Openbaar vervoer in Madrid, Spanje

Maak vooral gebruik van het openbaar vervoer tijdens een bezoek aan Madrid: het is efficiënt, makkelijk en goedkoop. Vooral de metro is handig om snel op een andere plek te komen in de Spaanse hoofdstad. Madrid is zo groot en uitgestrekt, dat sommige wijken, parken en bezienswaardigheden gewoon héél ver lopen zijn. De meeste musea en monumenten bevinden zich in het compacte centrum en kun je te voet verkennen, maar voor een topattractie als het Bernabeu-stadion is het makkelijker om het ov te gebruiken.

Met het openbaar vervoer kun je alle buitenwijken en voorsteden van Madrid bereiken, maar de metro is ook comfortabel voor een kort ritje in het centrum. Koop een ov-kaart voor één of meerdere dagen, zodat je iedere keer snel kunt inchecken en uitchecken. Naast de metro kun je gebruikmaken van bussen, trams en regionale treinen. De taxi is overigens niet heel duur in Madrid, dus dat kan een optie zijn in de nacht of bij ingewikkelde ov-verbindingen. Daarnaast wordt de leenfiets steeds populairder in de stad.

Het openbaar vervoer in Madrid wordt verzorgd door verschillende vervoersbedrijven. Metro de Madrid (www.metromadrid.es) is verantwoordelijk voor de metrolijnen. EMT Madrid (www.emtmadrid.es) is de busmaatschappij die alle busdiensten verzorgt. Het vervoer per tram (de lightrail) is in handen van Metros Ligeros de Madrid (www.melimadrid.es).

Maak je een stedentrip naar Madrid? Hier lees je alles over het openbaar vervoer in de hoofdstad van Spanje! In een mum van tijd zul je je een weg banen door Madrid als een geboren en getogen Madrileño 🙂

Bespaar geld voor de belangrijkste bezienswaardigheden van Madrid!
Bestel de iVenture Card voor toegang tot de topattracties van Madrid

Kopen van kaartjes in Madrid

Voor het gebruik van het openbaar vervoer in Madrid kun je éénmalig een soort ov-chipkaart kopen, een Tarjeta Transporte Público. Deze rode kaart (in de vorm van een bankpas) kun je bij automaten opladen met je gewenste reizen. De ov-kaart kost € 2,50, is 10 jaar geldig en kun je voor meerdere personen tegelijk gebruiken.

De ov-kaart staat ook bekend als Multi Card en kun je kopen bij kaartautomaten op metrostations en in tabakswinkels. De automaten hebben ook een gebruiksaanwijzing in het Engels. Als toerist kun je een anonieme kaart kopen, dus je hebt geen pasfoto nodig. Elke keer als je een los ticket koopt, moet je je kaart opnieuw opladen. Met dezelfde ov-kaart moet je inchecken en uitchecken.

Reizen met het openbaar vervoer is niet duur in Madrid. Een enkele reis kost € 1,50 (5 stations) of € 2 (10 of meer stations). Als je vaker de metro of bus wilt pakken, kun je een goedkopere 10-rittenkaart kopen (prijs € 12,20 in 2020). Ook een Tourist Card is handig. Deze is geldig voor 24 uur of voor 2, 3, 4, 5 of 7 dagen. Hiermee kun je onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Madrid. Kinderen tot en met 10 jaar krijgen 50 procent korting. De toeristenkaart kun je eveneens aanschaffen op de luchthaven.

Reizen met de metro in Madrid

Voor het openbaar vervoer zal je waarschijnlijk het snelst de metro nemen. Madrid heeft een efficiënt metronetwerk, met metrostellen die opvallend schoon zijn zonder graffiti. De stad heeft 13 metrolijnen met meer dan 300 stations. Elke lijn heeft een eigen kleur. De eerste metrolijn werd aangelegd in 1919 en verbond Puerta del Sol met Cuatro Camino.

De metro’s rijden van 06.00 uur ‘s ochtends tot 01.30 uur in de nacht. Metrostations zijn te herkennen aan, simpelweg door het bordje ‘Metro’. Overdag hoef je nooit lang te wachten en komt er elke 3 of 4 minuten wel een metro langs. In de avond en vroege nacht moet je tot 15 minuten wachten.

De metro is in het algemeen veilig, maar wees wel alert op zakkenrollers. Regelmatig stappen straatmuzikanten in en uit die je op een oorverdovend concert trakteren en vervolgens met hun pet langsgaan om geld op te halen. Hou rekening met grote drukte in de spits, wanneer reizigers hutjemutje op elkaar staan.

Reizen met de bus in Madrid

Bussen zijn ook een goede optie in Madrid. Er zijn meer dan 200 buslijnen, die praktisch alle hoeken van de Spaanse hoofdstad met elkaar verbinden. Je kunt in- en uitstappen op ruim 10.000 bushaltes. Je ziet de lichtblauwe bussen overal rijden in de stad, de vloot bestaat uit meer dan 2000 voertuigen.

De bussen rijden van maandag tot en met vrijdag van ongeveer 06.00 uur tot 23.30 uur. Overdag rijden met een frequentie van 5 tot 15 minuten. Op zaterdag en zondag rijden ze van ongeveer 07.00 uur tot 23.00 uur. Bussen kunnen in de belangrijkste straten gebruikmaken van speciale busbanen, waardoor ze geen last hebben van verkeersopstoppingen. Bij bushaltes worden de routes en tijden weergegeven. Voor de dienstregeling kun je ook kijken op de website van vervoersmaatschappij ETM: www.emtmadrid.es

Bij de buschauffeur kun je overigens ook een kaartje kopen, maar alleen voor één enkele reis (€ 1,50). Je kunt contant betalen en de chauffeur kan maximaal € 5 wisselgeld teruggeven. In de bus mag je in beperkte mate een rugzak of koffer meenemen. De rugzak moet je vasthouden op je schoot (dus niet op je rug) en een koffer mag even groot zijn als de handbagage die je mag meenemen in het vliegtuig. Als je ergens wilt uitstappen, druk je op een knop om de buschauffeur te waarschuwen.

Wil je de hoogtepunten van Madrid op je gemak bekijken?
Bestel hier je tickets voor een hop on, hop off-bus in Madrid

Nachtbussen in Madrid

Voor openbaar vervoer na je een avondje stappen in Madrid kun je gebruikmaken van speciale nachtbussen (autobuses nocturnos). In de volksmond staan ze bekend als búhos (‘uilen’). Ze vertrekken vanaf het Plaza de Cibeles-plein en hebben een ‘N’ voor het routenummer. Ze rijden van zondag tot vrijdag en op feestdagen van middernacht tot 06.00 uur. Op zaterdag en op de vooravond van feestdagen rijden de nachtbussen van 23.00 uur tot 07.00 uur.

Reizen met de regionale trein in Madrid

Sinds het midden van de 19e eeuw heeft Madrid een netwerk van regionale treinen die de hoofdstad verbinden met voorsteden en omringende plaatsen. Deze pendeltreinen staan bekend als Cercanías Madrid en worden vooral door forenzen gebruikt. De treinen zijn verbonden met de belangrijkste metrostations in de stad en kunnen in het grootstedelijk gebied van Madrid de snelste manier zijn om van het ene deel naar het andere te komen.

Het regionale spoorwegnet bestaat uit 9 lijnen, met meer dan 90 treinstations. De Cercanía-treinen rijden van ongeveer 05.30 uur ‘s ochtends tot middernacht. Het zijn stipte en efficiënte treinen die rijden met een interval van 5 tot 15 minuten.

Je kunt deze trein nemen om vanuit Madrid een bezoek te brengen aan toeristische plaatsen als Alcalá de Henares, El Escorial en Aranjuez. Een kaartje koop je bij automaten op de treinstations. Je kunt de dienstregeling raadplegen op de website van spoorwegmaatschappij Renfe, die de regionale treinen exploiteren: www.renfe.com

Reizen met de tram in Madrid

Een eeuw lang reden er trams in Madrid, maar in 1972 kwam daar een einde aan. Sinds 2007 rijden er echter opnieuw trams in de Spaanse hoofdstad, die opereren onder de naam Metros Ligeros of Lightrail. Het zijn moderne en milieuvriendelijke trams die wel wat weg hebben van de metro, maar dan boven de grond rijden.

Van deze sneltram zijn vier lijnen, die de binnenstad van Madrid verbinden met nieuwe wijken. Er liggen meer dan 50 stations langs de routes. Lijn 4 volgt een cirkelvormige route naar de voorstad Parla in het zuiden van Madrid en heeft een zelfstandige exploitant, Tranvía de Parla (www.viaparla.com).

Voor het laatst bijgewerkt op 29 mei 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over openbaar vervoer in Madrid, Spanje, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Renfe.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam