Vakantie in Sint-Petersburg, Rusland

Tips voor een vakantie in Sint-Petersburg

Een vakantie in Sint-Petersburg beleef je in de noordelijkste miljoenenstad ter wereld en de ‘culturele hoofdstad’ van Rusland. Geen enkele andere Russische stad is zo vaak door schrijvers en dichters beschreven en componisten als Tsjaikovski, Moesorgski en Sjostakovitsj zijn er tot volle wasdom gekomen. Beroemde schilders en beeldhouwers lieten zich door Sint-Petersburg inspireren en bepalen het beeld van de stad. Het is een plaats van culturele verfijning en de thuisbasis van de beroemdste balletgezelschappen ter wereld.

Sint-Petersburg is gevormd door de rijkdom en macht van de Russische tsaren, nadat Peter de Grote (1672-1725) in 1703 de basis legde voor zijn nieuwe keizerlijke hoofdstad die zijn naam zou dragen. Op meer dan honderd eilanden in de delta van de Neva-rivier stichtte hij een elegante stad die gericht was op Europa. De meest vooraanstaande Europese architecten werden uitgenodigd om de straten te vullen met extravagante gele en mint-groene paleizen, barokke kathedralen, neoklassieke zuilengalerijen, gouden torens en vergulde koepels.

Door de vele grachten en ronde bruggen duurde het niet lang voordat Sint-Petersburg ‘het Venetië van het noorden’ werd genoemd, iets waar de Duitse geleerde en schrijver Goethe mee kwam (een titel die overigens ook door Amsterdam en Stockholm worden gebezigd). Zo’n 300 jaar was Sint-Petersburg de hoofdstad van het Russische Rijk, totdat Moskou in 1918 het stokje (weer) overnam. Sint-Petersburg stond toen overigens als Petrograd op de wereldkaart vermeld, dat later veranderde in Leningrad. De nieuwe communistische machthebbers wilden niet herinnerd worden aan de pracht en praal van de tsaristische tijd.

Tegenwoordig wordt wel gezegd dat Moskou het ‘hoofd’ van Rusland is, en Sint-Petersburg het ‘hart’. Het is een stad die bijna té Europees is om Russisch te zijn. Tijdens een vakantie in Sint-Petersburg zie je dat het centrum met zijn barokke en klassieke gebouwen goed bewaard is gebleven, alsof de Sovjet-Unie er nooit heeft plaatsgevonden. Er staan nog steeds 150 paleizen uit de keizerlijke tijd, maar ook het culturele erfgoed is immens. De stad heeft meer dan 300 musea, waaronder het kroonjuweel de Hermitage, het grootste museum ter wereld dat in 1764 door Catharina de Grote is gesticht.

Genoeg te zien dus, maar tijdens een vakantie in Sint-Petersburg is ook genoeg te beleven. Voor een chique avondje uit ga je naar het Mariinsky Theater, de thuisbasis van de beroemde Kirov balletgezelschap. De moderne kant van deze bruisende metropool beleef je in een van de alternatieve cafés of technoclubs. Voor winkelen met de lokale nouveau riche ga je naar Nevsky prospekt, de belangrijkste winkelstraat met vele modeboetiekjes, warenhuizen en boekhandels. Sint-Petersburg heeft inmiddels 5 miljoen zielen, en daarmee is het na Parijs, Moskou en Londen de vierde grootste stad van Europa. Niettemin is de stad erin geslaagd veel van haar geschiedenis te bewaren, waar je je terug in de tijd van de tsaren en Dostojevski kunt wanen.

Bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Ondanks haar relatief korte geschiedenis is Sint-Petersburg een stad met vele paleizen en musea. Alleen al in de Hermitage kun je enkele dagen spenderen, maar de stad heeft ook minder bekende bezienswaardigheden die de pracht en extravagantie van het keizerlijke verleden onthullen. Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Sint-Petersburg, Rusland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © depositphotos.com/Antartis; Pixabay.
ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam