Vakantie in Graz, Oostenrijk

Tips voor een vakantie in Graz

Een vakantie beleef je in de tweede stad van Oostenrijk en de culturele en culinaire hoofdstad van het land. De sympathieke hoofdstad van de oostelijke deelstaat Stiermarken is met zijn grote studentenpopulatie en zes universiteiten jong van geest, maar oud van lijf en leden. Gelegen op een kruispunt in Centraal-Europa is Graz altijd een strategisch belangrijke plaats geweest. In de pre-Romeinse tijd woonden er al mensen, gevolgd door de Slaven in de zesde eeuw. Zij noemden de stad gradec, dat zoiets als ‘vesting’ betekent.

Vanaf 1379 werd Graz de residentie van een tak van de regerende Habsburgse dynastie, waardoor de stad meer dan twee eeuwen een prestigieuze positie bekleedde in de regio. Later werd Graz vanuit het oosten bedreigd door het Ottomaanse Rijk en vanuit het westen door Napoleon. Al deze volkeren hebben hun hand gehad in de vormgeving van de stad en fascinerende bezienswaardigheden achtergelaten, zoals het mausoleum van keizer Ferdinand II en het zeventiende eeuwse Landeszeughaus. De prachtige oude stad is door Unesco uitgeroepen tot Werelderfgoed en met haar gotiek, renaissance, barok en moderne gebouwen krijg je er tijdens je vakantie een minicursus in bouwstijlen.

In de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Europa met zijn binnenplaatsen, statige paleizen en herenhuizen met rode daken is veel te ontdekken, met een apotheek uit 1535 die nog steeds recepten voorschrijft en een bakkerij uit 1569 die nog steeds broden bakt. Maar Graz is ook een groeiende bestemming voor foodies, met een ruime keuze aan restaurants, uitstekende wijnen van de nabijgelegen wijngaarden en boerenmarkten met verse producten. Het is een levendige plek om te dineren en uit te gaan, vooral dankzij haar jeugdige inwoners. Graz staat niet bovenaan de bucket list voor een vakantie in Oostenrijk, dus in plaats van toeristen bevolken studenten de terrasjes en trendy bars in de bruisende Altstadt.

Kunst en cultuur floreert, vooral dankzij het jaarlijkse Styriarte Festival in de zomer waar de beste klassieke muziek de boventoon voert. Graz ontbeert misschien de Alpine achtergrond die andere provinciehoofdsteden de nodige glamour verleent, maar gastvrijheid, sierlijkheid en jeugdige elan zorgen voor een ruimschootse compensatie. De stad aan de Mur rivier is een geweldige plek om vakantie te vieren, je te vergapen aan duizend verschillende architectonische stijlen en uitstapjes te maken naar het omliggende platteland.

Bezienswaardigheden in Graz

Graz is een stad van bijzondere architectuur, een rijk cultureel erfgoed en design. De meeste bezienswaardigheden bevinden zich in het oude centrum, waardoor je alles gemakkelijk te voet kunt verkennen. Met een kabelbaan of een lift kun je naar de Schlossberg, de groene heuvel in het centrum van de stad. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Graz

Reizen naar Graz

Voor een vakantie kun je makkelijk naar Graz reizen. De stad heeft een eigen internationale luchthaven met vluchten van en naar verschillende Europese steden. KLM vliegt vanaf mei 2017 elke dag rechtstreeks van Amsterdam Schiphol naar Graz. De vliegtijd is ongeveer 1 uur en drie kwartier. Austrian Airlines vliegt meerdere keren per dag van de Duitse stad Düsseldorf naar Graz. Het vliegveld Flughafen Graz Thalerhof (GRZ) ligt 10 kilometer ten zuiden van Graz.

Met de trein ben je vanuit Amsterdam bijna 15 uur onderweg en moet je overstappen in Frankfurt. Met de auto is de afstand 1150 kilometer en duurt de rit zonder oponthoud 10½ uur. Graz ligt ten zuidoosten van de Alpen, waardoor je onderweg wel twee tunnels tegenkomt: de Bosrucktunnel en de Gleinalmtunnel. Voor deze tunnels moet je tol betalen en voor autorijden op de snelwegen in Oostenrijk is een vignet vereist.


Voor meer informatie over een vakantie in Graz kun je kijken op de website van het lokale VVV-kantoor: www.graztourismus.at

Voor het laatst bijgewerkt op 1 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Graz, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam