Booking Kroatië

Sint-Marcuskerk, Zagreb, Kroatië

De beste bezienswaardigheden in Zagreb

De Sint-Marcuskerk is een van de oudste en bekendste gebouwen van de Kroatische hoofdstad, en makkelijk herkenbaar door zijn felgekleurde dakpannen waarop de wapens van wapens van Kroatië, Dalmatië, Slavonië en Zagreb zijn afgebeeld. De katholieke kerk is in gotische stijl gebouwd in de 13e eeuw en heeft sindsdien heel wat rampspoed te verduren gehad. Tijdens een aardbeving in 1502 stortte de klokkentoren in en de eeuwen daarna werd de Sint-Marcuskerk verscheidene keren door brand zwaar beschadigd. Telkens werd de kerk weer herbouwd en gerestaureerd. De kleurige dakpannen werden pas in 1878 aangebracht, als onderdeel van een grootschalig restauratieproject.

De Sint-Marcuskerk is in de loop der eeuwen aan veel verschillende bouwstijlen onderworpen. Zo is de zuidelijke entree in de 14e eeuw in gotische stijl fraai gedecoreerd met 15 beelden van Jozef, Maria (zonder hoofd), Jezus als baby (die de bovenkant van lijf mist) en zijn apostelen. De klokkentoren is juist weer in barokke stijl gebouwd en met koper bedekt.

inrichting van de Sint-Marcuskerk bestaat onder meer uit fresco’s van kunstenaar Jozo Kljaković en drie sculpturen van Ivan Meštrović (1883-1962), de beroemdste beeldhouwer van Kroatië. De Sint-Marcuskerk ligt aan het Sint-Marcusplein in de oude wijk Kaptol, waar ook het Kroatische parlement gevestigd is. Dit plein is al sinds 1500 het centrum van de politiek in Kroatië. De kerk is elke dag geopend, maar alleen toegankelijk voor bezoekers tijdens gebedsdiensten. De entree is gratis. Adres: Trg Sv Marka 5, 10000 Zagreb, Kroatië. Geen website.

Voor het laatst bijgewerkt op 18 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Sint-Marcuskerk in Zagreb, Kroatië, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's Flickr.com/Mark Gregory; Zagreb Tourist Board/Marko Vrdoljak.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam