Tips voor een vakantie in Letland

Letland: een introductie

Een vakantie in Letland beleef je in de ‘koningin’ van de Baltische Staten, een land met een lange vruchtbare geschiedenis, een uitgestrekt landschap en een economische groei die door de omringende volkeren met afgunst werd bekeken. De economische spurt is wat afgezwakt, maar de hoofdstad Riga is nog steeds de meest welvarende, opwindende en kosmopolitische plaats in de regio. De meeste bezoekers beginnen hier hun vakantie in de Baltische Staten, aangetrokken door de middeleeuwse architectuur en prachtige art nouveau gebouwen.

Bewandel ook de minder platgetreden paden buiten de hoofdstad. Letland is misschien niet zo groot, maar het is wel een van de groenste landen van Europa. Het land telt meer dan 12.000 rivieren en 3000 meren en de helft van de oppervlakte is bos. Letland heeft een bijna 500 kilometer lange kust met witte zandstranden, zanderige oevers en levendige badplaatsen. Jūrmala zou net zo goed aan de Middellandse Zee kunnen liggen, met zijn goudkleurige strand, spa’s, thermische modderpoelen en visrestaurants. De noordelijke stad Sigulda wordt ook wel het ‘Zwitserland van Letland’ genoemd, een wintersportoord waar je kunt bobsleeën en wandelen.

Sinds de toetreding tot de Europese Unie en de invoering van de euro in 2014 is Letland in economisch opzicht in stabiel vaarwater terechtgekomen, maar het land is wel sterk verdeeld in taal en cultuur. De jarenlange Sovjet-bezetting heeft een grote Russische minderheid achtergelaten, gefrustreerd dat ze het Letse staatsburgerschap nog niet hebben gekregen. De Letten zijn nog steeds boos dat hun cultuur voor een halve eeuw is onderdrukt. Tijdens een vakantie kom je in een tweetalig land terecht, maar laat je dit er niet van weerhouden. Bezoek een hippe nachtclub in Riga, drink bier bij het kampvuur op het strand, relax in een stomende sauna en ontwaar de ware ziel van Letland.

Letland in een notendop

– Oppervlakte: 64.590 vierkante kilometer (anderhalf keer Nederland);
– Inwoneraantal: 1.965.686 (2016);
– Bevolkingsdichtheid: 30 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Riga;
– Talen: Lets, Russisch;
– Munteenheid: Euro (EUR);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 25.700 (2016).

Informatie over visum Letland

Reizigers uit Nederland of België hebben geen visum nodig voor een vakantie in Letland. Je moet echter altijd een paspoort of identiteitskaart bij je hebben omdat de autoriteiten daarnaar kunnen vragen. Bij vertrek uit Letland moet het paspoort nog minimaal drie maanden geldig zijn. Voor informatie over een lang verblijf of het aanvragen van een werkvergunning kun je terecht bij de Ambassade van Letland in Den Haag.

Tips voor een vakantie in Riga

Riga is de kosmopolitische hoofdstad van Letland, een 800 jaar oude stad met middeleeuwse architectuur, prachtige art nouveau gebouwen en een bruisend nachtleven. Riga is de grootste stad van de Baltische Staten met een artistieke hipstergloed. Lees hier meer over een vakantie in Riga

De 10 beste bezienswaardigheden in Letland

Letland heeft meer dan genoeg bezienswaardigheden voor een vakantie. Je kunt dwalen door middeleeuwse kastelen, je kunt de Letse stranden verkennen en je kunt actief buiten zijn in een van de nationale parken. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Letland

Reizen met de auto naar Letland

Je kunt makkelijk met je eigen auto naar Letland reizen. Door enkele goede veerverbindingen kun je toch goed uitgerust aankomen in het land. Je kunt ook naar Letland rijden via Duitsland, Polen en Litouwen, maar dan ben je langer onderweg. De afstand van Utrecht naar de Letse hoofdstad Riga is meer dan 1800 kilometer. Lees hier meer over reizen met de auto naar Letland

Overnachten in Letland

Voor het overnachten in Letland heb je een ruime keuze aan accommodatie. Je kunt slapen in hotels, spa hotels, guesthouses, boutique hotels, vakantiehuizen, boerderijen, motels, hostels en op campings en bungalowparken. Je vindt zowel hotels van internationale ketens als kleine, charmante familiehotels. Lees hier meer over overnachten in Letland

Communicatie in Letland

Internationaal toegangsnummer: +371.
Alarmnummer noodgevallen: 112.
Alarmnummer politie: 02.
Alarmnummer brandweer: 01.
Alarmnummer ambulance: 03 / 113.

Tijdsverschil met Letland

In Letland is het 1 uur later dan in Nederland. Net als Nederland kent Letland een zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober.

Elektriciteit in Letland

De elektriciteit in Letland is 220 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Europese stopcontacten die geschikt zijn voor Nederlandse stekkers met twee ronde pinnen, dus een wereldstekker is niet nodig. De stroom kan soms kortdurend uitvallen.

Voor het laatst bijgewerkt op 5 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Letland, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam