Wat te zien en te doen in Chisinau, Moldavië: 10 tips!

Door Annemarie Smit

Chisinau is de hoofdstad van de Oost-Europese republiek Moldavië. Het land, dat in 1991 onafhankelijk werd, ligt ingesloten tussen Roemenië en de Oekraïne. De hoofdstad ligt aan de rivier Bîc en is door de vele parken een hele groene stad.

Chisinau beschikt over interessante bezienswaardigheden en musea, en mooie parken. En dankzij de centrale ligging kun je vanuit de stad veel leuke dagtripjes maken en zo wat meer van Moldavië zien. Tien tips voor wat er te doen en te zien is in Chisinau en omgeving!

Kathedraalpark

Het bekendste park van Chisinau is Parcul Catedralei – het Kathedraalpark – waar de Geboortekathedraal en een triomfboog staan. De kathedraal van de orthodoxe Moldavische kerk werd in 1830 gebouwd en raakte zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode erna. De kathedraal werd gerestaureerd en kreeg in 1997 een nieuwe klokkentoren. Adres: The Great National Assembly Square, Chisinau, Moldavië.

Memorial Eternitate

Het Memorial Eternitate is gebouwd ter nagedachtenis aan de Sovjetsoldaten die zijn gestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het monument bestaat uit vijf grote, stenen geweren die in de vorm van een piramide rechtop staan, met daaronder een eeuwige vlam. Je kunt er verschillende keren per dag de wisseling van de wacht zien. Adres: Strada Pantelimon Halippa 5, Chișinău 2009, Moldavië.

Naar de markt van Chisinau

Bezoek voor een inkijkje in het dagelijks leven in de stad en voor een kennismaking met de locals een van de markten. In het centrum van Chisinau kun je naar de grote Piata Centrala – de ‘centrale markt’. Hier is vrijwel alles te koop, van groente, fruit, kaas en vlees tot kleding en huishoudelijke artikelen. Voor mooie kleurrijke foto’s is de bloemenmarkt een aanrader, aan de rand van het Kathedraalpark. Tip: afdingen mag!

Park van Stefan de Grote

Een mooie plek voor een ontspannen wandeling is Stefan cel Mare Central Park, het oudste park van de stad, vernoemd naar Stefan de Grote. Het wordt ook wel het ‘park van de geliefden’ genoemd, omdat het populair is bij stelletjes. Er zijn mooi aangelegde tuinen, een standbeeld van Stefan de Grote, een laan met beelden van schrijvers, fonteinen en een speeltuin. In de zomer zijn er ook terrasjes, kraampjes en muziek. En voor wie het belangrijk vindt: er is wifi!

Wijngaarden buiten de stad

Moldavië is een echt wijnland, maar de wijnen die er geproduceerd worden zijn vooral bekend in Rusland. In de Cricova Winery, op zo’n halfuurtje rijden ten noorden van Chisinau, kun je tijdens een tour een van de grootste wijnkelders ter wereld bekijken. De wijnkelders en -tunnels hebben bij elkaar een lengte van maar liefst 120 kilometer! Je kunt er natuurlijk ook wijn proeven. Adres: Strada Petru Ungureanu 1, Cricova 2084, Moldavië. Website: www.cricova.md

Musea in Chisinau

De tentoonstellingen van het Nationaal Museum van Etnografie en Natuurgeschiedenis zijn gewijd aan de cultuur, flora en fauna van Moldavië. Je ziet er traditionele klederdracht, dinosaurusbotten, fossielen en – je moet er van houden – veel opgezette dieren. Op de plek waar de Russische dichter Alexander Poesjkin ooit drie jaar in ballingschap doorbracht, kun je nu naar het Pushkin Museum. Je kunt in dit kleine museum onder meer het huis bezichtigen waar hij woonde. Adres: Strada Anton Pann 19, Chișinău, Moldavië.

Afkoelen in een meer

Als het warm is in Chisinau, is een groot deel van de lokale bevolking te vinden bij het Valea Morilor-meer, net buiten het centrum. Dit is een prima plek om af te koelen en te zonnebaden op een (kunstmatig aangelegd) strand. In het omliggende park kun je wandelen of fietsen, er zijn fonteinen, mooie trappen (de Cascadelor) en speeltuintjes.

Orheiul Vechi

Op ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad ligt een van de bekendste bezienswaardigheden van Moldavië: Orheiul Vechi. Dit is een archeologisch complex aan de oevers van de Raut-rivier, waar je grotten en ruïnes uit verschillende perioden uit de geschiedenis kunt bekijken. Het indrukwekkendst om te zien is het 13e-eeuwse klooster, dat is uitgehouwen in de kalkstenen rotsen. Zorg wel voor geschikte kleding; in een korte broek en/of hemdje mag je er niet in.

Nachtleven van Chisinau

Je verwacht het misschien niet, maar Chisinau beschikt over een bruisend nachtleven. Er zijn veel trendy cafés, bars en clubs. Drink bijvoorbeeld een cocktail op het terras van het populaire Mojito en proef wijn bij wijnbar Embargo. Een paar van de bekendste clubs met goede muziek zijn Barbar, BandabaR en Kira’s Club.

Terug naar de Sovjettijd in Transnistrië

Transnistrië is een stuk land binnen Moldavië dat zich onafhankelijk heeft verklaard, maar door geen enkel ander land wordt erkend. De inwoners van het staatje voelen zich meer verbonden met Rusland dan met Moldavië. De meeste mensen spreken er Russisch en ze hebben er hun eigen valuta. Met een uitstapje naar Transnistrië ga je terug naar de tijd van het communisme van de oude Sovjet-Unie. Bezienswaardigheden zijn het Fort van Bender, en de overblijfselen uit de Sovjettijd in de hoofdstad Tiraspol, zoals oude tanks en een standbeeld van Lenin.

Over Annemarie

Annemarie wil met haar gezin zoveel mogelijk van de wereld zien. Ze blogt over haar reizen op haar eigen reisblog Ishetnogver.nl. De naam van haar blog is de vraag die haar kinderen onderweg vaak stellen… Roadtrips en mooie natuur zijn favoriet, maar een stedentrip is ook altijd leuk. Je kunt Annemarie volgen via Facebook en Instagram.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 februari 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te zien en te doen in Chisinau, Moldavië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Leonid_Andronov; Pixabay; Republic of Moldova.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam