Skoda Museum, Mladá Boleslav, Tsjechië

De beste bezienswaardigheden in Tsjechië

Het Skoda Museum in Tsjechië leidt je door de geschiedenis van misschien wel het bekendste automerk van Oost-Europa. Ook Nederland telt vele Skoda-rijders en -liefhebbers, die hun hart zullen ophalen in dit museum in de plaats Mladá Boleslav in de regio Midden-Bohemen.

Het Skoda Museum is gevestigd in de oorspronkelijke fabriek waar de op vier na oudste nog bestaande autoproducent is ontstaan. In 1895 begonnen technicus Václav Laurin en zakenman Václav Klement met een werkplaats voor de reparatie van fietsen en motorfietsen. Niet veel later begonnen ze ook met de productie van fietsen en al snel rolden de eerste Skoda-auto’s uit de fabriek. In 1906 maakten Laurin & Klement de Voiturette, ,,een betrouwbare en elegante automobiel” die goedkoper was dan andere auto’s.

Dit eerste model is uiteraard te zien in het Skoda Museum, samen met alle andere modellen die de vele jaren daarna uit de fabriek kwamen. Je ziet er Skoda-racewagens, Skoda-limousines, Skoda-gezinsauto’s en Skoda’s die nu op de weg rijden, zoals de populaire Octavia. Via aanraakschermen kom je meer te weten over de eigenschappen van de voertuigen. In vitrines liggen allerlei Skoda-parafernalia die een uitgebreider licht werpen op het beroemde automobielmerk. Zo waren er in de jaren ’30 al avonturiers die met hun Skoda heel Afrika doorkruisten. Kleine kinderen kunnen overigens op driewielers door het museum toeren.

Voiturette, de eerste auto van Skoda uit 1906.

Het Skoda Museum werd in 1995 in de oude productiehal geopend ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Skoda-fabriek. Naast het museum liggen nog steeds de enorme productiehallen waar de huidige Skoda’s worden gefabriceerd. In de fabriek kun je een rondleiding krijgen, maar die moet je wel dagen of weken van tevoren via de website reserveren. Rondleidingen worden ook in het Nederlands gegeven en zijn toegankelijk voor personen vanaf 10 jaar.

Het museum is goed bereikbaar, heeft een modern restaurant en uiteraard een souvenirwinkel waar je (dure) Skoda-autootjes kunt kopen. Adres: tř. Václava Klementa 294, 293 60 Mladá Boleslav, Tsjechië. Website: museum.skoda-auto.com

Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Skoda Museum in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam