IJsland met Voigt Travel

Tips voor een vakantie in Reykjavik, IJsland

Door Eveline Schloesser

Vakantie ReykjavikReykjavik is de hoofdstad van IJsland en is de thuisbasis van twee derde van de ongeveer 330.000 bewoners van het land. De stad ligt in het zuidwesten aan de fjord Kollafjörđur. Hierin liggen ook nog zes kleine eilanden: Viđey, Engey, Þerney, Akurey, Lundey en Grotta, die allen een mooi uitzicht bieden. Reykjavik ligt ten zuiden van de berg Esja, die de stad tegen de koude wind uit het noorden beschermt.

Reykjavik zelf ligt over een groot gebied uitgespreid. In het centrum vind je veel hoogbouw, maar daaromheen vind je vooral veel laagbouw en weids opgezette woonwijken. Gelukkig zijn er nog genoeg plekjes die onbebouwd zijn en waar je van mooie uitzichten kunt genieten. Vanuit Reykjavik kun je Route 1 nemen naar het noorden en naar het zuiden.

De naam Reykjavik betekent ‘rookbaai’ en verwijst naar de stoom die uit de hete bronnen komt. De naam is bedacht door de eerstee kolonist die zich settelde in Reykjavik: Ingólfur Arnarson. Ook downtown zijn er plaatsen waar het in de grond warm is door de geothermische activiteit. Zo is de winkelstraat Laugavegur in de winter sneeuw- en ijsvrij door de warmte in de grond.

Bezienswaardigheden en activiteiten in en rond Reykjavik

Skolavordustigur, ReykjavikHallgrimskirkja

Alleen al in Reykjavik zelf is genoeg te doen om je een weekend of zelfs een hele week bezig te houden. Alleen al met alle winkels en restaurants kun je genoeg tijd verdrijven. Aan de top van de winkelstraat Skólavörđustígur staat de prachtige Hallgrimskirkja. Dit is een van de beroemdste kerken van IJsland en is in bezit van een prachtig groot orgel. Voor een kleine bijdrage kun je helemaal bovenin de klokkentoren komen voor een prachtig uitzicht over het centrum van Reykjavik.

Kolaportid

Op de zaterdag en zondag is er een vlooienmarkt genaamd Kolaportid, deze is bij de oude haven en hier vind je de IJslandse lekkernijen zoals gefermenteerde haai maar ook kleding, vinyl en de typerende markt producten. Het is een goede gelegenheid om wat meer tussen de locals te komen en wat meer over de cultuur te leren. De enige tip die ik hier mee kan geven is: neem genoeg cash mee! Het maakt niet uit in welke periode je komt, er zullen altijd toeristen zijn die hetzelfde idee hebben en dan sta je eerst nog een half uur in de rij voor de pinautomaat.

Harpa

Harpa ReykjavikAan de kant van de haven staat het stukje architectuurkunst Harpa, waar je als toerist genoeg informatie kunt inwinnen en ook tours kunt boeken. Er vertrekken veel tourbussen vanuit deze locatie dus het is altijd handig om er even een kijkje te nemen. Ook zijn er vaak concerten (zaal met 1800 zitplaatsen) en films te zien.

Mocht je in een periode komen dat het weer niet zo mooi is en je graag nog wat meer van de mooie natuur wilt zien, kun je ook een 360˚ film bekijken waarbij de muren en het plafond een visuele eenheid vormen. Het is een indrukwekkende film waarbij IJsland in alle diversiteit wordt gepresenteerd. Je ziet de stad en de natuur en voordat je het weet vlieg je door watervallen en een uitbarstende vulkaan.

Perlan

Aan de rand van het centrum staat de ‘perlan’ (de parel). Dit is een indrukwekkend draaiende glazen koepel met bovenin een paar winkels en een van de beste (en duurste) restaurants van Reykjavik. Ook hier kun je genieten van het prachtige uitzicht over Reykjavik.

Daarnaast is het een complex van warmwatertanks, die samen in totaal 21 miljoen liter kunnen bevatten. Vijf van de zes tanks zijn nog in gebruik. De zesde tank is omgebouwd tot een cultureel centrum waar je wat meer kunt leren over de geschiedenis.

Festivals en tours

Centrum ReykjavikHet hele jaar door zijn er verschillende festivals in en rondom Reykjavik, en natuurlijk heb je elk weekend het bruisende nachtleven in de vele cafés en clubs die in downtown gevestigd zijn.

In het centrum en eromheen zijn genoeg reisbureaus te vinden voor het boeken van allerlei tours. Zo kun je helikopter- of boottour boeken, maar ook bustours naar de Golden Circle, de noorderlichten, gletsjers, vulkanen en de zuidkust of een tour met een monstertruck door de Highlands. Er is van alles voor iedereen, en je kunt altijd wel een gepaste tour vinden. Veel tours bieden een gratis ‘pick-up service’ aan bij hotels in Reykjavik.

Natuurlijk is er nog veel meer te doen, dit zijn maar enkele van de vele hoogtepunten. Mocht je een reis naar deze geweldige stad boeken, raad ik je aan om veel onderzoek te doen naar alle mogelijkheden. Aangezien er zoveel keus is, kun je alle dingen die je wilt doen en zien makkelijk combineren! Voor meer informatie kun je heel veel sites raadplegen, zelf vond ik www.visitreykjavik.is en www.guidetoiceland.is erg handig.

Praktische informatie over een vakantie in Reykjavik

Eten en drinken in Reykjavik

Hotdog ReykjavikDowntown zijn er ontzettend veel restaurants te vinden. Of je nou low budget op reis bent of wat meer geld kunt uitgeven tijdens je vakantie, er is voor iedereen wel iets te vinden.

Zo is er op 30 oktober 2016 het nieuwe Hard Rock café geopend, zijn er genoeg restaurants voor gezinnen met kinderen (zoals pizzeria’s en de beroemde ‘Reykjavik Chips’) en heb je voor ongeveer € 3,50 de beroemdste hotdog van IJsland bij Bæjarins Beztu Pylsur. Deze heeft een kraam in het centrum, maar zit ook in de Hagkaup bij Skeifan en is daar 24 uur per dag zeven dagen per week open.

Ook voor de veganisten onder ons zijn er genoeg opties, er zijn zelfs restaurants die volledig vegan zijn. Dit is een opkomende trend, dus er wordt aan iedereen gedacht.

Overnachten in Reykjavik

Er is ontzettend veel diversiteit: er zijn hele luxe en dure hotels, maar ook genoeg hostels voor backpackers. Ook zijn er genoeg mensen die hun huis via Airbnb verhuren, al wordt het afgeraden om via Airbnb iets te boeken. Aangezien het gros van de huizen die worden verhuurd normaal gesproken worden bewoond door locals, komen er veel problemen in het hoogseizoen omdat ze zonder pardon hun huis worden uitgezet door de huisbaas.

Hostels zijn er ook genoeg te vinden en het ligt maar net aan je eigen voorkeur hoe duur het wordt. Zo heb je de wat duurdere midden in het centrum en logischerwijs is het wat goedkoper als je daar rondom zit. Momenteel wordt er in het centrum nog steeds heel veel bijgebouwd om het aantal toeristen te kunnen onderbrengen, dus er is in ieder geval genoeg keuze.

Voor in de zomer zijn er genoeg campings in Reykjavik zelf. De meeste hebben prima accommodaties en met de temperaturen is dat ook goed te doen. Met de camper wordt het wat moeilijker om dichtbij downtown te overnachten. Het is niet toegestaan om je camper zomaar ergens neer te zetten en met een stoeltje ervoor te gaan bivakkeren.

Mocht je solo reizen en graag nieuwe sociale contacten maken, is er ook nog de mogelijkheid om te gaan couch surfen. Het is wel aan te raden je overnachtingen van te voren (deels) geboekt te hebben, aangezien het aantal toeristen altijd erg hoog is. Het is slim om in ieder geval voor de nacht een dak boven je hoofd te hebben.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Reykjavik, IJsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Eveline Schloesser; Iceland Tourism; Flickr.com/Moody Man.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam