Tips voor een vakantie in Székesfehérvár, Hongarije

Door Marianne van de Werken

Als je een rechte lijn trekt van de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar het toeristische Balatonmeer, dan kom je onderweg langs de stad Székesfehérvár. De stad wordt vaak kortweg Fehérvár genoemd, wat ‘Witburg’ betekent. In Roemenië ligt echter nog een stad met deze naam en om duidelijk aan te geven over welke stad men sprak, werd er daarom Székes aan toegevoegd.

Szék betekent ‘stoel’ of ‘zetel’ en deze toevoeging heeft alles te maken met de koninklijke residentie die Székesfehérvár in het verleden was. Meer dan een halve eeuw lang werden alle Hongaarse koningen in deze stad gekroond. Tegenwoordig is Hongarije een republiek en de premier van Hongarije, Viktor Orbán, werd geboren in Székesfehérvár.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Székesfehérvár

In tegenstelling tot Pécs, heeft Székesfehérvár geen belangrijke Romeinse voorgeschiedenis en de stad werd dan ook door de Hongaren zelf gebouwd. Dit zie je terug in de barokke stijl van de bouwwerken in de stad.

De koninklijke basiliek (Szent István bazilika)

Zoals gezegd werden alle koningen van Hongarije in Székesfehérvár gekroond. Dat gebeurde in de Szent István bazilika of, zoals wij zouden zeggen, de Stefanuskathedraal. Koning István I liet de kerk ooit bouwen als privékerk. Tijdens de Turkse overheersing vernielden de Turken de basiliek en er zijn dan ook nog slechts funderingen te bewonderen in de ruïnetuin.

Het klokkenmuseum

Een bezoek aan het klokkenmuseum moet je goed plannen, aangezien de deuren van het museum alleen op donderdagmiddag voor bezoekers opengaan. Lukt het je niet op donderdagmiddag een bezoek te brengen, neem dan toch eens een kijkje bij de ingang van het museum. De klok boven de ingang van het museum is namelijk ook een bezoek waard. Vanaf 10 uur ’s ochtends klinkt er iedere twee uur muziek uit de klok.

De Bory Burcht

In 1912 kocht de Hongaarse kunstenaar Jenö Bory de grond waar de Bory Burcht op staat. Vanaf 1923 – toen hij na de Eerste Wereldoorlog genoeg geld verdiende als beeldhouwer – bouwde hij deze burcht in 40 zomers voor zijn vrouw Ilona Komocsin. Tegenwoordig doet de burcht dienst als atelier en galerie en is het tevens een woonhuis. Wat het kasteel extra bijzonder maakt, is dat Bory het bouwwerk nagenoeg helemaal in zijn eentje heeft gebouwd.

Het Stadhuisplein

Het Stadhuisplein is niet enkel geografisch het middelpunt van Székesfehérvár, maar het is ook het centrale plein als het gaat om traditionele evenementen. Jaarlijks op 20 augustus waan je je op het plein in de middeleeuwen, tijdens het nationale Feest van de Grondwet. In december wordt er op het plein een gezellige kerstmarkt gehouden. Vier je vakantie in Székesfehérvár, dan mag een selfie bij de fontein op het midden van het plein natuurlijk niet ontbreken.

Praktische informatie over een vakantie in Székesfehérvár

Eten en drinken in Székesfehérvár

Eten en drinken is in Székesfehérvár net als in de rest van Hongarije spotgoedkoop. De meeste restaurants en bistro’s vind je in de buurt van het Stadhuisplein (Városház tér). Een restaurant dat bekend staat als een wat duurdere plek om te eten, is 67 Étterem. Het eten is er inderdaad iets prijziger dan in de rest van de stad, maar de service is uitmuntend, het pand adembenemend en het eten voortreffelijk.

Overnachten in Székesfehérvár

Een hotel dat door alle gasten buitengewoon goed beoordeeld wordt, is het Szent Gellért Hotel. Het hotel dat in 2014 compleet gerenoveerd werd, ligt op loopafstand van alle belangrijke bezienswaardigheden. Met een Finse sauna, een infraroodcabine, diverse baden en een dakterras met comfortabele ligstoelen, ontbreekt het de gasten nergens aan. En voor de kamerprijs hoef je het niet te laten, want voor omgerekend € 60 heb je al een kamer inclusief ontbijt.

Vervoer naar Székesfehérvár

Székesfehérvár heeft geen eigen luchthaven en om de stad te bereiken zal je daarom via de internationale luchthaven van Boedapest moeten vliegen. Vanaf de luchthaven kun je natuurlijk een taxi boeken naar deze middeleeuwse stad, maar een goedkopere optie is de trein. Vanuit Székesfehérvár reis je met de trein zowel naar het Balatonmeer als naar Boedapest.

Over Marianne

Hi! Mijn naam is Marianne, maar mijn ouders hadden me beter Beatrix (wat ‘reiziger‘ betekent) kunnen noemen. De afgelopen jaren maakten mijn man en ik onder andere reizen naar Costa Rica, Mongolië, Rusland, China en India, maar ook dichter bij huis gingen we op zoek naar plekken die nog niet onder de voet worden gelopen. Zo dronken we een cocktail op het strand van het Griekse eiland Naxos en bivakkeerden we in een padvinders-clubhuis in Zuid-Zweden. Sinds 2016 trekken we door Europa met onze caravan en ook nu zoeken we steeds weer naar bijzondere bestemmingen om onze voortent op te bouwen.

Voor het laatst bijgewerkt op 30 mei 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Székesfehérvár, Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Flickr.com/János Korom Dr.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie

  • Ik bezoek einde van de maand voor de 38ste keer Hongarije. Ik verblijf steeds in Budapest, doch doe ééndagsuitstappen per trein naar diverse steden. Dit keer zou ik naar Székesfehérvàr gaan. Vraagjes daaromtrent: is er meer dan één treinstation en zo ja, waar moet ik afstappen om zo dicht mogelijk bij het centrum te zijn. Is er een dienst toerisme waar ik informatie kan gaan opvragen? Wat moet ik tijdens dat éédagsbezoek alleszins zien?
    Nog een algemene vraag: ik ben 65+, wat betekent dat openbaar vervoer gratis is. Nochtans heb ik al enkele keren kleine bedragen moeten bijbetalen. Vermoedelijk omdat ik niet in de juiste wagon zat. Ik kies nochtans steeds 2de klasse. Heeft die 2de klasse nog onderverdelingen en zo ja, welke in gratis?