Portugal autohuur

Reizen met de trein in Portugal

Reizen met de trein in Portugal is makkelijk en goedkoop. Het land heeft een uitgebreid spoorwegnet, waardoor je met de trein alle belangrijke steden en plaatsen kunt bereiken. Reizen met de trein is een leuke manier om het afwisselende Portugese landschap aan je voorbij te zien trekken. Alleen aan de oostkant van Portugal en in de regio Alentejo zijn de dorpen en plaatsen iets minder goed bereikbaar over het spoor.

Soms zijn treinen wat verouderd vergeleken met spoorwegmaatschappijen in andere landen van West-Europa, maar Portugal werkt hard aan een modernisering van het spoorwegnet. Ook is het reizen per trein op enkele trajecten trager vergeleken met de bus of de auto en de punctualiteit kan weleens een probleem zijn. Bij vertragingen zijn de mededelingen op de stations verwarrend en alleen in het Portugees.

De nationale spoorwegmaatschappij is Comboios de Portugal (CP). Je kunt de website raadplegen voor de routes en de dienstregeling (ook in het Engels): www.cp.pt

Soorten treinen in Portugal

Alfa Pendular Deluxe

De Alfa Pendular is een hogesnelheidstrein die de noordelijke stad Braga verbindt met Faro in het zuiden van Portugal. Onderweg stopt de trein onder meer in Porto en Lissabon. De treinen kunnen een maximumsnelheid behalen van 220 kilometer per uur. De Alfa Pendular-treinen hebben een cafetaria, een minibar, maaltijden, gratis wifi, audio- en videokanalen en faciliteiten om luiers te verschonen.

Je kunt 1e of 2e klasse reizen. Passagiers in de 1e klasse krijgen een drankje, krant of tijdschrift en koptelefoon. Naast sommige stoelen zijn stopcontacten. Met de hogesnelheidstrein duurt de rit van Porto naar Lissabon ongeveer 2 uur en 50 minuten. Van Lissabon naar Faro ben je met de Alfa Pendular bijna 3 uur onderweg. Reserveren is verplicht en dat kan tot 30 dagen van tevoren. Bij de boeking kun je ook een maaltijd reserveren (ontbijt, lunch of diner).

Intercidade (IC)

De Intercidade is ook een sneltrein, maar minder luxueus dan de Alfa Pendular. Deze treinen rijden minder snel, stoppen vaker en zijn wat ouder. Niettemin zijn de intercity’s een comfortabele en snelle manier om bijvoorbeeld tussen Lissabon en de zuidelijke Algarve te reizen. De Intercidades verbinden de belangrijkste steden van Portugal met elkaar.

De Intercidades hebben 1e en 2e klasse en meestal een bar waar je drankjes en eenvoudige snacks kunt kopen. Een uitzondering is de intercity naar de streek Beira Baixa, daar heb je een automaat. Ook op de Alentejo-lijn (Lissabon/Évora/Beja) is geen bar. Wifi is gratis en in de 1e klasse hebben sommige stoelen een stopcontact. Een stoel reserveren is op de meeste Intercidades verplicht. Kaartjes voor de intercity’s kun je tot 30 dagen van tevoren kopen.

Inter-Regional (IR) en Regional (R)

De Inter-Regional en de Regional treinen rijden veel langzamer en hebben veel minder voorzieningen aan boord. Ze verbinden de dorpen met de steden in Portugal. De Regional-treinen zijn stoptreinen die op elk station stoppen. Er is bijvoorbeeld een regionale trein langs de zuidkust van de Algarve, die Lagos verbindt met Vila Real de Santo António, de meest oostelijke plaats tegen de grens van Spanje. Je hoeft niet te reserveren, kaartjes kun je vlak voor vertrek kopen.

Urbano (U)

De Urbano treinen rijden in de agglomeraties van Lissabon, Porto en Coimbra en verbinden de stad met de buitenwijken en de voorsteden. Het is een beetje vergelijkbaar met een grootstedelijk metronetwerk. Met de Urbano-trein in Lissabon kun je naar Sintra, Cascais en Setúbal reizen. De Urbano-treinen in Porto rijden helemaal naar Braga, Guimarães en Aveiro (dat kun je eigenlijk geen voorsteden meer noemen, gezien de afstand).

Kopen van treinkaartjes in Portugal

Het is vrij eenvoudig om treinkaartjes te kopen als je in Portugal met de trein wil reizen. Het makkelijkst is dit via de website of de app van de Portugese spoorwegmaatschappij Comboios de Portugal  www.cp.pt. Je krijgt een e-ticket, dat je bij een controle vanaf je smartphone aan de conducteur kunt laten zien.

Daarnaast kun je tickets kopen bij verkoopkantoren op treinstations in de grotere steden. Voor de stedelijke treinen in Lissabon en Porto kun je 24 uur per dag kaartjes kopen bij een automaat. Als je geen kaartje kunt kopen op een treinstation omdat het loket dicht is, kun je zonder extra kosten een ticket kopen bij de conducteur. Je moet hem of haar wel meteen daarop aanspreken na het instappen. Vooral op stations op het platteland zijn loketten vaak gesloten.

Kortingen bij de Portugese spoorwegen:

Voor het reizen met de trein in Portugal gelden de volgende kortingen:

  • Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis zolang ze met hun ouders reizen en geen stoel bezet houden
  • Kinderen van 4 tot en met 12 reizen krijgen een korting van 50 procent
  • Senioren van 65 jaar en ouder krijgen een korting van 50 procent (legitimatie verplicht)
  • Jongeren tot en met 25 jaar kunnen een jongerenkaart (Cartão Jovem) kopen voor een korting van 25 procent

Daarnaast zijn er speciale passen verkrijgbaar als je de trein vaker wilt gebruiken tijdens je vakantie in Portugal:

Tourist Travelcard

Met de Tourist Travelcard kun je onbeperkt reizen met de Urbano-treinen in Lissabon en Porto en met de regionale trein in de Algarve. Deze kaart kun je aanschaffen voor één, twee of drie dagen.

Interrail Portugal Pass

Met de Interrail Portugal Pass hebben je binnen één maand 3, 4, 6 of 8 reisdagen. Op deze dagen mag je zo vaak met de trein reizen als je wilt. Jongeren tussen de 12 en 27 jaar en senioren vanaf 60 jaar krijgen een korting op de Interrail Pass. Voor een reservering voor de hogesnelheidstreinen moet je meestal extra betalen. ► Bestel hier online een Interrail Portugal Pass

Reizen met een internationale trein naar Portugal

Er gaan geen rechtstreekse treinen van Nederland naar Portugal, maar je kunt wel een internationale trein nemen vanuit Frankrijk. Elke dag rijdt de Sud Expresso van de zuidelijke Franse stad Hendaye naar Lissabon. Het is een treinreis van 14 uur met de nachttrein. Vanuit de Franse hoofdstad Parijs kun je met de TGV-Atlantique naar Hendaye.

De Sud Expresso heeft compartimenten met bedden voor 1, 2 of 4 personen en coupés met stoelen. Er is een restauratiewagon waar je terecht kunt voor ontbijt, diner, snacks en drankjes.

Tussen de Spaanse hoofdstad Madrid en Lissabon rijdt dagelijks de nachttrein Lusitânia Comboio Hotel, die er 11 uur over doet. Er zijn compartimenten met bedden voor 1, 2 of 4 personen, wagons met zitplaatsen en een restauratiewagon. Vliegen van Madrid naar Lissabon is meestal sneller en goedkoper, maar wel minder duurzaam.

Voor het laatst bijgewerkt op 22 maart 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de trein in Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Leonid_Andronov; Pixabay.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam