Gödöllő Paleis, Hongarije

Het Gödöllő Paleis is het ‘Versailles’ van Hongarije, een schitterend slot met veel grandeur waar je in de voetsporen kunt treden van de legendarische keizerin Sisi. Het paleis even buiten de hoofdstad Boedapest is het grootste barokke kasteel van Hongarije en het één-na-grootste barokke bouwwerk ter wereld.

Het Gödöllő Paleis werd rond 1735 gebouwd door de familie Grassalkovich, een van de rijkste aristocratische families van Hongarije. Het U-vormige paleis werd meteen een gigantisch complex, met 136 kamers, acht vleugels, een kerk, een theater, een badhuis, een manege, een serre en een enorme tuin. Toen het laatste lid van de familie stierf, kwam het paleis in 1867 in handen van de Habsburgers tijdens het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Het nieuwe vorstelijke onderkomen werd het favoriete zomerverblijf van keizer Frans Jozef en zijn vrouw keizerin Elizabeth – vooral bekend als Sisi. Vooral de Oostenrijkse sprookjeskeizerin verbleef graag in het Gödöllő Paleis. Ze liet kamers naar eigen smaak inrichten, in haar favoriete kleur violet. Ze ontving er vrienden, ging er paardrijden en organiseerde jachtpartijen rond het paleis. Daar deed ook een keer Lord Spencer aan mee, de voorvader van de Britse Lady Diana. Sisi was blij dat ze even ‘ver weg’ was van het hof in Wenen.

Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Gödöllő Paleis in verval. Er werden tijdelijk Sovjet-troepen gestationeerd en later waren enkele vleugels in gebruik als bejaardentehuis. Vanaf de jaren ’80 begonnen de restauratiewerkzaamheden en werden veel zalen in oude glorie hersteld. Het 26 hectare grote park in Engelse stijl werd een natuurreservaat. Sinds 1996 is het Gödöllő Paleis een museum en een van de populairste bezienswaardigheden van Hongarije.

Bezoeken van het Gödöllő Paleis

Het Gödöllő Paleis ligt op slechts 30 kilometer ten noordoosten van Boedapest en is makkelijk te bezoeken. Vanuit Boedapest neemt je snelweg M3. Het is betaald parkeren bij het paleis, waarvoor je Hongaarse muntjes nodig hebt. Elk halfuur rijdt er een bus vanaf Stadion VOLÁN in Boedapest naar het slot, met een reistijd van zo’n 30 minuten. Je kunt ook de regionale HÉV-trein nemen vanuit Boedapest en uitstappen bij treinstation Gödöllő Szabadság (50 minuten).

Wil het paleis bezoeken met een dagtrip vanuit Boedapest?
Boek hier een tour en rondleiding naar het Gödöllő Paleis

Tijdens een bezoek kun je een glimp opvangen van de Habsburg-dynastie en de vorstelijke schoonheid bewonderen. Je kunt 31 zalen bezoeken op de begane grond en de eerste verdieping, fraai ingericht met antieke meubelen, kroonluchters, porseleinen serviezen en oude schilderijen. Je ziet er de lavendelkleurige privé-appartementen van Sisi, de paleiskapel, het mooie barokke theater en een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Het Gödöllő Paleis organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen waarin onderdelen van de koninklijke geschiedenis eruit worden uitgelicht. Ook vinden regelmatig evenementen, concerten en theatervoorstellingen plaats in het kasteel. Zo is het paleis in juli het decor van een Kamermuziekfestival en in oktober van het Harp International Festival.

Het Gödöllő Paleis en het park zijn dagelijks geopend, hoewel delen van het terrein bij slecht weer gesloten kunnen zijn. Er is een café en er zijn twee souvenirwinkels. Om in de sfeer te komen, kun je in Boedapest overnachten in het romantische Sissi Hotel. Je kunt er slapen vanaf € 49. Adres van het paleis: Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852, 2100 Hongarije. Website: www.kiralyikastely.hu

Vermijd wachtrijen voor het grootste barokke paleis van Hongarije
Koop hier alvast online je toegangsticket voor het Gödöllő Paleis

Lees hieronder verder voor tips over andere bezienswaardigheden in Hongarije:

Bezienswaardigheden in Boedapest

Koninklijk Paleis in BoedapestMet zijn eeuwenoude geschiedenis is het niet verwonderlijk dat Boedapest uitblinkt in bezienswaardigheden. In de hoofdstad van Hongarije vind je meer dan 100 musea en galerieën, waarvan enkele tot de top van de wereld behoren. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Boedapest

Bezienswaardigheden in Szentendre

Niet ver van de hoofdstad Boedapest ligt Szentendre, een van de meest pittoreske steden van Hongarije. Het is een schilderachtig kunstenaarsdorp met een overvloed aan musea, galeries en kunstenaars. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Szentendre

Voor het laatst bijgewerkt op 18 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Gödöllő Paleis in Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/posztos; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam