Reizen met de auto door Oostenrijk

Oostenrijk is een prima land om met de auto doorheen te reizen. Het land kent een uitstekend en goed onderhouden wegennetwerk, het is niet al te druk op de weg en het bergachtige landschap is vaak adembenemend, al zal je als Nederlander wel even moeten wennen aan de vele hoogteverschillen en haarspeldbochten.

Een auto kan ook praktisch zijn om afgelegen dorpen en skigebieden in Oostenrijk te bereiken, waar niet altijd openbaar vervoer naartoe gaat. Er zijn echter wel de nodige regels waar je je aan moet houden. Hier vind je informatie en tips over het reizen met de auto door Oostenrijk.

Autobahnvignet

Met de auto rijden door Oostenrijk is helaas niet gratis. Automobilisten uit Nederland en België hebben een geldig Autobahnvignet nodig, dat je duidelijk zichtbaar achter de voorruit dient te plakken. Zonder deze sticker mag je geen gebruik maken van de snelwegen (A-wegen, of Autobahnen) en verschillende autowegen (de S1-ringweg rond Wenen en de andere S-wegen, of Schnellstraßen).

Er zijn drie soorten vignetten verkrijgbaar, voor een periode van 10 dagen, een periode voor 2 maanden of voor een periode van een jaar. Het jaarvignet geldt voor een periode van 1 december tot 31 januari (dus een periode van 14 maanden). Ga je twee weken op skivakantie, dan moet je dus een Autobahnvignet aanschaffen voor 2 maanden. Een vignet moet je ook kopen als je met de motor reist. Voor een caravan of een aanhanger heb je geen extra papiertje nodig.

Sinds 15 december 2019 is er geen Autobahnvignet meer nodig voor kleine stukjes snelweg in Oostenrijk, met name rond de grote steden. Dit betekent echter niet dat je zonder vignet door Oostenrijk kunt reizen. De volgende trajecten zijn vignet-vrij:

 • A1 Westautobahn: Walserberg -Salzburg Nord
 • A7 Mühlkreis Autobahn: Hafenstraße – Urfahr
 • A12 Inntalautobahn: Kufstein – Kufstein-Süd
 • A14 Rheintal / Walgau Autobahn: Hörbranz – Hohenems
 • A26 Linzer Autobahn

Autobahnvignet Oostenrijk

Waar koop je een Autobahnvignet

Er zijn in Oostenrijk en daarbuiten meer dan 6000 verkooppunten. Onderweg kun je het Autobahnvignet kopen bij de grensovergang met Oostenrijk, bij sigarenwinkels (‘Tabak’) en tankstations in Oostenrijk en bij de Oostenrijkse automobielclubs ÖAMTC en ARBÖ. Er zijn ook enkele benzinestations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk waar je een vignet kunt kopen. Voor vertrek kun je het Autobahnvignet verder aanschaffen bij de ANWB.

Ga je met je auto op vakantie naar Oostenrijk?
Bestel hier bij de ANWB een Autobahnvignet voor Oostenrijk

Het officiële tarief vanaf 1 december 2020 voor een 10-dagen vignet is € 9,40 en voor een 2-maanden vignet is € 27,40. Voor motorrijders ligt het tarief een stuk lager. De officiële tarieven kun je raadplegen op de website van de ASFinAG, de Oostenrijkse beheerder van Autobahnen en Schnellstrassen: www.asfinag.at Het vignet voor 10 dagen of 2 weken is geldig vanaf het moment dat de sticker geponst is.

Boetes

Je riskeert hoge boetes als je verzuimt een Autobahnvignet achter de voorruit te plakken. Als je wordt aangehouden, moet je in de eerste plaats een vervangend vignet aanschaffen voor € 120. Daarnaast krijg je een boete, die minstens € 300 bedraagt en kan oplopen tot € 3000. Probeer de sticker ook niet van je voorruit te pulken en aan iemand anders te geven. Als de politie ontdekt dat je hebt geknoeid met het vignet, riskeer je een even hoge boete. Niet alleen de politie controleert automobilisten, maar ook de douane. Je mag maximaal twee vignetten achter de voorruit hebben zitten. Zijn ze verlopen, dan moet je ze eraf halen.

Tolwegen in Oostenrijk

Brenner Autobahn
Brenner Autobahn

Naast het Autobahnvignet ben je als automobilist ook geld kwijt voor tolwegen. Net als bij de vignetten worden de opbrengsten gebruikt voor het onderhoud en de aanleg van de wegen in Oostenrijk. De delen van het wegennet waar je tol moet betalen, heten Sondermautstrecken. Het gaat vooral om trajecten met tunnels. Aan het begin van de tolwegen staan tolpoortjes, waar je kunt betalen met contant geld, je bankpas of je creditcard. Op de volgende wegen moet je tol betalen:

 • Arlberg-Straßentunnel
 • Brenner-Autobahn
 • Dachsteinstraße
 • Felbertauernstraße
 • Gerlos Alpenstraße
 • Großglockner-Hochalpen-Straße
 • Maltatal-Hochalmstraße
 • Nockalmstraße
 • Pyhrn-Autobahn (Gleinalmtunnel)
 • Pyhrn-Autobahn (Bosrucktunnel)
 • Silvretta Hochalpenstraße
 • Tauern-Autobahn
 • Timmelsjoch-Hochalpenstraße
 • Villacher Alpenstraße – Dobratsch
 • Karawankentunnel

Verkeersregels in Oostenrijk

De verkeersregels in Oostenrijk komen in grote mate overeen met die in Nederland. De minimumleeftijd voor automobilisten is 18 jaar, automobilisten rijden rechts en het dragen van gordels is zowel op de voorstoelen als op de achterbank verplicht. Telefoneren achter het stuur is verboden, alleen handsfree bellen is toegestaan.

De maximumsnelheid is 130 kilometer per uur op de snelwegen, 100 kilometer per uur op de autowegen en 50 kilometer per uur binnen de bebouwde kom. Bij files op de snelwegen zijn automobilisten verplicht een middendoorgang te maken om ambulances, politie, brandweer en takelwagens door te kunnen laten. Zij maken in Oostenrijk geen gebruik van de vluchtstrook. Als je je niet aan deze regel houdt riskeer je een forse boete, die kan oplopen tot € 2000.

Tijdens het reizen door Oostenrijk zijn automobilisten verder verplicht een aantal spullen in de auto te hebben. Het gaat om de volgende veiligheidsuitrusting:

Zorg dat je alles bij je hebt voor autorijden in Oostenrijk
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Oostenrijk op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com

Winterbanden in Oostenrijk

Winterbanden zijn in Oostenrijk verplicht van 1 november tot en met 15 april bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw en ijs. Als je betrokken raakt bij een ongeval en je hebt geen winterbanden geïnstalleerd, riskeer je een forse boete. Die kan wel oplopen tot € 5000. Zonder winterbanden ben je bij voorbaat schuldig, ook al heb je het ongeval niet veroorzaakt. In de wintermaanden kun je dus beter niet zonder winterbanden door Oostenrijk reizen, zelfs niet als het wegdek ‘schoon’ is.

De winterbanden dienen op alle wielen gemonteerd te zijn, en dat geldt zowel voor personenauto’s, kleine bedrijfswagens en campers. De banden dienen een profiel te hebben van minstens 4 millimeter. Voor diagonaalbanden geldt een profiel van minstens 5 millimeter.

Sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk toegestaan als je geen winterbanden hebt laten installeren voor je auto. Die mag je echter alleen gebruiken als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Sneeuwkettingen mag je nooit gebruiken als het wegdek hierdoor beschadigd raakt.

Voor het laatst bijgewerkt op 7 april 2020. Als je tips, aanvullingen of opmerkingen hebt over reizen met de auto door Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/wastesoul/Kassandra2.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam

1 reactie