Portugal autohuur

Wat te doen en te zien in Faro, Portugal: 10 tips!

Faro is de hoofdstad van de Algarve, de populairste regio van Portugal om vakantie te vieren. Toch laten veel vakantiegangers Faro links liggen zodra ze aankomen op de luchthaven, en reizen meteen door naar een van de badplaatsen. De stad is echter zeker de moeite waard als je wat anders wil doen dan zwemmen en zonnebaden.

Faro is een charmante en authentieke Portugese stad, een voormalig vissersdorp dat al onder de Romeinen tot haven en bestuurscentrum is uitgebouwd. De Romeinen noemden het Ossonoba. In de loop der eeuwen heeft Faro branden, aardbevingen en invasies te verduren gehad, maar telkens wist de stad weer op te krabbelen. In 1756 werd Faro officieel de hoofdstad van de Algarve.

Faro heeft nog steeds een oude ommuurde binnenstad die goed bewaard is gebleven, waar je kunt dwalen over de geplaveide straatjes met monumentale gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Je kunt er musea en kerken bezoeken of lunchen tussen de Portugezen. Faro heeft geen stranden op loopafstand, maar wel het prachtige natuurgebied Ria Formosa dat vlakbij ligt. De grootste stad van de Algarve is leuk voor een dagtrip als je wat lokale cultuur en geschiedenis wil opsnuiven tijdens je vakantie. Hier vind je 10 tips wat te doen en te zien in Faro!

Verken de oude binnenstad van Faro

Begin je bezoek aan Faro met een wandeling door het oude compacte centrum, de Cidade Velha, die omringd wordt door Moorse middeleeuwse stadsmuren. Slenter over de straatjes tussen witgekalkte huizen die versierd zijn met terracotta tegels of zoek een pleintje op voor een kop koffie. Kijk omhoog of je ooievaars ziet die zich op de daken hebben genesteld.

Alle wegen leiden naar Largo do Sé, het grootste plein van de binnenstad met sinaasappelbomen en de kathedraal. Aan dit rustige en vredige plein ligt het sierlijke Paço Episcopal, het paleis van de bisschoppen uit de 18e eeuw. Dit mooie gebouw is nog steeds als zodanig in gebruik en helaas niet te bezoeken. In de oude binnenstad van Faro vind je de meeste bezienswaardigheden van de stad.

Arco da Vila

De Arco da Vila is de mooiste stadspoort die nog overeind staat, een pompeus gebouw dat Faro ooit flinke aanzien moest geven. De neoklassieke poort is in 1812 gebouwd door de Italiaanse architect Francisco Xavier Fabri aan de waterkant, waardoor zeevaarders op een statige manier welkom werden geheten. Als je eronder door loopt, zie je nog de duizend jaar oude stenen van de Arabische poort die eerder op deze plek stond. Bovenop de klokkentoren zit vaak een ooievaarsnest. Via het toeristenkantoor kun je omhoog naar het torentje. Adres: R. da Misericórdia 8, 8000-269 Faro, Portugal.

Sé, de kathedraal van Faro

Het belangrijkste monument in de oude stad is , de kathedraal van Faro die al in 1251 werd ingewijd. Door verwoestingen en herstelwerkzaamheden in de loop der tijd heeft de kerk een lukrake architecturale uitstraling gegeven, met een mengelmoes van gotische, barokke en renaissance stijlen. Dat de Engelsen de kathedraal in 1596 bijna helemaal vernietigden, hielp ook niet echt een handje mee.

Je kunt Sé bezoeken en 78 treden beklimmen voor het terras op de vierkante kerktoren, waar je een mooi uitzicht hebt over de oude stad van Faro en de zee. Binnen zie je het glanzende koor met kleurige azulejo siertegels. Neem ook de tijd om even stil te staan bij het 18e eeuwse orgel, dat versierd is met Chinese motieven. Bij de kathedraal is een klein museum, het Museu Capitular, met religieuze relikwieën en een klein kapelletje gevuld met mensenbotten. Adres: Largo da Sé 11, 8000-138 Faro, Portugal.

Stedelijk Museum van Faro

Het Museu Municipal is het stedelijk museum dat de geschiedenis vertelt van Faro met archeologische vondsten, sculpturen en kunstvoorwerpen. De collectie omvat objecten uit de prehistorie, de Romeinse, Moorse en middeleeuwse periodes, en de 18e en 19e eeuw. Een hoogtepunt is een enorme Romeinse vloermozaïek uit de 3e eeuw met een fel ogende Neptunus. Mis ook de marmeren borstbeelden van de Romeinse keizer Hadrianus en keizerin Agrippina niet.

Los van de verzameling is het museum al een bezoek waard vanwege het prachtige gebouw. Het is gehuisvest in Nossa Senhora da Assunção, een voormalig klooster uit 1540 met twee verdiepingen dat gebouwd is in renaissancestijl. Het Museu Municipal is trouwens het één na oudste museum van de Algarve, geopend in 1894. Adres: Praça Dom Afonso III 14, 8000-149 Faro, Portugal.

Capela dos Ossos

De Capela dos Ossos – de kapel van de beenderen – is een van de meer macabere attracties van Faro. Hiervoor moet je naar de Igreja do Carmo, een 18e eeuwse kerk met een imposante barokke gevel en twee kerktorens, die daarom aan de buitenkant al Instagrammable is. Het altaarstuk in de kerk is schitterend, bekleed met bladgoud uit Brazilië.

Dit staat in schril contrast met de kapel die in 1816 werd toegevoegd. Dit bevat de schedels en botten van zo’n 1250 monniken, die in bizarre symmetrie zijn gerangschikt langs de muren en de gewelfde plafonds. De botten werden verwijderd van een kerkhof waar de broeders lagen begraven, in een tijd dat beenderen nog werden gebruikt om knekelhuisjes te verfraaien.

Maritiem Museum van Faro

Als belangrijke kustplaats kan Faro natuurlijk niet om haar maritieme geschiedenis heen. Het Museu Máritimo is het maritiem museum van de stad dat een eerbetoon brengt aan de visserij en het varend erfgoed. Je ziet er oude scheepsmodellen, navigatie-instrumenten, visgerei, gereedschappen voor het bouwen van boten en diverse nautische parafernalia. Een van modellen is de São Gabriel, het schip waarmee de beroemde Portugese ontdekkingsreiziger Vasco da Gama naar India voer. Het museum bevindt zich in het gebouw van havenautoriteit bij de jachthaven.

Galeria Municipal Trem

Galerie Municipal Trem is een gratis toegankelijk kunstcentrum waar werken van eigentijdse Portugese en internationale kunstenaars worden tentoongesteld. De kunstgalerie organiseert regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen of installaties. In het centrum kun je ook informatie krijgen over culturele evenementen die in Faro plaatsvonden. Voor de kunstgalerie zijn een paar oude militaire gebouwen samengevoegd en nieuw leven ingeblazen. Adres: n.º 5, 8000, R. do Trem, Faro, Portugal.

Joodse begraafplaats

In het noordwesten van Faro vind je de Cemitério dos Judeus, het enige overblijfsel van de recente Joodse aanwezigheid in het zuiden van Portugal. De Joodse begraafplaats werd gebruikt van 1838 tot 1932 en bevat 76 marmeren grafstenen die op een traditionele Sefardische manier zijn aangelegd: kinderen het dichtst bij de ingang, vrouwen in het centrum en mannen aan de achterkant. Bij de begraafplaats is een klein museum waar het Joodse leven in Faro wordt belicht. Tegenwoordig heeft de stad geen Joodse gemeenschap meer. Adres: Estr. da Penha 38, 8000-386 Faro, Portugal.

Parque Natural da Ria Formosa

Een bezoek aan Parque Natural da Ria Formosa is een van de beste dingen die je kunt doen in de directe omgeving van Faro. Dit gebied ten westen van de stad kreeg in 1987 een beschermde status en wordt ook wel een van de ‘zeven natuurwonderen’ van Portugal genoemd.

Het is een paradijs voor broedvogels en een van de belangrijkste wetlands van Europa. Het natuurreservaat bestaat uit zoutpannen, lagunes, moerassen, eilandjes en kanalen. Dit gebied wordt op zijn beurt beschermd tegen de open zee door een 60 kilometer lange gordel van zandduinen en eilandjes. Het warme water van de lagunes trekken vele verschillende soorten watervogels aan, waaronder koereigers, flamingo’s, lepelaars, visarenden en krooneenden.

In het droge deel van het nationaal park kun je wandelen, kajakken of fietsen. Ook kun je er een boottocht maken of een watertaxi nemen naar Ilha Deserta. Op dit verlaten eiland vind je één enkel restaurant, omgeven door een groot zandstrand. Vergeet niet om genoeg water mee te nemen, want in de zon kan het erg heet zijn. Website: www.ilhadeserta.com

Strand van Faro

Faro staat niet echt bekend als badplaats en er zijn geen stranden op loopafstand van het centrum. Als je toch wat verkoelends wilt doen, kun je naar Praia de Faro. Dit is het populairste strand van Faro zo’n 10 kilometer ten westen van de stad, nog voorbij het vliegveld. Het is een 5 kilometer lang goudkleurig strand met bars, winkels, cafés en restaurants.

De zee is schoon, maar het water is koud en de golven kunnen best sterk zijn. In de zomermaanden lopen er strandwachten rond. Hou er rekening mee dat het in juli en augustus erg druk kan zijn. Het strand ligt op het langgerekte schiereiland Ilha de Faro, te bereiken via een smalle brug. Vanuit het centrum van Faro kun je bus 14 of 16 nemen. Omdat het strand zo dichtbij de luchthaven ligt, is het ideaal om nog wat zon en zee mee te pakken in de verloren uurtjes voordat je vlucht vertrekt.

Wat te doen in Faro: praktische tips

Reizen naar Faro

Faro heeft de belangrijkste luchthaven van de Algarve, ongeveer 7 kilometer ten zuidwesten van het centrum. Vanuit Nederland gaan vele rechtstreekse vluchten naar Faro vanaf de luchthavens Amsterdam Schiphol, Rotterdam/Den Haag, Eindhoven en Groningen.

Vanaf het vliegveld kun je een bus of een taxi nemen naar het centrum van Faro. Een taxi kost tussen de € 10 en € 15. Bussen 14 en 16 rijden vanaf de luchthaven naar busstation Próximo (www.proximo.pt), waar vandaan je makkelijk naar het centrum kunt lopen. De bussen vertrekken elke 30 of 40 minuten tussen 06.00 uur ‘s ochtends en middernacht.

De regionale busmaatschappij EVA (www.eva-bus.com) heeft bussen naar Faro rijden vanaf andere plaatsen in de Algarve, waaronder Albufeira, Lagos en Portimão. Vanaf Porto en Lissabon rijdt een paar keer per dag een rechtstreekse trein naar Faro. Vanaf Lissabon duurt de treinreis bijna 4 uur. Lees hier meer over reizen met de trein in Portugal

Overnachten in Faro

Faro heeft tientallen plekken om te overnachten, van hotels en guesthouses tot hostels en pensions. Een hostel met goede reviews van reizigers is Casa d’Alagoa, niet ver van de ommuurde oude stad. Het zit in een gerenoveerde traditionele Portugese stadsvilla met gastvrije personeel dat je snel thuis doet voelen. Je kunt terecht in gemengde slaapzalen en tweepersoonskamers. Het hostel heeft een aangenaam terras, een shuttledienst naar de luchthaven en fietsverhuur. Elke avond kun je er dineren en er wordt gezorgd voor vermaak, van pubquizzen tot live muziek.

Eten en drinken in Faro

In Faro is geen gebrek om te eten en te drinken, van toeristententen tot uitstekende restaurants waar je lokale en Portugese gerechten kunt krijgen. Vis en zeevruchten nemen altijd een prominente plek in op de menukaarten, waaronder sardientjes en oesters uit de lagunes van Ria Formosa. Een typisch gerecht uit de Algarve is cataplana, een stoofschotel met vis, zeevruchten of vlees die in een koperen pan wordt bereid.

Iets ten noorden van het centrum ligt 2 Irmãos (www.restaurantedoisirmaos.com), het oudste restaurant van Faro dat al open is sinds 1925. Het is daarmee ook een van de oudste restaurants van Portugal. Het noemt zichzelf een ‘museum van de gastronomie van de Algarve’, dus verwacht hier een traditionele keuken met smakelijk eten en uitstekende wijn. Een leuke plek in de oude wijk is O Castelo, een bar, café en restaurant met live muziek en een mooi terras om te genieten van de zonsondergang.

Voor het laatst bijgewerkt op 28 juni 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Faro, Portugal, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Wikipedia; depositphotos.com/urf; Flickr.com/Vitor Oliveira.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam