Sněžka berg, Tsjechië

De Sněžka is de hoogste berg van Tsjechië en het ‘bedwingen’ waard als je vakantie viert in het land. De top ligt op een hoogte van 1603 meter en een kabelbaan brengt je er gemakkelijk naartoe. Je kunt ook naar de top van de Sněžka wandelen, waarbij je ongeveer 749 meter moet klimmen. Veel mensen nemen de kabelbaan naar de top, en nemen vervolgens het wandelpad naar beneden, wat leuker en minder zwaar is.

Bovenop heb je een prachtig uitzicht op het Reuzengebergte van Tsjechië én het landschap van het zuiden van Polen. De Sněžka ligt namelijk op de Pools-Tsjechische grens en je bent zo de grens overgestoken, want een grenscontrole of een hek is er niet. Op de top van de berg is een houten ronde kapel, een groot weerstation, een restaurant en een souvenirshop. De 14 meter hoge kapel van St. Vavřinec is het oudste gebouw op de Sněžka, dat al in 1681 in opdracht van een edelman is gebouwd. De inrichting bestaat uit een altaar enkele muurschilderingen.

Sinds 2007 is er ook een postkantoor op de top van de Sněžka (www.postovnasnezka.cz), dat leuk is voor toeristen die een ouderwetse ansichtkaart willen versturen. Dit is tevens het hoogst gelegen gebouw van Tsjechië. Als je naar Polen wandelt, kun je daar overigens ook terecht in een Pools restaurant voor wat Poolse lekkernijen, zoals vette worst. Net over de Poolse grens is het hostel Dom Śląski (www.domslaski.pl) waar je kunt overnachten.

De Sněžka is een van de twintig pieken in het Reuzengebergte in het noorden van Tsjechië. Het bezoeken van de Sněžka is een populaire toeristische attractie, jaarlijks maken honderdduizenden mensen het ritje met de kabelbaan. Je kunt instappen in het dorp Pec pod Sněžkou, een populaire wintersportplaats waar een ruime parkeerplaats is.

De rit met de kabelbaan loopt in twee trajecten, eerst 6 minuten naar de Růžová berg en vervolgens 8½ minuten naar de top van de Sněžka. Je kunt in de cabine blijven zitten.

Hou er wel rekening mee dat het koud is op de berg, ook in de zomer, dus neem een jas of warme kleding mee. De gemiddelde temperatuur door het jaar heen is slechts 0,2 °C. Van half november tot eind mei ligt er sneeuw op de berg en de hellingen kan de sneeuwlaag 15 centimeter hoog zijn. Voor de actuele weersomstandigheden kun je kijken op de website: www.snezkalanovka.cz

Voor het laatst bijgewerkt op 13 juni 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het bezoeken van de Sněžka berg in Tsjechië, kun je dat laten weten via het contactformulier.

ReizenReizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam