Booking Kroatië

Kathedraal van Zagreb, Kroatië

De beste bezienswaardigheden in Zagreb

De kathedraal van Zagreb is hét symbool van de Kroatische hoofdstad, die je zowat op elke ansichtkaart tegenkomt en afgebeeld staat op de achterkant van het bankbiljet van 1000 Kroatische kuna. De twee prominente 108 meter hoge torens van de neogotische kathedraal steken ver boven de stad uit en zijn veraf te zien. Sommigen vinden de kathedraal van Zagreb het meest stijlvolle en monumentale gotische bouwwerk ten zuidoosten van de Alpen. Indrukwekkend is het gebedshuis zeker, als je bedenkt dat dit nog altijd het hoogste gebouw is van Kroatië. Het wordt ook wel de Sint-Stefanus Kathedraal genoemd, maar de kerk is gewijd aan de Heilige Maagd Maria.

De bouw van de kathedraal begon in de 11 eeuw, maar de kerk is naderhand wel een paar keer verwoest door oorlog, brand of een aardbeving en opnieuw opgebouwd. In 1880 richtte een aardbeving nog grote schade aan, waarna een twaalfjarige restauratie nodig was om de kathedraal weer enigszins te herstellen. Een van de klokken aan de voorkant van de kerk geeft nog altijd 07:03 uur aan, de tijd dat de aardbeving in 1880 begon.

De kathedraal van Zagreb bezit een rijk gevulde schatkamer met goud, zilver, relikwieën, kandelaars, liturgische boeken en kerkelijke kledij. Ook zie je er een schilderij van de kathedraal van voor de aardbeving. Het meest waardevolle en oudste object is een boek met een ivoren omslag uit de 11e eeuw. Het topstuk is in 1927 gestolen door een dief die zich voordeed als kunstminnende aristocraat. Hij maakte een kopie die hij in de kerk zette en verkocht het origineel in Amerika. Gelukkig is het originele boek later weer teruggevonden. Je vindt de kathedraal van Zagreb in Kaptol, de oudste wijk van de stad. De kerk is elke dag te bezoeken tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar voor de schatkamer moet je wel entree betalen. Adres: Kaptol 31, 10000, Zagreb, Kroatië. Geen website.

Voor het laatst bijgewerkt op 17 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de kathedraal van Zagreb, Kroatië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Zagreb Tourist Board; Marko Vrdoljak.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam