IJsland met Voigt Travel

Blue Lagoon, IJsland

De Blue Lagoon (Bláa Lóniđ) is de bekendste warmwaterbron van IJsland en de grootste toeristische trekpleister in het land. Ondanks de forse entreeprijs mis je iets speciaals als je niet gaat baden in het warme blauwe water. De lagune is omringd door zwarte lava rotsen, terwijl over het water heldere stoomwolken waaien. Vooral als het heeft gesneeuwd en de zon ‘s avonds ondergaat, zorgt de Blue Lagoon voor een sprookjesachtige en betoverende sfeer.

Het geothermale water komt oorspronkelijk van 2000 meter onder het oppervlak, waar zoet water en zeewater zich onder extreme temperaturen mengen. Het wordt verzameld door de energiecentrale (Svartsengi) om de hoek om elektriciteit en heet water voor de omliggende dorpjes te creëren. Onderweg naar het oppervlakte neemt het water verschillende mineralen, algen en silica mee. Als het water bovenkomt is het tussen de 37°C en 40° en perfect om heerlijk in te relaxen. Als het de hele dag heeft geregend of gesneeuwd, kan het water op sommige plekken een beetje zijn afgekoeld.

De mineralen en silica zijn goed voor je huid, waardoor er al jarenlang veel mensen op af komen. De silica is wat minder goed voor je haar dus er wordt geadviseerd om veel conditioner (vrij te verkrijgen) te gebruiken voor en na het bad. De silica is ook de reden dat het water blauw lijkt. Het komt door de manier hoe silica licht reflecteert, maar als je het water in een glas doet zal het altijd melkachtig wit zijn. Het meer is liefst 5000 vierkante meter groot en het water wordt elke 40 uur geheel ververst.

Bezoeken van de Blue Lagoon

Tijdens een vakantie in IJsland mag een bezoek aan de Blue Lagoon niet ontbreken. Ook voor kinderen is het leuk, door de grootte van het meer is er ongelooflijk veel ruimte om te zwemmen. Kinderen van 2 tot en met 8 jaar moeten wel verplicht zwembandjes om, die ter plekke zijn te verkrijgen. Je kunt er heerlijk eten in het LAVA Restaurant en er is een café voor drankjes en snacks. Je hoeft zelfs niet eens het water uit, buiten is er de Lagoon Bar waar je bier en wijn kunt kopen, en dat glas mag je al badend gewoon meenemen. Het complex heeft verder het Silica Hotel, op 10 minuten lopen van de Blue Lagoon, met een eigen geothermisch bad exclusief voor de gasten.

Voor het bezoeken van de Blue Lagoon is het verplicht tickets te reserveren, aangezien het erg in trek is en er maar een bepaald aantal bezoekers per dag welkom is. Dat kan via de website www.bluelagoon.comBelangrijkste tip: reserveer ruim van tevoren als je naar IJsland gaat! De Blue Lagoon is erg in trek en kaarten zijn snel uitverkocht. Je moet minimaal een week van tevoren tickets reserveren. Hoe eerder je kaarten bestelt, hoe goedkoper ze zijn (ongeveer € 40). Bestel je op het laatste moment tickets, dan ben je zo’n € 100 per persoon kwijt. Voor kinderen tot en met 13 jaar is de toegang gratis. Kinderen onder de 2 jaar krijgen geen toegang tot de Blue Lagoon, ook niet met zwembandjes.

Je reserveert een kaartje voor een specifiek tijdstip en je wordt op dat uur verwacht bij de entree van de Blue Lagoon. Omdat iedereen dan tegelijk binnenkomt is het een beetje chaotisch en moet je enige tijd in de rij wachten. Je hebt een kaartje voor een uur, maar je kunt gerust langer blijven. Bij de welkomstbalie krijg je een polsbandje met een chip waarmee je je eigen kluisje kunt sluiten. Dit polsbandje kun je ook gebruiken om een drankje te bestellen. De consumpties betaal je bij het verlaten van de Blue Lagoon. Brillen met sterke glazen en contactlenzen kun je beter af- en uitdoen voordat je het water in gaat – de silica, het zout en de mineralen in het geothermische water kunnen deze beschadigen. Je fototoestel of smartphone mag je meenemen, maar pas wel op dat deze niet in het water valt (tenzij-ie waterdicht is).

Je vindt de Blue Lagoon op het schiereiland Reykjanes, niet ver van Keflavik International Airport. Het is ongeveer 20 minuten rijden vanaf de internationale luchthaven, dus je kunt er na aankomst in IJsland eerst even een bad nemen. Vanuit de hoofdstad Reykjavik is het ongeveer 50 minuten rijden. Er is een ruime parkeerplaats, maar bij het kopen van tickets op de website kun je ook meteen een buskaartje kopen voor vervoer vanuit Reykjavik naar en van de Blue Lagoon. Op de terugweg dropt de bus je in de buurt van je hotel. Adres: Nordurljosavegur 9, 240 Grindavík, IJsland.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Blue Lagoon in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay; Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam