De 10 beste bezienswaardigheden in Moldavië

Door Lara Metman

Hou je van goede wijn, prachtige natuurlandschappen en interessante geschiedenis? Dan is Moldavië de perfecte bestemming voor je volgende reis. Deze ongepolijste diamant is nog niet ontdekt door de massa. Je kunt dus nog volop genieten van dit bijzondere land in haar authentieke schoonheid.

Moldavië, gelegen in Oost-Europa en omringd door Roemenië en Oekraïne, bestaat nog niet heel lang. Grote kans dat jij ouder bent dan dit land, aangezien het pas in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie.

Dankzij haar veelbewogen geschiedenis kent Moldavië inwoners van allerlei achtergronden en nationaliteiten. Dit zorgt voor een grote diversiteit aan gezellige restaurants en wijnhuizen. Wist je dat Moldavië ‘s werelds grootste wijnproductie heeft per hoofd van de bevolking? Op de achtergrond schittert prachtige natuurschoon: majestueuze heuvels, weelderige bossen, rivieren, krijtstenen rotsen en vele watervallen. Op zoek naar de beste bezienswaardigheden in Moldavië? Wij hebben ze voor je verzameld!

Bezoek de hoofdstad Chisinau

Een reis naar Moldavië is niet compleet zonder een bezoek aan de hoofdstad Chisinau. Deze stad, gelegen aan de rivier Bîc, is rijk aan groene parken en historische gebouwen. Er is veel te doen in Chisinau. Wat opvalt aan de hoofdstad zijn de ruime straten en pleinen, omringd door dennenbomen. In Chisinau kun je je zeker een aantal dagen vermaken, dankzij de vele gezellige restaurants, cafés, nachtclubs en musea. Zorg dat je in ieder geval het Tweede Wereldoorlog-monument in de vorm van een grote, oranje piramide hebt gezien. ► Lees hier 10 tips wat te doen en te zien in Chisinau

Beklim het Soroca Fort

Het Soroca Fort heeft een grote en belangrijke rol in de geschiedenis van Moldavië gespeeld. Dat komt onder andere door de strategische ligging aan de Dniestr rivier. Tijdens oorlogen en bezettingen was dit fort dé plek waar vandaan de lokale bevolking het land kon verdedigen. Het fort is gebouwd in de 14e eeuw door de toenmalige koninklijke familie. Als je een bezoek brengt aan het Soroca fort, loop dan ook langs de vele landhuizen van de lokale Roma elite die hier staan. Het middeleeuwse bouwwerk ligt in de stad Soroca, in het uiterste noorden van Moldavië. Adres: Strada Lev Tolstoi 52, Chișinău 2001, Moldavië.

Wijn proeven in het Cricova wijnhuis

Moldavië staat bekend als een echt wijnland. Een van de meest bekende wijnhuizen ligt op slechts 30 minuten rijden van Chisinau: het Cricova wijnhuis. Dit is de op een na grootste ondergrondse wijnmakerij ter wereld! Dit wijnhuis kent maar liefst 120 kilometer (!) aan wegen bovengronds en een ingewikkeld tunnelsysteem ondergronds, dat werd geplaatst in de 15e eeuw.

Je zou dus gerust van een ‘wijnstad’ kunnen spreken, die zeker thuishoort bij de beste bezienswaardigheden van Moldavië. Hier vind je warenhuizen, ondergrondse proefkamers en begeleide tours. Reis tot wel 100 meter onder de grond en vergaap je aan meer dan een miljoen flessen wijn, die in dit wijnhuis opgeslagen liggen. Proost! Adres: Strada Petru Ungureanu 1, Cricova 2084, Moldavië. Website: www.cricova.md

Maak een tijdreis in Oud Orhei

Klaar om in de geschiedenis van Moldavië te duiken? Orheiul Vechi, oftewel ‘oud Orhei’, is een vallei die ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Chisinau ligt. Deze plek vormt een cultureel, historisch en archeologisch complex. De vallei is gevormd door de Raut rivier en vormt een prachtig landschap van gigantische kalkstenen kliffen.

In de vallei ontdek je indrukwekkende historische gebouwen uit diverse tijdperken, die zo ver teruggaan als de 10e eeuw voor Christus. Zo is er een grotklooster en een 18e eeuws kruis (als je je hand erop legt, worden je wensen vervuld). Bezoek ook zeker het museum, waar je meer te weten kunt komen over deze bijzondere plek. Orheiul Vechi is bij Unesco genomineerd als Werelderfgoed.

Bewonder een uitgegraven klooster

Moldavië kent vele indrukwekkende kloosters. Het Tipova-klooster is een van de beroemdste, en als je er komt zal je begrijpen waarom. Dit klooster is namelijk volledig uit de rotsen gegraven. Het bestaat uit drie delen. Het eerste complex, de Kerk van de Viering van het Heilige Kruis, komt uit de 11e eeuw. De tweede ruimte, de Kerk van Sint Nicolaas, is in de 14e en 15e eeuw uit de rotsen gehakt.

Het laatste complex is uitgegraven in de 16e tot 18e eeuw. Deze ruimtes boden een toevluchtsoord voor christenen die op de vlucht waren voor de Turken tijdens de invallen in de 13e eeuw. Rondom het klooster kun je genieten van een prachtig uitzicht over het omliggende landschap vol bossen en watervallen. Het Tipova-klooster ligt ongeveer 2 uur rijden ten noorden van Chisinau.

Breng een ode aan wijn tijdens het jaarlijkse Wijnfestival

De favoriete drank van Moldavië wordt ieder jaar uitbundig gevierd tijdens het jaarlijkse Wijnfestival in het eerste weekend van oktober. Dit valt samen met het einde van het oogstfeest van de druiven. In het Park van Stefan de Grote in de hoofdstad staat het tijdens dit festival vol met kraampjes. Hier kun je je tegoed kunt doen aan heerlijke wijnen, lokale delicatessen, handgemaakte kunstwerken en traditionele volksmuziek. De lokale bevolking, gekleed in traditionele kledij, leert je graag een aantal van de nationale dansen. Website: www.wineofmoldova.com

Maak een treinreis van Chinisau naar Boekarest

Wil je zo veel mogelijk zien van het prachtige landschap dat Moldavië te bieden heeft? Dit kun je het beste doen met de trein. Pak de trein van Chisinau naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Wees gewaarschuwd, het is een lange zit. Deze treinreis duurt maar liefst 15 uur. Maar het schitterende landschap dat tijdens de rit aan je voorbij trekt, is het meer dan waard.

Kom tot rust in het dorpje Saharna

Saharna is een klein dorpje, zo’n 10 kilometer ten noorden van Chisinau. Het pittoreske dorpje is vooral bekend vanwege het Heilige Drie-eenheid Klooster dat zich hier bevindt. Naast het klooster biedt Saharna een adembenemend uitzicht over de prachtige natuur waarin het dorpje ligt.

Je komt helemaal tot rust in de serene stilte en natuurlijke schoonheid van deze plek. De gelijknamige rivier die door het gebied stroomt kent maar liefst 22 watervallen. Deze zijn zeker de moeite waard om te bekijken tijdens een wandeling rondom Saharna. De grootste waterval is 10 meter hoog en daarmee een van de beste bezienswaardigheden in Moldavië. Website: www.manastirea-saharna.md

Wandel door natuurreservaat Padurea Domnaesca

Natuurliefhebber? Bezoek dan zeker het grootste natuurreservaat van Moldavië: Padurea Domnaesca. Het park zelf is opgericht in 1993, maar hier vind je een eikenboom die veel ouder is: liefst 450 jaar. Tijdens je wandeling door dit natuurpark kun je vele zeldzame vogelsoorten spotten, evenals het gebied dat bekend staat als ‘de honderd heuvels’: een landschap vol rollende heuveltjes. Niemand weet precies hoe deze mysterieuze heuvels zijn gevormd. Adres: Rezervația Naturală “Pădurea Domnească”, R57 , Moldavië.

Hef het glas in de Kvint distilleerderij

Hoewel Moldavië vooral bekend staat om de vele heerlijke wijnen die er worden gemaakt, doen ze het ook niet slecht als het op andere alcoholische versnaperingen aankomt. In de Kvint distilleerderij, die in 1897 is opgericht, wordt onder andere wijn, gin en wodka geproduceerd. Kvint is echter het meest bekend vanwege de brandewijn die hier wordt gemaakt. Ongeveer 10 miljoen liter per jaar. Benieuwd naar de smaak? Er worden dagelijks tours en proeverijen georganiseerd. Adres: Lenin St 38, Tiraspol 3300, Moldavië. Website: www.kvint.md

Over Lara

Lara Metman is freelance tekstschrijver. Als ze geen blogs aan het schrijven is, reist ze graag naar nieuwe plekken. Doelloos struinen door de geheime straten van grote steden zoals Rome, Barcelona en geboortestad Amsterdam doet ze het liefst. Meer weten over mij? Kijk op mijn website www.larametman.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 19 december 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Moldavië,  kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Byelikova; Pixabay; Wikipedia; Flickr.com/hectorlo; Travel Moldova; Kvint Distillery.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam