Prachov rotsen, Tsjechië

In het noorden van Tsjechië vind je eigenaardige en bizar gevormde rotsformaties die je eerder zou verwachten in Australië of de Amerikaanse staat Utah. Deze grijze zandstenen Prachov rotsen (Prachovské Skály) zijn zo’n 1000 miljoen jaar geleden ontstaan toen deze regio nog uit een rivierbedding bestond, waarbij het water van de rivier in een warme en ondiepe subtropische zee stroomde.

Door erosie van wind, zon, water en vorst en vulkanische activiteiten is hier in de loop der jaren een spectaculaire rotsstad ontstaan die uit kloven, spleten, ravijnen en afgronden bestaat. De rotsen steken als trotse naalden boven de naaldbossen uit, tot een hoogte van 40 meter.

Vanaf het begin van de menselijke beschaving hebben de Prachov rotsen altijd een grote aantrekkingskracht gehad. Al in de oudheid waren er nederzettingen in de rotsstad en er is keramiek gevonden uit de tiende eeuw. In de negentiende eeuw arriveerden de eerste toeristen om de rotsformaties van dichtbij te bewonderen.

Wil je een excursie maken naar de rotsenstad Prachov?
Boek hier een dagtocht naar de Prachov rotsen vanuit Praag

De Prachov rotsen vormen nu een nationaal park waar fantastische wandelpaden zijn uitgezet waarbij je tussen de indrukwekkende rotsformaties wandelt en klautert. De meest toegankelijke en makkelijkste is de ‘gele’ wandelroute van 1,5 kilometer, die ongeveer drie kwartier duurt. Je loopt hier langs de twee bekendste uitzichtpunten en door een smalle kloof in de rotsen van slechts 35 centimeter breed. Niet geschikt voor dikke mensen dus, maar met kinderen vanaf een jaar of 5 is deze route prima te doen. Er zijn rotstrappen aangelegd en soms hangt er een reling waar je je aan vast kunt houden.

Deze smalle spleet staat ook wel bekend als de Keizerspas, omdat Keizer Frans II (1768-1835) van het Heilige Roomse Rijk zich volgens een legende per draagstoel door de kloof had laten vervoeren.

Je kunt ook de ‘groene’ wandelroute nemen van 3,5 kilometer (een wandeling van ongeveer twee uur), waarbij je zeven uitzichtpunten passeert en talloze rotstrappen en smalle kloven tegenkomt. Deze route is aan te raden als je de Prachov rotsen echt goed wilt ervaren. Er is ook nog een route voor kinderwagens, die uiteraard niet door spleten tussen de rotsen gaat, maar waarbij je wel van het uitzicht kunt genieten. De Prachov rotsen trekken ook klimmers aan, die de steile torenhoge rotsformaties willen bedwingen. Je mag de paden alleen verlaten als je een vergunning hebt van de Tsjechische Bergsportvereniging.

De Prachov rotsen zijn onderdeel van Český ráj (Boheems Paradijs), een groot natuurreservaat met dichte bossen, grillige rotsformaties en oude kastelen ten noordoosten van Praag. Bij het park is een grote parkeerplaats (betaald parkeren) met twee restaurants en enkele souvenirstalletjes. Voor de wandelroutes moet je entree betalen. Je kunt de Prachov rotsen het hele jaar door bezoeken, ze liggen een paar kilometer van de stad Jičin. Coördinaten: 50.4685956N, 15.2850403E. Website: www.prachovskeskaly.com

Voor het laatst bijgewerkt op 2 oktober 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Prachov rotsen in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam