Tips voor een vakantie in Riga, Letland

Een vakantie in Riga beleef je de kosmopolitische hoofdstad van Letland, een 800 jaar oude stad met middeleeuwse architectuur, prachtige art nouveau gebouwen en een bruisend nachtleven. Riga is de grootste en welvarendste stad van de Baltische Staten waar de schilderachtige en pastelkleurige binnenstad terecht een plek heeft verworven op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het voelt alsof je in een enorm openluchtmuseum loopt, vooral sinds de pakhuizen, gevels, kerken en stadsmuren na de val van het communisme zijn gerenoveerd.

Het pittoreske oude centrum is echter niet de enige reden om er vakantie te vieren. Riga wordt ook wel het ‘Berlijn‘ van de Baltische Staten genoemd, met dank aan kunst, muziek en de artistieke hipstergloed die over de Letse hoofdstad is neergedaald. Oude vervallen wijken zijn tegenwoordig een broedplaats van creatieve activiteit, waar houten huizen zijn veranderd in designwinkels, bohemien bars, koffietentjes, eigentijdse eetgelegenheden, kunstateliers en pop-up winkels. Miera Street is het epicentrum van trendsettende jongeren en geldt als een van de hipste straten ter wereld.

Riga is gesticht in 1201 als handelsstad aan de Oostzee, strategisch gelegen aan de Westelijke Dvina-rivier die tot ver in Rusland stroomt. De stad is sindsdien altijd een kruispunt geweest, een smeltkroes van landen en culturen. Talrijke buitenlandse mogendheden namen de afgelopen eeuwen bezit van Riga, maar de eigengereidheid en handelsmentaliteit is gebleven. De Letse hoofdstad is nu een Europese hub van snelgroeiende en innovatieve start-ups.

Riga is een plek waar de stadsdynamiek samenkomt met de romantiek van de landelijke idylle. Naast alle architectuur vind je er openbare parken, bossen, pleinen, meren, grachten, heuvels en eilanden. Het is een stad die je zelfs al suppend kunt bereiken. Wil je een bezoek brengen aan de creatieve Letse hoofdstad? Hier vind je handige tips voor een vakantie in Riga!

Wat te doen en te zien in Riga

Oude binnenstad van Riga

Een wandeling door de kronkelende geplaveide straatjes van het middeleeuwse centrum van Riga is natuurlijk een goed begin van een vakantie in de stad. Hier snuif je letterlijk de eeuwenlange geschiedenis op, met zijn houten koopmanshuizen, oude pakhuizen, sierlijke gildehuizen en statige kerktorens. Elk tijdperk heeft zijn sporen nagelaten, wat je terugziet in de verschillende bouwstijlen van de 4000 historische gebouwen die de binnenstad rijk is.

Riga heeft de mooiste verzameling art nouveau-gebouwen van heel Europa, maar ook barokke, renaissance, gotische en neoklassieke stijlen zie je terug. Het indrukwekkende centrum staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Zwarthoofdenhuis

Een van de hoogtepunten in de binnenstad is het Zwarthoofdenhuis uit de 14e eeuw, met zijn weelderig versierde gevels die doen denken aan de Amsterdamse grachtenpanden. Het was oorspronkelijk een gildehuis voor ongetrouwde Duitse kooplieden, die berucht waren om hun uitbundige banketten en feesten. Volgens geruchten werden deze feesten zelfs bijgewoond door Europese vorsten, die zich vermomden om niet te worden herkend.

Het Zwarthoofdenhuis is tijdens de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest, maar in de jaren negentig werd het prachtige gebouw gerenoveerd. Je kunt het huis nu bezoeken en je vergapen aan kristallen kroonluchters, plafondschilderingen in de feestzaal, antieke meubels, zilverwerk, portretten van adellijke lieden, wapens en harnassen. Er worden ook rondleidingen gegeven door de luxe zalen en middeleeuwse kelders. Adres: Rātslaukums 7, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Letland. Website: www.melngalvjunams.lv

Sint-Pieterkerk

Een van de blikvangers in de binnenstad is de Sint-Pieterkerk, de oudste kerk van de Baltische Staten. De kerk werd al in 1209 voor het eerst in de geschriften genoemd. Het gebedshuis valt vooral op door de 123 meter hoge kerktoren, waarmee de Sint-Pieterskerk twee eeuwen lang het hoogste houten gebouw van Europa was.

De oorspronkelijke toren dateert uit de 15 eeuw, maar die is een keer ingestort, getroffen door de bliksem en gebombardeerd. De huidige toren is herbouwd tussen 1967 en 1973. Je kunt met de lift naar boven voor een panoramisch uitzicht over de rode daken van de huizen in het centrum. In het kerkgebouw zelf worden tegenwoordig vaak tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Adres: Reformācijas Laukums 1, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Letland. Website:  www.peterbaznica.riga.lv

Vrijheidsmonument

Het 42 meter hoge Vrijheidsmonument staat symbool voor de onafhankelijkheidsstrijd van Letland. Het is een slanke granieten en koperen monument met 56 sculpturen, ontworpen door de Letse beeldhouwer Kārlis Zāle (1888-1942). Het Vrijheidsmonument in het centrum van Riga is in 1935 onthuld, 27 jaar na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1918.

Bewoners hebben het geld bij elkaar gebracht voor het gevaarte. Het monument staat bij locals ook bekend als Milda, vernoemd naar de vrouw bovenop die drie sterren omhoog houdt. Die sterren staan voor de drie provincies van het Russische Rijk waaruit Letland is ontstaan. Letten leggen vaak bloemen aan de voet van het monument, iets waarvoor ze ten tijde van de Sovjet-overheersing naar een Siberisch strafkamp werden gestuurd. Overdag (als het weer goed is) staan er van 09.00 tot 18.00 uur erewachten bij het Vrijheidsmonument. Elk uur is een wisseling van de wacht. Adres: Central District, Riga, LV-1050, Letland.

Letse Nationale Opera

Voor een stijlvol avondje uit tijdens je vakantie in Riga kun je een opera- of balletvoorstelling bijwonen in het prachtige operagebouw, dat ook wel het ‘Witte Huis’ van Riga wordt genoemd. Het neoklassieke theater dateert uit 1863, al werd het door een brand in 1882 zwaar beschadigd. Sinds 1919 is het de thuisbasis van de Letse Nationale Opera, met sterren als Mikhail Baryshnikov en Elina Garanča. Er worden zo’n 200 opera’s per jaar opgevoerd, maar in het gebouw vinden ook uitvoeringen plaats van symfonie- en kamerorkesten. Voor een kijkje achter de schermen kun je een tour nemen. Adres: Aspazijas bulvāris 3, Centra rajons, Rīga, LV-1050, Letland. Website: www.opera.lv

Centrale Markt van Riga

De Centrale Markt van Riga ging open in 1930 en was destijds een van de grootste en modernste markten van Europa. De overdekte loodsen waren oorspronkelijk gebouwd als hangars voor zeppelins, maar later besloot het stadsbestuur er toch markthallen van te maken. De bruisende sfeer is niet veel veranderd en nog steeds kun je er in vijf paviljoens terecht voor kaas, vis, vlees, groente, fruit en honing. De markt ligt op loopafstand van het centrum, aan de oevers van de Westelijke Dvina-rivier. Adres: Nēģu iela 7, Latgales priekšpilsēta, Rīga, LV-1050, Letland. Website: www.rct.lv

Lets Nationaal Museum van de Kunsten

Het Lets Nationaal Museum van de Kunsten beheert de belangrijkste kunstverzameling van het land, met meer dan 52.000 schilderijen, tekeningen en sculpturen. De meeste werken zijn van Letse en Russische kunstenaars vanaf de 18e eeuw tot de moderne tijd. Het museum is gehuisvest in een schitterend neoklassiek gebouw uit 1905 met grote zuilen, brede trappen en indrukwekkende muurschilderingen.

Tussen 2010 en 2015 is het kunstmuseum uitgebreid gerestaureerd en is het oude interieur in oude glorie hersteld. Het museum heeft een charmant restaurant en twee dakterrassen waar je Riga kunt bewonderen. Adres: Jaņa Rozentāla laukums 1, Centra rajons, Rīga, LV-1010, Letland. Website: www.lnmm.lv

Nationale Bibliotheek van Letland

De Nationale Bibliotheek van Letland is even compleet iets anders dan die middeleeuwse huizen in de binnenstad. Met dit opvallende bouwwerk wil Riga laten zien dat het ook een deuntje mee blaast op het gebied van moderne architectuur. De bibliotheek werd in 2014 gebouwd door de beroemde Lets-Amerikaanse architect Gunārs Birkerts in de vorm van een kristallen berg, dat volgens de Letse folklore symbool staat voor het toppunt van prestatie. Met de glazen hellingen staat het ook bekend als ‘Kasteel van het Licht’. In de bibliotheek vinden tentoonstellingen, concerten en evenementen plaats en je kunt een rondleiding krijgen door het gebouw. Adres: Mūkusalas iela 3, Zemgales priekšpilsēta, Rīga, LV-1423, Letland. Website: www.lnb.lv

Praktische tips voor een vakantie in Riga

Reizen naar Riga

Vanuit Nederland kun je makkelijk naar Riga reizen. Air Baltic vliegt vrijwel dagelijks rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Riga, een vlucht van 2 uur en 15 minuten. Alle internationale vluchten komen aan op Riga International Airport (RIX), ongeveer 10 kilometer ten westen van het centrum. Dit is de grootste luchthaven van de Baltische Staten met vluchten naar meer dan 100 bestemmingen in 30 landen. Vanaf het vliegveld kun je een bus, minibus of taxi nemen.

Riga is ook goed te bereiken als je vakantie viert in Litouwen en een uitstapje wilt maken naar de Letse hoofdstad. Er rijdt een directe bus vanuit de Litouwse hoofdstad Vilnius (reisduur 4½ uur). Je kunt in Vilnius ook de trein nemen, maar dan moet je overstappen in Daugavpils in het zuiden van Letland. Je bent dan meer dan 7 uur onderweg.

Overnachten in Riga

Qua overnachten is er genoeg keuze in Riga. Tijdens je vakantie kun je terecht in hotels, appartementen, bed & breakfasts en hostels. Hou er rekening mee dat hotels vaak volgeboekt zijn in juli en rond Oud en Nieuw, dus is het raadzaam op tijd te reserveren voor deze periode.

Een van de meest luxueuze plekken om te verblijven is het Grand Palace Hotel in het oude centrum van Riga. Het 5-sterrenhotel is gevestigd in een elegant gebouw uit 1877 waar eerder de Centrale Bank van Letland onderdak had. Alle 56 kamers zijn rijkelijk versierd in blauw, wit en goud en het hotel heeft een fitnesscentrum, sauna, bar en uitstekend restaurant. Tot beroemde gasten horen Catherine Deneuve en rocker Sting. ► Boek een kamer in het Grand Palace Hotel vanaf € 159

Voor het laatst bijgewerkt op 4 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Riga, Letland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/prescott10; Pixabay; Flickr.com/jbdodane; Flickr.com/Chris.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam