Tips voor een vakantie in Skopje, Macedonië

Vakantie in SkopjeSkopje was ooit een lieflijk aandoende hoofdstad van een Balkanland. De hoofdstad van Macedonië leek eerder op een provinciehoofdstad, die gemoedelijkheid en rust uitstraalde en waar iedereen elkaar kende. Nu stuit je op de grootheidswaanzin van de zittende president, waar de inwoners van Skopje al lange tijd tegen protesteren. De stad ondergaat een grootschalig en geldverslindend vernieuwingsprogramma. Skopje heeft er de laatste jaren vele megalomane regeringsgebouwen bij gekregen en er verrijzen overal nieuwe. Er zijn recentelijk liefst 20 standbeelden bij gekomen, sommige van belachelijk groot formaat.

De Macedonische regering wil het land zo – op fysieke schaal althans – meer mee laten tellen in de wereld. Als je nu op vakantie bent in Skopje, kom je letterlijk opeens een skyline tegen. Het maakt een bezoek aan de stad meteen zo fascinerend. De meeste Nederlandse vakantiegangers blijven rond het Meer van Ohrid hangen, maar de metamorfose van de hoofdstad is een dagtrip meer dan waard. Het is een bizarre ervaring zoveel protserige gebouwen te zien in deze betrekkelijk kleine stad. Maar gelukkig is er ook nog veel in de ‘oude’ stad bewaard gebleven, om te ervaren welke sfeer de hoofdstad ooit uitstraalde. Voor een impressie hebben we hier enkele ‘hoogtepunten’ van Skopje op een rij gezet, na ons bezoek in 2015.

Standbeeld van strijder te paard

Standbeeld op Plostad-plein in Skopje

In 2014 verrees op het Plostad-plein in het midden van het centrum van Skopje een enorm 24 meter hoog en controversieel standbeeld van een strijder op een paard. Het is een van de grootste standbeelden in de hoofdstad. De strijder lijkt erg op Alexander de Grote, waarmee het land zou refereren aan een ruzie met Griekenland over het gebruik van de naam ‘Macedonië’.

Arc de Triomphe

Porta Macedonia in Skopje

Een wereldstad telt natuurlijk niet mee zonder een Arc de Triomphe. In 2012 werd Skopje’s eigen triomfboog onthuld, die officieel Porta Macedonia heet. Het ‘monument’ lijkt een beetje op de Arc de Triomphe in Parijs, maar dan een maatje kleiner. De 21 meter hoge boog is gedecoreerd met motieven uit de geschiedenis, cultuur en gewoonten van Macedonië. De bouw kostte 4,4 miljoen euro, wat veel mensen geldverkwisting vonden.

Archeologisch Museum van Macedonië

Archeologisch Museum in Skopje

In 2014 gingen de deuren open van het Archeologisch Museum van Macedonië, een enorm pompeus en neoklassiek gebouw met drie verdiepingen en een oppervlakte van 6000 vierkante meter. Het lijkt in sommige opzichten meer op een casino dan een museum. Je ziet er meer dan 6000 objecten, waaronder een kopie van een sarcofaag van Alexander de Grote. Het gebouw huisvest ook het hooggerechtshof en het nationaal archief.

Daud Pasha Amam Gallery

Daud Pasha Amam Gallery in Skopje

Zodra je de Vardar Rivier oversteekt, kom je in het ‘oude’ deel van Skopje dat nog niet ten prooi is gevallen aan de stadsvernieuwing. Het is de wijk waar de meeste moslims wonen en dat eerder doet denken aan Turkije dan aan een modern Europees land. Je vindt daar bijvoorbeeld nog eeuwenoude Turkse badhuizen, waarvan de meeste nu in gebruik zijn als museum. Een van de prachtigste is de Daud Pasha Amam Gallery, met 13 verschillende koepels op het dak.

Oude bazaar van Skopje

Oude Bazaar in Skopje

In het Turkse deel vind je ook de Oude Bazaar, Stara čaršija in het Macedonisch. Het is de buurt met rommelige winkeltjes in smalle straten, moskeeën, vrouwen met hoofddoeken en taxichauffeurs die naar elkaar schreeuwend de actuele politieke situatie doornemen. In de Oude Bazaar waan je je echt even op vakantie in Turkije.

Voor het laatst bijgewerkt op 20 juni 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Skopje, Macedonië, kun je dar laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam