bent naar een rustig plekje voor jezelf. Je bereikt het strand via Polichnitos, het dichtstbijzijnde stadje 10 kilometer naar het noorden.

Wat te doen op Lesbos: praktische tips

Overnachten op Lesbos

Verspreid over het eiland kun je terecht in hotels, resorts, appartementen en vakantiehuizen. Vooral aan de kust van Lesbos is er veel keuze. De meest toeristische plekken zijn de hoofdstad Mytilini en de omgeving van Molyvos en Petra in het noorden. Aan de zuidkant is Skala Eresou een populaire badplaats, geliefd bij lesbische stelletjes, waar veel kleinschalige accommodatie is te vinden. De zomermaanden staan bekend als het hoogseizoen op Lesbos. Het is raadzaam voor juli en augustus tijdig te reserveren.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie op Lesbos?
Reserveer hier een hotel of appartement op Lesbos, tegen de laagste prijzen

Een aanrader aan de noordkust is Delfinia Hotel & Bungalows, het allereerste hotel in Molyvos dat de deuren opende in 1961. Het is prachtig gelegen, op loopafstand van het dorp en uitzicht op het middeleeuwse kasteel dat de heuvel flankeert. Het 3-sterren hotel beschikt over een groot buitenzwembad, een privéstrand en een eigen restaurant. Je kunt terecht in een van de comfortabele hotelkamers of de bungalows waar je vanaf de veranda zicht hebt op de tuin. ► Boek een overnachting in Delfina Hotel & Bungalows vanaf € 80

Delfinia Hotel op Lesbos

Mocht je met de veerboot aankomen in de hoofdstad Mytilini, dan is het Theofilos Paradise Boutique Hotel een uitstekende optie. Het is gevestigd in een stijlvol gerestaureerd herenhuis uit 1912, op een paar honderd meter lopen van de haven. Achter de schitterende gevel van het 4-sterren boetiekhotel wacht je een spa met een Turkse hamam en een sauna, en een vers gemaakt Grieks ontbijt in de ochtend met zelfgebakken brood en baklava. De grootste verrassing kom je tegen op het dakterras: een zwembad, bar en Instagrammable uitzicht over het hele eiland. ► Boek een overnachting in Theofilos Paradise Boutique Hotel vanaf € 82

Reizen naar Lesbos

In de zomermaanden is Lesbos goed te bereiken met een rechtstreekse vlucht. Luchtvaartmaatschappij TUIfly vliegt dan ongeveer één keer per week van Amsterdam Schiphol naar het eiland, een vlucht van 3 uur en 15 minuten. Op andere dagen en buiten de zomer kun je Lesbos prima bereiken met een overstap in Athene. De Griekse maatschappijen Olympic Air en Sky Express vliegen meerdere keren per dag van de Griekse hoofdstad naar Lesbos, een vlucht van circa 1 uur.

Een retour vliegticket naar Lesbos is te koop vanaf € 374
Boek hier een vliegticket met TUIfly naar Lesbos

Internationale vluchten komen aan op Mitilini Airport (MJT) (www.mjt-airport.gr). Het vliegveld ligt 8 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Mytilini. Voor het vervoer naar je accommodatie kun je een taxi of bus nemen. Mytilene City Buses (www.astika-mitilinis.gr) rijdt tussen de luchthaven en de hoofdstad Mytilini. Als je meer van het eiland wil zien, is het handiger een auto te huren. Reizen met een lokale bussen is omslachtig en duurt lang.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico of verborgen kosten
Check hier de tarieven van een huurauto op Lesbos bij Sunny Cars

Daarnaast kun je een ferry pakken naar Lesbos, als je gaat eilandhoppen in Griekenland. Je kunt een veerboot nemen vanuit Piraeus (de haven bij Athene), die je in zo’n 12 uur naar Lesbos brengt. Er is een tussenstop op het eiland Chios. Verder is er een ferry vanuit Thessaloniki (11 uur), met een tussenstop op Limnos. Vanuit de Turkse kustplaats Ayvalik vaart één keer per dag een veerboot naar Lesbos (1½ uur). Je kunt op deze manier dus ook van Europa naar Azië reizen.

Eten en drinken op Lesbos

Lesbos is natuurlijk het land van de ouzo – de locals beweren zelfs dat de sterke anijslikeur hier is uitgevonden. Overal bij tavernes, restaurants en ‘ouzeri’s‘ kun je je maaltijd inluiden met dit drankje, het glas gevuld met ijsblokjes (niet schudden!). Wil je meer weten, dan kun je een ouzo-distilleerderij bezoeken zoals we hierboven al hebben beschreven.

Een andere specialiteit van Lesbos is olijfolie, met een geschiedenis die 3000 jaar teruggaat. Al in de oudheid werden er olijven geperst op het eiland en begin 20e eeuw telde Lesbos meer dan honderd producenten van olijfolie. Er zijn een handvol overgebleven, waaronder het bekroonde Aeolion (www.aeolion.gr).

Lesbos octopus

Zoals je van een Grieks eiland mag verwachten, zijn ook vis en verse zeevruchten dominant in de traditionele keuken van Lesbos. Hou een proeverij (tidbit of meze) van kleine hapjes en bestel een schaal met al dit lokale lekkers. Bijvoorbeeld met sardientjes, gezouten ansjovis, geroosterde sint-jakobsschelpen en gegrilde octopus. Een leuke plek om een en ander uit te proberen is restaurant Kafeneion O Ermis in de hoofdstad Mytilini, dat al meer dan 100 jaar oud is. Voor een meer fancy plek reserveer je een tafeltje in Restaurant Octopus (www.octopusrestaurant.gr) in Mylovos, fraai gelegen aan de zee.

Voor meer informatie over wat te doen op Lesbos kun je kijken op de officiële website van het Verkeersbureau van Griekenland: www.visitgreece.gr

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen op het eiland Lesbos, Griekenland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © leoks/Shutterstock.com; agean/Shutterstock.com; Copula/Shutterstock.com; Karel Galles/Shutterstock.com; PNIKOL/Shutterstock.com; Thermes Gera; Pixabay; Booking.com.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam