Tips voor een vakantie in Pécs, Hongarije

Door Marianne van de Werken

De universiteitsstad Pécs ligt in het zuidwesten van Hongarije, vlakbij de Kroatische grens. De mediterrane sfeer, de Turkse bouwwerken en de heuvels rondom de stad maken Pécs tot een prettige vakantiebestemming voor zowel natuurliefhebbers als cultuursnuivers. Samen met de Turkse stad Istanbul en Essen in Duitsland werd de stad in 2010 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Bezienswaardigheden in Pécs

Széchenyiplein en de moskee

Zeg je Pécs, dan zeg je Széchenyiplein. Dit plein ligt centraal in de stad en in de middeleeuwen werd het vooral voor markten gebruikt. Markten worden er tegenwoordig niet meer gehouden, maar het plein is nog altijd een belangrijke trekpleister in de stad. Aan het Széchenyiplein staat ook de voormalige moskee van pascha Kassim Gasi, het grootste Turkse bouwwerk van Hongarije. Na het vertrek van de Turken uit Hongarije, werd de moskee omgedoopt tot katholieke kerk.

Vroegchristelijke begraafplaats

In de 4e eeuw na Christus – toen Pécs nog Sophianae heette – werden er een aantal opmerkelijk versierde graven gebouwd in Pécs. De graven raakten in de loop der jaren bedolven en pas in de 18e eeuw begonnen de eerste opgravingen, die nog steeds voortduren. Boven de grond zijn gedenktekenkapellen zichtbaar en onder de grond bevinden zich de grafkamers. Sinds 2000 staan 16 graven van deze begraafplaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kathedraal van Sint Peter en Paul

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Pécs is de Kathedraal van Sint Peter en Paul, die opvalt door zijn vier torens van 60 meter hoog. Het fundament van de kerk stamt uit de 4e eeuw na Christus, maar het grootste deel van de huidige Domkerk werd er pas in de middeleeuwen aan toegevoegd.

Overigens geldt dat niet voor alle onderdelen van de kathedraal, want de twaalf apostelen op de gevel werden er pas in 1807 op geplaatst. De kerk werd in dat jaar opnieuw ontworpen en gerenoveerd. Het bouwen door de jaren heen zie je terug aan de buitenkant van de kerk. Je ziet er renaissance, gotiek, romantiek, rococo, classicisme en zelfs een vleugje van de Ottomaanse bouwstijl. Je kunt de zuidoostelijke toren beklimmen voor een fascinerend uitzicht over de stad. Adres: Dóm tér 2, Pécs, 7621 Hongarije. Website: www.pecsiegyhazmegye.hu

Universiteit met de botanische tuin

De Universiteit van Pécs werd gebouwd in 1367 en het is daarmee een van de oudste universiteiten van Europa. Toch stamt de moderne universiteit pas uit 2000, toen de drie onderwijsinstellingen uit de stad fuseerden.

Zsolnay Museum

Pécs is beroemd door het aardwerk van Zsolnay, dat al sinds 1853 in de stad wordt geproduceerd. Het was in die tijd zelfs de belangrijkste keramiekfabriek in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie en in heel Centraal-Europa. Het oudste huis van Pécs, daterend uit minstens 1324, biedt onderdak aan het Zsolnay Museum. Hier zie je het sierlijke porselein en de art nouveau-schalen waarmee keramist Vilmos Zsnolnay en zijn familie wereldwijd furore maakten. Het huis zelf heeft ook een interessante geschiedenis, want hier werd in 1476 de eerste openbare bibliotheek van Hongarije opgericht. Adres: Káptalan u. 2, Pécs, 7621 Hongarije. Website: www.zsolnay.hu

Dierentuin van Pécs

Vier je vakantie in Hongarije met de kinderen? Neem ze mee naar de Pécs Zoo, een kleine dierentuin in de Mecsek-heuvels ten noorden van de stad. De dierentuin werd in 1960 gebouwd door fabrieksarbeiders en universiteitsstudenten van Pécs. Oorspronkelijk waren hier alleen dieren te zien die in Hongarije in het wild leven, maar al snel kwamen daar exotische soorten bij. Nu zie je er zo’n duizend dieren van 250 verschillende soorten, waaronder veelvraten, wrattenzwijnen en wallaby’s. Ook is er een aquarium en een terrarium met krokodillen en hagedissen. Adres: Ángyán János u. 1, Pécs, 7635 Hongarije. Website: www.pecszoo.hu

Tettye

Het plateau Tettye is het hoogste punt van Pécs en bevindt zich 253 meter boven de zeespiegel. Het plateau ligt middenin een park van 4,5 hectare en wordt aan drie kanten ingesloten door heuvels. Aan de kant waar het zicht niet ontnomen wordt door de bergen, ligt de stad Pécs. Tussen 1505 en 1520 bouwde bisschop György Szatmári in het park zijn zomerverblijf, maar tegenwoordig zijn daar slechts de ruïnes van over.

Praktische informatie voor een vakantie in Pécs

Overnachten in Pécs

Een uitstekend adres is Adele Boutique Hotel, gevestigd in een 19e-eeuws historisch gebouw in de oude binnenstad van Pécs. Vroeger woonde hier een barones en de kroonlijst aan de voorkant is nog versierd door de beroemde porseleinfabrikant Zsolnay. Het is nu een 4-sterrenhotel met 19 stijlvol ingerichte kamers, waaronder drie suites en drie appartementen. Er is een sauna, een lounge, een fitnesscentrum en een binnentuin waar je lekker kunt ontbijten. Het populaire Szechenyi-plein is slechts een paar minuten lopen. ► Boek een overnachting in Adele Boutique Hotel vanaf € 70

Adele Boutique Hotel in Pecs

Zoek je voordelige accommodatie tijdens je vakantie in Pécs?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Pécs, tegen de laagste prijzen

Net als in de rest van Europa is kamperen in Hongarije onverminderd populair. Aan de noordkant van Pécs ligt in het bos de Familia Privat Camping. De camping ligt op loopafstand van het centrum. Als je geen zin hebt om naar het centrum te lopen, dan kun je voor de 2,5 kilometer ook de bus nemen, die voor de camping stopt.

Eten en drinken in Pécs

Al sinds de Romeinse tijd is de regio Pécs-Mecsekalja een belangrijke wijnregio. De witte wijnen – er groeien enkel witte druiven in deze regio – worden gemaakt van onder andere de druif Pécsi Cirfandli, die alleen in Pécs groeit. Buiten Hongarije zijn de wijnen uit Pécs- Mecsekalja overigens nauwelijks bekend, dus als je in deze streek vakantie viert, ga dan zeker een glaasje proeven.

Reizen naar Pécs

Het vliegveld van Pécs is momenteel niet operationeel, al zijn er wel plannen om de luchthaven in de toekomst weer te gaan gebruiken. Om Pécs te bereiken vlieg je het beste naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Vanaf Boedapest bereik je Pécs per trein. De afstand tussen Boedapest en Pécs is zo’n 250 kilometer en reken daarom op een reistijd van 3 tot 5 uur. Een kaartje voor een enkele reis kost tussen € 13 en € 18.

Voor meer informatie over een vakantie in Pécs kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.iranypecs.hu

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 26 september 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Pécs, Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam