Rynek Główny Marktplein, Krakau, Polen

De beste bezienswaardigheden in Krakau

Marktplein KrakauMidden in het centrum van Krakau ligt Rynek Główny, het grootste middeleeuwse marktplein van Europa. Het is de ziel van de Poolse stad en het begin- en eindpunt van elke ontdekkingstocht door Krakau. Het uitgestrekte plein is de belangrijkste publieke ruimte van de stad waar alles bij elkaar komt wat Krakau zo karakteristiek maakt, met de mooiste, belangrijkste en meest charmante gebouwen. Het plein is omgeven door elegante herenhuizen, allemaal met hun eigen unieke namen, geschiedenis en wetenswaardigheden. Rynek Główny is vanaf het eerste begin het centrum van het politieke en sociale leven, het decor van plechtige processies van vorsten, triomfen, parades, feesten en uitbundige bruiloften en de plek waar openbare executies plaatsvonden.

Rynek Główny werd aangelegd in 1257, toen Krakau stadsrechten kreeg. Alle straten in het centrum kwamen hier op uit. Rynek Główny is letterlijk de Poolse vertaling van ‘Grote Markt’. Het vierkante plein van 200 bij 200 meter is sinds de aanleg vrijwel onveranderd gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette het korte tijd ‘Adolf Hitler Platz’, maar dit duurde gelukkig niet al te lang. Rond het plein vind je imposante gebouwen als de Mariakerk, de Raadhuistoren en de Lakenhal (Sukiennice), dat eigenlijk het eerste winkelcentrum ter wereld was. Midden op het plein staat een standbeeld van Adam Mickiewicz, de beroemdste dichter van Polen die ironisch genoeg nooit in Krakau is geweest. Vandaag de dag is Rynek Główny het toneel van festivals, openluchtconcerten en de jaarlijkse paasmarkt en kerstmarkt. Je kunt er op een van de terrasjes afspreken, mensen kijken en het leven aan je voorbij laten glijden.

Rynek Glowny in Krakau

Voor het laatst bijgewerkt op 8 september 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Rynek Główny Marktplein in Krakau, Polen, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam