Portugal autohuur

Wat te doen in Silves, Portugal: 10 tips!

Silves wat te doenSilves is een van de meest authentieke steden in de Algarve, met schattige middeleeuwse straatjes en een kolossaal kasteel dat boven de terracotta daken uitrijst. Silves ligt zo’n 15 kilometer van de kust, genesteld tussen groene heuvels en omringd door wijngaarden en sinaasappelbomen. Anders dan in de hectische badplaatsen heerst hier een hele andere sfeer. Het is meer ontspannen en het levenstempo ligt er een tandje lager.

Maar vergis je niet: vroeger was dit een van de meest welvarende steden in het zuiden van Portugal. Silves was vijf eeuwen lang de hoofdstad van de Algarve, een bolwerk van de Arabieren die van de 8e tot de 13e eeuw de heersers waren in de streek. Met boten zeilden ze over de Arade-rivier naar Noord-Afrika. De stad stond toen zelfs bekend als het ‘Bagdad van het westen’. Silves is dan ook een van de beste plekken in Portugal om je onder te dompelen in Moorse architectuur en cultuur – met het kasteel als topattractie.

Wil je een dagtrip maken naar Silves vanaf de kust?
Bekijk hier de beste tours en activiteiten naar Silves

Een wandeling in het ommuurde stadje brengt je even terug naar dat roemruchte verleden. Vooral tijdens het middeleeuwse festival, wanneer je verkleed als ridder of jonkvrouw meemaakt hoe Silves duizend jaar geleden aanvoelde. Silves is vooral populair voor een dagtrip vanuit badplaatsen als Albufeira en Portimão, maar je kunt het ook omdraaien. Waarom zou je dit vredige stadje niet als uitvalsbasis gebruiken om de rest van de Algarve te verkennen? Hier vind je alvast 10 tips wat te doen in Silves!

Bezoek het Kasteel van Silves

De grootste attractie is het kasteel (Castelo de Silves), met de imposante rode zandstenen muren die boven de stad uitrijzen. Je ziet het kasteel al op een heuvel liggen als je naar Silves rijdt. Het is vooral erg mooi bij zonsondergang, als je het kasteel ziet gloeien in de weerkaatsing van het zachte zonlicht. Het kasteel is gebouwd door de Arabieren die van de 8e tot de 13e eeuw de Algarve in bezit hadden. Na de verdrijving van de moslims in 1242 hebben de christenen het nog even gebruikt als vesting en gevangenis.

Silves kasteel

Castelo de Silves wordt nu het beschouwd als het best bewaarde Moorse kasteel in heel Portugal, mede dankzij enkele renovaties in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Beklim de kasteelmuren voor een prachtig uitzicht over Silves en de omliggende bergen en klauter naar een van de twaalf vierkante torens met hun kantelen. Op de uitgestrekte binnenplaats zie je nog enkele overblijfselen, zoals een put die 60 meter de aarde in daalt. Het kasteel is dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur, en tot 20.00 uur in de zomer. Adres: R. do Castelo, 8300-135 Silves, Portugal. Website: www.cm-silves.pt

Silves kasteel uitzicht

Kathedraal van Silves

In schril contrast met de rode zandstenen kastelmuren zie je de witgekalkte gevel van de Kathedraal van Silves (Sé Catedral de Silves). De kerk is in de 13e eeuw gebouwd op de restanten van een oude moskee en staat nu bekend als het mooiste voorbeeld van gotische architectuur in de Algarve.

Silves kathedraal

Een groot deel van de kathedraal werd verwoest tijdens een grote aardbeving in 1755, maar is weer herbouwd om in zijn oude glorie te shinen. Neem een kijkje binnen voor het bewonderen van de prachtige bogen, gewelven en het barokke houtsnijwerk. Op de grond liggen graftombes van lokale bisschoppen, hoogwaardigheidsbekleders en kruisvaarders die tegen de Moren vochten. D toegang is gratis, maar er wordt wel een kleine donatie verwacht. Adres: R. da Sé 19, 8300-146 Silves, Portugal.

Slenter door de binnenstad van Silves

Hou je camera paraat voor een wandeling door de smalle geplaveide straatjes in de ommuurde binnenstad van Silves, dat compact genoeg is om te voet te verkennen. Hier zie je dat Silves ooit een rijke handelsstad was, met de prachtige betegelde gevels en koopmanshuizen. Met een beetje inlevingsvermogen waan je je even in de middeleeuwen. Vanaf de binnenstad leiden steile straatjes naar de Arade-rivier ten zuiden van het stadje.

Silves straatje

Het levenstempo lijkt hier wat trager dan in de badplaatsen aan de kust van de Algarve. De perfecte plek dus om een terrasje te pakken en te verzinken in gedachten wat je allemaal nog verder gaat doen tijdens je vakantie in Portugal. Of stap even binnen bij de cadeauwinkels en kunstgalerieën in de belangrijkste winkelstraat, Rua Elias Garcia. Pauzeer even op het pleintje voor het stadhuis voor de schandpaal, waar criminelen vroeger werden gestraft.

Archeologisch Museum van Silves

Voor meer geschiedenis kun je een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Silves (Museu Municipal de Arqueologia de Silves). Het museum is niet heel groot, maar heeft een interessante verzameling archeologische vondsten die in Silves en omgeving zijn opgegraven. De meeste voorwerpen dateren uit de Moorse periode, waardoor het een goed beeld geeft van de islamitische periode in Portugal. Er zijn ook objecten uit de prehistorie en uit 15e tot en met de 18e eeuw. Het museum is gebouwd rondom een Moorse waterput uit de 12e eeuw die in 1980 werd ontdekt. Via een trap kun je naar de bodem van de put afdalen op 20 meter diepte. Adres: R. da Porta de Loulé 8, 8300-139 Silves, Portugal. Website: www.cm-silves.pt

Maak een stop bij Cruz de Portugal

Mocht je aan de oostkant Silves uit rijden, stop dan even bij Cruz de Portugal. Dit is een fraai versierd gotisch kruis van zo’n 3 meter hoog, met de kruisiging van Christus aan de ene kant en aan de andere kant Jezus in de armen van zijn moeder Maria. Het is gemaakt van poreus wit kalksteen dat helemaal niet voorkomt in de Algarve. Niemand weet precies wie het heeft gemaakt en wanneer het daar is geplaatst. Archeologen schatten dat het in de 15e of 16e eeuw geweest moet zijn, en waarschijnlijk afkomstig is uit het noorden van Portugal. Een veranda met hekje beschermt het monument. Adres: N124, 8300-126 Silves, Portugal.

Proef lokale wijnen

Ben je een wijnliefhebber? Dan ben je in Silves helemaal op de goede plek! Sterker nog, Silves heeft meer wijnhuizen binnen haar gemeentegrenzen dat enige andere stad in de Algarve. In totaal zijn er acht wijngaarden rond Silves. Ze opereren onder het label ‘Vinhos de Silves‘, dat je misschien tegenkomt op de wijnkaart van lokale restaurants. Vanuit Silves kun je enkele van die wijnproducenten bezoeken voor een tour en een wijnproeverij.

Silves wijn

Een aanrader is Quinta do Francês (www.quintadofrances.com). Het is een familielandgoed van 9 hectare, genesteld in de groene heuvels ten noordwesten van Silves. Ze produceren hun eigen rode wijn, witte wijn en rosé. Volgens sommigen is dit de beste wijnboer in de Algarve. Ook bij Quinta da Vinha, ten westen van Silves, kun je terecht voor rondleidingen en wijnproeverijen.

Wil je wijnhuizen bezoeken tijdens je vakantie in de Algarve?
Boek hier een wijntour naar de wijnhuizen rond Silves

Geniet van het middeleeuwse festival

De eerste helft van augustus is de leukste tijd voor een bezoek aan Silves, wanneer een kleurrijk middeleeuws festival (Feira Medieval de Silves) het hele historische centrum overneemt. Tien dagen lang veranderen de straten in een levendige middeleeuwse marktplaats met kraampjes, straattheater, dans, muziek en ander vertier van duizend jaar geleden. Talloze mensen kleden zich in middeleeuwse kostuums en je kunt traditionele gerechten proeven. Moedig steekspelridders aan, bekijk een demonstratie van slangenbezweerders en geniet van de magische sfeer! En bereid je voor op drukte, want met 150.000 bezoekers is het een van de populairste zomerfestivals in de Algarve.

Silves festival

De Romeinse brug en de lokale markt

Ver voor de komst van de Arabieren lieten de Romeinen al flinke voetsporen na in het zuiden van Portugal. Een knap staaltje Romeins vakmanschap zie je ook Silves, als je de Romeinse brug (Ponte de Silves) oversteekt. De brug met vijf bogen is gebouwd over de Arade-rivier en heeft de tand des tijds goed doorstaan, al is het bouwwerk in de 15e eeuw verstevigd. De brug was lange tijd de enige toegangsweg tot de stad, maar is nu alleen toegankelijk voor voetgangers.

Silves brug

Vlakbij de Romeinse brug kun je een glimp opvangen van het dagelijks leven van de inwoners in de gemeentelijke markt (Mercado Municipal de Silves). Bij de kraampjes wordt vlees, vis, brood en groenten en fruit verkocht, dus je kunt je meteen je boodschappen inslaan als je een avondje zelf wil koken. De markt bevindt zich in een overdekte markthal en is geopend van maandag tot en met zaterdag. Vooral op zaterdagochtend is het druk, als lokale boeren uit de omgeving hun producten komen verkopen. Website: www.cm-silves.pt

Ga een avondje naar het theater

Als je wat langer in Silves verblijft, is het de moeite waard om een avondje naar het theater te gaan. Niet ver van het kasteel vind je Teatro Mascarenhas Gregório, een intiem klein theatertje dat in 1909 de deuren opende. Het werd gebouwd in Italiaanse stijl, al doet het ook wel een beetje denken aan een van de theaters in de West End in Londen (maar dan een maatje kleiner).

De initiatiefnemer was Gregório Mascarenhas, een zakenman die rijk werd met de export van kurk en de eerste in Silves die een auto bezat. Hij schonk het theater aan de lokale bevolking omdat hij iets terug wilde doen op cultureel gebied. Na een aanvankelijke bloeiperiode was het theater jarenlang vervallen, maar begin deze eeuw werd het liefdevol gerestaureerd en in 2012 heropend. Gepolijste houten wenteltrappen leiden je naar 150 roodfluwelen stoelen, verdeeld over verschillende balkons en de stalles. Het hele jaar door zijn er concerten en theatervoorstellingen te zien. Adres: R. Diogo Manuel 16, 8300-146 Silves, Portugal.

Speel een potje golf

Wil je wat actiefs doen in Silves en hou je er wel van om tegen een balletje te slaan? Binnen handbereik ligt een uitstekende golfbaan die door liefhebbers goed wordt gewaardeerd. Silves Golf (www.pestanagolf.com) ligt ongeveer 10 minuten rijden van de stad, op een serene plek aan de voet van de berg Monchique. Laat je niet afleiden door het spectaculaire uitzicht op bergen, palmbomen, olijfgaarden en omliggende kurk- en citrusboerderijen. Je weet dan in ieder geval dat je in Portugal bent! De golfbaan heeft een uitstekende 19e hole waar lekker eten wordt geserveerd.

Silves golf

Wat te doen in Silves: praktische tips

Overnachten in Silves

De meeste vakantiegangers bezoeken Silves tijdens een dagtrip vanaf de kust, maar in de stad zelf zijn ook enkele mogelijkheden om te overnachten. In en rond het historische centrum kun je terecht in een handvol hotels en pensions. Iets verder van de stad heb je de keuze uit aangename vakantiehuizen en quinta’s (traditionele Portugese boerderijen). Het is aan te raden accommodatie voor de zomervakantie tijdig te reserveren. Vooral tijdens het middeleeuwse festival, de eerste helft van augustus, zijn hotels en pensions snel volgeboekt.

Zoek je charmante accommodatie voor je verblijf in Silves?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Silves, tegen de laagste prijzen

Een goede optie vlakbij het centrum van Silves is pension Ponte Romana, tegenover de Romeinse brug. Het pension heeft comfortabele kamers met een mooi uitzicht en een fijn dakterras. De eigenaar is erg vriendelijk en je kunt er fietsen huren. Voor het beste uitzicht over het kasteel kun je een kamer boeken Hotel Colina Dos Mouros, een betaalbaar 3-sterrenhotel net ten zuiden van de rivier. Vraag een kamer aan de kasteelzijde, dan kun je wel foto’s blijven maken. Het hotel is gebouwd in Arabische stijl en heeft een restaurant en een buitenzwembad.

Colina dos Mouros Hotel in Silves

Heb je een huurauto, dan is Quinta do Rio een aanrader. Deze boerderij ligt een paar kilometer van Silves, omgeven door glooiende heuvels en sinaasappelboomgaarden. De eigenaar is een Italiaanse familie die je verwent met zelfgebakken brood, huisgemaakte jam en fruit uit eigen tuin.

Reizen naar Silves

Je kunt Silves makkelijk bereiken tijdens een vakantie in de Algarve. De stad ligt ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Portimão en 65 kilometer van de luchthaven van Faro. Vanuit de badplaatsen Albufeira en Portimão kun je een dagtrip maken naar Silves, waarbij je wordt opgehaald in je hotel. In Portimão kun je ook inschepen voor een riviercruise naar de stad.

Met een huurauto is het niet ver rijden vanaf de kust. Silves ligt 16 kilometer van Portimão en 32 kilometer van Albufeira (een halfuur rijden). Parkeren in de stad is gratis, maar de straatjes zijn smal en niet geschikt voor grote voertuigen. Er is een grote parkeerplaats aan de Parque Ribeirinho de Silves, ten zuidwesten van het centrum.

Met het openbaar vervoer kun je Silves bereiken met de trein en de bus. De stad heeft een eigen treinstation (Estação de Silves), ongeveer 2 kilometer ten zuiden van de stad. Om de paar uur rijdt er een trein van Portimão naar Silves (een rit van minuten). Op de website van de Portugese spoorwegen (www.cp.pt) kun je de dienstregeling raadplegen. Bussen rijden niet erg vaak en doen er ook nog veel langer over.

Eten en drinken in Silves

Er zijn genoeg cafés en restaurants in Silves, dus je zal niet snel honger krijgen. Het is vooral vis en de Portugese keuken dat de pot schaft. Een topper is Marisqueira Rui (www.marisqueirarui.pt), een van de bekendste visrestaurants van de Algarve en zelfs van heel Portugal. Je hebt hier een royaal aanbod van verse vis en schaal- en schelpdieren. Het restaurant kan behoorlijk druk zijn, dus het is aan te raden te reserveren.

Een levendige plek is Café Inglês (www.cafeingles.com.pt), direct naast de muren van het kasteel. Je kunt hier goed eten op een schaduwrijk terras of binnen in het stijlvol ingerichte restaurant. In de avond komt het café tot leven met muziek en live entertainment, van jazz en jamsessies tot fado en Afrikaanse muziek. Ook worden er kunstexposities en poëzieavonden georganiseerd. Het café is eigenlijk de culturele hotspot van Silves.

Voor meer informatie over wat te doen in Silves kun je kijken op de officiële website van de stad: www.cm-silves.pt

Voor het laatst bijgewerkt op 11 juni 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Silves, Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Tatiana Popova/Shutterstock.com; chrisdorney/Shutterstock.com; TripAdvisor; Pestana Golf Resort; Booking.com.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam