IJsland met Voigt Travel

Gullfoss waterval, IJsland

Gullfoss is de grootste en mooiste waterval van IJsland. In twee trappen stort een enorme hoeveelheid water 32 meter naar beneden, een nevel van opspattend water achter zich latend. Het bulderende water is een spectaculair gezicht, vooral als de zon schijnt en er een regenboog boven de waterval ontstaat. In de winter zorgen ijspegels en besneeuwde rotswanden voor een magisch gezicht. Op bewolkte en druilerige dagen hangt een deel van de waterval in de mist, wat de attractie wat minder spannend maakt.

De Gullfoss waterval ligt in de rivier de Hvitá, die in het landschap een kilometerslange kloof heeft uitgeslepen. De rivier wordt gevoed door de Langjökull, de één na grootste gletsjer van IJsland. In 1907 dreigde het natuurfenomeen te verdwijnen toen een groep buitenlandse investeerders een elektriciteitscentrale en een dam bij de waterval wilden bouwen. De IJslandse Sigridur Tomassdottir (1871-1957), dochter van een boer naast de waterval, voerde toen actie om Gullfoss te redden. Blootvoets liep ze naar Reykjavik om te demonstreren! Haar actie had succes, een plaquette met haar portret bij de waterval herinnert aan haar heldendaad. Uiteindelijk werd Gullfoss pas in 1979 uitgeroepen tot natuurreservaat.

Er zijn twee uitkijkplatformen waar je de Gullfoss waterval kunt bekijken. Vanaf de parkeerplaats loopt een pad naar een uitkijkpunt waar je de waterval beneden je ziet liggen. Je kunt ook afdalen met een trap en de waterval van meer dichtbij bekijken. Er loopt ook een pad langs de kloof naar een rotsplateau waar je echt bovenop de waterval staat. Dit is de beste plek voor foto’s en video’s, maar het pad is niet altijd geopend. Bij extreme weersomstandigheden kan het gevaarlijk zijn. Door de koude poolwind die over de vlakte waait, kan het er ook erg koud zijn.

De Gullfoss waterval ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van de hoofdstad Reykjavik en is onderdeel van de zogeheten Golden Circle (De Gouden Route) langs de beste bezienswaardigheden van IJsland, waartoe ook het geiserveld Geysir en het nationaal park Þingvellir behoren. Je kunt Geysir makkelijk bereiken met een huurauto of je kunt een excursie boeken in Reykjavik (waarbij je ook de andere attracties van de Golden Circle bezoekt).

Bij de waterval is een grote parkeerplaats, een cafetaria, een souvenirwinkel en een toeristeninformatiecentrum. Een paar kilometer voor de waterval kun je overnachten in Hotel Gullfoss (www.hotelgullfoss.com). Het cafetaria en de souvenirwinkel zijn elke dag geopend. De Gullfoss waterval zelf is gratis te bezoeken, 24 uur per dag. Website: www.gullfoss.is

Voor het laatst bijgewerkt op 16 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Gullfoss waterval in IJsland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam