Kerk van de Verlosser op het Bloed, Sint-Petersburg, Rusland

De beste bezienswaardigheden in Sint-Petersburg

De Kerk van de Verlosser op het Bloed (Church of the Savior on Blood) moet het ‘martelaarschap’ van de Russische tsaren weerspiegelen. Deze sierlijke kerk is gebouwd op de plek waar een groep revolutionairen tsaar Alexander II in 1881 heeft vermoord door een bom naar zijn koninklijke rijtuig te gooien. Zijn zoon Alexander III gaf de opdracht tot de bouw, om zijn vader te herdenken. De hele keizerlijke familie en duizenden particuliere donateurs legden geld in voor de nieuwe orthodoxe kerk.

De Russische architect Alfred Parland nam de Basiliuskathedraal in Moskou als voorbeeld en creëerde een monumentaal gebedshuis met kleurrijke uivormige koepels en een interieur dat net zo extravagant is als de buitenkant. Van de vloer tot het plafond worden de muren bedekt door bladgoud en schitterende mozaïeken (meer dan 7500 vierkante meter, de grootste oppervlakte met mozaïeken in Rusland). De vloeren zijn gemaakt van roze Italiaans marmer en het altaar is opgebouwd uit halfedelstenen. De hoogte van de kathedraal is 81 meter, dat symbool staat voor het jaar waarin Alexander II de dood vond.

De bouw van de Kerk van de Verlosser op het Bloed duurde van 1883 tot 1907, maar daarmee kreeg Sint-Petersburg er wel een opvallend architectonisch bouwwerk bij dat nogal afstak tegen de subtiele en ingetogen architectuur in de rest van de stad. In 1930 sloot Stalin echter alweer de deuren en vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Eind vorige eeuw onderging het monument een zorgvuldige restauratie van tientallen jaren en in 1997 was de kathedraal weer in oude luister hersteld. De Kerk van de Verlosser op het Bloed is elke dag te bezoeken, met uitzondering van woensdag. Adres: Griboyedov channel embankment, 2Б, Sint-Petersburg, 191186 Rusland. Website: www.cathedral.ru

Voor het laatst bijgewerkt op 24 januari 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de Kerk van de Verlosser op het Bloed in Sint-Petersburg, Rusland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam