Bezienswaardigheden en musea in Graz, Oostenrijk

Mausoleum van Graz

Naast de Dom vind je het monumentale mausoleum dat keizer Ferdinand II (1578-1637) voor zichzelf en zijn familie liet bouwen. Het is een van de mooiste gebouwen van Graz en is een belangrijk voorbeeld van Oostenrijks maniërisme, een bouwstijl waarbij de renaissance in de barok overgaat. De graftombe is gebouwd door Italiaanse architecten die daarmee een Florentijns tintje gaven aan de stad. Het was de eerste keer buiten Italië dat boven een grafkapel een ovale koepel werd gebouwd. Die turquoise koepel van het mausoleum steekt prachtig af tegen de blauwe lucht. Ferdinand gaf in 1614 opdracht tot de bouw, maar werd in 1619 tot keizer gekroond en verruilde Graz voor Wenen. De bouw van het mausoleum kwam daardoor stil te liggen, waardoor Ferdinand bij zijn dood in 1637 in een half afgewerkt tochtig graf te ruste werd gelegd. Zijn kleinzoon Leopold I gaf jaren later de opdracht de bouw te voltooien en het interieur te verfraaien. In de crypte van de graftombe liggen naast keizer Ferdinand ook zijn vrouw en zijn zoon. Het mausoleum van Graz is van mei tot en met december elke dag te bezoeken, en van januari tot en met april alleen op dinsdag en vrijdag. Kijk voor de openingstijden op de website. Adres: Burggasse 3, 8010 Graz. Website: www.domgraz.at

Schlossberg

De Schlossberg is een groene heuvel in het centrum van Graz waarop meer dan duizend jaar geleden door de Slaven een klein kasteel werd gebouwd. Zij noemden het Gradec, dat later in Graz veranderde. In de 16e eeuw werd het versterkt met een robuust fort, dat zelfs Napoleon niet kon verslaan. Ook verrees er in die tijd een klokkentoren op de heuvel (de Glockenturm), met binnenin de Liesl, de zwaarste klok van Graz. De Schlossberg is tegenwoordig een openbaar park met onder meer een restaurant, een skybar en een biertuin (www.schlossberggraz.at). Je kunt de top bereiken met een glazen lift in de heuvel, een steile kabelbaan (Schlossbergbahn) of via verscheidene paden en trappen met in totaal 660 treden. Bovenop heb je een adembenemend uitzicht op de historische oude stad. Adres: Am Schlossberg, 8010 Graz.

Andere bezienswaardigheden en musea in Graz

Voor het laatst bijgewerkt op 27 april 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Graz, Oostenrijk, kun je het laten weten via het contactformulier. Foto Flickr.com/barnyz.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam