Wat te doen in Bitola, Noord-Macedonië: 8 tips!

Bitola is de tweede stad van Noord-Macedonië en een van de oudste steden van het land, met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. De charmante stad met zijn vele cafés lag vroeger op een belangrijke handelsroute, waardoor zowel de Grieken als de Romeinen hier een nederzetting hebben gesticht. Bitola heeft ook een onmiskenbaar Turks sfeertje, want tussen 1382 en 1912 maakte de stad deel uit van het Ottomaanse Rijk.

Bitola is misschien wel de meest Europese stad van Noord-Macedonië door de neoklassieke gebouwen die er in de 18e en 19e eeuw verrezen. Talloze Europese landen openden hier een consulaat, waardoor deze plek ook wel The City of Consuls wordt genoemd. Nog steeds telt de stad zo’n twaalf consulaten, waarvan de Russische natuurlijk de grootste is.

De Europese en Ottomaanse cultuur kwamen dus samen in Bitola, een stad die door toeristen vaak wordt overgeslagen tijdens hun vakantie in Noord-Macedonië. Wil je echter het ritme van Macedonië ontdekken op een plek met tradities en historische monumenten, dan is Bitola zeker de moeite waard voor een dagtrip of een verblijf van een paar dagen. Breng je een bezoek aan de stad van de consuls? Hier vind je 8 tips wat te doen in Bitola!

Bezoek Bitola tijdens een dagtrip vanuit Skopje!
Boek hier je privé-dagtrip langs de hoogtepunten van Bitola

Pak een terrasje op Širok Sokak

Wie in Bitola is, kan niet om de Širok Sokak heen. Dit is een lange voetgangerstraat die dwars door het centrum loopt, vol met cafés, restaurants en winkeltjes. Dit is de belangrijkste en drukste straat van de stad, vol met 18e en 19e eeuwse neoklassieke gebouwen (Širok Sokak betekent letterlijk ‘brede straat’ in het Turks). In de straat vind je ook een theater, het stadsmuseum en verschillende consulaten.

Širok Sokak is de plek waar locals heengaan om af te spreken en gezien te worden. Het is een fijne plek om ‘s ochtends een kopje koffie te drinken of ‘s middags een terrasje te pakken en het dagelijks leven van Bitola te observeren. De straat begint op het Magnolia-plein en eindigt in het stadspark.

Bewonder de klokkentoren

De 32 meter hoge klokkentoren op het Magnolia-plein is een van de bekendste bezienswaardigheden van Bitola, en is inmiddels uitgegroeid tot een symbool van de stad. Het is niet helemaal duidelijk wanneer Saat Kula, zoals de klokkentoren ook wel heet, is gebouwd. Volgens historische gegevens wordt de klokkentoren van Bitola al genoemd in 1664, maar het huidige bouwwerk dateert waarschijnlijk uit 1830.

Voor de bouw van de toren zijn massieve stenen gebruikt. Volgens een legende hebben de vroegere Turkse machthebbers 60.000 eieren van de bevolking verzameld om het cement harder te maken. In 1927 werd een klokmechanisme geïnstalleerd en hoefden de klokkenluiders niet via een wenteltrap naar boven te lopen. De klokkentoren is niet toegankelijk voor publiek.

Turkse geschiedenis in het Bitola Museum

Als je de Širok Sokak helemaal uitloopt naar het zuiden kom je bij het NI Institute & Bitola Museum, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van Bitola én van Turkije. Het museum is gevestigd in een voormalige militaire academie, die in 1848 gebouwd is tijdens de Ottomaanse tijd. De beroemdste kadet was Mustafa Kemal Atatürk (1881-1938). In dit gebouw werd hij klaargestoomd voor zijn militaire carrière, en jaren later leidde hij het Turkse leger en stichtte hij de moderne republiek Turkije.

Een vleugel van het museum is dan ook helemaal gewijd aan Atatürk, met foto’s, documenten, brieven en persoonlijke bezittingen van de Turkse hervormer. Je ziet er een liefdesbrief die Atatürk schreef aan Eleni Karinte, zijn eerste en enige grote liefde die in Bitola is geboren. Andere delen van het museum zijn gewijd aan de cultuur en geschiedenis van de regio, met onder meer archeologische vondsten, textiel, tapijten, borduurwerk, sieraden en objecten uit de Tweede Wereldoorlog. Adres: St Clement of Ohrid BB, Bitola 7000, Noord-Macedonië. Website: www.muzejbitola.mk

Bezoek de oude bazaar

Als de Dragor-rivier oversteekt, kom je in de Ottomaanse bazaar en de oude stad van Bitola. Vooral tijdens de Turkse tijd was dit een bloeiende handelsplaats, toen in meer dan 900 stalletjes en kraampjes van alles en nog wat werd verkocht. De bazaar had verschillende secties voor uiteenlopende marktwaar, van hout en graan tot paarden en goud.

Veel boodschappen worden nu gedaan in modernere winkelcentra elders in de stad, maar er zijn nog verschillende winkeltjes overgebleven. Je kunt er slenteren door de smalle straatjes en de traditionele Turkse architectuur van de huizen bewonderen. In de oude wijk vind je ook enkele moskeeën uit de 16e eeuw. De grootste is de Ishak Çelebi-moskee, gebouwd in 1506. De 50 meter hoge minaret zie je duidelijk terug in de skyline van Bitola.

Dwaal door de ruïnes van Heraklea Linkestis

Voor een stap terug in de oudheid kun je dwalen door de ruïnes van Heraklea Linkestis, ongeveer 2 kilometer ten zuiden van Bitola. Dit is een oude Griekse nederzetting die in de 4e eeuw is gesticht door Filip II van Macedonië. In de tweede eeuw voor Christus veroverden de Romeinen de stad en kwam Heraklea Linkestis echt tot bloei.

Je vindt er nog talrijke overblijfselen, waaronder die van een amfitheater, Romeinse baden, tempels en de portiek van een rechtszaal. Indrukwekkend zijn de vloermozaïeken die nog verrassend goed bewaard zijn gebleven. Tot nu toe is pas zo’n 12 procent opgegraven, dus naar verwachting wordt de komende jaren veel meer blootgelegd. In tegenstelling tot veel andere Romeinse ruïnes in Europa heb je Heraklea Linkestis nog grotendeels voor jezelf. Vanaf het stadspark in Bitola is het ongeveer 20 minuten lopen naar het ruïnecomplex.

Kerk van St. Dimitrija

De Kerk van St. Dimitrija (of St. Demetrius) is een van de mooiste kerken van Bitola, gebouwd in 1830 op de plek waar eerst een kapelletje stond. De orthodoxe kerk is gebouwd met toestemming van de Turkse autoriteiten, maar moest wel bescheiden en kleiner zijn dan de moskeeën in de stad. Niettemin is het een van de grootste kerken van de Balkan.

Binnenin kun je de prachtige vergulde iconostase bewonderen, de wand achter het altaar die uit iconen is samengesteld. Het rijke interieur komt ook terug in de openingsscènes van The Peacemaker, een actiefilm uit 1997 met George Clooney en Nicole Kidman die grotendeels in Noord-Macedonië is opgenomen. Adres: 11th of October, Bitola 7000, Noord-Macedonië.

Auto & Ethno Museum Filip

In het dorpje Krklino, zo’n 5 kilometer ten noorden van Bitola, vind je een van de beste particuliere musea van Noord-Macedonië. Het Auto & Ethno Museum bevat de privéverzameling van de familie Tanevski, waaronder een enorme collectie oude auto’s en motoren uit de afgelopen eeuw. Ook zie je er antieke meubels, traditionele kleding uit de verschillende regio’s van Macedonië, oude muziekinstrumenten en antieke wapens. Adres: Кораб, Krklino 7000, Noord-Macedonië. Website: www.muzejkrklino.mk

Nationaal Park Pelister

Als je enkele dagen in Bitola verblijft en wat buiten de stad wilt doen, kun je een bezoek brengen aan Nationaal Park Pelister. Dit is het oudste natuurreservaat van Noord-Macedonië (gesticht in 1948) en ligt zo’n 30 kilometer ten westen van Bitola. Het is een prachtig natuurgebied met bergen, bossen, meertjes, rivieren, watervallen en bijzondere flora en fauna, waaronder de zeldzame lynx, beren, reeën, wolven, wilde zwijnen en verschillende soorten adelaars. In de zomer kun je er wandelen of mountainbiken over een van de uitgezette paden en in de winter kun je er skiën. Website: www.park-pelister.com

Wat te doen in Bitola: praktische tips

Reizen naar Bitola

Bitola ligt in het zuiden van Noord-Macedonië, niet ver van Griekenland. De dichtstbijzijnde luchthaven ligt in Ohrid, zo’n 81 kilometer in het westen (ruim een uur rijden). Vanuit Ohrid kun je een bus of een taxi nemen. De bus vertrekt verscheidene keren per dag en de reistijd is 1 uur en 45 minuten.

Vanuit de hoofdstad Skopje kun je de trein of de bus nemen naar Bitola. De treinreis duurt 3 tot 3½ uur. Bussen vertrekken regelmatig, met een reistijd van ongeveer 3 uur en 40 minuten. Kijk voor de dienstregeling op de website van busmaatschappij Transkop: www.transkop.mk

Overnachten in Bitola

In het centrum van Bitola zijn verschillende hotels en appartementen waar je kunt overnachten. Ook elders in de stad zijn enkele hotels, maar je kunt altijd wel naar het centrum wandelen (10 tot 30 minuten).

Een van de beste plekken om te overnachten is het Teatar Hotel, op 5 minuten lopen van de voetgangersstraat Širok Sokak. Het is een charmant boetiekhotel dat door een familie wordt gerund. Het bevindt zich in een gerestaureerd Ottomaans huis dat vroeger daadwerkelijk een theater was. De kamers hebben airconditioning, wifi, een flatscreen tv en een minibar. ► Boek een overnachting in Teatar Hotel vanaf € 35 per nacht

Bekijk hier een overzicht van andere hotels en appartementen in Bitola

Eten en drinken in Bitola

De meeste restaurants, bars en cafés vind je in en rond de voetgangersstraat Širok Sokak. Hotel De Niro heeft een goed restaurant met traditioneel Macedonisch eten en een patio aan de achterkant. Een restaurant met goede reviews is Kus Kus (www.kuskus.mk), waar je pizza’s en Franse specialiteiten kunt krijgen. In de stad vind je twee supermarkten van Vero als je zelf eten en drinken wilt inslaan.

Lees hieronder verder voor nog meer reisinspiratie voor een vakantie in Noord-Macedonië:

Tips voor een vakantie in Ohrid

Ohrid staat ook wel bekend als het ‘Jeruzalem van de Balkan’, met dank aan de 365 kerken die er ooit waren in de stad. Zoveel kerken zijn er al lang niet meer, maar Ohrid blijft een van de mooiste plaatsen van Macedonië. Lees hier meer over een vakantie in Ohrid

Tips voor een vakantie in Skopje

Skopje was ooit een lieflijk aandoende hoofdstad van een Balkanland. De hoofdstad van Macedonië leek eerder op een provinciehoofdstad, die rust uitstraalde en waar iedereen elkaar kende. Nu stuit je op de grootheidswaanzin van de zittende president, waar de inwoners van Skopje al lange tijd tegen protesteren. Lees hier meer over een vakantie in Skopje

Matkakloof

De Matkakloof is een van de populairste bezienswaardigheden van Macedonië en is makkelijk te bezoeken vanuit de hoofdstad Skopje. De canyon ligt in een prachtig natuurgebied van 5000 hectare dat een paradijs is voor outdoorliefhebbers. Lees hier onze tips over het bezoeken van de Matkakloof

Voor het laatst bijgewerkt op 29 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bitola, Noord-Macedonië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Wikipedia.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam