Portugal autohuur

Tips over autorijden in Portugal

Autorijden is een ideale manier om het pittoreske landschap van Portugal te ontdekken en meer afgelegen dorpen te bezoeken. Het is nogal een flinke afstand om helemaal vanuit Nederland naar Portugal te rijden, maar in alle steden kun je gemakkelijk een auto huren.

Autorijden in Portugal is prima te doen. De hoofdwegen zijn in het algemeen in goede staat en ook secundaire wegen zijn geasfalteerd. Soms kun je te maken krijgen met gaten, kuilen en hobbels in hoofdwegen, zoals op de N120 die van noord naar zuid loopt. Gaten in het wegdek kunnen provisorisch met stukken nieuw asfalt zijn bekleed.

Kleinere binnenweggetjes kunnen uit grind, zand of gravel bestaan. Ze zijn ook smal, waardoor je bij tegenliggers onhandige manoeuvres moet uithalen om ze te laten passeren. Dat geldt eveneens in middeleeuwse en historische stadjes, waar je te maken krijgt met smalle straatjes die eerder voor ezelskarren lijken te zijn aangelegd. Het is dan relaxter een parkeerplaats net buiten het centrum te zoeken en naar de oude binnenstad te wandelen.

Hou tijdens het autorijden in Portugal rekening met het gedrag van Portugese automobilisten. Je kunt te maken krijgen met irritante bumperklevers en automobilisten die er een sport van maken om juist in bochten in te halen, waardoor ze geen zicht hebt op eventuele tegenliggers. De maximumsnelheid lijkt vooral op papier te bestaan, Portugezen rijden steevast te hard. Als je op tolwegen 130 kilometer per uur rijdt (meer dan de toegestane maximumsnelheid), lijkt iedereen je in te halen. Als Portugese automobilisten met hun lampen seinen, betekent dat niet dat ze je voor willen laten gaan – ze willen zelf juist voor.

Tolwegen in Portugal

Portugal heeft een uitgebreid wegennet die alle uithoeken van het land bedekken. Er is een goed netwerk van snelwegen, van noord naar zuid en van west naar oost. Snelwegen staan in Portugal bekend als estradas en zijn vrijwel allemaal tolwegen (portagens). De tolwegen beginnen allemaal met de letter A. Bekende en lange tolwegen zijn de A1 tussen Porto en Lissabon, de A2 tussen Lissabon en de Algarve en de A22 langs de zuidelijke kust van de Algarve.

Op een deel van de tolwegen betaal je tol bij een automaat of een kantoortje. Je trekt een kaartje bij een tolpoortje als je de snelweg op rijdt en je betaalt wanneer je de tolweg verlaat. Je kunt betalen met contant geld of een bankpas.

Elektronisch tol betalen

Op steeds meer tolwegen kun je de tol echter alleen nog maar elektronisch betalen. Je hebt dan geen tolpoortjes meer, maar van passerende voertuigen wordt het kenteken geregistreerd. Automobilisten worden aan de hand van hun kenteken voor de tol aangeslagen. Tolwegen met elektronisch betalen staan in Portugal aangekondigd op borden met de tekst portagem electrónica. Elektronische tolwegen zijn onder meer de A22 in de Algarve en de A24 vanaf de Spaanse grens. Je vindt een overzicht van elektronische tolwegen op de officiële website van de Portugese wegenautoriteit: www.estradas.pt

Als je een huurauto hebt, zit daar meestal een elektronisch kastje in waarmee je de tol kunt verrekenen (zie hieronder). Als je met je Nederlandse auto naar Portugal gaat rijden, is het wat ingewikkelder. Je moet dan van tevoren wat dingen regelen voordat je op een Portugese tolweg kunt autorijden. Voor een paar weken vakantie hoef je geen tolkastje aan te schaffen, maar zijn er wel andere mogelijkheden voor het elektronisch betalen van de tol. Hier zetten we de verschillende mogelijkheden op een rij. Meer uitleg vind je overigens op www.portugaltolls.com

Easytoll

Bij Easytoll wordt het kenteken van je auto gekoppeld aan je bankpas (met Maestro-logo) of je creditcard (Visa of MasterCard). Elke keer als je op een tolweg rijdt, worden de tolbedragen automatisch van je rekening afgeschreven. Het aanmelden kost € 0,75 (in 2018) en je betaalt ook nog eens een klein bedrag voor elke keer dat je Easytoll tijdens een autorit gebruikt (€ 0,32 in 2018, bovenop de tol). Na aanmelding is Easytoll 30 dagen geldig. Je kunt je aanmelden bij een van de vier ‘welkomstpunten’ aan de Portugese grens:

  • A28 – bij het servicestation Viana do Castelo
  • A24 – op 3,5 kilometer van de grens tussen Chaves en Verin
  • A25 – bij het servicestation Alto de Leomil
  • A22 – bij de grensovergang tussen Ayamonte en Castro Marim

Tollcard

De Tollcard is een prepaidkaart met een tegoed van € 5, € 10, € 20 of €40, die een jaar geldig is. Na aankoop moet je de kaart activeren door een sms te sturen met de code van de kaart en je kenteken (instructies staan ook op de Tollcard). Bij het rijden op een elektronische tolweg wordt de tol van de kaart afgeschreven. Bij elke autorit op een tolweg komen er ook ‘administratieve kosten’ bij (€ 0,32 in 2018, bovenop de tol). Op internet kun je checken hoeveel tegoed er nog op de kaart staat. Zodra het tegoed op is, krijg je een sms. Je kunt meerdere kaarten activeren. Je kunt de Tollcard kopen bij postkantoren in Portugal, bij servicestations langs de snelwegen en op internet: www.tollcard.pt

Tollservice

De Tollservice is ook een prepaidkaart die te koop is voor € 20 (in 2018) en gedurende 3 dagen onbeperkt geldig is op de elektronische tolwegen. Dat is handig als je maar korte tijd in Portugal bent, bijvoorbeeld voor een tripje vanuit Spanje. Daarnaast is een Tollservice-kaart beschikbaar voor twee specifieke trajecten: de snelweg A28 of A41 van Spanje naar de luchthaven van Porto en de snelweg A22 van Spanje naar de luchthaven van Faro. Tollservice is alleen beschikbaar voor personenauto’s, auto’s met caravan, motoren en kleine campers. Je kunt deze kaart onder meer kopen op het vliegveld van Porto, bij Portugese postkantoren en op internet: www.tollcard.pt

Verkeersregels in Portugal

Ondanks het soms agressieve rijgedrag van Portugese automobolisten zijn er wel degelijk verkeersregels. Voor het autorijden in Portugal moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Nederlandse automobilisten moeten voorts hun verzekeringspapieren, kentekenbewijs en groene kaart bij zich hebben. Het is raadzaam ook je paspoort bij je te hebben als je gaat autorijden in Portugal – de Portugese politie kan bij een controle ook een ander identiteitsbewijs verlangen dan alleen je rijbewijs.

In Portugal rij je aan de rechterkant van de weg en inhalen mag alleen via de linkerkant. Je riskeert een fikse boete (tot € 1000) als je via de rechterkant inhaalt. Verkeer van rechts en verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Je mag geen ononderbroken witte streep op het wegdek passeren. Gordels zijn verplicht voor alle inzittenden, dus ook op de achterbank. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet voorin zitten.

Tijdens het autorijden mag je geen mobiele telefoon vasthouden (de boete bedraagt zo’n € 600). Handsfree bellen is wel toegestaan. Bij het gooien van afval uit je auto riskeer je een boete van € 300. Automobilisten dienen verplicht een gevarendriehoek en een reflecterend vest bij zich te hebben in het geval dat ze pech krijgen en langs de weg moeten staan. Check bij een huurauto of dit inderdaad in het voertuig ligt. Verder is het raadzaam een setje reservelampen mee te nemen als je met je eigen auto op stap bent in Portugal.

Maximumsnelheid in Portugal

In Portugal gelden de volgende maximumsnelheden:

  • snelwegen en tolwegen: maximaal 120 kilometer per uur (en minimaal 40 kilometer per uur);
  • hoofdwegen en A-wegen: maximaal 90 kilometer per uur;
  • binnen de bebouwde kom: maximaal 30 of 50 kilometer per uur.

Op doorgaande wegen in de bebouwde kom hangen vaak camera’s waarmee de snelheid wordt gecontroleerd, dus het is raadzaam je te houden aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Dit wordt ook aangegeven met borden. Op de tolwegen lijken geen flitsers te staan, als je ziet hoe hard de Portugezen hier autorijden.

Autorijden met alcohol in Portugal

Portugal is een van de landen in Europa met het hoogste aantal verkeersdoden, waarvan alcohol deels de boosdoener is. Je kunt beter niet gaan autorijden als je gedronken hebt. Het maximaal toegestane alcoholpromillage is in Portugal 0,5, hetzelfde als in Nederland.

Met een promillage tussen 0,8 en 1,2 riskeer je een boete van € 500 tot € 2500 en een rijverbod. Met een promillage boven de 1,2 kun je ook in de gevangenis belanden. Voor bestuurders die korter dan 3 jaar hun rijbewijs hebben, geldt een maximaal toegestaan alcoholpromillage van 0,2.

Parkeren in Portugal

Je auto parkeren kan nog weleens vermoeiend zijn in Portugal – vooral in de zomermaanden en in de toeristische streken. Het lijkt alsof je vroeg moet arriveren om nog een goede parkeerplek te bemachtigen. Stranden en populaire plaatsen in de Algarve en aan de westkust hebben grote parkeerplaatsen waar je gratis kunt parkeren, maar die zijn in het hoogseizoen al snel vol.

Als laatkomer lukt het altijd wel om een parkeerplek te vinden, al moet je daarvoor wat verder lopen. Er gaan gedurende de dag ook altijd weer mensen weg, dus er komen ook weer parkeerplaatsen vrij. Portugezen zijn er behoorlijk creatief in om hun auto te parkeren. Ze parkeren aan de kant van de weg (waardoor een weg met twee rijstroken nog maar één rijstrook heeft), op een rotonde, in de bosjes, in het zand of op een looppad. Als toerist kun je dat beter achterwege laten, al is het maar om schade aan je auto te voorkomen.

Op sommige openbare parkeerplaatsen lopen mannen of vrouwen die automobilisten naar een parkeerplek begeleiden. Vervolgens vragen ze je om geld. Dit zijn zwerver-achtige types die zo wat extra geld willen verdienen. Je bent niet verplicht om ze geld te betalen of om hun aanwijzingen te volgen. In een enkel geval kan je echter heel dankbaar zijn dat iemand een vrij plekje voor je vindt, als je op een parkeerterrein tevergeefs rondjes aan het rijden bent. Dan is het wel zo vriendelijk één of twee euro te geven aan zo iemand.

In de hoofdstad Lissabon zijn enkele tientallen parkeergarages waar je tegen betaling je auto kunt parkeren. Een dag parkeren kan je al snel € 20 kosten. Je kunt een parkeerplek reserveren via Parkopediawww.parkopedia.pt. In de straten van de oude binnenstad staan parkeermeters. Check daar hoe lang je kunt parkeren. Het historische centrum is bijvoorbeeld de ‘rode zone’, waar je maximaal 2 uur mag staan.

Tanken in Portugal

Overal in Portugal vind je tankstations waar je kunt tanken. Ze bevinden zich vooral langs de snelwegen, aan de rand van steden en langs doorgaande wegen in kleinere plaatsen. Hou er wel rekening mee dat er langs de snelwegen een flinke afstand kan zitten tussen de tankstations – ze kunnen meer dan 50 kilometer van elkaar verwijderd liggen.

Langs de snelwegen zijn benzinestations 24 uur per dag open. Elders zijn ze meestal open van 7 uur ‘s ochtends tot 22 uur of 24 uur ‘s avonds. Je kunt betalen met contant geld, een bankpas of een creditcard. Voor betaling met creditcard wordt vaak een toeslag berekend van € 0,50.

Brandstof in Portugal is goedkoper dan in Nederland, maar wel duurder dan in Spanje. In Spanje is benzine zo’n 20 procent goedkoper. Als je met je eigen auto naar Portugal rijdt, is het voordelig om voor de grens nog even in Spanje te tanken. In Portugal is brandstof het goedkoopst bij supermarkten. Grote supermarktketens als Lidl en Continente geven soms een kortingsbon voor brandstof als je een bepaald bedrag aan boodschappen doet. In Portugal is een officiële website (Preços de Combustíveis Online) die dagelijks een overzicht geeft van de brandstofprijzen van alle tankstations in het land (alleen in het Portugees): www.precoscombustiveis.dgeg.pt

Loodvrije benzine staat bekend als gasolina sin plomo of gasolina sem chumbo. Het is verkrijgbaar als Euro 95 en Superplus 98. Diesel heet gasóleo (niet te verwarren met gasolina) of gewoon diesel. LPG heet in Portugal gáz líquido of autogás/GPL (Gás de Petróleo Liquefeit). Kijk voor een overzicht van LPG-tankstations op www.mylpg.eu

Tips voor auto huren in Portugal

Het huren van een auto in Portugal geeft je veel vrijheid tijdens je vakantie. Een huurauto is vooral handig als je een rondreis wilt maken of landelijke streken en afgelegen stranden wilt bezoeken. Lees hier alle tips over het huren van een auto in Portugal

Voor het laatst bijgewerkt op 30 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over autorijden in Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Flickr.com/Claire Herbaux.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam