Tips voor een vakantie in Pécs, Hongarije

Door Marianne van de Werken

De universiteitsstad Pécs ligt in het zuidwesten van Hongarije, vlakbij de Kroatische grens. De mediterrane sfeer, de Turkse bouwwerken en de heuvels rondom de stad maken Pécs tot een prettige vakantiebestemming voor zowel natuurliefhebbers als cultuursnuivers. Samen met de Turkse stad Istanbul en Essen (Duitsland) werd de stad in 2010 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Pécs

Széchenyiplein en de moskee

Zeg je Pécs, dan zeg je Széchenyiplein. Dit plein ligt centraal in de stad en in de middeleeuwen werd het vooral voor markten gebruikt. Markten worden er tegenwoordig niet meer gehouden, maar het plein is nog altijd een belangrijke trekpleister in de stad. Aan het Széchenyiplein staat ook de voormalige moskee van pascha Kassim Gasi, het grootste Turkse bouwwerk van Hongarije. Na het vertrek van de Turken uit Hongarije, werd de moskee omgedoopt tot katholieke kerk.

Vroegchristelijke begraafplaats

In de 4e eeuw na Christus – toen Pécs nog Sophianae heette – werden er een aantal opmerkelijk versierde graven gebouwd in Pécs. De graven raakten in de loop der jaren bedolven en pas in de 18e eeuw begonnen de eerste opgravingen, die nog steeds voortduren. Boven de grond zijn gedenktekenkapellen zichtbaar en onder de grond bevinden zich de grafkamers. Sinds 2000 staan 16 graven van deze begraafplaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Kathedraal van Sint Peter en Paul

Het fundament van de kerk stamt uit de 4e eeuw na Christus, maar het grootste deel van de huidige Domkerk werd er pas in de middeleeuwen aan toegevoegd. Overigens geldt dat niet voor alle onderdelen van de kathedraal, want de twaalf apostelen op de gevel werden er pas in 1807 op geplaatst. De kerk werd in dat jaar opnieuw ontworpen en gerenoveerd. Het bouwen door de jaren heen zie je terug aan de buitenkant van de kerk. Je ziet er renaissance, gotiek, romantiek, rococo, classicisme en zelfs een vleugje van de Ottomaanse bouwstijl.

Universiteit met de botanische tuin

De universiteit van Pécs werd gebouwd in 1367 en het is daarmee een van de oudste universiteiten van Europa. Toch stamt de moderne universiteit pas uit 2000, toen de drie onderwijsinstellingen uit de stad fuseerden.

Tettye

Het plateau Tettye is het hoogste punt van Pécs en bevindt zich 253 meter boven de zeespiegel. Het plateau ligt middenin een park van 4,5 hecare en wordt aan drie kanten ingesloten door heuvels. Aan de kant waar het zicht niet ontnomen wordt door de bergen, ligt de stad Pécs. Tussen 1505 en 1520 bouwde bisschop György Szatmári in het park zijn zomerverblijf, maar tegenwoordig zijn daar slechts de ruïnes van over.

Praktische informatie over een vakantie in Pécs

Eten en drinken in Pécs

Al sinds de Romeinse tijd is de regio Pécs-Mecsekalja een belangrijke wijnregio. De witte wijnen – er groeien enkel witte druiven in deze regio – worden gemaakt van onder andere de druif Pécsi Cirfandli, die alleen in Pécs groeit. Buiten Hongarije zijn de wijnen uit Pécs- Mecsekalja overigens nauwelijks bekend, dus als je in deze streek vakantie viert, ga dan zeker een glaasje proeven.

Overnachten in Pécs

Net als in de rest van Europa is kamperen in Hongarije onverminderd populair. Aan de noordkant van Pécs ligt in het bos de Familia Privat Camping. De camping ligt op loopafstand van het centrum. Als je geen zin hebt om naar het centrum te lopen, dan kun je voor de 2,5 kilometer ook de bus nemen, die voor de camping stopt. Wil je liever in een gewoon bed slapen en toch de sfeer van de camping proeven, dan is er op het campingterrein ook een motel gevestigd.

Vervoer naar Pécs

Het vliegveld van Pécs is momenteel niet operationeel, al zijn er wel plannen om de luchthaven in de toekomst weer te gaan gebruiken. Om Pécs te bereiken vlieg je het beste naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Vanaf Boedapest bereik je Pécs per trein. De afstand tussen Boedapest en Pécs is zo’n 250 kilometer en reken daarom op een reistijd van 3 tot 5 uur. Een kaartje voor een enkele reis kost tussen € 13 en € 18.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Pécs, Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam