Bezienswaardigheden en musea in Belgrado, Servië

Belgrado wordt steeds populairder voor een stedentrip, en dat is niet zo verwonderlijk. Het is een van de oudste steden van Europa met een enorme turbulente geschiedenis. Belgrado heeft dan ook genoeg bezienswaardigheden om er een paar dagen door te brengen, van oude forten en imposante kerken tot knusse straatjes en boeiende musea. Met zijn rijke cultuur, vrolijke geest en opmerkelijke verleden stelt de Servische hoofdstad niet snel teleur.

Voor het bekijken van alle bezienswaardigheden in Belgrado kun je natuurlijk veel te voet afleggen, maar je kunt ook gebruikmaken van bussen, trolleybussen en trams. Er zijn ook hop on hop off bussen waarmee je door de stad kunt toeren en er worden wandelingen georganiseerd langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Informatie en tickets kun je krijgen bij de toeristenkantoren in Belgrado.

Fort van Belgrado

Een van de populairste bezienswaardigheden is het fort van Belgrado, een grote burcht op een heuvel met uitzicht op de plek waar de Sava en Donau rivieren samenvloeien. Naast de citadel vind je hier het Kalegman Park, dat de thuisbasis is van verschillende musea, galerieën, restaurants, sportvelden en de dierentuin van Belgrado. In de prehistorie woonden er al mensen op de heuvel. In de eerste eeuw bouwden de Romeinen er een militaire nederzetting. Onder latere machthebbers is het fort steeds herbouwd en versterkt.

In het fortcomplex vind je onder meer de ‘Romeinse put‘, een van de meest mysterieuze attracties van Belgrado. De barokke put is liefst 51 meter diep, nog dieper dan de bodem van de nabijgelegen Sava-rivier. Ondanks de naam, hebben de Romeinen niet de hand gehad in de put. Waarschijnlijk is de huidige put tussen 1717 en 1732 gebouwd door Oostenrijkers als watervoorziening voor de soldaten die op de burcht waren gelegerd. Rondom de diepe put doen allerlei legenden en mysterieuze verhalen de ronde. Verraders, rebellen en gevangenen zouden in de put zijn gegooid. In 1954 vermoorde een geesteszieke man zijn minnares en gooide haar lichaam in de put. De beroemde filmmaker Alfred Hitchcock bezocht de Romeinse put in 1964 en prees de sinistere sfeer die het bouwwerk opriep.

Bovenop de heuvel heb je een prachtig uitzicht op de rivieren en Belgrado, waardoor er altijd veel romantische stelletjes komen om te genieten van de zonsondergang. Website van het fort: www.beogradskatvrdjava.co.rs

Skadarlija

Skadarlija is het ‘Montmartre’ van Belgrado, een levendige straat in het centrum van de stad met een echte bohemien sfeer. Net als de Parijse tegenhanger beleefde Skadarlija haar glorietijd aan het begin van de 20e eeuw, toen kunstenaars, dichters, schrijvers, musici en zangers hier op de hobbelige keitjes bij elkaar kwamen. Nu komen er ook veel toeristen die de liefde delen voor alcohol en lekker eten en zich vermaken met straatartiesten en folkloristische dansgroepjes. In de straat vind je enkele van Belgrado’s beste restaurants en cafés, waar je traditionele Servische gerechten als ćevapčići (gegrild gehakt) kunt uitproberen. Ook vind je er enkele antiekwinkels, bakkerijen, kunstgalerieën en souvenirshops. Door de ijzeren gaslantaarns, de terrassen, de bloembakken en de luifels proef je nog iets van de belle époque-sfeer van weleer.

Kathedraal van de Heilige Sava

De Kathedraal van de Heilige Sava is een van de grootste orthodoxe kerken ter wereld en een van de beroemdste bezienswaardigheden van Belgrado. De indrukwekkende kathedraal in Servisch-Byzantijnse stijl staat op de Vračar-heuvel en is met zijn witte granieten en marmeren muren vanuit de hele stad te zien. De bouw begon in 1935 en is in 2004 voltooid, al wordt er nog steeds gewerkt aan het interieur. De grootste uitdaging was om de enorme koepel van 4000 ton op zijn plaats te hijsen. De kerk is gewijd aan de heilige Sava, een Servische monnik uit de 13e eeuw en de stichter van de Servisch-orthodoxe kerk. De Kathedraal van de Heilige Sava biedt plaats aan 10.000 gelovigen en is het decor van belangrijke religieuze evenementen in het land. Je kunt de kerk dagelijks bezoeken. Adres: Krušedolska 2a, Belgrado, Servië. Website: www.hramsvetogsave.rs

Ada Ciganlija

Net als Wenen heeft Belgrado ook zijn eiland in de rivier: Ada Ciganlija in de Sava rivier waar je kunt picknicken, de dorst kunt lessen bij talloze cafeetjes langs de promenade en zomers kunt zonnebaden op het strand. Er is een 7 kilometer lang kiezelstrand met douches, drinkfonteintjes en reddingsteams. Op ‘Ada’ kun je ook uitstekend recreëren en is het mogelijk om er te basketballen, voetballen, volleyballen, bungeejumpen, kajakken en is er een klimwand. Met een toeristisch treintje kun je het hele eiland rond, dat zo’n 800 hectare groot is. In warme zomers is Ada Ciganlija zo populair, dat er sommige dagen meer dan 100.000 bezoekers zijn. Website: www.adaciganlija.

Nikola Tesla Museum

Dit museum is helemaal gewijd aan het leven en het werk van Nikola Tesla (1856-1943), de beroemdste uitvinder en wetenschapper van Servië. In dit museum ontdek je alles over deze briljante ingenieur, waar we onder meer de radio, de afstandsbediening, de radar, de wisselstroomgenerator en de röntgenapparatuur aan te danken hebben. Tegenwoordig is ook de elektrische auto naar hem vernoemd. Het Nikola Tesla Museum beschikt over vele duizenden documenten, boeken, foto’s, dagboeken, schetsen, historische objecten en persoonlijke voorwerpen die een bijzonder licht werpen op een van de grootste uitvinders ter wereld. Zo zie je er zijn bezittingen uit kamer 3327 van het The New Yorker Hotel in Manhattan, waar Tesla de laatste tien jaar van zijn leven doorbracht: zijn bed, zijn koelkast, een metalen kast en de reiskoffers waarin zijn wetenschappelijke nalatenschap was opgeborgen. Adres: Krunska 51, Belgrado 11000, Servië. Website: www.nikolateslamuseum.org

Nationaal Museum van Servië

Het Nationaal Museum is het grootste en oudste museum van Servië, dat geopend is in 1844. De verzameling omvat meer dan 400.000 objecten, waaronder vele beroemde nationale en internationale meesterwerken van vooraanstaande kunstenaars. Zo bezit het museum liefst 500 werken van Nederlandse kunstenaars als Jeroen Bosch, Vincent van Gogh en Kees van Dongen. Het Nationaal Museum was de eerste ter wereld dat een schilderij van Piet Mondriaan op zaal liet hangen. Ook zie je in het museum onschatbare archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Helaas is het hoofdgebouw al jarenlang dicht voor een renovatie, maar het museum organiseert wel regelmatig tentoonstellingen op andere locaties. Het Nationaal Museum bevindt zich op het Plein van de Republiek. Adres: Trg republike 1а, Belgrado 104303, Servië. Website: www.narodnimuzej.rs

Savamala

De voormalige historische industrie wijk Savamala is tegenwoordig het kloppend culturele hart van Belgrado. Voormalige vervallen pakhuizen bieden ruimte aan exposities van moderne kunst. Een van de hoogtepunten van deze metamorfose is het Mikser House, voorheen een staatsgarage en nu een cultureel centrum voor Balkan-design.

Voor het laatst bijgewerkt op 8 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over bezienswaardigheden en musea in Belgrado, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Belgrade Tourist Organization/D. Bosnic/B. Jovanovic; Flickr.com/only_point_five.

ReizenReizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Protected by WP Anti Spam