Overnachten en hotels in Wenen, Oostenrijk

Wenen heeft een groot aanbod van hotels, hostels, pensions, bed & breakfasts en appartementen, in alle categorieën en in alle prijsklassen. De prijzen van hotelkamers liggen in het hoogseizoen 10 tot 30 procent hoger dan in de rest van het jaar. Het hoogseizoen loopt ongeveer van april tot oktober. Ook in de twee weken rond Kerstmis en Oud & Nieuw zijn de prijzen hoger.

In juli en augustus verlagen sommige Weense hotels de prijs van een kamer omdat de opera- en theatergezelschappen dan vakantie hebben. Check de websites van de hotels voor aanbiedingen. Vooral 4-sterrenhotels willen in het laagseizoen soms stunten met de prijzen.

Slapen in de hoofdstad van Oostenrijk is aan de prijzige kant. Voor een kamer in een ‘goedkoop hotel’ in Wenen ben je tot € 100 kwijt. Hoe goedkoper het hotel, hoe minder faciliteiten er zijn en hoe kleiner de hotelkamers. Voor een kamer met eigen badkamer ben je minstens € 70 kwijt. De prijs van een hotelkamer in een middenklasse hotels ligt tussen de € 100 to € 250.

Je kunt ook overnachten in een pension, dat helemaal niet van een lagere kwaliteit hoeft te zijn dan een goedkoop hotel. Het verschil betreft vooral de omvang. Een pension kan zich op één of twee etages van een gebouw bevinden, terwijl een hotel een héél pand betreft. Boven de € 250 per nacht kun je in een luxe hotel slapen. Dat kan wel een fantastische belevenis zijn, want Wenen heeft enkele van de fraaiste historische hotels van Europa. Het fenomeen ‘Grand Hotel’ is in de Oostenrijkse hoofdstad ontstaan.

Vraag bij het inchecken of je eerst de hotelkamer mag zien. In veel oude gebouwen in Wenen is een tekort aan daglicht, en hoteleigenaren willen hun gasten nog weleens wegstoppen in donkere kamers met weinig, te kleine of geen ramen. Het ontbijt zit meestal inbegrepen in de prijs bij hotels en pensions, maar de kwaliteit ervan kan enorm variëren. Een continental breakfast betekent koffie en een paar broodjes. Bij een full continental breakfast heb je meer keuze uit kazen en vleeswaren.

De duurste hotels vind je in de Innere Stadt (het centrum). Buiten de Ringstrasse boulevard ben je goedkoper uit, maar dat betekent niet dat je slechter af bent. In wijken als Margareten, Mariahilf, Josefstadt en Neubau zijn genoeg leuke hotels te vinden en bovendien zit je in de restaurants en bars meer tussen de locals dan in het toeristische en druk bezochte centrum. Wenen heeft een uitgebreid en efficiënt openbaar vervoer netwerk, dus je kunt ook best in een wat goedkoper hotel verblijven dat wat verder uit het centrum ligt.

Goedkoop overnachten in Wenen

Om goedkoop te overnachten kun je terecht in een van de tientallen hostels in Wenen. Je hebt al een bed in een slaapzaal vanaf circa €10 per nacht. Wombat’s City Hostels heeft drie vestigingen in Wenen, maar kies het hostel aan de Naschmarkt. De twee andere hostels van Wombat’s bevinden zich in de buurt van het treinstation, en dat is een mindere buurt. De hostels zijn een geweldige plek om andere reizigers te ontmoeten, maar wees wel op tijd met boeken. Populaire hostels zijn al maanden van tevoren volgeboekt.

De goedkoopste accommodatie vind je in de student hostels. Van juli tot september verlaten studenten hun flat voor hun eigen vakantie en kun je in deze studentenkamers overnachten. Dit is vooral een ideale plek als je in de zomer wat langer in Wenen wilt verblijven. De Österreichische JungArbeiterBewegung (ÖJAB) beheert twaalf student hostels die je in de zomermaanden voor een minimale periode van twee weken kunt huren. Website: www.oejab.at

Rond Wenen (in het zuiden, westen en oosten) bevinden zich drie campings, waar ook ruimte is voor grote caravans. Informatie over deze kampeerterreinen vind je op www.wiencamping.at

Beroemde hotels in Wenen

Sacher Hotel

Een van de beroemdste en legendarische hotels van Wenen is het Sacher Hotel. Het is de plek waar de Sacher Torte werd bedacht. Elk jaar worden er in het hotel zo’n 320.000 van deze taarten gemaakt. Het hotel ging open in 1876 en was de overnachtingsplek voor beroemdheden als de Amerikaanse president J.F. Kennedy, koningin Elizabeth, de Amerikaanse schrijver Graham Greene en de Indiase leidster Indira Gandhi. Veel van de tradities en charmante service zijn onveranderd. Naar verluidt zou je je s’ ochtends nog steeds kunnen laten wekken door een hotelmedewerker als wake up service. Adres: Philharmoniker Str. 4, 1010 Wenen, Oostenrijk. Website: www.sacher.com

Grand Hotel Wien

Grand Hotel Wien is het oudste luxe hotel van Wenen, dat de deuren opende in 1870. Het was ook de eerste accommodatie op het Europese continent dat de naam ‘Grand Hotel’ voerde, dat later door vele andere hotels in de wereld is overgenomen. Het 5-sterrenhotel aan de prestigieuze Ringstrasse heeft een opmerkelijke geschiedenis met hoogtepunten en dieptepunten, maar heeft altijd op een warme belangstelling van staatshoofden en beroemdheden mogen rekenen. In 1894 vierde Johan Strauss er zijn 50-jarig jubileum met tweehonderd gasten. Later boekten onder anderen de drie Italiaanse tenoren Carreras, Pavarotti en Domingo, zangeres Josephine Baker en het Japanse koninklijk paar een nacht in Grand Hotel Wien. Na de Tweede Wereldoorlog werd het hotel bezet door Sovjet-troepen en van 1958 tot en met 1979 deed het gebouw dienst als kantoor voor het Internationaal Atoomagentschap. Na een brand en een grootschalige jarenlange renovatie werd Grand Hotel Wien in 1994 weer in oude glorie heropend. Je kunt er nu overnachten in 175 kamers en dertig suites. Het is sinds 2002 onderdeel van de hotelketen JJW Hotels & Resorts. Adres: Kärntner Ring 9, 1010 Wien, Oostenrijk. Website: www.grandhotelwien.com

Meer hoogtepunten ontdekken tijdens je vakantie in Wenen?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Wenen

Voor het laatst bijgewerkt op 7 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over hotels en overnachten in Wenen, Oostenrijk, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/foottoo.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam