Bezienswaardigheden in Krakau top-10

Bij een stedentrip naar Polen kom je al snel in Krakau terecht, misschien wel de mooiste stad van het land. Het is de culturele hoofdstad van Polen met een rijke geschiedenis waar je gemakkelijk enkele dagen kunt doorbrengen. De historische binnenstad is ondanks de verschrikkingen tijdens de Tweede Wereldoorlog goed bewaard gebleven, waardoor het lastig kiezen is tussen alle bezienswaardigheden.

Je kunt er prachtige kerken bezoeken, maar ook het paleis van de vroegere Poolse koningen. Krakau heeft bijzondere architectuur, levendige pleinen, intrigerende musea en een energiek nachtleven. Als je er meerdere dagen doorbrengt, kan het handig zijn om de Krakow Card aan te schaffen. Hiermee krijg je toegang tot 40 musea en attracties en kun je reizen met het openbaar vervoer.

Benieuwd wat je allemaal kunt doen en zien in deze Poolse stad? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een stedentrip naar Krakau.

Rynek Główny

Midden in het centrum van Krakau ligt Rynek Główny, het grootste middeleeuwse marktplein van Europa. Het is de ziel van de Poolse stad en het begin- en eindpunt van elke ontdekkingstocht door Krakau. Het uitgestrekte plein is de belangrijkste publieke ruimte van de stad waar alles bij elkaar komt wat Krakau zo karakteristiek maakt.

Rynek Glowny marktplein Krakau

Rynek Główny werd aangelegd in 1257, toen Krakau stadsrechten kreeg. Alle straten in het centrum kwamen hier op uit. Rynek Główny is letterlijk de Poolse vertaling van ‘Grote Markt’. Het vierkante plein van 200 bij 200 meter is sinds de aanleg vrijwel onveranderd gebleven. Rond het plein vind je imposante gebouwen als de Mariakerk, de Raadhuistoren en de Lakenhal. ► Lees hier meer over het Rynek Główny marktplein

Mariakerk

De Mariakerk (Bazylika Mariacka) met zijn twee torens is de belangrijkste kerk van Krakau en een van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Al acht eeuwen lang domineert deze katholieke kerk Rynek Główny, het centrale marktplein van Krakau. Het eerste gebedshuis op deze plek ontstond al in 1222, toen het marktplein nog niet eens was aangelegd. De huidige Mariakerk werd voltooid in 1397 en in de 15e eeuw kwamen de twee torens erbij.

Krakau Mariabasiliek

Van de buitenkant zal je zien dat de ene toren langer is dan de andere. De toegang tot de Mariakerk is gratis via de hoofdingang, als je tenminste van plan bent te bidden. Toeristen worden geacht de zijingang te nemen en een kaartje te kopen, waarmee je ook het koor en het hoogaltaar kunt zien. ► Lees hier meer over de Mariakerk

Wawelkasteel

Geen plek is zo verweven met de geschiedenis van Krakau als de Wawelheuvel. Al in de oude steentijd woonden er mensen op de 228 meter hoge heuvel, geliefd door de strategische ligging langs de rivier Wisła. Vanaf de eerste eeuw voor Christus werd de Wawelheuvel het centrum van de politieke macht en vanaf de 14e eeuw verrees er een kasteel dat lange tijd de residentie was van de Poolse vorsten en vorstinnen.

Krakau Wawelheuvel

Dit groeiende uit tot van de grootste kastelen van Polen met trekjes van romaanse, renaissance en gotische architectuur. Nadat Polen de onafhankelijkheid verloor in 1796 namen de Oostenrijkers het kasteel over en veranderden het in een militaire vesting. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen nazi-officieren hun intrek in het Wawelkasteel.

Gevel Wawelkasteel in Krakau

In 1930 werd het kasteel een museum en is het meermalen grondig gerestaureerd. Je kunt de Italiaans aandoende binnenplaats met zijn arcaden bezoeken of één van de vijf tentoonstellingszalen waar een omvangrijke collectie kunstvoorwerpen en koninklijke objecten te zien is. Een hoogtepunt zijn de pronkzalen (State Rooms) waar de koningen hoogwaardigheidsbekleders ontvingen, met plafonds die versierd zijn met houtsnijwerk van menselijke hoofden.

Krakau Wawelkasteel

Ook bijzonder zijn de kroonjuwelen, waaronder het Szczerbiec, het originele kroningszwaard van Polen. Het Wawelkasteel is een van de populairste bezienswaardigheden van Krakau, dus hou in de zomer rekening met grote drukte. Vanwege het kwetsbare interieur geldt er een maximaal aantal bezoekers per dag, dus je kunt je kaartjes beter één of meerdere dagen van tevoren kopen. Een ticket geldt voor een specifieke tijd. Adres: Wawel 5, 31-001 Krakau, Polen. Website: wawel.krakow.pl

Wawelkathedraal

De Wawelkathedraal (Katedra Wawelska) op de Wawelheuvel is de belangrijkste kerk van Polen en een van de voornaamste heiligdommen in het land. In de kathedraal vonden van 1320 tot 1734 de kroningen plaats van de Poolse vorsten en na hun dood werden hun lichamen bijgezet in de crypte onder de kerk. Ook dichters, bisschoppen, heiligen en andere nationale helden liggen hier begraven.

Krakau Wawelkathedraal

De huidige gotische kathedraal is gebouwd tussen 1320 en 1364, op een plek waar al twee keer een gebedshuis stond. De eeuwen daarna hebben verscheidene bisschoppen de kerk uitgebreid en vernieuwd, waardoor je in de bouwstijl ook barokke, renaissance en classicistische elementen terugziet.

Krakau Wawelkerk

De kathedraal heeft drie torens, waarvan de Sigismundtoren de bekendste is. In deze toren vind je de klok Sigismund, die dateert uit 1520. Met een gewicht van 11 ton en een doorsnede van 2,60 meter is het de grootste klok van Polen en de één na grootste klok ter wereld. De Wawelkathedraal is gratis te bezoeken, maar voor de klokkentoren, het bijbehorende museum en de koninklijke crypte moet je entree betalen.

Toren Wawelkerk in Krakau

Door de belangrijke rol in de nationale geschiedenis is de kerk ook voor inwoners van Polen een belangrijke bezienswaardigheid, die ze minstens één keer in hun leven gezien moeten hebben. De Wawelkathedraal staat naast het kasteel op de Wawelheuvel, ten zuiden van het oude centrum van Krakau. Adres: Wawel 3, 31-001 Krakau, Polen. Website: www.katedra-wawelska.pl

Barbakan

Het Barbakan is het enige overgebleven onderdeel van de vestingwerken die Krakau in de middeleeuwen moesten verdedigen. Het bolwerk is gebouwd in 1498-1499 toen er aanvallen dreigden van Ottomaanse Turken en de Tartaren. Ook tijdens de Zweedse invasie in 1655 bewees het zijn dienst. Het is een ronde bakstenen constructie met 3 meter dikke muren, gebouwd in een gotische stijl met zeven torentjes.

Krakau Barbakan

Door de ronde vorm staat het Barbakan ook wel bekend als ‘de sauspan’. Het bastion is nu onderdeel van het Historisch Museum van Krakau en van april tot en met oktober te bezoeken. Het wordt ook gebruikt voor feesten, theatervoorstellingen, dansshows en het naspelen van middeleeuwse veldslagen. Adres: Basztowa, 30-547 Krakau, Polen. Website: www.muzeumkrakowa.pl

Wil je de bezienswaardigheden van Krakau met korting bezoeken?
Bestel hier de stadspas voor korting bij 40 musea en attracties

Lakenhal Sukiennice

In het midden van het grote marktplein van Krakau staat de Lakenhal, die in het Pools bekendstaat als Sukiennice. Deze imposante markthal bestaat al sinds de 13e eeuw en zou daarmee het ‘oudste winkelcentrum ter wereld’ zijn. Aanvankelijk betrof het niet meer dan twee rijen stenen koopmansstalletjes met een straatje in het midden. Een eeuw later werd de markthal helemaal overdekt. In de 16e eeuw kreeg het gebouw zijn renaissance uiterlijk met de sierlijke trappen en zuilengalerijen.

Krakau Lakenhal

Op de begane grond is er nog steeds sprake van een soort markthal met kraampjes die voornamelijk souvenirs verkopen. Je kunt er doorheen slenteren als je op zoek bent naar handgemaakte snuisterijen of religieuze iconen. Op de eerste verdieping van de Lakenhal kun je een bezoek brengen aan de Galerij van 19e-eeuwse Poolse Kunst – oftewel MNK Sukiennice (www.mnk.pl). Dit is de grootste collectie van schilderijen en sculpturen die in de 19e eeuw in Polen zijn gemaakt. Daaronder bevinden zich de reusachtige patriottistische werken van Jan Matejko, een van de beroemdste schilders van Polen.

Krakau Sukiennice

Ook zijn er drie cafés in de Lakenhal. Aan de oostzijde kun je koffie drinken in een prachtige art nouveau-inrichting in Café Noworolski. Dit is één van de bekendste cafés van Krakau die al sinds 1910 bestaat. In de begintijd was het een favoriet onder kunstenaars, professoren en intellectuelen. Bij het museum hoort Cafe Szał. Vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht op het centrale plein van de stad.

Kazimierz

Kazimierz is de voormalige Joodse wijk en een van de meest energieke buurten van Krakau, vol met gezellige cafés, bars, restaurants, antiquariaten, hipsters en alternatieve kunst. Tussen de 14e en 20e eeuw kwamen Joden uit heel Europa hier naartoe, omdat ze er onbelemmerd hun Joodse cultuur en leefwijze konden uitdragen.

De Duitse inval tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte op brute wijze een einde aan deze bloeiende joodse gemeenschap, maar veel oude gebouwen en synagogen werden gelukkig niet verwoest. Na de val van het communisme in de jaren ’90 werd Kazimierz herontdekt en groeide het uit tot een bohémien district met het beste nachtleven van Krakau en een enorme culturele diversiteit.

Oude synagoge in Krakau

Voor een stukje geschiedenis kun je de Oude Synagoge uit de 15e eeuw bezoeken, het oudste nog bestaande Joodse gebouw van Polen. Je kunt hier een tentoonstelling bezoeken over Joodse tradities en rituelen en oude tekeningen en foto’s bekijken van het Joodse leven in Kazimierz.

Auschwitz-Birkenau

Met een dagtrip kun je vanuit Krakau makkelijk een bezoek brengen aan de bescheiden regionale hoofdstad Oświęcim, ruim 60 kilometer verderop. Dit stadje was het toneel van een van de meest ontegenzeggelijk gruwelijke tragedies van de mensheid: de systematische moord op minstens 1,1 miljoen mensen. Van 1941 tot 1945 was Oświęcim de thuisbasis van Auschwitz, het grootste en beruchtste concentratiekamp van de nazi’s.

Krakau Auschwitz

Auschwitz als complex bestaat nog steeds: de barakken, de kantoren van de SS-officieren, de gevangenis, de administratieve gebouwen, de medische ruimte en zelfs de gaskamers zijn er nog. Het is een aangrijpend monument van de Holocaust, met een permanente tentoonstelling over het leven in de kampen. Ondanks het huiveringwekkende verleden is Auschwitz een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Polen. ► Lees hier meer over het bezoeken van Auschwitz

Boek hier een tour naar het beruchte vernietigingskamp

Powered by GetYourGuide

Schindler’s fabriek

Nog meer naziterreur komt voorbij als je een bezoek brengt aan Schindler’s fabriek (Fabryka Schindlera) in het zuiden van Krakau. In september 1939 begon de Duitse industrieel Oskar Schindler (1908-1974) hier een emaillefabriek, op het moment dat de nazi’s Polen waren binnengevallen. In de fabriek wist Schindler tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n 1100 Joodse werknemers aan het werk te zetten, waarmee hij ze redde van een tragische dood.

Schindler's Fabriek in Krakau

Doordat de fabriek ook wapens maakte voor het Duitse leger kon Schindler tot de bevrijding in 1945 doorgaan met zijn activiteiten. Sinds 2010 is het voormalige fabrieksgebouw een museum over de inspanningen van de heldhaftige zakenman en de levens die hij redde. Je ziet er onder meer zijn werkkamer en de krappe ruimtes waar de Joodse werknemers sliepen.

Kantoor Schindler's Fabriek Krakau

Een groot deel van de tentoonstelling laat zien hoe de inwoners van Krakau de nazi-bezetting van 1939 tot en met 1945 hebben doorstaan. Objecten, films, foto’s en reconstructies nemen je mee naar de moeilijkste jaren die Polen heeft doorgemaakt. Vooral door de film Schlinder’s List van Steven Spielberg uit 1993 is de fabriek uitgegroeid tot een van de best bezochte bezienswaardigheden van Krakau. Adres: Lipowa 4, 30-702 Krakau, Polen. Website: www.muzeumkrakowa.pl

Planty Park

Planty Park is de groene long van Krakau, dat 4 kilometer rondom de oude binnenstad cirkelt. Ooit stonden hier middeleeuwse vestingwerken rondom het centrum, maar die raakten in de 18e eeuw geleidelijk in verval. Tijdens de heerschappij van de Oostenrijkers begin 19e eeuw werd besloten de stadsmuren af te breken en er een stadspark van te maken. De naam ‘Planty’ is afgeleid van het woord planten – hoe kan het ook anders?

Planty Park in Krakau

Het langgerekte park is onderverdeeld in verschillende tuinen die allemaal naadloos in elkaar overlopen. De tuinen zijn prachtig versierd met bloembedden, fonteinen en ruim 20 standbeelden. Je kunt er wandelen over de kronkelende paden of uitrusten op een van de honderden bankjes. Met de hele cirkelvormige wandeling ben je ongeveer een uur bezig. Voor inwoners van Krakau is het Planty Park een favoriete plek om even te ontspannen. Locals komen hier om een boek te lezen, hun hond uit te laten, een blikje bier te drinken of amoureuze avonturen te beleven. In de zomer treden er straatmuzikanten op en zorgen de kastanjebomen voor de broodnodige schaduw.

Voor het laatst bijgewerkt op 3 april 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Krakau, Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam