Vakantie in Skopje, Macedonië

Vakantie in SkopjeSkopje was ooit een lieflijk aandoende hoofdstad van een Balkanland. De hoofdstad van Macedonië leek eerder op een provinciehoofdstad, die gemoedelijkheid en rust uitstraalde en waar iedereen elkaar kende. Nu stuit je op de grootheidswaanzin van de zittende president, waar de inwoners van Skopje al lange tijd tegen protesteren.

De stad ondergaat een grootschalig en geldverslindend vernieuwingsprogramma. Skopje heeft er de laatste jaren vele megalomane regeringsgebouwen bij gekregen en er verrijzen overal nieuwe. Er zijn recentelijk liefst 20 standbeelden bij gekomen, sommige van belachelijk groot formaat.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Skopje?
Reserveer hier online een hotel of appartement in Skopje

De Macedonische regering wil het land zo – op fysieke schaal althans – meer mee laten tellen in de wereld. Als je nu op vakantie bent in Skopje, kom je letterlijk opeens een skyline tegen. Het maakt een bezoek aan de stad meteen zo fascinerend. De meeste Nederlandse vakantiegangers blijven rond het Meer van Ohrid hangen, maar de metamorfose van de hoofdstad is een dagtrip meer dan waard. Het is een bizarre ervaring zoveel protserige gebouwen te zien in deze betrekkelijk kleine stad.

Maar gelukkig is er ook nog veel in de ‘oude’ stad bewaard gebleven, om te ervaren welke sfeer de hoofdstad ooit uitstraalde. Voor een impressie hebben we hier enkele ‘hoogtepunten’ van de Macedonische hoofdstad voor je op een rij gezet. Hier vind je de beste tips voor een vakantie in Skopje!

Wat te doen en te zien in Skopje

Standbeeld van strijder te paard

In 2014 verrees op het Plostad-plein in het midden van het centrum van Skopje een enorm 24 meter hoog en controversieel standbeeld van een strijder op een paard. Het is een van de grootste standbeelden in de hoofdstad. De strijder lijkt erg op Alexander de Grote, waarmee het land zou refereren aan een ruzie met Griekenland over het gebruik van de naam ‘Macedonië’.

Standbeeld op Plostad-plein in Skopje

Arc de Triomphe

Een wereldstad telt natuurlijk niet mee zonder een Arc de Triomphe. In 2012 werd Skopje’s eigen triomfboog onthuld, die officieel Porta Macedonia heet. Het ‘monument’ lijkt een beetje op de Arc de Triomphe in Parijs, maar dan een maatje kleiner. De 21 meter hoge boog is gedecoreerd met motieven uit de geschiedenis, cultuur en gewoonten van Macedonië. De bouw kostte 4,4 miljoen euro, wat veel mensen geldverkwisting vonden.

Porta Macedonia in Skopje

Archeologisch Museum van Macedonië

In 2014 gingen de deuren open van het Archeologisch Museum van Macedonië, een enorm pompeus en neoklassiek gebouw met drie verdiepingen en een oppervlakte van 6000 vierkante meter. Het lijkt in sommige opzichten meer op een casino dan een museum. Je ziet er meer dan 6000 objecten, waaronder een kopie van een sarcofaag van Alexander de Grote. Het gebouw huisvest ook het hooggerechtshof en het nationaal archief. Adres: Кеј Димитар Влахов 1000, Skopje 1000, Noord-Macedonië. Website: www.amm.org.mk

Archeologisch Museum in Skopje

Daud Pasha Amam Gallery

Zodra je de Vardar Rivier oversteekt, kom je in het ‘oude’ deel van Skopje dat nog niet ten prooi is gevallen aan de stadsvernieuwing. Het is de wijk waar de meeste moslims wonen en dat eerder doet denken aan Turkije dan aan een modern Europees land. Je vindt daar bijvoorbeeld nog eeuwenoude Turkse badhuizen, waarvan de meeste nu in gebruik zijn als museum. Een van de prachtigste is de Daud Pasha Amam Gallery, met 13 verschillende koepels op het dak.

Daud Pasha Amam Gallery in Skopje

Oude bazaar van Skopje

In het Turkse deel vind je ook de Oude Bazaar, ofwel Stara čaršija in het Macedonisch. Het is de buurt met rommelige winkeltjes in smalle straten, moskeeën, vrouwen met hoofddoeken en taxichauffeurs die naar elkaar schreeuwend de actuele politieke situatie doornemen. In de Oude Bazaar waan je je echt even op vakantie in Turkije.

Oude Bazaar in Skopje

De berg Vodno

Maak een uitstapje naar de berg Vodno om even aan de stadsdrukte in Skopje te ontsnappen. Deze 1066 meter hoge berg ligt ten zuidwesten van de hoofdstad en is makkelijk te bereiken met een kabelbaan. Een kaartje koop je bij het loket voordat je instapt (alleen op maandag is de kabelbaan gesloten). In de gondels passen 8 personen en je kunt zelfs een fiets meenemen. De rit duurt 6 tot 8 minuten. Er zijn ook verschillende wandelpaden naar de top van de Vodno-berg. Trek 1½ tot 2 uur uit voor de hike, al kun je ook een mountainbike pakken.

Vanaf de top heb je een weids uitzicht op de stad Skopje en de hele omgeving. Een bijzondere bezienswaardigheid op de berg is het stalen Millenniumkruis dat hier in 2002 is neergezet. Met een hoogte van 66 meter is dit een van de grootste christelijke kruisen ter wereld. Ook zijn er bospaden om te wandelen en is er een café waar je snacks en verfrissingen kunt kopen.

Wil je naar de top van de huisberg van Skopje?
Boek hier een tour naar de Vodno-berg en de Matkakloof

Fort Skopje

Op een heuvel op een paar minuten lopen van de bazaar ligt Fort Skopje, een van de oudste overgebleven bouwwerken in de stad. Deze vesting – ook wel Fort Kale genoemd – werd in de 6e eeuw gebouwd tijdens het bewind van de Romeinse keizer Justinianus I. De Ottomanen gebruikten het van de 14e tot de 20e eeuw als militaire kazerne. Na de aardbeving in 1963 lag het grootste deel in puin, maar een paar muren en torens zijn herbouwd. Vanaf het fort heb je op heldere dagen een fantastisch uitzicht over Skopje. De toegang is gratis.

Voor het laatst bijgewerkt op 25 januari 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Skopje, Macedonië, kun je dar laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam