Portugal autohuur

Tips voor auto huren in Portugal

Het huren van een auto in Portugal geeft je veel vrijheid tijdens je vakantie. Een huurauto is vooral handig als je een rondreis wilt maken of landelijke streken en afgelegen stranden wilt bezoeken. Met het openbaar vervoer zijn deze plekken amper bereikbaar. Portugal is een populaire toeristische bestemming, dus het huren van een auto is geen probleem.

Vooral in de Algarve met zijn badplaatsen zijn vele autoverhuurbedrijven te vinden. Het is praktisch om je huurauto op te pikken op de luchthaven van Faro, waar zich een groot aantal verhuurders bevindt en de concurrentie groot is. Ook in steden als Lissabon en Porto kun je makkelijk een auto huren en is er veel aanbod. Alle grote internationale autoverhuurders, zoals Hertz, Avis, Europcar en Budget, hebben een kantoor op de internationale luchthavens van Portugal.

Het is minder stressvol om je huurauto op het vliegveld op te halen. In de oude binnensteden van Lissabon en Porto zitten ook autoverhuurbedrijven, maar dan moet je vlak na aankomst meteen door onbekende, nauwe en drukke straatjes navigeren met veel éénrichtingsverkeer. Bovendien hebben de kantoren op luchthavens langere openingstijden en is de kans groter dat je medewerkers treft die Engels spreken.

Huur een compacte auto in Portugal

Verder is het raadzaam een compacte auto te huren (small, economy of mini), waar je ook bent in Portugal. Met een grote auto kun je lastiger door de smalle straatjes manoeuvreren en een parkeerplek vinden. Niet alleen in de grote steden, maar ook in dorpjes vind je veel nauwe straatjes die sinds de middeleeuwen niet lijken te zijn veranderd. Er zijn autoverhuurders die een gratis upgrade aanbieden omdat ze niet van hun grote auto’s af komen. Denk drie keer na voordat je met een stationwagen of SUV wegrijdt, hoe aanlokkelijk dat ook is.

Ondanks de grote concurrentie in de Algarve is een huurauto in Portugal relatief duur – het is bijvoorbeeld veel duurder dan in buurland Spanje. Zeker voor het huren van een automaat moet je veel geld uittrekken. Dat kost je in het hoogseizoen rond de € 100 per dag. Huurauto’s met automaat zijn schaars in Portugal, aangezien je in zo’n 90 procent van alle huurauto’s handmatig moet schakelen.

Een standaard handgeschakelde auto zonder extra’s kun je huren vanaf ongeveer € 35 per dag. Het is raadzaam zo vroeg mogelijk te boeken, zeker als je in de zomermaanden naar Portugal gaat. Zo heb je meer keuze en zijn de prijzen lager. Als je bij de boeking meteen betaalt, krijg je een korting die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.

Als je met de auto een rondreis wilt maken in Portugal, is het leuk om bijvoorbeeld in de zuidelijke Algarve te beginnen en in het noordelijke Porto te eindigen. Je kunt je huurauto dan ophalen op de luchthaven van Faro en inleveren op het vliegveld van Porto. Helaas brengen autoverhuurbedrijven dan een one way-toeslag in rekening, die al snel meer dan € 100 kan bedragen.

Als je een flexibel reisschema hebt, kun je spotgoedkoop voor € 1 een auto in Portugal huren via Driiveme (www.driiveme.co.uk). Op deze website zoeken autoverhuurbedrijven mensen om de huurauto terug te rijden naar de plek waar deze oorspronkelijk was gestald.

Regels voor het huren van een auto in Portugal

Voor het huren van een auto in Portugal dien je te beschikken over een geldig rijbewijs en paspoort en een creditcard op naam van de hoofdbestuurder. Een internationaal rijbewijs is niet nodig, maar je moet wel minstens een jaar je Nederlandse of Belgische rijbewijs op zak hebben.

De officiële minimumleeftijd voor het huren van een auto in Portugal is 18 jaar, maar in de praktijk hanteren veel autoverhuurders een minimumleeftijd van 21 jaar. Tussen de 21 en 25 jaar moet je waarschijnlijk een toeslag betalen. Dat geldt ook vaak voor automobilisten van 70 tot en met 75 jaar, terwijl er eveneens bedrijven zijn die geen auto verhuren aan personen van 75 of 80 jaar en ouder.

Bij het huren van een auto kun je de tol achteraf verrekenen, dat wel zo makkelijk is. In de meeste huurauto’s zit een kastje waarmee je de tol op tolwegen elektronisch kunt betalen (voor de zogeheten Via Verde, de naam van het elektronische tolheffingssysteem). Voor het gebruik van dit kastje betaal je zo’n € 1,50 tot € 2 per dag. Daarbovenop komen dan nog de kosten van de tol. De tol wordt niet altijd instant berekend, het kan zijn dat je na terugkeer van vakantie nog wat tolheffingen op de rekening van je creditcard ziet staan die de autoverhuurder aan je heeft doorberekend.

Het is vaak niet toegestaan om met je huurauto de Spaanse grens over te steken, in verband met verzekeringen. Check dit bij het autoverhuurbedrijf. Het kan zijn dat je een toeslag moet betalen. Vergeet verder niet om de huurauto bij het ophalen te controleren op beschadigingen, krassen en deuken. Als je iets ziet, hoort dit op het huurcontract te staan, zodat het autoverhuurbedrijf de eerder ontstane schade niet bij jou in rekening kan brengen. Door de slechte staat van het wegdek in sommige delen van Portugal is het verder handig om een all-inclusive verzekering af te sluiten, zodat je gedekt bent tegen krasjes en deukjes van opspattende steentjes.

Regel je autoverhuur in Portugal

Voor je vakantie in Portugal is het fijn om het huren van je auto vooraf te regelen. Je bent vaak goedkoper uit dan als je dit ter plekke regelt bij een autoverhuurder. Ook kun je profiteren van aanbieden. Hieronder noemen we enkele handige websites waar je terecht kunt voor het huren van een auto in Portugal:

Sunny Cars

Je kunt makkelijk online een auto regelen bij Sunny Cars, een van de grootste Europese aanbieders in autohuur. Je huurt ‘all-inclusive’, waarbij je geen extra verzekeringen hoeft af te sluiten en geen verborgen kosten hebt. Ook heb je 24 uur per dag persoonlijke ondersteuning. ► Check hier de tarieven bij Sunny Cars voor het huren van een auto in Portugal

TUI Cars

Bij TUI Cars kun je goedkoop een auto huren in Portugal, met een all-inclusive pakket en zonder extra kosten. Je kunt gratis annuleren en overboeken tot 24 uur vóór huuraanvang en je hebt een WA-verzekering zonder eigen risico. ► Check hier de tarieven bij TUI Cars voor het huren van een auto in Portugal

Lees hieronder verder voor meer tips en reisinspiratie voor je vakantie in Portugal:

Tips over autorijden in Portugal

Autorijden is een ideale manier om het pittoreske landschap van Portugal te ontdekken en meer afgelegen dorpen te bezoeken. Autorijden is ook prima te doen. De hoofdwegen zijn in het algemeen in goede staat en ook secundaire wegen zijn geasfalteerd. Lees hier alle tips over autorijden in Portugal

Tips voor een vakantie in Lissabon

Lissabon vakantieEen vakantie in Lissabon beleef je in de één na oudste hoofdstad van Europa (na Athene), ooit de thuisbasis van grootste ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder. De hoofdstad van Portugal ligt in een prachtige omgeving, verspreid over zeven fotogenieke heuvels aan de oevers van de rivier de Taag. Lees hier meer over een vakantie in Lissabon

Tips voor een vakantie in de Algarve

De Algarve is al sinds jaar en dag de populairste streek van Portugal om vakantie te vieren, en dat is niet zo gek! De provincie in het uiterste zuiden van het land heeft goudgele zandstranden, historische stadjes en een zonnig klimaat. Lees hier meer over een vakantie in de Algarve

Wat te doen en te zien in Faro: 10 tips!

Faro is de hoofdstad van de Algarve die veel vakantiegangers links laten liggen. Het is echter een charmante en authentieke stad met een oude ommuurde wijk die goed bewaard is gebleven. Je kunt er musea en kerken bezoeken of lunchen tussen de Portugezen. Lees hier onze 10 tips wat te doen en te zien in Faro

Tips voor een vakantie in Porto

In Portugal is er één stad die zeker niet overgeslagen mag worden: Porto! Waar de kleine straatjes in elkaar overlopen, richting de rivier of richting een van de mooie uitkijkpunten. Porto is na Lissabon de op één na grootste stad van Portugal. Lees hier meer over een vakantie in Porto

Voor het laatst bijgewerkt op 25 oktober 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het huren van een auto in Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam