Reizen met de auto naar Letland

Je kunt makkelijk met je eigen auto naar Letland reizen. Door enkele goede veerverbindingen kun je toch goed uitgerust aankomen in het land. Je kunt ook naar Letland rijden via Duitsland, Polen en Litouwen, maar dan ben je langer onderweg. De afstand van Utrecht naar de Letse hoofdstad Riga is meer dan 1800 kilometer, waardoor je al snel twee tot drie dagen kwijt bent met autorijden. Je kunt er ook een roadtrip van maken, en bijvoorbeeld op de heenweg via Polen en Litouwen rijden en op de terugweg een veerboot nemen.

Reis je over land, dan zul je waarschijnlijk een groot deel gebruikmaken van de Via Baltica, een (snel)weg die officieel bekendstaat als de E67. Deze weg verbindt de Poolse hoofdstad Warschau via de Baltische staten met Tallinn, de hoofdstad van Estland. De weg komt ook langs Riga, de hoofdstad van Letland. De Via Baltica is deels een vierbaansweg, maar voor het grootste deel een tweebaansweg. Op weg van Nederland naar Letland kom je geen grenscontroles meer tegen.

Reizen naar Letland met een veerboot

Er zijn enkele rederijen die veerdiensten verzorgen over de Baltische Zee en Letland met Duitsland en Zweden verbinden. Er was ook ooit een bootverbinding tussen Finland en Letland, maar die bestaat niet meer. Letland heeft drie belangrijke havenplaatsen waar veerboten aanmeren.

Van Duitsland naar Letland

Veerboot van Travemünde naar VentspilsVeerdienst Travemünde –  Liepāja

Als je in Duitsland op een veerboot stapt, hoef je bij een autoreis naar Letland de minste uren achter het stuur door te brengen. Je kunt al een veerboot nemen in de Duitse havenstad Travemünde, ruim 530 kilometer vanaf Utrecht (ongeveer 4½ uur rijden).

Stena Line verzorgt één keer per week een overtocht naar Liepāja in het zuidwesten van Letland, een reis die 27 uur duurt. Bij de prijs zijn alle maaltijden inbegrepen. Je bent dus helemaal uitgerust als je in Letland aankomt, en je hoeft maar een kort stukje te rijden. Deze overtocht is trouwens ook handig als je een uitstapje wilt maken naar Litouwen, want de grens is vlakbij. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Travemünde naar Liepāja

Van Zweden naar Letland

Veerboot van Stockholm naar RigaVeerdienst Stockholm – Riga

Ben je met de auto eenmaal naar Zweden gereden, dan kun je ook de oversteek maken naar Letland (kijk ook voor meer informatie bij Reizen met de auto naar Zweden). De Estlandse rederij Tallink Silja verzorgt veerdiensten tussen de Zweedse hoofdstad Stockholm en Riga, de hoofdstad van Letland. De veerboot vertrekt elke dag en de bootreis duurt ongeveer 17 uur. Aan boord kun je overnachten in spartaanse of luxe hutten of suites. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Stockholm naar Riga

Veerdienst Nynäshamn – Ventspils

Ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Stockholm ligt de havenplaats Nynäshamn. Van daaruit vertrekt een veerboot van Stena Line naar Ventspils in het noordwesten van Letland. Afhankelijk van het type schip duurt de reis 8½ tot 9 uur. De boten varen zowel overdag als ‘s nachts. Aan boord zijn hutten waar je kunt overnachten en de auto mag mee. ► Boek hier je ticket voor de ferry van Nynäshamn naar Ventspils

Autorijden in Letland

Slecht onderhouden weg in LetlandIn Letland moet je minimaal 18 jaar zijn en een geldig Europees rijbewijs op zak hebben om auto te rijden. Voor het huren van een auto is de minimumleeftijd 21 jaar en moet je één of twee jaar rij-ervaring hebben.

De wegen tussen de grote steden zijn van goede kwaliteit. Buiten de steden kom je vaak nog onverharde wegen tegen die in slechte conditie zijn, vol met gaten. Je kunt de snelheid dan beter wat verlagen om schade aan je auto te voorkomen. Met steun van de Europese Unie is er de laatste jaren wel een inhaalslag bezig om de kwaliteit van de provinciale wegen te verbeteren. Er zijn geen tolwegen in Letland, met uitzondering van de weg van Riga naar de badplaats Jūrmala.

De maximumsnelheid in de steden is 50 kilometer per uur. Buiten de steden is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur. Van 1 december tot 31 maart zijn winterbanden verplicht. Ook dienen alle automobilisten een EHBO-koffer, een gevarendriehoek, een reflecterend veiligheidsvest en een brandblusser in de auto te hebben. Alle inzittenden in de auto dienen verplicht de veiligheidsgordel vast te maken en je dient 24 uur per dag de koplampen aan te hebben.

In heel Letland kom je langs de hoofdwegen tankstations tegen van Statoil, Neste en Lukoil. In dorpen en landelijke gebieden hebben lokale ondernemers soms ook een benzinepomp.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Letland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Stena Line; Tallink; depositphotos.com/pincasso; depositphotos.com/ints-v .

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam