Portugal autohuur

Tips voor een vakantie in Portimão, Portugal

Een vakantie in Portimão beleef je in de één na grootste stad van de Algarve en een van de oudste badplaatsen in de regio. Portimão ligt aan de monding van de rivier Rio Arade en is een van de oudste havensteden van Portugal. Al in de tijd van de Feniciërs, de oude Grieken, Carthagers en de Romeinen stond Portimão bekend als belangrijk centrum voor handel en scheepsbouw. Vanaf de 19e eeuw was het sterk in de visserij en visverwerking. Vooral sardientjes en makreel werden er in blikjes gestopt –  Portimão wordt nog steeds gezien als de ‘sardinehoofdstad’ van Portugal.

Tegenwoordig leeft Portimão vooral van het toerisme, met dank aan het prachtige strand Praia da Rocha. Dit strand ligt ongeveer 3 kilometer ten zuiden van de stad en is van de mooiste en bekendste van de Algarve. Lage kaneelkleurige rotsen omringen een brede strook goudkleurig zand. Daarachter ligt een mooie boulevard met cafés, restaurants, hotels en souvenirwinkels. Al in de 19e eeuw was Praia da Rocha een plek waar de welgestelden vakantie vierden, maar vanaf de jaren ’60 ontwikkelde Portimão zich als een eerste badplaatsen van de Algarve met de komst van de eerste toeristenhotels en appartementencomplexen.

Het centrum van de stad is echter ook een aangename plek om te bezoeken, ook al hebben helaas weinig gebouwen de grote aardbeving van 1755 doorstaan. Je vindt er een mooie promenade aan de waterkant met een grote jachthaven, cafés en openluchtrestaurants waar je uitstekend vis kunt eten (hoe kan het ook anders). Rua Diogo Tomé en Rua da Portades da São João zijn twee autovrije winkelstraten. In het centrum vind je stille pleinen, een levendige markt, de grootste kerk van de Algarve en een van de beste musea van Portugal. Portimão is een boeiende en vriendelijke plek om vakantie te vieren, en niet alleen vanwege het verleidelijke strand!

Hier vind je 8 tips wat je kunt doen en zien in Portimão en praktische informatie over slapen, eten, drinken en vervoer tijdens je vakantie in deze badplaats in de westelijke Algarve.

Bezienswaardigheden en activiteiten in Portimão

Praia Rocha

Het strand van Praia Rocha is natuurlijk de grootste trekpleister van Portimão en de belangrijkste reden om er vakantie te vieren. Lage okerkeurige rotsen omringen het brede strand met zijn poederzachte zand. Praia Rocha heeft de Blauwe Vlag, wat betekent dat het er veilig en schoon is. De zee is kalm en het water is helder, waardoor het ook een prima plek is voor gezinnen met kinderen.

Op het strand zijn strandbedden en parasolletjes te huur voor zo’n € 10 tot € 15 per dag. De beste plekken vooraan zijn vaak gereserveerd met het bordje ‘RESERVADO’. Als je langere tijd vakantie viert in Portimão, kun je een ligbedje reserveren. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk zijn op het strand, maar er meestal nog wel vrije ligbedden (omdat veel badgasten hun eigen strandstoel en parasol meenemen). Via een tunnel aan de westkant kom je bij een smaller strandje waar het wat rustiger is. Aan het oostkant ligt Fortaleza de Santa Catarina, een fort dat in 1691 is gebouwd om de haven van Portimão tegen indringers te beschermen.

Je bereikt Praia Rocha via verschillende (steile) trappen vanaf de Avenida Tomás Cabreira. Op deze boulevard en de omringende straten achter het strand vind je winkels, restaurants, hotels en clubs. Op het strand zelf zijn ook enkele strandtenten. Bij het strand is heel weinig parkeerruimte, maar vlakbij de rotonde Rotunda das Comunidades Lusíadas vind je een grote zandvlakte waar je gratis kunt parkeren. Daar vandaan is het ongeveer 10 minuten lopen naar het strand. Het is wel verstandig om je auto goed op slot te doen in verband met mogelijke diefstal.

Museu de Portimão

In het centrum aan de waterkant vind je Museu de Portimão, dat gevestigd is in een voormalige conservenfabriek voor sardientjes en tonijn. Het is een voortreffelijk, interactief en bekroond museum dat een eerbetoon brengt aan het visserij-erfgoed van de stad. De tentoonstellingen in het museum zijn gewijd aan het industriële verleden en de culturele tradities van Portimão. Je ziet er Romeinse en Moorse kunstvoorwerpen en archeologische vondsten die opgedoken zijn in de zee en de rivier, maar het leukst is de ruimte waar je meer kunt ontdekken over het inblikken van vis. Een deel van de oorspronkelijke conservenfabriek is intact gelaten en de productielijnen zijn er gerestaureerd. Museu de Portimão is op maandag gesloten en op zaterdag is de toegang gratis. Adres: Rua D. Carlos I Zona Ribeirinha, 8500-607 Portimão, Portugal. Website: www.museudeportimao.pt

Igreja da Nossa Senhora da Conceição

Een van de weinige historische gebouwen in Portimão die de aardbeving van 1755 deels heeft overleefd, is de Igreja da Nossa Senhora da Conceição. De kerk ligt op het hoogste punt van de stad, in de buurt van Praça da República. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1476. Door de aardbeving is echter een groot deel verwoest, maar de toegangsdeur in Manuelstijl is nog origineel. Binnen kun je een aantal 18e eeuwse kunstwerken bewonderen die gemaakt zijn van sierlijke azulejo-tegels.

Autódromo Internacional do Algarve

Racefanaten moeten tijdens hun vakantie in Portimão een bezoek brengen aan Autódromo Internacional do Algarve, een internationaal racecircuit ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van het centrum. Op dit schitterende circuit worden auto- en motorwedstrijden gehouden op het hoogste niveau, zoals de finale van de World Superbike Championships. Het is ook een testparcours voor Formule 1-teams en je kunt je eigen rijvaardigheden testen op een van de grootste kartbanen van Europa (Kartódromo). Er zijn 50 karts te huur en er is zelfs een parcours voor kinderen. Je kunt online tickets bestellen. Adres: Sítio do Escampadinho, Mexilhoeira Grande, 8500-148 Portimão, Portugal. Website: www.autodromodoalgarve.com

Ocean Revival

Zo’n 3,5 kilometer voor de kust van Portimão ligt het onderwaterpark Ocean Revival. Dit is het grootste kunstmatige rif ter wereld waarvoor vier Portugese ontmantelde marineschepen op de bodem van de zee zijn gelegd. Duikers kunnen de scheepswrakken verkennen en ontdekken hoe het ecosysteem zich onder water ontwikkelt. In de schepen zijn speciale gangen en ingangen gemaakt die het duikers makkelijker maakt om ze te ontdekken. De zee voor Portimão is gekozen voor deze attractie omdat de duikomstandigheden meer dan 300 dagen per jaar ideaal zijn. De watertemperatuur ligt tussen de 14º en 22ºC en de zee is meestal rustig en veilig om te duiken. Je kunt Ocean Revival ontdekken via een duikcentrum, zoals SubNauta (www.subnauta.pt). Meer informatie over het onderwaterpark staat op de website: www.oceanrevival.org

Igreja do Colégio

Igreja do Colégio is de grootste kerk van de Algarve die in 1660 gesticht is door de jezuïeten. De bouw werd gefinancierd door de lokale zakenman Diogo Gonçalves, die zijn fortuin had verkregen door handel met het Verre Oosten. Zijn enige voorwaarde is dat hij in de kerk werd begraven, dat ook daadwerkelijk is gebeurd. Het graf is vandaag de dag nog steeds te zien. Na de verdrijving van de jezuïeten in 1759 zou het gebedshuis de kathedraal worden van Portimão, maar zover is het nooit gekomen. De inrichting is vrij sober, zoals het paste bij het geloof van de jezuïeten. Je vindt de kerk met zijn imposante witte gevel op Praça da República in het centrum van de stad. Adres: Praça da República, 8500-540 Portimão, Portugal.

Praktische informatie over een vakantie in Portimão

Slapen in Portimão

In Portimão is een ruim aanbod van accommodatie, vooral in de buurt van het strand Praia Rocha. Als je vakantie viert in het hoogseizoen, is het wel raadzaam tijdig te boeken. Zonder reservering kun je dan bijna nergens terecht. Een van de beste plekken in Praia Rocha is het Bela Vista Hotel & Spa, een luxe resort in een landhuis uit 1918 dat gebouwd is in Moorse stijl. Het heeft een buitenzwembad, een spa en een geweldig restaurant.

VVV-kantoor

Voor meer informatie over een vakantie in Portimão kun je contact opnemen met het VVV-kantoor. Adres: Teatro Municipal de Portimão, Largo 1º de Dezembro. Website: www.visitportimao.com

Lees hieronder verder voor nog meer inspiratie voor je vakantie in Portugal:

Tips voor een vakantie in de Algarve

De Algarve is al sinds jaar en dag de populairste streek van Portugal om vakantie te vieren, en dat is niet zo gek! De provincie in het uiterste zuiden van het land heeft goudgele zandstranden, historische stadjes en een zonnig klimaat. Lees hier meer over een vakantie in de Algarve

Tips voor een vakantie in Lissabon

Lissabon vakantieEen vakantie in Lissabon beleef je in de één na oudste hoofdstad van Europa (na Athene), ooit de thuisbasis van grootste ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama en Hendrik de Zeevaarder. De hoofdstad van Portugal ligt in een prachtige omgeving, verspreid over zeven fotogenieke heuvels aan de oevers van de rivier de Taag. Lees hier meer over een vakantie in Lissabon

Tips voor een vakantie in Porto

In Portugal is er één stad die zeker niet overgeslagen mag worden: Porto! Waar de kleine straatjes in elkaar overlopen, richting de rivier of richting een van de mooie uitkijkpunten. Porto is na Lissabon de op één na grootste stad van Portugal. Lees hier meer over een vakantie in Porto

Voor het laatst bijgewerkt op 6 september 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Portimão, Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Pixabay; Flickr.com/pixelchecker.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam