Mariakerk van Krakau, Polen

De beste bezienswaardigheden in Krakau

Mariakerk KrakauDe Mariakerk (Bazylika Mariacka) met zijn twee torens is de belangrijkste kerk van Krakau en een van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Al acht eeuwen lang domineert deze katholieke kerk Rynek Główny, het centrale marktplein van Krakau. Het eerste gebedshuis op deze plek ontstond al in 1222, toen het marktplein nog niet eens was aangelegd. De huidige Mariakerk werd voltooid in 1397. Het is gebouwd in een gotische stijl en heeft een prachtige inrichting. Bijzonder is het eikenhouten hoogaltaar met tweehonderd beelden, gemaakt door de Duitse beeldhouwer Veit Stoss (1447-1533). Met zijn hoogte van 13 meter is dit het grootste altaar van Europa.

De twee torens van de Mariakerk zijn in de vijftiende eeuw toegevoegd. Van de buitenkant zal je zien dat de ene toren langer is dan de andere. De lange is 81 meter, de andere is 69 meter hoog. Het verhaal gaat dat de torens zijn gebouwd door twee broers. Toen de een zag dat de ander hoger de lucht in ging met zijn bouwwerk, stak hij hem dood met een mes. Dit veronderstelde moordwapen is te zien in de Lakenhal in Krakau. Vanaf de hoogste toren klinkt al sinds de veertiende eeuw elk uur trompetgeschal, dat bekendstaat als Hejnał Mariacki. De melodie houdt abrupt op, ter herinnering aan een aanval van de Tartaren in 1241. De trompettist werd door een pijl in zijn nek geraakt, net toen hij een waarschuwingssignaal blies om de inwoners van Krakau op de hoogte te brengen van het naderende gevaar. Nu wordt de melodie gespeeld door zeven brandweermannen, die elk 24 uur achter elkaar ‘dienst’ hebben. Elk uur moeten ze daarvoor een trap van 239 treden beklimmen.

De toegang tot de Mariakerk is gratis via de hoofdingang, als je tenminste van plan bent te bidden. Toeristen worden geacht de zij-ingang te nemen en een kaartje te kopen, waarmee je ook het koor en het hoogaltaar kunt zien. Op zon- en feestdagen is de kerk alleen ‘s middags geopend. Van april tot en met oktober kun je na het kopen van een extra kaartje de hoogste toren bezoeken. Adres: Plac Mariacki 5, 31-042 Kraków. Website: www.mariacki.com

Mariabasiliek Krakau

Voor het laatst bijgewerkt op 8 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Mariakerk in Krakau, Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Pixabay; Nico Trinkhaus/sumfinity.com.
ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam